924 0

Летище „София” отново ще си търси концесионер

Летище „София” отново ще си търси концесионер
Снимка: М. Богданова ©
Милена Богданова

Рестартиране, протести и удължаване. Така с три думи може да бъде описана сагата около отдаването на концесия на летище „София”. След като на 5 април 2017 г. служебният кабинет я прекрати, днес министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, заяви че тя отново ще бъде пусна. Това ще стане през септември. „Ще настоявам да се запази начинът, по който се обяви предишната, която беше спряна, т.е. да има едно по-голямо авансово плащане. Парите са необходими за оздравяването на БДЖ”, коментира той пред журналисти.

На 14 юни са били проведени разговори със Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие. За следващата седмица са предвидени такива и с Европейската инвестиционна банка. Необходимо е да бъдат актуализирани финансово-икономическите, социалните и екологични анализи.

Първоначалните планове бяха летище „София” да бъде отдадено на концесия до края на 2015 г. В края на октомври същата година тя беше отложена за пролетта на 2016-а. В средата на месец май миналата година правителството реши концесията за бъде за срок от 35 години, а концесионерът да се определи чрез открита процедура. Тогава спечелилият кандидат трябваше да плати за правото да управлява столичния аеропорт 1.2 млрд. лв. на държавата.

Към средата на 2016-а интерес към столичното летище имаха почти всички големи европейски летища, сред които това във Франкфурт, Мюнхен, Дъблин и компания, която седи зад лондонското „Хийтроу”, както Цюрих, Лион и Ванси. През ноември миналата година концесионната процедура беше удължена до 31 януари 2017 г., а на 5 април прекратена от служебното правителство на проф. Огнян Герджиков.Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай