1 122 1

КЗК ще проверява търговията с ток

Комисията установи и наличие на злоупотреба с господстващо положение

Венцислав Михайлов

Комисията за защита на конкуренцията внимателно наблюдава конкурентната среда на свободния пазар на ток.

Това се прави и във връзка с появилите се съобщения и изказвания през последните дни относно наличието на спекулативни цени на електроенергията на свободния пазар по отношение на стопанските потребители и изразените съмнения за синхронизираното им увеличение от лицензираните търговци на електроенергия, съобщават от регулатора.

КЗК уточнява, че има опит в проучването и анализа на електроенергийния пазар и в дългогодишната си практика са разглеждала множество аспекти от производството и търговия с ел. енергия вкл. достъпа до преносните мрежи, доставката и снабдяването с електроенергия по регулирани и свободно договорени цени, балансирането на ел. енергия, процеса на преминаване към свободно договорени цени.

КЗК припомня, че през юли 2013 г. е извършила секторен анализ на пазара на производство, търговия, пренос и снабдяване с електрическа енергия в страната за периода за периода 2006 - 2012 г., приет с Решение № 800 от 03.07.2013 г. В резултат на заключенията в секторният анализ, Комисията е образувала производство за установяване на нарушение по чл. 15 и чл. 21 от ЗЗК, и е информирала компетентните държавни органи за необходимостта от предприемане на мерки за подобряване на конкурентната среда в сектора.

В тази връзка Комисията установи и наличие на злоупотреба с господстващо положение от страна на снабдителни и разпределителни предприятия на българския енергиен пазар и наложи санкции в размер на приблизително 6 млн. лв. за извършени нарушения изразяващи се в дискриминиране на лицензираните търговци на ток и ограничаване на търговията с електрическа енергия по свободно договорени цени.

Комисията призовава обществеността за активно съдействие за предоставяне на всякаква информация и данни във връзка със състоянието на конкурентната среда в сектора.

България


Още по темата

 • Предвиждат между 15% и 30% поскъпване на тока

  Предвиждат между 15% и 30% поскъпване на тока

  В случай, че цената на електричеството на свободния пазар продължи да нараства, то бизнесът ще е принуден да увеличи стойността й за домакинствата ...
  22.01.2018
  2 281
  15
 • КЕВР ще контролира борсата за ток

  КЕВР ще контролира борсата за ток

  Подготвят се законови промени, които да дадат право на Комисията за енергийно и водно регулиране да контролира свободния пазар на ...
  9.01.2018
  2 331
  5
 • До 60% скача цената на тока за бизнеса

  До 60% скача цената на тока за бизнеса

  Към момента бизнеса плаща за ток средно около 70 лева за мегаватчас. От следващия месец обаче цената на електроенергията за бизнеса се увеличава с ...
  3.01.2018
  1 667
  19

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Патриот
  Отговор
  1 18:17  23.01.18
  Това означава събиране на рушвети. Ако се плати достойно всичко ще излезе нормално. Както при горивата, както при мобилните оператори. а пък ако платят повече проверка изобщо няма да има. Помните обаждането към проверяващия екип в складовете на Мишо Бирата.

Напиши коментар:


Публикувай