Last news in Fakti

5 Май, 2018 23:01 2 636 14

САЩ и Франция разработват нов реактор

  • сащ-
  • франция-
  • astrid-
  • реактор

Прототипът на реактора с мощност от 600 мегавата трябва да бъде внедрен около 2025 г.

Министерство на енергетиката на САЩ и френският Комисариат по атомна и алтернативна енергия (CEA) подписаха споразумение за по-тясно сътрудничество при разработване на реактори на бързи неутрони с натриев топлоносител. Документът бе парафиран на 26 април във Вашингтон от министъра на енергетиката на САЩ Рик Пери и председателя на CEA Франсоа Жак.

Франция разработва реактор на бързи неутрони Astrid, който иска да пусне в експлоатация до 2040 г. Прототипът на реактора с мощност от 600 мегавата трябва да бъде внедрен около 2025 г.

Работата в САЩ е ориентирана към оценка на системата, разработване на материали, анализ на безопасността на натриевите бързи реактори и внедряването им от гледна точка на управлението на отработено ядрено гориво.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чугуна си е чугун

    4 4 Отговор
    https://www.lockheedmartin.com/en-us/products/compact-fusion.html
  • 2 НАТО ВЕЦ

    34 17 Отговор
    Защо просто не си купите от Росатом?

    Коментиран от #3, #6

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 НАТО ВЕЦ

    7 7 Отговор

    До коментар #3 от "Брат ми":

    Не може всички да сме "гениални" като теб.
  • 5 Герака

    2 2 Отговор
    Чеп за зеле не става от Вас!!!
  • 6 гост

    13 12 Отговор

    До коментар #2 от "НАТО ВЕЦ":

    Щото не им трябва нов Чернобил и то на собствена територия по "поръчка" !! Та "пазара" на любимците ти ще бъде ограничен до арабите и африканците ! Ама то последните пък не са особено платежоспособни , а първите си имат достатъчно слънце и неизползваема за друго територия , та переспективите не са никак розови , ако ме разбираш де !!

    Коментиран от #7, #10

  • 7 селянин

    12 5 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    И петлите и говедата винаги ще бъдат на,,две,,крачки от Росатом..най мощния реактор на бързи неотрони БН-800 е пуснат в действие в Белоярската АЕЦ...2016год...880 мегавата,с половин век експлотация, топлоносителя е течен натрий...санкции...двигателите..китайски,жиците монголски,тежката вода е северно корейска,електроника..мацушита.

    Коментиран от #8

  • 8 гост

    10 12 Отговор

    До коментар #7 от "селянин":

    Никой не го ИНТЕРЕСУВА !!!! Ако ще да е 1000 мегавата и с цял век "гаранция" , хахахха , как само звучи , гаранция за атомна бомба !!! Достатъчно е , че е РУСКИ !!! Батя трябваше да мисли , когато реши да се дърви !!! Даже китайците скоро ще ги отрежат нацяло !!

    Коментиран от #9

  • 9 НАТО ВЕЦ

    17 9 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Ако ти кажа, че си жертва на медийна пропаганда, навярно ще се обидиш.
    Истината обаче е много простичка и се свежда до това, че в Чернобил е извършен терористичен акт срещу СССР и то от партийният секретар на централата, в отсъствието на директора. Какво е получил, за да го направи, не ми е известно. Резултатът е, че не влиза в експлоатация най-голямата за времето си радиолокационна система, изградена току що в близост до Припят и покриваща територията на източна и средна Европа.
    Говорейки вече за реални аварии, а не зорлем предизвикани, френските реактори тип "Канду" държат "палмата" на първенството. Това не пречи на Франция да ги експлоатира далеч извън "гаранцията" им.
    А нещо ще споделиш ли за Фокушима?! Там аварията на практика не е приключила. Някой обаче да говори нещо за това?
    Само един Чернобил ви е в устата.
    Аре да ви го кажа по краварски, белким ме разберете: "Stay open-minded"
  • 10 Гост ядрен

    6 6 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Гост, ти май нищо не отбираш от ядрена енергетика и ядрени реактори, а?

    Коментиран от #11

  • 11 гост

    7 12 Отговор

    До коментар #10 от "Гост ядрен":

    Не , вие със селянина и сие не разбирате ! На никой не му пука за ядрените ви реактори !!! В момента в който Вова се обяви за "враг" , си отряза достъпа до всичко което поне прилича на пазар !!! Оттук нататък ако ще да направи десет пъти по-добри реактори (което естествено не е и няма да стане ) , ще си ги слага в Раша и в най-добрия случай някоя от циганските държави , ама там ще си ги плаща САМ , като в Египет !! Дори Китай скоро ще откаже да купува от него и то за постоянно !!

    Коментиран от #12

  • 12 Сибирь

    3 2 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Боли ги руснаците за западнала гейропа и пендостан! Чернобил го направиха укрите ,отключили всички възможни защити и екслпоаъиращи го не по предписание. А ъи нещо да кажепш за Фукошима?!

    Коментиран от #13

  • 13 гост

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Сибирь":

    А за кой ги "боли" , бе душко ?? За Египет и сие , дето си ги плащат сами и ще чакат 30-40 години само да си вземат парите , а за печалба да не говорим , щото дотогава най-вероятно ще фалират , щото още сега ВЕИтата дават 30-50% по-ниска цена и то без атомни бомби и обвързване ?? Айде чети си опорките за собствено успокоение и не се изказвай неподготвен !!
  • 14 Самохвалко

    1 1 Отговор
    Щом не е Росатом 2+ поколение не ми го хвали !!!