Last news in Fakti

6 Февруари, 2012 17:16 879 0

Газпром си призна и увеличи износа на газ

  • газпром-
  • газ-
  • синьо гориво

Газовата криза в Европа, породена от изключително студеното време и невъзможността на руския енергиен монополист да се справи с доставките намери своето разрешение днес, предадоха руските медии.

Преди това на среща при премиера Владимир Путин беше признат факта, че заради минусовите температури „Газпром“ е отклонявал част от количествата за вътрешния пазар.

Мярката е логична на надигащото се недоволство и предстоящите в началото на март избори за президент в Русия.

От своя страна на нарочно свикана пресконференция Европейската комисия съобщи, че положението с доставките на руски газ се нормализира в повечето европейски страни, за които доставките бяха намалени заради студената вълна.

„Положението значително се подобри през уикенда“, заяви говорителката на ЕК по въпросите на енергетиката Марлене Холцнер. Тя уточни, че става дума за Австрия, България, Гърция, Полша, Словакия и Унгария.

Лек спад продължава да се регистрира за Германия, Италия и Румъния, но постъпващите количества за тези пазари постепенно се увеличават с тенденция да се изпълняват договорените условия.

От своя страна изпълнителният директор на ЕНИ Паоло Скарони предупреди, че недостигът на руски газ може да го принуди да спре от четвъртък доставките за корпоративни клиенти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА