Last news in Fakti

1 Юни, 2017 17:43 2 083 3

Нов партньор в ПИБ консолидира сектора

  • пиб-
  • банка-
  • сливане

Привличането на нов партньор в Първа инвестиционна банка (ПИБ) е поредна стъпка към консолидацията на банковия сектор, каза икономистът Владимир Каролев на годишния бизнес форум „Шумът на парите“. Окрупняването на банките у нас ще продължи и след придобиването на Алфа Банк от Пощенска и на ОББ от СиБанк. Не е тайна, че за банка Пиреус също се търси нов инвеститор, което ще завърши процеса по изтегляне на гръцката собственост от българския пазар.

Подобни сделки са не са символични за икономиката, а с реален и осезаем бизнес ефект, тъй като новите банкови структури ползват по-ефективна икономия от мащаба и съответно ще реализират по-добра норма на възвращаемост. Двигатели на процеса биха могли да бъдат икономическите проблеми и в други държави от Еврозоната, освен Гърция, които да стимулират техните банкови групи да се изтеглят от България, както и засилващият се икономически национализъм в Европа.

Правителствата в страни като Унгария, Словакия и Полша разглеждат засилването на ролята на местните играчи в сектори като банки, енергетика и търговия като основен стълб в политическата си програма – в България тази тенденция също е вероятно да се зароди след включването на патриотични партии в управляващата коалиция. Каролев обърна специално внимание на протичащата в момента сделка за ПИБ. По негово мнение, крайната цел е придобиване на миноритарен дял до около 30% от международен финансов играч. Това ще позволи на банката да участва активно в процеса на консолидация на сектора. Според икономиста, при успешно привличане на партньор, през следващите години ПИБ би имала две опции. Първата е експанзия в съседни балкански държави с висок икономически растеж, а втората - участие в окрупняването на системата у нас, като две средни и една по-малка банка биха били атрактивни цели за придобиване, поради структурата на активите си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 висок

    4 5 Отговор
    Значи да бягаме от ПИБ. Пеевски я изсмука и въпросна време е да се пукне балона.

    Коментиран от #3

  • 2 Мозъчна кухина

    1 1 Отговор
    Балонът се пукна вече. Онзи хибридния, с дезинформацията, насаждането на страх и савецките опорки...
  • 3 Тито

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "висок":

    Според мен това е следващия етап на развитие на ПИБ. Сами станаха 3-ти в страната и се пребориха с конкуренцията на чуждите банки.