Last news in Fakti

2 Април, 2018 16:32 2 690 21

Бизнесът: Американските централи изземват по 161 лв. от всяко домакинство

  • американски централи-
  • бизнес-
  • ток-
  • централи

Мая Манолова заяви, че ще поиска от държавните институции пълна информация

По 161 лева излизат годишно от всяко българско домакинство заради неизгодните договори между държавата и американските централи Марица-изток 1 и 3 за изкупуване на електроенергия. Това показва сметката на четирите работодателски организации, която беше представена след среща с омбудсмана Мая Манолова във връзка с тяхната жалба, свързана с договорите.

От бизнеса поискаха незабавно прекратяване на договорите и предупредиха, че увеличават готовността за протести от код "жълто" на код "оранжево". Протестите ще се проведат пред американските централи и пред ТЕЦ - Варна, когато кодът стане червен, обяви Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

От своя страна омбудсманът Мая Манолова заяви, че ще поиска от държавните институции пълна информация за предприетите действия по отношение на неизгодните договори, както и за възможните сценарии за развалянето им и каква ще бъде крайната цена за данъкоплатците.

Предстои и среща с ръководствата на двата ТЕЦ-а през тази седмица. По данни на бизнеса при двете централи печалбата е между 54 и 59 процента, каквато няма дори в бизнеса с наркотици.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 hh88

    48 3 Отговор
    Добре бе, не разбирам, нямате ли поне малко евроатлантическа солидарност с братята американци? Тръгнали сте за някакви 161 лв да се заяждате. Хората ви дават демократичен ток, а не като онзи диктаторския от АЕЦ Козлодуй.
  • 2 Сетихте се

    37 0 Отговор
    А добро утро ...
  • 3 гост

    27 16 Отговор
    ПИТАЙТЕ РУМЕН ОВЧАРОВ ЗАЩО Е ПОДПИСАЛ ТАКЪВ ДОГОВОР СУЖ АМЕРИКАНСКИ ЦЕНТРАЛИ, А СОБСТВЕНОСТ НА ХОРА ОТ ЕНЕРГИЙНАТА МАФИЯ В БГ, КОИТО ИСКАТ И АЕЦ БЕЛЕНЕ

    Коментиран от #6

  • 4 Тръмп

    1 33 Отговор
    Фейк нюз-Мая Манолова,запазена марка на мръсните и долни комуняги!:):):)
  • 5 631016

    36 4 Отговор
    Не е Овч.,а Иван КОСТОВ!

    Коментиран от #12

  • 6 hh88

    34 4 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Какъв Румен Овчаров бе, овчар? 2001 г. са подписани договорите. И. Костов е бил премиер. Две седмици преди да дойде правителството на царя ни е заробил драгалевския. Овчаров е чак след царя.
    Между другото, АЕЦ Белене се предвижда да е с по-ниска цена от тези кръвопийци.
  • 7 OMG WTF

    22 1 Отговор
    Не взимат а цицат по 162 лв.
  • 8 ЗЕВС

    28 0 Отговор
    Договорите за изкупуване на електроенергия от "Марица-Изток" 3 и "Марица-Изток" 1 са подписани на 13 юни 2001 г. премиер Иван Костов .
    До 2015 г. ТЕЦ „Марица изток 1”, продава елекроенергия на НЕК за 190, 73 лв. или над 6 пъти по-скъпо от АЕЦ „Козлодуй”. Марица-изток 3” продава срещу 128,44 лв. или 4 пъти по-скъпо, от АЕЦ. НЕК е принудена да плаща по договор около 300 млн. лв. годишно на двете централи за разполагаемост. На 8 април 2015 г., кабинетът Борисов 2 преподписа договорите, и плаща 1,2 млрд. лева, за които БЕХ тегли външен дълг! От 2 април 2016 г., цената за разпологаемост на мощностите на ТЕЦ Марица 1 пада с 14%, а на Марица 3" - с 15%. Помоща за "американските" централи е около 300 млн. лв. годишно, което представлява неправомерна държавна помощ в разрез с европейските правила.
    Договорите с американските централи могат да бъдат развалени, но ако това бъде направено в нарушение на подписаните договори, предвидените неустойки са за общо 3 млрд лв.
    Всичко това е дело на меркантилни политици, министри и депутати които действат като организирана престъпна група, срещу Българският народ! Свикване на Велико народно събрание, смяна на парламентарното с президентско управление, двукамарен парламент.
  • 9 ВЛАСТ= НАГЛОСТ

    19 0 Отговор
    Къде е Независимата Съдебна ВЛАСТ? Защо мълчи като пуйка ? Те също лапат залени гущери по разни програми. Трябва спешно да се резне главата на хидрата.
  • 10 Патриот

    13 0 Отговор
    От мсяко домакинство... Не забравяйте, че има едни тъмнокожи домакинсктва дето не дават, а някой друг плаща вместо тях благодарение на отново субсидираните от американци НПО-та.
    Нормално е да се появи такава статия. Преди време по телевизията, някой се беше изпуснал, че щели да ги национализират и сега това е подготвителна статия колко хубаво щели да напраят от Гадни Евалници Разсипахте България (ГЕРБ) като ги национализират.
    Може може би отново ще ги продадат на Гичка. Важно е обаче в момент да изпъкнат.
  • 11 Гост

    12 4 Отговор
    Нали много си обичате хамериканците,що ревете сега, малко ви е.Още нищо не знаете.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Хасан

    15 1 Отговор
    Добре дошли в англосаксонския свят...колониализъм ,робство и експоатация е в основата на тая култура...вижте латинска америка,Африка,Азия..
  • 14 стоян

    4 2 Отговор
    Иван Костов подписва предварителен договор за строежа и след падането от власт Р. Овчаров подписва окончателния за цените

    Коментиран от #15

  • 15 ЗЕВС

    9 0 Отговор

    До коментар #14 от "стоян":

    Договорът от 2002 г. за „Марица Изток” 3 АД. е подписан от изпълнителния директор на НЕК - Васил Анастасов. Договорът за „Марица Изток 1” от 2005 г. е подписан е от тогавашния министър Румен Овчаров, НЕК е оглавен от неговия кумец Любомир Велков.
  • 16 ЗЕВС

    9 0 Отговор
    Дело за договор с EFT AG от 2004 г. През този период шефове на НЕК са Васил Анастасов и Любомир Велков. EFT AG получава право да продава ток вместо Националната електрическа компания на съседни държави. Бившият шеф на НЕК Васил Анастасов, казва , че всички
    договори за продажба на ток са сключвани с разрешението на министерството на енергетиката - Румен Овчаров. Премиер Симеон Сакскобургготски
    24 юли 2001г. 17 август 2005г. НДСВ, ДПС, Новото време.
  • 17 аз ас

    8 0 Отговор
    Които са подписали този договор направо в затвора . Рецидивисти хванати отново в нарушение - който ги е пуснал на свобода той да им излежава присъдата . Само по този начин ще има оправия за тази страна
  • 18 Вили

    1 3 Отговор
    Парите с които са строени централите са частни, и цената на тока трябва да бъде такава, че до 20 години трябва да се върнат. Всичко друго е писане и чесане на езиците.
  • 19

    1 2 Отговор
    РЕДНО Е ДА СЕ ПИШЕ ТАКА :
    "АМЕРИКАНСКИТЕ" ЦЕНТРАЛИ, ПОСТРОЕНИ ОТ РУСКИ ОФШОРКИ ..... . ОСВЕН В СЛУЧАИТЕ, КОГАТО СИ ЛЪЖЛИВО РУСКО МЕКЕРЕ, КАТО ВОЛЕН СИДЕРОВ. ФАКТ в БГ.

    Коментиран от #20

  • 20 Българин

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от " ":

    Поредната лъжа, това не са никакви офшорки, а са големи американски енергийни компании. Не разбирам, защо всеки в България, който иска по-ниски цени за ток да бъде наричан русофил.
  • 21 Иванчо

    2 0 Отговор
    Ех- а я да погледнем кои подари централите на хамериканците и подписа не изгодните договори за народа? Дали нещо не взехме под масата за собствения си джоб?