Last news in Fakti

14 Септември, 2017 15:11 9 033 2

Летище „София” на 80 години (ВИДЕО+СНИМКИ)

  • летище-
  • софия-
  • годишнина-
  • пътници
Летище „София” на 80 години (ВИДЕО+СНИМКИ) - 1
Снимки: М. Богданова ©

Летище София има потенциала да се превърне в едно от най-големите и модерни летища на Балканите е мнението на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. Това той сподели по време на отбелязването на 80-годишнината на столичното летище. Министърът обяви, че от началото на 2017 г. до момента на летището са обслужени над 44 млн. пътници, което е ръст с над 41% спрямо същия период на миналата година. По думите му следващият месец се очаква 5-милионният пътник, а до края на годината броят на хората, преминали през аеропорта ще достигне рекордните 6 милиона. „За сравнение за цялата 2007 г. преминалите пътници през летището са около 2.7 млн.” каза министър Московски.

Летище „София” на 80 години (ВИДЕО+СНИМКИ)

По случай 80-годишнината членовете на Съвета на директорите на летище София Ася Иванова и Мая Андреева, Владимир Рапонджиев, изпълнителен директор на летището и Деян Дънешки, изпълнителен директор на Български пощи валидираха пощенска марка. Тя представлява миниатюра с изображение на летището, върху чиято фасада се отразяват очертанията на планината Витоша. В подкрепа на младите и талантливи българи летище София избра автор на марката да бъде 24-годишният художник Емилио Бората. Тиражът на пощенското-филателно издание е 11 000.

По време на събитието гостите имаха възможност да направят виртуална разходка на летище София и да разгледат изложбата „Непознатото летище София”, в която са събрани снимки от миналото и настоящето.

Летище „София” на 80 години (ВИДЕО+СНИМКИ)

За рождена дата на летище „София” е приета датата 16 септември, когато Цар Борис III подписва указа за неговото създаване. Полети на него обаче се изпълняват още от началото на 30-те години на миналия век. Първата сграда от столичния аеропорт е открита през 1939 г. В средата на ХХ век е построена първата бетонна писта с дължина 1050 м. (за сравнение днес пистата за излитане и кацане на летище София е дълга 3600 м).

Първата редовна въздушна линия София-Бургас е открита на 29 юни 1947 г. и е осъществена с германски тип самолет Юнкерс Ju 52. Първият полет, който днес се изпълнява за половин час, тогава е изпълнен два часа.

Летище „София” на 80 години (ВИДЕО+СНИМКИ)

През 2000 г. Терминал 1 е реновиран основно, като е разширен салон „Заминаване” и е обособена сграда за пристигащи пътници. През 2002 г. започва строежът на нов терминал, който отваря врати в навечерието на приемането на България в ЕС – 27 декември 2006 г. Терминал 2 е проектиран да съответства на нуждите на развиващия се трафик. През декември 2013 г. Терминал 2 е разширен, като по този начин е повишен неговия капацитет.

На летище София оперират 29 авиокомпании, които изпълняват полети до 84 летища в 27 държави от Европа и Близкия Изток.

Летище „София” на 80 години (ВИДЕО+СНИМКИ)

Летище „София” на 80 години (ВИДЕО+СНИМКИ)

Летище „София” на 80 години (ВИДЕО+СНИМКИ)

Летище „София” на 80 години (ВИДЕО+СНИМКИ)

Летище „София” на 80 години (ВИДЕО+СНИМКИ)


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пътуващ

    3 0 Отговор
    Не знам дали Московски е пътувал от друго летище на балканите, иначе не би изказал такава малоумна мисъл за нашето като най-голямото летище.
    В понеделник бях там на паспортен контрол, имаше опашка от няколкосторин души и се увеличаваше, а от общо 16 киоска работеха 3. Хората се изнервиха, почнаха скандали с пререждащи бързащи, излезе някакъв директор, извини се и каза, че никой не желае да работи там. След това извика заместника си и двамата решиха да проверяват документите на пътниците, но само българските, защото не били обучени да работят с машините и да разпознават фалшификати. Та толкова за мераците на циганина за най-голямото летище.
  • 2 Ники

    2 0 Отговор
    Това летище е пълна трагедия Всичко там е просто .... без коментар. Но има нещо което ни прави единственото летище на планетата и ни отличава. А то е - Храната на летището - 2 вида смачкани сандвичи , хотдог и кроасан !! Това е !! НЯМА ресторанти , няма McDonalds KFC няма нищо. Дори на 5 тото летище в някоя умряла държава има на терминала поне 10 различни вериги заведения , но не и при нас. Всяко летище има поне 1 Ресторант със сервитьори но не и при нас Защото има 1 вид кафе-барчета което е Монопол и продават на 15 торни цени и печалбите са сериозни и си ги разделят сигурно доста хора в управата.