Last news in Fakti

9 Март, 2018 15:47 4 085 6

1,2 млн. пенсионери получават под 321 лева

  • пенсии-
  • пенсионери-
  • праг на бедност

Мерките свързани с увеличение на старите пенсии са свързани с много голям финансов разход

Около 1,2 млн. са пенсионерите, чиито размер на пенсиите е под актуалния размер на линията на бедност, който е 321 лв. за тази година.

Това каза социалният министър Бисер Петков по време на парламентарен контрол днес. Той обясни, че това, което прави правителството е чрез т.нар. еднократни допълнителни суми да подпомага именно тези пенсионери, което става два пъти в годината.

Петков каза още, че мерките свързани с увеличение на старите пенсии са свързани с много голям финансов разход, а разходът на бюджета на държавата за обществено осигуряване за пенсии превишава 8,5 млрд. лв.

"Бюджетът на държавата за обществено осигуряване е с голям дефицит и мерките. които бяха предприети целят да се постигне оптимален баланс между адекватност на пенсионните плащания и финансова стабилност на системата", каза още министър Петков.

Министърът отбеляза, че през юли 2018 г. отново ще бъдат преизчислени пенсиите за трудова дейност с по-високата тежест на една година осигурителен стаж. Той допълни, че за 2018 г. тежестта на една година осигурителен стаж в пенсионната формула е 1,169 на сто, като процентът на нарастване в сравнение с този през 2017 г. е 3,8 на сто.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЗЕВС

    33 1 Отговор
    Това което прави правителството е да лъже преди избори! Не само бюджета за обществено осигуряване е с дефицит, а и бюджета на отбраната, здравеопазване, образование и всички останали! Миграция по оста Варна, Бургас, Пловдив, София, Терминал 2. обезлюдяването на селата и градовете, положението е като след апокалипсис! С други думи държаната отива към фалит! Смяна на политическата система. Свикване на Велико народно събрание, смяна на парламентарното с президентско управление, двукамарен парламент! Колкото по-бързо, толкова по-добре!
  • 2 Гост

    18 1 Отговор
    Това не е изгодно за крадливите управници.
  • 3 Патриот

    17 1 Отговор
    Къде се е скрил 10-годишният икономически просперитет на партията-майка ГЕРБ?
  • 4 Колю

    9 0 Отговор
    Който е работил честно ,не за себе си и е плащал данъци , за работа на некрадлива позиция сега е бедняк достоен за социални помощи . Унижен ,смачкан духовно и със спомени за извънреден труд за благото на народа. Може да гледа по ТВ и се чуди на пет цифрените заплати на управници до селски кметове , на необходимите 800 лв минимум за живот и разните му стъкмистики за просперитета на икономика и брутен вътрешен продукт. В това време бие камбаната ,ако има такава все още не открадната от църквата и си мисли за кой ли е следващия набор олекотяващ положението на пенсионната ни система и с това увеличаващ стъкмистиката. Пак е направил едно добро на политиците ни.
  • 5 знаещ

    7 0 Отговор
    И парите от пенсионните фондове тю-тю!
  • 6 Мемфис

    0 0 Отговор
    Какви разходи на държавата бе, тъп кoминист, това са пари, с които хората са дотирали бюджета в продължение на десетилетия.