Last news in Fakti

11 Април, 2018 16:08 2 271 14

Американските централи няма да свалят цената на тока

  • американски централи-
  • цена-
  • ток

Досега една част от инвестицията на централите е изплатена

Американските централи нямат намерение да променят цената, на която продават тока си. Това каза пред журналисти в Иван Цанков - изпълнителен директор на компанията, която управлява ТЕЦ "ЕЙ И ЕС Гълъбово" - "ЕЙ И ЕС България". Той разкри, че днес се е провела среща на представители на американските централи с омбудсмана Мая Манолова, на която те са обяснили какви инвестиции са направили и в какво състояние са договорите им.

Цанков потвърди, че договорите на двете централи могат да се променят, за да могат те да преминат към напълно либерализиран пазар, но при напълно запазване на интересите на инвеститорите. Той поясни, че двете централи са готови да продават ток на свободния пазар, но само при наличието на механизъм, който да компенсира централите - т.е. при запазване на настоящите икономически параметри на договорите.

Иван Цанков изтъкна, че прекратяването или промяната на договорите срещу компенсация е само един от вариантите.

Друг вариант е тяхното запазване във вида, в който съществуват в момента. Според нас няма никакви елементи на държавна помощ, договорите са необходими, абсолютно критични за инфраструктурата в България, така че друг изход от ситуацията е тяхното запазване в момента такива, каквито са, добави Цанков.

Досега една част от инвестицията на централите е изплатена, но до 2026 г. остават още 8 години, през които трябва да бъде изплатена изцяло инвестицията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 45рев34

    55 1 Отговор
    голяма част от договорите са засекретени,освен,че имат гарантиран пазар и цени зад тях седи лоби,което е добре и известно,тук проблема са лакеите които са допуснали това и не само

    Коментиран от #3

  • 2 чес

    19 0 Отговор
    ами супер... то и българските така
  • 3 hh88

    37 4 Отговор

    До коментар #1 от "45рев34":

    Когато си колония, няма как да не "допуснеш" митрополията да те източва. Съзнателно сме си избрали да сме в този лагер. Същото е и със Софийска вода, ЕРП.....
  • 4 georgi

    52 5 Отговор
    Схемата на САЩ и бабата е винаги една и съща.Започва със смяна на режима на управление с подкупен такъв и разграбват ресурсите на държавата . Унищожават икономиката и инфраструктурата.После ти дават кредити ,с които да плащаш на техни фирми за възстановяване .
  • 5 марица 1 и 3

    34 1 Отговор
    "..... при напълно запазване на интересите на инвеститорите..." - T.e. ще продължаваме да плащаме на американските ни господари тока на цени, нямащи нищо общо с реалните пазарни! Още веднъж благодарим на Костов и неговото правителство за тези договори! И му пожелаваме да доживее правосъдие!
  • 6 Еее

    33 2 Отговор
    Изгонете ги тия американци и готово.
  • 7 Jiky

    29 0 Отговор
    Предлагам да се отнемат правата и гражданското на безродниците,подписалитези договори! Съд за държавна измяна и конфискация на имуществото-на тях и на техните копелетии!!! СМЪРТ НА КОМУНИЗМА-СВОБОДА НА НАРОДА!
  • 8 Гост

    28 0 Отговор
    не разбрах, защо този който сключи договора с тези "американци" не им плаща от джоба си?
    Колкото може, колкото годинки може да живее? ще мете улици, ще копае градинки и тн.
  • 9 антиседераст

    28 4 Отговор
    Виновните са : Иван Костов и СДС. Всички участвали в тази сделка трябва да бъдат осъдени за тероризъм срещу България на доживотна присъда и цялоти имущество до девето поколение конфискувано в полза на държавата.
  • 10 Реалист

    21 4 Отговор
    Абе вие хора не разбрахте ли че това е плащане към САЩ за "помощта" да се направи преврата по време на Жан Виденовата зима. Тогава САЩ инвестираха много пари (от наша гледна точка) за този преврат и после Ваньо Костов им се компенсира с тази вечна "система" българският народ да плаща на САЩ чрез цената на тока. Подобна е сега схемата в Украйна. Там ония психопат шоколаденият бос събира по 1.5% от всеки гражанин за да поддържа войната. А аз си мисля че тези пати отиват директно да покрият разходите за Майдана който им спретна Виктория Нюлан.
  • 11 Боздуган

    5 9 Отговор
    Тези централи са толкова американски колкото Станишев е стрейт.Всичко в България е руско ,то затова е засекретено , всички в управителния съвет са руснаци.

    Коментиран от #12

  • 12 уникален идиот си

    8 2 Отговор

    До коментар #11 от "Боздуган":

    Ти боздуганчо добре мислиш-ама внимавай че под кревата ти има руснак--бауууууу.....
  • 13 стоян

    2 4 Отговор
    Колко пъти ще ви обясняват че окончателния договор за изкупуване и цени го е подписал Румен Овчаров
  • 14 Патриот

    8 0 Отговор
    Е защо да намалят?
    Тъкмо ни научиха да им купуваме прескъпият ток и...