Last news in Fakti

15 Март, 2018 15:30 3 324 7

България - ключов участник на пазара на компоненти за автомобилната индустрия

  • автомобилна индустрия-
  • компоненти-
  • инвестиции

Проекти на стойност 800 млн. лв., създаващи близо 13 000 работни места, са сертифицирани

Около 170 компании произвеждащи части и системи за основните автомобилни производители, създават 4% от БВП и генерират заетост за над 40 000 души в България. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов пред представители на автомобилния бранш, които се събраха на второто издание на Automotive Leaders Summit Europe във Виена.

По думите му проекти на стойност 800 млн. лв., създаващи близо 13 000 работни места са сертифицирани по закона за насърчаване на инвестициите и подкрепени от Министерство на икономиката.

Форумът беше открит от заместник-министър Борисов, който представи основните възможности и предизвикателства, които определят бъдещото развитие на сектора: позитивната динамика на глобалната икономика, рискът от протекстионистични мерки, налагани от трети страни и навлизането на информационните технологии.

На събитието присъстваха мениджърите на най-големите компании в сектора. Бяха обсъдени теми, като Брекзит, Индустрия 4.0, новите логистични технологии и умната инфраструктура. Участници в лидерската среща изразиха мнение, че България се се утвърждава като ключов играч и една от най-бързо развиващите се дестинации в сферата на производството на компоненти за автомобилната индустрия.

В рамките на форума бяха проведени индивидуални срещи с водещи компании за обсъждане на конкретни възможности за бизнес и инвестиции в България. Отделни двустранни срещи бяха проведени от българската делегация с LKW Walter и Robert Bosch AG, като бяха обсъдени потенциала на България в сферата на логистиката и транспорта, както и изграждането на R&D центрове за автомобилната индустрия. Българската делегация водена от заместник-министър Борисов, включваше и представители на Automotive Cluster Bulgaria и Национална компания индустриални зони.

Бе обсъдено още, че дигитализацията има основно значение за развитието на логистичния сектор по линия на електронната търговия и въвеждането на нови модели на управление. Развитието на технологиите определят и бъдещото навлизане на електромобилите и автономните транспортни средства.

На фона на тези глобални тенденции заместник-министър Борисов открои ролята на инициативите по време на Българското председателство на съвета на ЕС в сферата на приемането на единна стратегия за общаиндустриална политика на съюза. Автомобилният сектор като един от определящите за индустрията несъмнено трябва да бъде част от тази стратегия.

На форума заместник-министърът представи и приоритетите на българското председателство в сферата на търговската политика и мерките за подписване на двустранни и многостранни споразумения за свободна търговия. Той посочи и предимствата за инвестиции в България – макроикономическа и финансова стабилност, повишен кредитен рейтинг от две от основните рейтингови агенции, ниски данъци и оперативни разходи и пакет от конкурентни инвестиционни стимули.

В заключение на речта си той подчерта необходимостта от съвместни действия на държавите членки в ЕС за постигане на устойчив растеж на автомобилната индустрия, като направи паралел със слогана на Българското Председателство на Съвета на ЕС : „Съединението прави силата“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бобо

    5 0 Отговор
    Супер - отдавна искам да работя за LAMBORGINI
  • 2 борислав

    6 5 Отговор
    Явно форума е дребен щом не присъства другият Борисов.За смешните заплати говореха ли?
  • 3 не е много

    3 4 Отговор
    13 000 работни места, на фона на над 2 милиона безработни не са много впечатляваща цифра....

    Коментиран от #4

  • 4 гост

    4 4 Отговор

    До коментар #3 от "не е много":

    Има лесно бе - терминал 2 се нарича !Пазара на цяла Европа е отворен ! Ама нали хората искат българина да знае поне малко английски а той незнае затова си седи тук и не му се работи за малко пари - по му дай да мрънка и да реве ,че немало работа .

    Коментиран от #5

  • 5 onq s konq

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Да,верно е че редовият българин не знае английски,но крайно време е Запада да започне да учи пък усилено български!Ако пък се помотае още малко,много скоро ще усети липсата на бълг. работна ръка която масово се пренасочва към друг не по-малко необятен пазар-РУСИЯ.
  • 6 прост народ

    7 0 Отговор
    пълни глупости! у нас са няколко смешни фирми, които използват евтината работна ръка... фабричката на грейт уол вече не бачка в ловеч... използваха я, за да пише, че е произведено в ес... обаче с тъпа мутра не се работи и китайците си тръгнаха... пълна загуба бе за тях т'ва начинание... други кухи фирми са: японската себн бг дето правят окабеляване и японския гигант язаки дето дават мижави заплатки също и още една турска тъпа фирма дето се кани да стъпи у нас... има яко текучество на персонала... обявите им са все из сайтовете и бюрата, но това не значи, че 40000 души бачкат в тия смотани фирми... тия фирми предоставят грешна инфо за заетостта и плащат хипер малък данък! те не са инвеститори, а поробители! закупиха бг земя! дават 300 евро заплатки и използват бг ресурси! кой позволи това?
  • 7 Chaweb-model.info

    0 0 Отговор
    работа для девушки с высшим образованием

    http://web-model.info/page/rabota-dlya-devushki-s-visshim-obrazovaniem/