22 Май, 2018 23:30 1 219 4

До 6 млн. туристи очакваме през лятото

  • лято-
  • море-
  • плаж

Важен фактор за успешния сезон е стопанисването на морските плажове

Очакваме през този летен сезон между 5,8 и 6 млн. чуждестранни туристически посещения у нас. Така ще надградим постигнатото през миналото лято в периода юни-септември, когато страната бе посетена от 5,3 млн. чужденци и отчетохме ръст от 5,7 на сто. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова в сутрешния блок на БТВ. Тя посочи още, че българите също пътуват в страната, като през миналата година те са реализирали повече от 9 млн. нощувки в местата за настаняване. Очакваме тази тенденция да се запази, коментира още тя.

Важен фактор за успешния сезон е стопанисването на морските плажове, а тази година успяхме да намалим броят на неохраняемите плажове със 17, съобщи министър Ангелкова. Това лято ивиците без стопани са 86, като миналата година тяхната бройка бе 103. Предстои обявяването на процедури за избор на концесионер на ивици, чиито договори изтичат през следващата година. Необходимо е търговете за започнат възможно най-рано, защото са продължителни и само така може да считаме, че безстопанствените ще намаляват ежегодно, каза министърът.

Относно сезона тя посочи още, че ще има засилени проверки както по плажовете, така и на местата за настаняване. Всичко, което е в моите правомощия ще бъде стриктно проверявано, категорична беше тя. Всички концесионери и наематели могат да предлагат различни плажни принадлежности, но не могат да задължават потребителите да ги ползват и за това ще следим стриктно, отбеляза министър Ангелкова. Показателен факт за доброто качество на ивиците е, че тази година 13 плажа са отличени с международния сертификат за качество „Син флаг“.

В отговор на въпрос за строежа на плаж Корал министър Ангелкова заяви, че се следи всеки казус по Черноморието и министерството предприема всички действия, за да се гарантира интереса на държавата и спокойната почивка на туристите. И трите плажа Корал, Иракли и Карадере бяха обявени за плажове за екологичен туризъм благодарение на желанието на втория мандат на кабинета Борисов 2 и нашата инициатива. Тези плажове бяха извадени от списъка на тези, които се отдават на концесия и под наем и са неохраняеми. Проверки се правят и на неохраняемите и на охраняемите плажове. И те ще продължат. Важно е да се облекчи режима за изграждане на къмпинги, защото в момента процедурата е доста тежка, като се изискват документи колкото за строеж на хотел.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Буко Баламата

    10 1 Отговор
    Аха добре, дано и те знаят,че ги чакате.
  • 2 Бриго Бичкията

    12 1 Отговор
    Отчитат ръстове всяка година пък заплатите не мърдат, внасят си кадри от трети страни.
    Интересна работа по нашто черноморие, малко като Бермудския триъгълник.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 гост

    5 1 Отговор
    И според отчетите излиза, че 5млн. туристи носят 400млн. печалба или всеки турист носи едва 80лв на сезон. Хайде оправете си логиката и сметките, защото е 10 пъти под реалните стойности и тези пари потъват в политическите джобчета.