3 416 8

Френски депутат: Бързото развитие на зимните курорти в България е заплаха за нас

Венцислав Михайлов

Френският депутат Венсан Ролан от областта Савоя през 2006 г. е изготвил доклад до тогавашния министър-председател Доминик дьо Вилпен, озаглавен: “Предимства на зимните курорти - преразпределение на пазарите в условия на международна конкуренция”, пише „24 часа“. В доклада се казва:

Възможно е бързото развитие на зимните курорти в България да се превърне в заплаха за френските курорти по отношение на контингента на чуждестранните туристи. От друга страна, потенциалът за привличане на френски туристи в България е по-слабо изразен. Трансферът на клиенти е особено изразен за Великобритания, чийто пазар прогресивно се преориентира към българските курорти, които британските туристи ценят заради ниските цени, глобалните продукти, посрещане и атмосфера. От друга страна, английският пазар е първият по търговско значение за Франция от международните пазари. За курортите, които традиционно масово разчитат на английските туристи, в краткосрочен план неблагоприятният ефект може да се окаже значителен. България също така се стреми да извоюва позиции и на пазарите на Балканите, като обедини и канализира потоците от тези страни.

Френският депутат е притеснен, че българските зимни курорти са изключително привлекателни за английските туристи. Той посочва, че според Държавна агенция по туризъм зимните спортове държат 20% от общия брой на тези туристи - около 800 хил. годишно. Те идват главно от Обединеното кралство, Русия, Гърция и Германия чрез посредничеството на туроператори. Последните цифри сочат, че рязко е скочил броят на туристите от Великобритания и Русия при обратна тенденция за туристите от Германия и Гърция. Основна отличителна черта на българските курорти е преобладаващото мнозинство на британски туристи, като сред тях мажоритарен дял имат хората със средни доходи.

В доклада се изтъкват и големите потенциални възможности, които България има за развитие на зимния туризъм: територията на България е 48% планинска. В тези зони са концентрирани общо 227 общини, разположени между планинските масиви на Пирин, Рила и Стара планина. Релефът и структурата на тази планински масиви, близки до тези на Вогезите и Юра, позволява лесно оборудване с лифтови съоръжения. Ски зоната на България се състои основно от 4 курорта за зимни спортове: Банско, Боровец, Пампорово и Витоша - Алеко. Към тях следва да добавим и 10 по-скромни по размер и възможности обекти.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Наблюдател
  Отговор
  1 10:55  08.01.18
  Евтиния и примитивен антиевропеизъм върви единстено сред нискоинтелектуалните и необразовани любители на евразийското пространство.
 • 2 12:25  08.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • стоян
  Отговор
  3 13:24  08.01.18
  Ето ви доказателство кой плаща на зелената мафия у нас и защо не се строят нови писти и лифтове
 • Франсе
  Отговор
  4 23:31  08.01.18
  Франция е Номер-1 в Зимния туризъм в Света за 2016година и едва ли преди 10години сме били заплаха за Българския зимен туризъм,който е доста мизерабъл и на последно място в Европа!Франция е приятел на България,а не враг и тази "новина" е злепоставяща без основания!Жалко!

 • Франсе
  Отговор
  5 23:38  08.01.18
  Стоянчо,лифтове във България не се строят,защото някой иска да е Монополист на Банско=Юлен.Или ще има лифт на Юлен,или няма да има изобщо.Или лифтът ще е монопол на КГБ или не!:):):)Капанът е руски,а не френски!
 • стоян георгиев
  Отговор
  6 00:09  09.01.18
  само човек дето не е бил въвъ франция и в българия на ски може да твърди че сме заплаха за френските курорти.ние общо имаме писти колкото половин френски курорт и то от сравнително малките такива.
 • Дони
  Отговор
  7 07:33  10.01.18
  Изпуска се едно "Възмоно е да се превърне..." Сега е на ред Френската Ривиера, да е заплашена от Слънчев бряг.Смешно!
 • Гост
  Отговор
  8 05:09  03.03.18
  Тая новина феик ми се струва. Френските курорти са направени за спорт-намаления на карти за студенти, ниски цени на картите (сравними дори с българските ) и застрояване съобразно капацитета на склоновете (а те са доста големи),така че да се запази планинският облик. Нашите курорти са за пиене и разврат-скъпи карти и евтин алкохол и бардаци (точно обратното ). Така че, за всеки влак си има пътници.

Напиши коментар:


Публикувай