3 723 6

Българската роза стана френска

От инвазията на французите за килограм розово масло печалбата пада под 1000 лв., което е рисково за българските фирми

Стефанаки Йоанис

Чужди фирми, основно френски, изкупуват българските розоварни, твърдят от бранша. От години те надуват изкупните цени на розите и по този начин притискат българските дестилерии, пише в. „Монитор“.

У нас работят, освен вече няколко големи френски фирми, занимаващи се с доставки на розово масло и други екстракти от етерични култури за производителите на парфюмерия и козметика, а половината от розоварните в България вече са тяхна собственост, твърдят от бранша.
По думите на експертите, вдигането на цената суровината ще се окаже пагубно за розата. Всички ще се юрнат да садят рози и насажденията ще станат толкова много, че няма да може да бъдат обрани и ще стане хаос. Французите ще си доставят колкото розово масло им трябва от техните си розоварни на наша територия и българските дестилерии ще увиснат и няма да имат къде да си продават продукцията.

На практика те ще бъдат изтикани от европейския пазар. За това дори и някои от големите производители на розово масло у нас вече си продадоха дестилериите си. „Затова и работя само с Япония“, казва собственик на розоварна, пожелал анонимност. Той добавя, че наши дестилерии се купуват и от турски фирми, като целта им е да смесват нашето розово масло с тяхното, за да повишат качеството му и по-успешно да конкурират българското. Бизнесмен твърди още, че причина за недоброто състоянието в бранша е липсата на специален закон, за който винаги има обещания преди избори, забравяни много бързо след това.
От инвазията на французите за килограм розово масло печалбата пада под 1000 лв., което е рисково за българските фирми, смята Веселина Ралчева, собственик на дестилерия. Според нея проблемът може да се реши отчасти като розоварните имат собствени градини.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Една тъжна Българка
  Отговор
  1 10:06  30.10.17
  Унищожават емблематични за България продукти - кисело мляко , вино , розово масло и т.н.. Мила Моя РОДИНО , затриват Ни с некъдърност , безхаберие и алчност ! .......................... А Народът ни се примирява с всичко , в борба за насъщният и имитация на живот !!!
 • чичо
  Отговор
  2 10:12  30.10.17
  Нищо не унищожават французите! Напротив!!!Най-сетне някой започна да плаща нормална цена на производителите, които в момента са смачкани от няколкото ДПС-арски розоварни, налагащи все по-ниски цени на цвета! И всъщност именно французите са на път да възродят производството на розов цвят, което линееше заради ниските изкупни цени. Дай Боже и в другите браншове да се появят подобни "унищожители", които да плащат висока цена на производителите, щото тук от прекупвачи нищо не остана!!!!

  Коментиран от #3

 • До чичо
  Отговор
  3 10:25  30.10.17

  До коментар #2 от "чичо":

  А това , че и турските фирми се намесват с фалшификации , пак ли е „ Дай Боже ”?! И говорим , като цяло ... Винаги ше има доволни и недоволни . ..Факт е ,че България и обикновеният човек страда !
 • шизофренна история
  Отговор
  4 10:54  30.10.17
  ако са ниски цените, защо са ниски, ако са високи - защо са високи. Очевидно българският производител ТРЯБВА да се научи да работи така, както се работи по цял свят. И не да ощетява производителите на розов цвят.
 • стоян георгиев
  Отговор
  5 11:52  30.10.17
  новината няма нищо общо с истината.тази година цената на розите достигнаха рекордна цена,а количеството на маслото също.бизеса се държи основно от българи макар да има две френски фирми,но те са у нас от години!тва за смесването на маслото е поредната смешка.маслото се проверява като се купува и има покзатели които са основния критерии за цената.като го смесиш ги променяш и съответно цената се променя.може обаче да поревете как си е..ло м..ката ,но тва е манталитет ,а не реално обстоятелство!
 • Боку Морисов
  Отговор
  6 15:07  30.10.17
  Всички сме "парле-ву франсе"!

Напиши коментар:


Публикувай