22 Май, 2018 08:40 12 987 99

Алексей Пушков: Дадохме хубав урок на България с „Турски поток“

  • български поток-
  • турски поток-
  • южен поток

Отказът на България от Южен поток беше най-грубата ѝ грешка. Това написа в профила си в „Туитър“ Алексей Пушков.

Той не пропуска да отбележи, че Турция веднага е уловила своя шанс. Междувременно Германия строи „Северен поток 2“.

Това е хубав урок за София, завършва Алексей Пушков.

Той е председател на комисия в горната камара на руския парламент – Съвета на Федерацията по информационна политика.

България се нуждае от преки доставки на руски газ през Черно море. Може да наречем това "Български поток". Това заяви в навечерието на визитата си в Русия президентът Румен Радев в интервю за руския в. "Комерсант".

На 1 декември 2014 г. по време на визитата си в Турция президентът Владимир Путин съобщи, че Русия се отказва от строителството на "Южен поток", предвиждан за доставка на 63 милиарда куб. метра до Европа през Черно море и България. Решението беше изненадващо, но закономерно. На 17 април 2014 г. Европарламентът призова "Южен поток" да не бъде изграждан. Еврокомисията настоя двустранните споразумения на страните от ЕС с Русия да бъдат преразгледани. На 2 юни 2014 г. Еврокомисията откри наказателна процедура срещу България заради опасенията, че при избора на изпълнителите на "Южен поток" в България ще са спазени изискванията на ЕС от Третия енергиен пакет.

Изпълнителят на отсечката в България, заедно с пет български подизпълнителя, трябваше да бъде фирмата "Стройтрансгаз" на Генадий Тимченко, но заради войната в Украйна тази фирма, която по произход е дъщерна на "Газпром", беше включена в списъка на компаниите, които според САЩ подлежат на санкции.

Последва натиск от гостуващи в София американски сенатори и бившият премиер Орешарски съобщи, че България спира работа по "Южен поток".

Така се стигна до решението на Путин да обяви раждането на „Турски поток“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кой

    114 233 Отговор
    на кого е дал урок? По-скоро България даде урок на руснаците и не им позволи да реализират корупционния си проект, загърбвайки правилата на съюза ни. Сега клекнаха и ще бъдат съгласни на нещо, което е по правилата. България ще бъде печеливша, разбира се.

    Коментиран от #32, #35

  • 2 goni

    124 35 Отговор
    Ако, ни бяха оказали натиск от Европейски страни, как да е! Ама, Щатски сенатори! Няма го Стефан Стамболов! Лека му пръст и Бог да го прости! Само като знам как умира! На никого не пожелавам подобна смърт!

    Коментиран от #16

  • 3 antimediator

    119 125 Отговор
    Много добре направиха!
    Показаха истинското лице на руско-съветската дипломация.
    И малките деца разбраха що за политика води Русия спрямо България.
    Понеже имат вногоооо приятели решиха да изгубят още един.
    Русия никога не е била доброжелателна спрямо България.

    Коментиран от #6, #12

  • 4 Шефът на комисията за фейкове казал

    95 112 Отговор
    Хахах! Някъв пинчер-джудже изпърдял поредната руска лъжа да натрие носа на тъпия пигвин радев. Интересно Путин къв шамар ще му забие.

    Жалки са руснаците в антибългарската си злоба и завист. Дадохме им език да славят Господ, диваците го използват само да лъжат и плюят.
  • 5 Обективен

    82 123 Отговор
    България е прекрасна, свободна и демократична страна. За Русия не съм чувал такива неща.
  • 6 Румяна Костова

    131 49 Отговор

    До коментар #3 от "antimediator":

    По принцип Русия не е доброжелателна към страни ,играещи по американската свирка и против интереса на собствения си народ.А ние пък с отказа от Южен поток видяхме за пореден път от къде се диктуват решенията на нашите политици.

    Коментиран от #14

  • 7 НАТЪЖЕН

    109 45 Отговор
    ТЪЖНО Е някой отвън да ти обяснява, че не сме държава , КОЛОНИЯ от администрацията на която нищо не зависи.

    ЖАЛКО И СМЕШНО ПОВЕДЕНИЕ НА ЕДНА САМОУНИЖИЛА СЕ СЪС СЕРВИЛНОТО ПОВЕДЕНИЕ НАЦИЯ, ПРЕВЪРНАЛА СЕ В СЛУГИНАЖ НА РАЗНИ ЕВРОДЖЕНДЪРИ.

    КАКВО ДА СЕ ПРАВИ - какъвто народа такива и водачите му - РОБИ!!
  • 8 Гост

    119 42 Отговор
    Превода е - "Хубав урок за България". Никой не ни го е "ДАЛ". Сами си го взехме. В България има политици които правят всичко възможно да сме енергийно зависими от съседите си. Някой не иска да взимаме транзитни такси от газта, същия или същите тези не искат да продаваме ток на съседите, а искат да купуваме от Румънската АЕЦ, която е брутално опасна и се намира до границата с България. Хайде платени тролчета .... давайте минуси.

    Коментиран от #77

  • 9 ужас

    49 55 Отговор
    Фърчилото ходи само да Унижава страната ни Това е най голямата излагация
  • 10 Българина

    75 31 Отговор
    Добре че преди 89 макейн и юдеите не можеха да дофтасат със самолета за да спрат козлодуй.. С 6 те реактора... Но като е за дваъа теца с тройните цени на Костов 4 бази направиха, ние ги издържаме изцяло с 500 млн печалба годишно
  • 11 Гошката

    58 39 Отговор
    Абе руснаците като народ ги уважавам само заради рускините, които са едни от най - привлекателните жени и които идват да търсят секс приключения в България. Иначе винаги са се отнасаля към България пренебрежително.

    Коментиран от #19

  • 12 Румяна Костова

    36 22 Отговор

    До коментар #3 от "antimediator":

    Напоследък гледайки руски предавания за политически анализи слушам ,че,,Най -добрите съюзници на Русия са армията и флота".Хайде да се отървем от паразитната мисъл ,че някой на някого е приятел в голямата,политическа игра,където има само интереси.Ще си враг на Русия,ако Големият брат те шантажира чрез пари или други свои схеми за манипулация.Защото до сега той командваше парада,но тази автократия вече се пропуква.

    Коментиран от #94, #98

  • 13 RUSKI

    25 19 Отговор
    ДНЕС Е ДЕН НА ДЕБИЛИТЕ ДА КОМЕНТИРАТ,НО ТОВА Е СПРАВЕДЛИВО-80 ПРОЦЕНТА, СА СИ 80 ПРОЦЕНТА.
  • 14 Иванов

    42 23 Отговор

    До коментар #6 от "Румяна Костова":

    Госпожо, Русия, както и ФАЩ толерират висши политици с милиони долари за да играят срещу собствените си народи! Между Рааша и ФАЩ в това отношение няма никаква разлика, дават на един милиони и грабят от държавата му милиарди! Да вървят по дяволите такова братство и вълча дружба между народите!

    Коментиран от #22

  • 15 Варна

    62 26 Отговор
    Такива са фактите! - Харесва или не... Това е самата истина!
    Всички връзки ни заобикалят и ние вече няма да получаваме транзитни такси. Общият обем от над 63 млрд. се раздели на Турски и Северен поток. Ние не сме консуматори на газ от световна величина, толкова сме малки, че количествата са незначителни. Ползата за нас бяха транзитните такси и работната ръка, която щеше да бъде ангажирана с проекта и с обслужването на системата.
    Тръбете гният на пристанищата ни понеже не са консервирани, а кой плаща сметката за престоя би трябвало да питате Борисов.
  • 16 РУСКИ

    26 20 Отговор

    До коментар #2 от "goni":

    ЗАЩО СТАМБОЛОВ,КАТО ИМАМЕ ДЯНКОВ-ТАКА ГИ ПЛЯСКАШЕ РУСНАЦИТЕ.

    Коментиран от #21

  • 17 Димитър

    47 27 Отговор
    Право куме в очи го е казал пушков, ама дебилите сме ние, които за пореден път гласувахме за герб и все още наричаме престъпниците от бсп социалисти, на нас главите не ни увират и все още се лъжем по празните им приказки вместо да гледаме делата им, в които те показват злата си антибългарска същност!!!
  • 18 Реалист

    38 45 Отговор
    А утре когато туркя отново бъде обхваната от граждански недоволства и делене с Кюрдистан, ТОГАВА КАКЪВ ЩЕ ГО ЯДЕТЕ ЗНАЕТЕ ЛИ?
    Тая тръбичка през Анадола че ви остане паметник на руската глупост и имперски амбиции...

    Всяка частна компания инвестираща собствени капитали се интересува от стабилноста на региона, само мурзилките под предлог на "гео-политически" амбиции харчат безогледно държавна пара. А народа в болшинството си оскотява и пие "Бояришник".

    Коментиран от #23, #39

  • 19 Румяна Костова

    30 28 Отговор

    До коментар #11 от "Гошката":

    То на хубавите рускини една им е мечтата.Да дойдат в България и се опознаят с балкански мачо.А-ха.Завишено самомнение на позастарял плейбой.

    Коментиран от #31, #37

  • 20 ъъъ

    25 19 Отговор
    Червените кхмери вместо да плачат по форумите да бяха се борили за внос на газ и от други държави

    Коментиран от #24

  • 21 goni

    27 7 Отговор

    До коментар #16 от "РУСКИ":

    Вярно!:) Нали знаеш къде започна работа Дянков, след като вече не беше министър!:) Голям майтап!:) Ако, не знаеш провери! Приятно ще се изненадаш!:)

    Коментиран от #67

  • 22 Румяна Костова

    46 19 Отговор

    До коментар #14 от "Иванов":

    Подсетете ме къде Русия е налила милиони долари,за да заповяда на правителството да взима решения против интересите на собствения си народ?Както и да го извъртане, вие, симпатизантите на САЩ,отказ от Южен поток и от милиард долара,не може да се нарече адекватно решение .В съвременните политически риалити никой вече не говори за дружба между народите.Освен наш бат Бойко.
  • 23 Варна

    43 14 Отговор

    До коментар #18 от "Реалист":

    Сигурно не знаеш че тръбата през черно море излиза на Мидия, в Европейската част на Турция. Не чак толкова далеч от Босфора и поради тази причина мисля, че думите ти са несъстоятелни.
    Да повторя пак! - Европейската, не азиатската част! И дори второта тръба да е на Самсун, каквато бе първоначалната идея, то това е в Северната част и много далеч от границите с Сирия и Ирак където кюрдите искат да се отделят.
    - За нещастие ние го духаме а не те! Колкото и да ти се иска ние да сме в изгодната позиция... Фактите говорят друго! Не че и аз не искам ние да сме печелившата страна, но не сме!
    Борисов и Орешарски бяха достатъчно тъпи да провалят проекта. Единият от страх, а другия в ядът си, че не е на власт ходеше да се моли на Американците и Германците да спрат проекта.
    Всичко е плод на това да избираме малоумници за управленски състав на страната.

    Коментиран от #38

  • 24 Румяна Костова

    36 18 Отговор

    До коментар #20 от "ъъъ":

    Като изпуснахме Южен поток,да внасяме и ние словашки газ ,със съответната надценка,както украинците и да си вярваме сами,че не е руски.По-изгоден вариант от Южен поток никой до сега не ни е предложил.Или Вие имате други сведения по въпроса?Споделете ги.

    Коментиран от #26, #49

  • 25 no name no face no number

    12 21 Отговор
    Постъпихте много правилно, аз ако бях на ваше място и разговори нямаше да водя повече с тази клоака
  • 26 РУСКИ

    19 15 Отговор

    До коментар #24 от "Румяна Костова":

    В СТРАНА ,КЪДЕТО ОСНОВНО СЕ ЯДЕ БОБ И КИСЕЛО ЗЕЛЕ,МОЖЕЛИ ДА ИМА ПРОБЛЕМИ С ГАЗТА.
  • 27 Иво

    25 14 Отговор
    Репликата на този политик малко ми мяза на: "да му се не види, не ни мина номера тоя път - дай да кажа нещо, та да замажа , ако може" Е, не минава. Не вие , а ние ви дадохме урок, че вече няма да ви играем по свирката. Не, че да се играе по свирката на краварите е по-удобно и по-ползотворно. Води в същата канавка. Гадно е, знам, да изпуснеш златната кокошка...Най-малкото, защото като минавате през Турция, ще си плащате както подобава, а няма да е даром, както щеше да е тук...
  • 28 Шаран БГ

    18 16 Отговор
    Кой на кого е дал урок - не знам .
    Плащаме ли най-висока цена за руската газ? Плащаме...
    Псуваме ли, че братушките ни продават скъпа газ ? Псуваме.....
    И защо Германия плаща на най-ниска цена тая "скъпоценна" за нас газ? Може би ние сме най-богати ??
    Да! Големи политици се извъдиха нашите икономисти! Или обратното - Нашите икономисти се извъдиха големи политици и.....велики учители ! Сакън някой да не ни каже истината в очите .......че сме тъпанари !!
    Псуваме ли Тодор Живков? Целуваше се с Леонид Илич, ама страната бе зарината от евтина стомана и прокат.
    И бати Бойко подари пес на Владимир Владимирович, ама ядец ! Газта пак за нас най-скъпа ! Ами да си вземе кучето ..... Да не мръзне у Русия... Тука ще си го топли с руска газ .....
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 RIDIK

    18 25 Отговор
    Президента пак забрави, че е за украшение. Какви потоци, какви договори ? Да подписва, ако може. Ама няма такива правомощия. Ако беше научил това на време, нямаше да се прави толкова на велик и нямаше да дава повод на разни пишман империалисти като Алексей Пушков. Както е тръгнал - в Сочи да направи едно кръгче на четири крака с вирнат задник и да се прибира. За друго не става.
  • 31 застаряващ плейбой

    20 8 Отговор

    До коментар #19 от "Румяна Костова":

    сума ти народ в България е с майка рускиня и баща българин, но един не познавам с баща руснак и майка българка.

    Коментиран от #80, #99

  • 32 куку руку ку

    15 11 Отговор

    До коментар #1 от "Кой":

    Стой на тъмно и студено и се радвай, че си дал урок на съседите.
  • 33 Kcaniba

    29 11 Отговор
    Докато американският посланик у Соф, строява министерският съвет, докато имаве 240 крадци, които си мислят само за имотите си по ворето и гръцко, така ще е!!!
    Имахме няколко златни шанса!
    Днес можем само да се оправдаваме, ослушваве и обвинянаве лошите руснаци, хитрите турци, прагматичниге германци!!!
    Не, дори не се оправдавяме, нява нито разследващи комисии, за това национално предателсгво, нито разследвани, нито лишени от придобитото от незаконните, предателски постъпки!!!
  • 34 юрист

    12 19 Отговор
    /...Публикувано във факти.бг: Отказът на България от Южен поток беше най-грубата ѝ грешка.../ Напротив- най- грубата ни грешка е, че не изгонихме всички двойни българоруски граждани от държавата ни. Руснаци, очаквайте продължение по повод нашокването на празните ви тикви с продажбата на руският газ:) Вие за какво мислите, че си говорят путлер и Радев? Да не мислите, че Радев ще МОЛИ ваш путлер за нещо...ЯДЕЦ- Радев е на среща с путлер, за да го ИЗНУДВА , а вие си мислите, че сте прецакали малка България- ХАХАХАХА:) Те това ви е “руският мир“:) Има да чааааакате БЪЛГАРСКИ висш военен да ви падне на колене:)
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 юрист

    12 14 Отговор
    Също така- имам въпрос към руснаците- абе, ако сте ни дали урок с турски паток, защо НЯМА изградена втора тръба по него, по която да протича газ за ЕС, като тази тръба заобикаля България и отива директно и само до гърция, къде ви е договора с гърция, с който ЕС се съгласява да купува руски газ от тази 2та тръба по турски поток , а?:D Посочете ми точката на доставка на руски газ за ЕС по тази 2ра тръба и публикувайте договора си с гърция:) Нали искахте ЮРИДИЧЕСКИ ГАРАНЦИИ ОТ ЕС И ЕК, за това, че държавите от ЕС ще купуват газът ви и чак тогава щяхте да строите 2рата тръба, която да доставя руски газ СПЕЦИАЛНО И САМО за ЕС държавите, като предвиждахте да заобиколите България и газът да достига САМО до турскогръцката граница?:) Е- какво стана сега- събудихте се и видяхте, че пръстите ви са в контакта и за това сънувахте еротични газови сънища, ли?:D
  • 37 777

    9 5 Отговор

    До коментар #19 от "Румяна Костова":

    Че те хубавите рускини пак ще хлътват по нашите наперени с тен мъже особенно на стоп , направо се хвърлят на гуменката и пича гони кончето към катуна .
  • 38 Реалист

    13 14 Отговор

    До коментар #23 от "Варна":

    Стига си измисля - погледни схемата в статията - Самсун а това е АЗИЯ. След това тръгва на юг към Анкара. За да взривиш един газопровод при ресурсите с които разполагат кюрдите като оръжие и хора не се изисква ососбенно усилие. Преминаваща кола, РПГ и опитен стрелец. И можеш да ми обясниш как се опазва един газопровод по ЦЯЛАТА МУ ДЪЛЖИНА ОТ НАД 1000 КМ.

    А това че показахме на ушанките да не се е..ат с нас е отличен ход. Ако бяха спазили изискването газопровода да може да се ползва и от други доставчици, нямаше да има проблем да го построят.

    НО ЦЕЛТА НА ПУТЛЕР Е ДА НИ НАПРАВИ ЕНЕРГИЙНО ЗАВИСИМИ!!!

    И НЕ МУ СЕ ПОЛУЧИ, ПОНЕ ЗАСЕГА...

    Интересно защо не изгоним от парламента женените за рускини депутати. Те са "креватното" лоби на путлер - ташко ерменков и магарешки веднага излитат.

    Коментиран от #41

  • 39 един от всички

    17 12 Отговор

    До коментар #18 от "Реалист":

    Не си никакъв реалист,щом толкова глупости си изписал. Първо ,тръбата на Турски поток не отива в Анадола,ами само на няколко километра от Резово,до българската граница. Там се строят и 5 руски ядрени реактора,между другото -до българската граница.Никакви кюрди няма там,т.е. колкото и у нас. Ами искаха на нас да дадат тази далавера,от нас да зависят всички,да ни не се молят на нас,да имаме геополитическа тежест,но уви-:( И щяхме да получаваме доста пари за пренос,това са 63 млрд куб. м. Сега тази далавера си я разделят Турция и германия. те затова са богати -защото си следват интереса. А ние? Антинародни,самоубийствени решения вземаме-:( Вече България няма начин да спре пропадането си надолу-:( Просто няма за какво да се хване вече-:(

    Коментиран от #43, #89

  • 40 ТУРЕЦКИЙ ПОТОК

    6 9 Отговор
    Ееййййййй. Ердоган. За пореден. Път доказа че е умен политик.
    РОДЕН Е ЗА ЛИДЕР, ВИНАГИ С ЕДНА КРАЧКА Е НАПРЕД.

    Коментиран от #81

  • 41 юрист

    14 14 Отговор

    До коментар #38 от "Реалист":

    “...Публикувано във факти.бг: НО ЦЕЛТА НА ПУТЛЕР Е ДА НИ НАПРАВИ ЕНЕРГИЙНО ЗАВИСИМИ!!! И НЕ МУ СЕ ПОЛУЧИ, ПОНЕ ЗАСЕГА...“ Точно така! ЧЕСТ И СЛАВА НА МАЛКА БЪЛГАРИЯ, ЧЕ СЕ ОПЪНА НА СМОТАНАТА РУСИЯ И НЕ ПОЗВОЛИ НА РУСИЯ ДА НАПРАВИ ОТ БЪЛГАРИЯ СВОЯ “ЗАДУНАЙСКА ГУБЕРНИЯ“! Не случайно путлер е дал указания на руските граждани с имоти в България да си продават имотите и да се махат от България. Мизерабълът разбра, че покрай легализацията на парите от подкупите на средното им руско управленски ниво, захлебиха и много българи- бивши собственици на недвижими имоти, които си продадоха имотите на руснаците на двойни цени спрямо реалните пазарни цени. Сега пък, пазарът на имоти във Варна се кротна и руснаците продават хубави имоти на цени, много по-близки до реалните им цени, а от това ние- българите- само печелим. Така, че- неволите на руснаците преодставят възможност за нови блага на достъпна цена за българите.
  • 42 патриотъ

    20 15 Отговор
    Антибългарите пак се опитват да ни убеждават,че черното е бяло!Колко трябва да си тъп,за да говориш,че Южен поток не е трябвало да се строи,защото щели сме да бъдем енергийно зависими от Русия!Значи Турция и Германия не се плашат от това,а ние,защото сме най богати в Европа,се отказваме от евтина газ,транзитни такси 1 милиард долара на година и 6 хиляди работни места!Някой от вас може ли да смята,та да види къде са минусите?Имахме шанса да станем нормална държава ,но поради престъпната и унизителна позиция и послушност към западните ни партньори,нашите политици изпуснаха този шанс,който вече едва ли ще се повтори!Тоест,Борисов вместо да защити националните ни интереси и политика,защити американските и европейските интереси в ущърб на българските!С АЕЦ Белене историята е същата със същите резултати.Вместо да си построим атомната централа и да имаме евтин ток и да продаваме и на другите държави,ние спряхме строежа и хвърлихме на вятъра толкова пари,сега купуваме скъп ток от чужбина и от американските централи!Има ли соросоидиоти,които имат поне първи клас и могат елементарно да смятят до хиляда,та да сметнат всички загуби за България?!Смятям това правителство за антибългарско и лобиращо за чужди интереси,затова трябва да си ходи и да му се търси отговорност за всичко това!

    Коментиран от #59

  • 43 юрист

    13 13 Отговор

    До коментар #39 от "един от всички":

    “...Публикувано във факти.бг: И щяхме да получаваме доста пари за пренос,това са 63 млрд куб. м....“„ Ти не плачи като вдовица на чужд гроб! ПУБЛИКУВАЙ ДОГОВОРА, В КОЙТО Е ВПИСАН ТЕКСТЪТ ОТ ЦИТАТА- ЧЕ БЪЛГАРИЯ ЩЕ ПОЛУЧАВА ТРАНЗИТНИТЕ ТАКСИ В РАЗМЕР НА ЕДИ КОЛКО СИ АМЕРИКАНСКИ ДОЛАРА ЗА ПРОТИЧАНЕТО НА 1000 КУБ.М. РУСКИ ГАЗ! То рибата в морето, той тигана готви! Същата работа беше и за южен поток- то нямаше ДОГОВОР за размера на транзитните такси и кога България де юре и де факто щеше да започне да ги получава, а руската пета колона в България заревахте, че ги изпускаме:) Да не говорим, че 1вия вариант предвиждаше русия да построи газопровода южен поток, България да вземе ЗАЕМ от русия?! за построяването му в бг., част, и България да плаща ЗАЕМА ОТ ПЪЛНИЯ РАЗМЕР НА ТРАНЗИТНИТЕ ТАКСИ за 25-30 години напред във времето! Та- за какви пропуснати ползи и претърпени вреди за България от транзитни такси от турски поток пишеш, а?“ Освен това- България има договор до 2030г. за транзита на газ, идващ от турция с клаузата “транзитирай или плащай“- и капка газ да не премине от турция през България, България си получава 90% от транзитните такси по този договор до 2030 г.! :)
  • 44 вижся

    13 11 Отговор
    затова всички ще ни е*ат, защото не можем да взимаме решения ... ама НИ СПРЯХА АЕЦОВЕТЕ ЗАЩОТО БИЛИ ОПАСНИ НАЛИ.. АЙДЕ СТИГА ГЛУПОСТИ
  • 45 юрист

    9 10 Отговор
    Дневник- "Булгаргаз" и "Газпром" подписват договор до 2030 година
    11:57, 18 дек 06, В Гранитната зала на Министерския съвет в 14 ч. днес ще бъде подписан Меморандум между „Булгаргаз” ЕАД и ООО „Газпром експорт”, дъщерно дружество на ОАО „Газпром”. Меморандумът гарантира снабдяването на България с руски природен газ, а също И ТРАНЗИТА ЗА ТРЕТИ СТРАНИ до края на 2030 г. Подписите си под документа ще сложат Валентин Иванов, заместник-министър на икономиката и енергетиката и председател на Управителния съвет на „Булгаргаз” ЕАД и Алексей Милер, председател на Управителния съвет на ОАО „Газпром”...."
    https://www.dnevnik.bg/biznes/2006/12/18/442669_bulgargaz_i_gazprom_podpisvat_dogovor_do_2030_godina/
  • 46 Валери

    13 6 Отговор
    Да благодарим на Тиквата за това нещо! "Великия" затривател на българската държава! Тиквун I.
  • 47 юрист

    12 7 Отговор
    Печелим 7.8 млрд.лв от транзита на газ до 2030 година
    Автор: news.bg 18.12.2006 16:32:05...Час преди подписването на меморандума с Газпром, от Министерството на икономика разпространиха основните моменти от новите договорни отношения между Булгаргаз и Газпром. Гарантираните транзитни приходи на България до края на 2030 г. се увеличават от 1.2 на 4.7 млрд. лева....Транзитната тарифа, по която ООО „Газпром експорт" ще плаща на „Булгаргаз" ЕАД, ще се увеличава всяка година в зависимост от инфлацията в ЕС. Подобна клауза е прецедент в историята на ОАО „Газпром".... https://news.bg/economics/pechelim-7-8-mlrd-lv-ot-tranzita-na-gaz-do-2030-godina.html
    2. https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2017/03/16/2936272_turski_potok_shte_spre_tranzita_na_gaz_prez_bulgariia/ “...Единственото сигурно поне засега е, че България има действащ договор с "Газпром" за транзитни доставки през страната ни до 2030 г. "В него има клауза "купуваш или плащаш" за 90% от количествата, която трябва да се спази от "Газпром", коментира изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Георги Гегов. ...“ 16 мар 2017,
  • 48 Д'мин

    20 8 Отговор
    Никъде не видях в поста му в Туитър израза-дадохме хубав урок на България. Пиши само, че е груба грешка и Турция се е възползвал от шанса. И после някой навЯва за руска хибридна дезинформация.
  • 49 юрист

    10 14 Отговор

    До коментар #24 от "Румяна Костова":

    “...Публикувано във факти.бг: Или Вие имате други сведения по въпроса?...“ ДА- България има в акваторията си огромни залежи на метанов хидрат, който е явява 100% абсолютен екозаместител на природният газ и основен конкурент на руският газ:) Така, че- информирайте се по-добре, преди да защитавате лаически енергийните интереси на родината си русия:)
  • 50 Иван4о е джендър

    9 17 Отговор
    Виновник за думите на Пушков в туитър е ньшият смешник-президент. Той, човечето, отива на официално посещение в Кремъл,, където, без да се съобразява с това, че ние като страна затрихме "Южен поток", предлага на президента Путин газопровод "Български поток". Значи, "Южен поток" не може да се строи заради проблеми с диверсификацията и Третия енергиен пакет на Европа, нашият предлага "Български поток", който също няма да отговаря на тези критерии. Нонсенс, безмислица!

    А ние си бяхме виновни за спирането на проекта, защото ни креснаха като на непослушен ученик от САЩ и Европа. Включили ни били в наказателна процедура. Орбан, който открито застава срещу Европа по толкова много въпроси, какво му се е случило, а? Сега турците ще лапат кинтите, а ние ще стоим без пари. Европа не означава справедливост, дами и господа, Европа е за конкуренцията. Смятате, че държавите от ЕС не изпитват омраза или завист спрямо някого, който ще получи по-изгодно предложение?
  • 51 юрист

    11 13 Отговор
    Имаме ли нов надежден енергиен източник? Започват сондажи за метан в Черно море 28 септември 2017 10:00 | Автор: Нина Ружина | Експедицията, част от немския проект SUGAR, ще започне през месеците ноември и декември. От наша страна, участие ще вземат доц. д-р Атанас Василев (Институт по океанология - БАН) и д-р Валентин Георгиев (Геомарин ЕООД). Чрез дейността на експедицията ще се докаже, че на дъното на българската акватория на Черно море, отлежават хиляди кубични километри метанов хидрат. Океанологът - доц. д-р Атанас Василев, оценява запасите като много големи. По предварителни данни, той споделя още: Cъc cигypнocт зa пepиoд oт eдин вeĸ щe мoжeм нe caмo дa зaдoвoлявaмe eнepгийнитe cи пoтpeбнocти, нo и дa бъдeм eдин oт нaй-гoлeмитe изнocитeли в Eвpoпa.Метанът може да замени традиционните горива и е считан за един от най-перспективните източници на енергия. Големите световни запаси, плитките находища, минималните налягания и замърсяване, обуславят този газ като надежден енергиен източник. ...Размерите на находището са 60 на 25 километра. Учени са изчислили, че запасите възлизат на стотици хиляди кубични метра, а находищата ни са едни от най-благоприятните за извличане.“
    http://uspelite.bg/imame-li-nov-nadejden-energien-iztochnik-zapochvat-sondaji-za-metan-v-cherno-more--1

    Коментиран от #53

  • 52 г н никой

    12 5 Отговор
    Този свят не е за глупави и страхливи народи и за лизачи на чужди задници, всички ги презират, дори тези които се възползват от услугата.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Ttt

    11 4 Отговор
    Тарговеца има нужда от клиенти, който е русофил се кефи на статията!
    Но нещатА са търговски не толкова политически!!!! БГ ще получи Български поток и точка!!!!Испалнителнителите на проекта ще е 50/50% БГ/Русия.
  • 56 Лошия

    15 2 Отговор
    Брат на брата без пари недава нищо, вие чакате чужда държава да ни дава нещо даром. Руските олигарси на собствения си народ недават нищо даром или намалено, та на нас ли. Крайно време е да разберете, че където играе парата приятелството не вирее. Руснаците винаги са гледали на нас като на дойна крава. Даже по тошково време си беше така. Никога не сме били братя или братски народи. Били сме, преследващи интересите си народи.
  • 57 юрист

    11 12 Отговор
    Нещата са верни само за факта, че ВЕЧЕ отношенията ни с русия са САМО търговски. “...Публикувано във факти.бг: Испалнителнителите на проекта ще е 50/50% БГ/Русия....“ Тцъ- русия да си строи тръбата до България, нека цялата тръба до България да си е собственост на газпром- нас какво ни интересува? Но БЪЛГАРСКАТА ЧАСТ изобщо няма да се строи, защото вече си имаме изградена газопреносна мрежа:) Т.е. - руската тръба излиза на бг, бряг и ако нещо трябва да се построи там- инфраструктура , то това ще е 100% за сметка на бг. държава. РУСИЯ НЯМА ДА ИМА НИКАКВО ФИНАНСОВО УЧАСТИЕ И НАМЕСА в този вид благоустрояване СПЕЦИАЛНО на бг, държавна територия. А да видим ТОГАВА путлер с какво ще ни изнудва и как точно ще спре газът по такъв газопровод и дали точно 1 час след спиране на руският газ по него, няма да има нови руски гладни пенсионерски бунтове в цяла русия:)
  • 58 Трол

    13 6 Отговор

    До коментар #54 от "юрист":

    Сондажния апарат, който правеше опити да вади метан е-MiBo-200 и изобщо не е български. А кораба беше немския Метеор. Това са фактите! Нещо против доводите ми?

    Коментиран от #61, #62

  • 59 Българин

    15 11 Отговор

    До коментар #42 от "патриотъ":

    Русофилите сте антибългари бе, умен. Вие сте най-голямите предатели и българофоби.
  • 60 Гост

    15 9 Отговор
    Южен Поток щеше да е руска собственост така че транзитни такси нямаше да видим. Освен това щяхме да изгубим таксите от сегашните газопроводи( наша собственост) защото те стават излишни. Оттървахме се от нещо не нужно. Турския поток не виждам да се строи, кораба за полагне на тръби отдавна си замина за Италия. Северен вероятно също няма да има. Само си чешете езиците.

    Коментиран от #63

  • 61 юрист

    9 7 Отговор

    До коментар #58 от "Трол":

    То и ти ползваш небългарска бяла и черна техника в дома си, но значи ли това, че тя не е твоя законна собственост?:)
  • 62 Трол

    11 6 Отговор

    До коментар #58 от "Трол":

    Аха ама нито кораба Метеор нито сондажния апарат в случая са българска собственост! До тук с теб!
  • 63 юрист

    11 9 Отговор

    До коментар #60 от "Гост":

    “...Публикувано във факти.бг: Северен вероятно също няма да има...“ И аз така мисля. Меркел “настъпи мината“ и цял ЕС видя, че тя защитава енергийните интереси само на германия, като неглижира енергийните интереси на ЕС. Има много силна съпротива срещу сп-2 и от Вишеградската четворка, и от цяла Източна Европа. Няма как в ЕС една германия да използва всички останали държави, да прецаква защитата на техните енергийни интереси, за да може тя да защити на 100% само собствените си държавни енергийни интереси, ЕС все още не е СЕЩ/ съединени европейски щати/ със столица- провинция германия,а е съюз между равнопоставени държави и всяка държава има правото да отстоява своя държавен интерес в него.
  • 64 Рубладжийче

    15 11 Отговор
    Тия комплексари руснаците още от времената на Руската империя обичат да си помпят самочувствието като надуват мускули пред по-малките народи. А техните слуги, които са още по-големи камплексари и мизерници охотно им пригласят.
  • 65 Истината

    14 9 Отговор
    За братската любов е изразил най-добре Аксаков :„Всяко тържество на българите е смърт за Русия. Балканските държави не трябва да имат нищо свое. Те трябва да бъдат притежание на русите или, по-ясно казано, те трябва да бъдат погълнати от русите!”
    Пушков потвърждава, че за повече от век нещо не се е променило.

    Коментиран от #66

  • 66 Трол

    10 11 Отговор

    До коментар #65 от "Истината":

    Дай да видим линк с оригиналния документ с думите на Аксаков!

    Коментиран от #82

  • 67 Отговор

    5 6 Отговор

    До коментар #21 от "goni":

    В соросоиден частен псевдо университет в Русия.
  • 68 патриотът

    13 6 Отговор
    на кого си дал урок бе тъпа ушанко.смърт на руската сволоч.
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 начо

    14 0 Отговор
    нуждаем се от политици,родолюбци и от разработване на нашите находища в шелфа,както направи румъния.
  • 73 един от всички

    12 12 Отговор

    До коментар #54 от "юрист":

    Когато този газ от Черно море успее някой да го добие на цена до тази на руския газ ,обещавам ти аз да ти подаря 2 хил. лв! Но ако не се осъществи? Ти какво залагаш? Аз отпреди 2 години тук писах,че тези находища са известни отдавна,и щом по времето на соца не ги експлоатирахме,значи са неефективни.Тогава хан Аспарух ли,как там се казваше,Бойко като клоун обясняваше на простите,че ще си добиваме и т.н. Знаех,че е предизборно тогава,за да измие срама от това,че му взеха всички проекти и ние останахме да обедняваме само.Това е. Та някой няма ли да го пита,къде е сега този газ? -:))) Ама тогава много минуси получих тука за писанията си,че този газ няма да го бъде.Иначе, в учебниците по география още в 1970 г. съм чел за тези залежи ,т.е. не е нещо ново.
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 гост

    1 10 Отговор
    Ако газ-та беше минала през България , щяха да останат милиони евро като транзитни такси и газта щеше да е с по-ниска цена, Но
    от тези пари народа нямаше да спечели нищо , щяха да се обогатят само политиците и приближените им бизнесмени , та че по-добре 'e ke ;rkd fj jwud =
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 ТАС

    10 1 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Да политиците са ни продажни за съжаление това е факт.

    Ако искаха да построят реактори тип CANDU в Белене щях да ги подкрепя. Те имат едно предимство могат да работят с необогатен уран. Това значи, че с тях могат сами да си го добиват. Няма нужда да го купуват. Явно Румънците имат по свястна държава от нашата.
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Умен

    12 6 Отговор
    Мужикът е пропуснал да допълни, че турски поток и СП2 се финансират САМО от русия. А южен поток трябваше да го плащаме НИЕ. Затова и няма да го бъде. Нямаме пари за подобни болшевишки идиотщини. На 12 юни се открива ТАНАП и през 2020 ще започнем да потребяваме азерски газ. За чий ни е рускяи газ?
  • 80 РУСКИ

    5 14 Отговор

    До коментар #31 от "застаряващ плейбой":

    НО ЗАТОВА ПЪК ИМА МНОГО БЪЛГАРКИ С ТУРЦИ,ГЪРЦИ ,АРАБИ И Т.Н.,НА КОИТО ИМ Е ПИСНАЛО ОТ БЪЛГАРСКИ МАЧОВЦИ,СИЛНИ САМО НА ПРИКАЗКИ ЗАД КОМПЮТЪРА ИЛИ НА МАСА.ИЗЛЕЗТЕ ОТ КЛИШЕТАТА,СТЕРИОТИПИТЕ И ПРОГЛЕДНЕТЕ РЕАЛНОСТТА.
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Малкият брат

    8 1 Отговор
    Да, да. Насолихте ни яко.
  • 84 Грую

    10 2 Отговор
    Всъщност тъжните факти са повече, но в случая няма урок, а по-скоро няма вътрешна промяна в държавата. Договорите за Южен поток бяха сключени крадливо в полза на частни компании, които щяха да го строят и неизгодно за България като държава. За това обаче нямаха вина руснаците. На практика договорът го отмени Европейската комисия, като даде да се разбере, че държава от Европейския съюз не може да сключва неизгодни договори в полза на частни компании. В този му вид Южен поток щеше да стане нещо като Американските ТЕЦ-ове. За жалост когато се сключваха за тях договорите нямаше Европейска комисия. Европейска комисия нямаше и през 1997г. , при банковия крах, но имаше през 2014г. за ПИБ и после за парите от КТБ. Ами там е шамарът и той не е от Русия, а от Обединена Европа и той идва много голям, когато олигархично свързаните структури на политици и бизнесмени, успели на пооткраднат повече в мътните години протегнат алчните си и мръсни ръце за да направят кражбата на века, далаверата на века за сметка на държавата и народа. Поне аз лично друго добро не съм видял от европейското ни членство , но все си мисля, че и това не е малко и дано повечко шамари да идват от там за крадливата ни управляваща класа, защото явно ние отвътре няма как да ги оправим!
  • 85 Трол

    6 8 Отговор

    До коментар #82 от "Реалист":

    Коментирам това:Публикувано във факти.бг: Всяко тържество на българите е смърт за Русия. Балканските държави не трябва да имат нищо свое. Те трябва да бъдат притежание на русите или, по-ясно казано, те трябва да бъдат погълнати от русите!”
    Не ми давай за размисъл нещо, което няма връзка с въпроса ми! Още повече, че към размисъл може да ме предизвика някой, който е поне интелигентен колкото мен. Не се надценявай!

    Коментиран от #91

  • 86 юрист

    7 6 Отговор
    И според теб, германия ще заграби находищата на метан в нашата акватория? Ахахахаха:) Ще ти се, но няма как да стане!

    Коментиран от #92

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Реалист

    9 3 Отговор

    До коментар #39 от "един от всички":

    Вас с конкурс ли ви избират - да четете между редовете.

    Тръбата отива в Азия, централата (АЕЦ) - първата е в Мерсин(Средиземно море), втората - до Самсун (Черно море но до Грузия).

    За трета дали ще има и дали ще е до България още не е решено. Навсякъде статиите са с "евентуално"...

    Гугутка!
  • 90 Д-р Радева

    6 8 Отговор

    До коментар #87 от "юрист":

    Ама , пийте ги тези хапчета деее. За какво Ви ги изписах?
    Гледам че се запени нещо, айде почини малко! Или ще дойда със бялата риза- с дългите ръкави!

    Коментиран от #93

  • 91 Реалист

    6 3 Отговор

    До коментар #85 от "Трол":

    Ами то е невъзможно да е интелигентен колкото теб. От дъното по-надолу НЕМА
  • 92 Трол

    7 5 Отговор

    До коментар #86 от "юрист":

    Не вкарвай твои думи в моята уста! Къде съм писал, че Германия ще заграби? Ако си в съда, място няма да си намериш!
    Репликирах ти, че нямаме техника и чужди фирми ще го правят, и да не стане, като златните ни залежи. Ти каза, че имаме техника-а да я видим. Защото аз ти казах с каква техника се правят проучванията. Ти не представи доводи, а мина през бялата ми и Черна техника у нас, че бела моя собственост та до думи, които не съм написал! Стой си в къщи, не ходи по дела, че има риск да си го отнесе с тези свои способности! И твоето-ахахахахаа, не върви в реалния живот бабе.
  • 93 Не си ти

    1 2 Отговор

    До коментар #90 от "Д-р Радева":

    Радева докторът, в психиатрията! Там който пръв стигне, до спринцовката, той е докторът!
  • 94 До Румяна Костова

    10 4 Отговор

    До коментар #12 от "Румяна Костова":

    И това са го откраднали ушанките - казва го лорд Нелсън малко след битката при Трафалгар. Ма то нали си ги знаем "братушките" - нищо свое, всичко свито оттук-оттам, от езика и писмеността до байрака...
  • 95 Да да

    11 7 Отговор
    ДрОгари! Аз искам да кажа следното - Започвайки "турски маток" в турция МРЗ беше към 800 лв.! С напредването на мътока вече е 468 лв.! Русия започна с 500 лв. МРЗ,сега е с 250лв.! България отказа Мътока при 410 лв.МРЗ,сега сме с 510 лв.! Ако може да откажем още 2-3 такива сделки,аз съм за! Ако може да откажем и вноса на руски петрол! Или да не купуваме гориво за АЕЦ-а от там! За съжаление не може! Когато са ги строили,са ги направили да се купува само от Русия,без право на избор! Наследство,как да се откажеш от него!
  • 96 Gencho

    5 4 Отговор
    Ето това е урока който ни дадоха:
    "Общата стойност на "Турски поток" ще надхвърли 20 млрд. долара (през февруари 2018г. в "Газпром" говореха за 7 млрд. долара) и проектът няма да спре да носи загуби в продължение на почти 50 години дори без да се взима предвид инфлацията."
    Турците ще го духат този път!
  • 97 симпатягата

    6 1 Отговор
    Дайте да прегледаме условията и цените по договорите за южен северен 2 и турски поток и тогава да коментираме кой на кого и какъв урок е преподал (изнесъл).
  • 98 antimediator

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Румяна Костова":

    Повече от ясно е че следитеэ руските медии!
    Да има някоя от тях , която е независима ?!
    Всичките които се опитват да се разграницат от официалната власт случайно падат от балкона, получат сърдечни удари или ги разстрелват като кучета на улицата !
    Затова само ще се повторите, то е ясно , че задачката ви е да разпространявате лъжливи новини!
    Не е лесно да хвалиш Путин и официална Москва и да си патриот, няма как да стане !
    Сегашния режим в Москва е продължение на предните.
    Националсоциализъма и комунизма-социализма са едноячни близнаци.
    В този смисъл сегашния руски режим като повтори една лъжа 100 пъти и се надява да стане истина.
  • 99 Няма КОЙ опъва терлика

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "застаряващ плейбой":

    Като се замислиш е напълно логично да е така. След ВСВ съотношението жени към мъже в Русия е пъти в полза на жените.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания