Last news in Fakti

4 Февруари, 2012 13:51 1 349 0

Разминахме се с газова криза

  • путин-
  • газпром-
  • газ

Путин нареди на “Газпром” за осигури синьо гориво за Европа

Моля ви да положите максимални усилия, за да осигурите потребностите на нашите чуждестранни партньори. Това заяви руският премиер Владимир Путин на среща с вицепремиера Игор Сечин и заместник-председателите на ръководството на "Газпром" Александър Медведев и Андрей Круглов, съобщи ИТАР-ТАСС.

Много държави се оплакаха от намалени доставки в бушуващата на Стария континент сурова зима, въпреки че от "Газпром" опровергаха появилите се информации, че ограничават доставките си. 

Заради големите студове консумацията на природен газ в Европа и Русия се повиши сериозно. Според служители от ЕС доставките за някои от страните от ЕС са били намалени с до 30%

Путин постави пред "Газпром" задачата да осигури необходимите доставки на синьо гориво за Европа. На срещата е обсъдена ситуацията в енергетиката изобщо, както и доставките на газ за европейските страни.

"Моля ви да положите максимални усилия, за да осигурите потребностите на нашите чуждестранни партньори, имайки предвид, че главната задача на енергетиците като цяло и на "Газпром" в частност, е да се осигурят вътрешните потребности на Руската федерация, на потребители от Руската федерация. Това е първостепенна задача", каза Путин, цитиран от БТА.

Андрей Круглов заяви, че няколко дни е имало намаляване на обема на доставките за европейски партньори на компанията до десет процента, но след това са възстановени в рамките, предвидени по договора.
Някои западноевропейски партньори молят за допълнителни обеми, но "Газпром" засега не може да удовлетвори тези искания, каза Круглов.
Днешната ситуация показва, колко необходими са проектите за газопроводи "Северен поток" и "Южен поток", коментира руският министър-председател.

Той се поинтересува от възможността да бъдат задействани алтернативни енергийни източници, но според Сечин алтернативната генерация ще повиши цената на тока и това ще се отрази на потребителите.

"Днес е добре да си спомним за тези, които ни пречеха да построим "Северен поток". Ако не ни пречеха, щеше да има вече втора отсечка и двете щяха да са натоварени.

За новите транспортни маршрути "Газпром" щеше да пусне в експлоатация нови находища, включително Бованенковското, активно щяхме да работим по Щокман и нямаше да възникват подобни проблеми", подчерта Путин.

Той се надява, че работата по "Северен поток" ще приключи, а по "Южен поток" ще се активизира.
През последното денонощие беше регистрирано намаляване на доставките на руски природен газ за страните от Балканския регион. В момента доставките са нормализирани, както за България, така и по отношение на транзитния пренос през страната ни за Турция, Гърция и Македония, съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

От тази сутрин налягането на входа на националната газопреносна система е възстановено до контрактните нива. Страната ни получава договорените обеми природен газ съгласно заявените количества. 

Оперативният щаб към Министерството на икономиката енергетиката и туризма ще продължи да наблюдава ситуацията, с цел гарантиране на сигурността на газоснабдяването в страната и транзита на природен газ през наша територия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА