Last news in Fakti

29 Март, 2018 00:00 11 733 4

Къде в България се добива черен хайвер?

  • хайвер-
  • есетра-
  • риба-
  • рибарник-
  • странджа-
  • малко търново

Рибарник в Странджа е дом на няколко вида есетрови риби и сьомга

Къде в България се добива черен хайвер? - 1
Стопкадър: БНТ

Черен хайвер и есетрови риби в Странджа - оказва се, че всичко това е възможно в рибарник край Малко Търново. В бетонните басейни се отглежда още и японска пъстърва.

България е един от големите производители на черен хайвер от есетрови риби на Балканите, а в Европа се нарежда на 5-6 място. Есетрите в рибарника в Странджа се чувстват като у дома си, разказва рибовъдът Владимир Тодоров.

"Според мен са идеални условията по отношение на температурата и химичния състав на водата, също и за кислорода не сме имали проблеми", разказва рибовъдът Владимир Тодоров пред БНТ.

Рибарникът край Малко Търново е построен през 70-те години на миналия век. Работи известно време, след което е изоставен. След 2000-та е ремонтиран и отново зарибен. Разположен е върху площ от около 10 декара. Владимир Тодоров работи в Рибарника повече от 10 години и ни обяснява за какво служат различните басейни.

"Има значение при есетрите, които след петата година могат да се определят на мъжки и женски, тъй като мъжките риби не се използват повече освен за консумация, а женските след 8-9 година започва залагане на черен хайвер, които предстои да организираме едно малко производство, защото 80% от женските вече са узрели и са в отделен басейн. Ваденето на хайвера по принцип трябва да започне през март, защото в природата април - май есетрата си хвърля хайвера. Тука имаме не повече от 3 тона зрели женски. Това дали ще презрее тази година или не няма никакво значение, защото тя на следващата година залага есетрата хайвер с по-високо качество", обясни още Тодоров.

Другите екзотични видове в рибарника, които сега се опитват да приспособят към българския климат, са чига и сьомга.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 @Мозъка

    7 1 Отговор
    На Казичене, къде другаде (:
  • 2 куку руку ку

    11 0 Отговор
    В язовир Кърджали също има есетрови в заграден рибарник. Преди 6 години видях и изтървана риба в самия язовир, беше в началото, където се влива р. Боровица. Минахме с каяци край нея, стоеше си в плиткото без да се страхува.
  • 3 aaa

    5 0 Отговор
    есетра за хайвер се отглежда и в с.Бошуля Пазарджишко, има около 4-5 садки
  • 4 Шаранко Есетренски

    0 0 Отговор
    Тая цаца дето е задръстила Факти с тая простотия в стил преразказ на "един чичка ми разказа" да вземе да се гръмне и да се хвърли у локвите на Казичене.Ногу тъп народ,ва!