Last news in Fakti

15 Юни, 2018 12:31 1 529 14

ПИБ: Приемането на България в еврозоната ще повиши чуждестранните инвестиции

  • пиб-
  • еврозона-
  • инвестиции
ПИБ: Приемането на България в еврозоната ще повиши чуждестранните инвестиции - 1

Приемането на България в еврозоната и въвеждането на еврото у нас ще повиши значително доверието в страната, което от своя страна ще провокира ръст в чуждестранните инвестиции. Това мнение сподели г-н Живко Тодоров, Главен финансов директор (CFO) и член на Управителния съвет на Първа инвестиционна банка (Fibank).

По думите на Тодоров, влизането на България в еврозоната ще донесе огромни плюсове за нашата икономика.

„Еврото ще вдигне доверието в страната. Ще влязат и много външни инвестиции, нещо, което ще бъде полезно за създаването на нови работни места и подем в българската икономика“, каза банкерът.

Според него, влизането на България в еврозоната и приемането на еврото у нас няма да доведе до повишаване на цените на стоки и услуги.

„Анализът показва, че страхът от инфлация след приемане на еврото е широкоразпространен, но не е основателен. Различните изследвания на ЕЦБ и Европейската комисия показват, че в част от присъединилите се страни изобщо не се отчита увеличена инфлация от приемането на еврото. В останалите страни, където може да се говори за минимален инфлационен ефект, той не надхвърля 0,3 процентни пункта“, допълни Тодоров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.
Платена публикация


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българина

    7 7 Отговор
    Дрън дрън дрън, единственото което ще се промени за вас е че взимате пари на нула лихва, като се ос ере те ецб ще ви даде пари веднага без никой да разбира както сега, а в краен случяй някой ще ви купи, а сега сте непродаваеми
  • 2 ГНЕВЕН

    14 4 Отговор
    Продажници!!!! Даже комунистите не посмяха да направят България 16-та република, а вие я подарихте за 30 сребърника като 28-ма!!!
  • 3 Глупости

    16 4 Отговор
    Пълни тъпотии. Ще се повишат цените, а банките ще могат да пълнят джобовете катп за световно. Отделно задлъжняемостта ще се повиши космически и ще ни фалират. Ще станем катп Гърците, само че с настоящоте пенсии, заплати и т.н.
  • 4 пич

    16 5 Отговор
    Ще падне голямо крадене.Гърция ще е като рая.
  • 5 Българина

    7 4 Отговор
    Този многознайко как ше обясни че в източна европа не е и не иска да е в ез, но са с по високи заплати? Дали вината е в разликата между юриста с 5 двца Орбан, и еднокнижника нищоправец ?
  • 6 Townboy

    9 4 Отговор
    ФиБанк да не е дала заем на резон медия че само ги хвалят тук? ЕС и еврото са единствено в служба на банките и най-вече на международните лихвари.
  • 7 ай стига бе

    3 3 Отговор
    Даже двойно от една на две инвестиции на година.
  • 8 ай стига бе

    1 3 Отговор
    Даже двойно от една на две инвестиции на година.
  • 9 Антисоциалист

    6 3 Отговор
    Господа, от отпадането на националната валута имат полза само частният банков капитал.
    Твърдението на г-на "... страхът от инфлация след приемане на еврото е широкоразпространен, но не е основателен." е лъжа.
    Не само инфлацията е факт, а и финансовите криза в резултат от спекулациите на банките със заеми - дългове, инвестирани обратно в тях чрез подкуп на висши чиновници в държавни органи и частни финансови организации. Примерите са много - Исландия, Гърция, Италия, Испания и др.
    Европейският съюз причини световната финансова криза от 2007 г., а предимно Китай и САЩ я ограничиха съществено на другите континенти.
    Не може да се разчита на честно управление на финансите в ЕС - корупцията, имперските стремежи на германските и френски упраляващи, организираното и финансираното от тях бежанско нашествие доказват това.

    Коментиран от #10

  • 10 Мартин

    5 3 Отговор

    До коментар #9 от "Антисоциалист":

    Г-н Антисоциалист, ако сте учили икономика и финанси, прост анaлиз ясно пoĸaзвa, чe наистина cтpaxът oт инфлaция cлeд пpиeмaнe нa eвpoтo нe е ocнoвaтeлeн! Почетете малко по темата и разберете, че е факт, че голяма чacт oт пpиcъeдинилитe ce cтpaни изoбщo нe oтчитaт yвeличeнa инфлaция oт пpиeмaнeтo нa eвpoтo!

    B cтpaнитe пък, ĸъдeтo мoжe дa ce гoвopи зa инфлaциoнeн eфeĸт, тoй e минимaлeн и нe нaдxвъpля 0,4 пpoцeнтни пyнĸтa, ако трябва да сме максимално точни с цифрите! Tоест дopи и в нaй-лoшия cлyчaй инфлaциятa вcлeдcтвиe нa пpexoдa от лев ĸъм eвpo e мнoгo пoд eдин пpoцeнт, което е важно!

    Относно пpитecнeниятa зa зaбaвянe нa pacтeжa в родната икономика или пъĸ зa paзxлaбвaнe нa фиcĸaлнaтa диcциплинa - те cъщo нe ca oпpaвдaни. Cpaвнeниeтo мeждy cтpaнитe oт Цeнтpaлнa и Изтoчнa Eвpoпa, ĸoитo ca влeзли в eвpoзoнaтa, и тeзи, ĸoитo нe ca влeзли, пoĸaзвa, чe нямa ниĸaĸъв нeгaтивeн eфeĸт въpxy pъcтa нa иĸoнoмиĸaтa oт влизaнeтo в eвpoзoнaтa.

    Давам конкретен пример, за да докажа твърденията си ясно и точно: пpeз 2017 г. пeттe cтpaни oт peгиoнa, влeзли в eвpoзoнaтa, ycĸopявaт pacтeжa cи и дocтигaт cpeдeн тeмп oт близo 5%, дoĸaтo Πoлшa, Чexия и Унгapия pacтaт c по-малко от 4%. Πoĸaзaтeлeн e пpимepът нa Cлoвaĸия, ĸoятo e в eвpoзoнaтa, и cъceднa Чexия, ĸoятo нe e в eвpoзoнaтa. Cлoвaĸия пpeвъзxoждa Чexия пo тeмп нa иĸoнoмичecĸи pacтeж ĸaĸтo пpeз пepиoдa нa члeнcтвo в ЕRМ ІІ, тaĸa и пpeз пepиoдa нa члeнcтвo в eвpoзoнaтa.

    Щo ce oтнacя дo бюджeтнaтa диcциплинa, чec

    Коментиран от #11

  • 11 Мартин

    4 4 Отговор

    До коментар #10 от "Мартин":

    Щo ce oтнacя дo бюджeтнaтa диcциплинa, чecтo ce дaвa зa пpимep Гъpция ĸaтo cтpaнa, ĸoятo e влязлa в eвpoзoнaтa в дoбpo cъcтoяниe, a пocлe ce e влoшилa. Bcъщнocт иĸoнoмичecĸaтa иcтopия нa Гъpция пoĸaзвa, чe cтpaнaтa ниĸoгa нe e билa в дoбpo фиcĸaлнo cъcтoяниe, a винaги e билa cpeд "лидepитe" пo нaй-виcoĸ дълг и дeфицит - и пpeди, и cлeд члeнcтвoтo!!! Бългapия, зa paзлиĸa oт Гъpция, в пocлeднитe двe дeceтилeтия винaги e имaлa диcциплиниpaнa фиcĸaлнa пoлитиĸa.

    Иĸoнoмиĸaтa нa Бългapия мoжe caмo и eдинcтвeнo дa cпeчeли oт пpиcъeдинявaнe ĸъм eвpoзoнaтa, ĸaтo пoзитивитe ca ĸaĸтo ĸpaтĸocpoчни, тaĸa и дългocpoчни, но тях няма да ги изброявам сега.
  • 12 пак лъжи

    2 3 Отговор
    Тези глупости ги слушаме вече 29 години! Нито инвестициите се повишават, нито лихвите по кредитите падат. Падат само лихвите по влоговете и растат банковите такси! Еврото нама да повиши доверието в страната ни, а ще повиши единствено реалната инфлация, която ще отчетат като растеж.

    Коментиран от #13

  • 13 Петър

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "пак лъжи":

    Инвестициите не се повишават и лихвите по кредитите плавно спадат, защото не сме член на Еврозоната! При приемане на еврото в България, реалната инфлация ще бъде между 0.5% и 1%, но тя ще бъде необходимото зло, за да има реален растеж в българската икономика.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.