1 735 9

НСИ: Стопанската конюнктура през август се влошава

През август 2018 г. стопанската конюнктура в страната се оценява като неблагоприятна, съобщи Националният статистически институт (НСИ).

Общият показател на бизнес климата намалява с 2,9 пункта спрямо нивото си от юли, като понижение на показателя е регистрирано във всички наблюдавани сектори - промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги.

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ се понижава с 1,9 пункта, което се дължи на влошените очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца.

Анкетата регистрира подобрение на осигуреността на производството с поръчки, но това не е съпроводено с повишени очаквания за производствената активност през следващите три месеца.

Несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила остават основните пречки за развитието на бизнеса, посочени съответно от 37,7% и 33,7% от предприятията. По отношение на продажните цени в промишлеността мениджърите прогнозират запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

През август съставният показател „бизнес климат в строителството“ спада с 3,8 пункта в резултат на по-резервираните оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Мненията им относно настоящата строителна активност се подобряват в сравнение с последния месец, докато прогнозите им за следващите три месеца са дейността да се задържи на същото равнище.

През август анкетата отчита засилване на негативното влияние на факторите „недостиг на работна сила“ и „конкуренция в бранша“, които изместват на трето място затрудненията на предприятията, свързани с несигурната икономическа среда. Относно продажните цени в строителството преобладаващите очаквания на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца.

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно“ намалява с 4,0 пункта, което се дължи на изместване на оценките и очакванията на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията от „по-добро“ към запазване на „същото“. Мненията им за обема на продажбите през последните три месеца, както и очакванията им за следващите три месеца са по-неблагоприятни.

Най-сериозният проблем, затрудняващ дейността на предприятията, остава конкуренцията в бранша, следван от несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене. По отношение на продажните цени по-голяма част от търговците предвиждат запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

През август съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите“ се понижава с 2,8 пункта в резултат на по-неблагоприятните очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Същевременно обаче мненията им за настоящото и очакваното търсене на услуги са по-оптимистични. Очакванията на мениджърите относно продажните цени в сектора на услугите са те да останат без промяна през следващите три месеца.

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Plovdiv
  Отговор
  1 23:35  29.08.18
  Началото на края...
 • Гост
  Отговор
  2 23:39  29.08.18
  ВдЪхнете ми под колана...Сега.
 • Буко Баламата
  Отговор
  3 23:43  29.08.18
  Гарантирано от ГЕРП

 • Bahti
  Отговор
  4 23:55  29.08.18
  ЗАКРИВАЙ!
 • Точен анализ
  Отговор
  5 00:43  30.08.18
  Няма нужда да я чета тази дтатистика, всичко се вижда и се усеща от всеки.
 • сметище
  Отговор
  6 00:48  30.08.18
  И дружно ще се устремим към кофите за боклук, в търсене на проспериращата икономика-гарантирана от управляващите.
 • Западните Балкани
  Отговор
  7 06:05  30.08.18
  Да назначим още някой роднина и дано се оправи скоро
 • Тиквоний I
  Отговор
  8 09:24  30.08.18
  Царю честити, иде крах!
 • Byg
  Отговор
  9 11:17  30.08.18
  Не им вервам на тия , как да се влошава като навсякъде се търсят работници , значи им върви работата . Друг е въпроса че няма работници вече , но това за мен не е влошаване а достигане на предела с наличните хора.Или да се връщат берачите и миячите от странство и да си налягат парцалите тука и ли внос на работна ръка от трети страни,другото е ташаци на рояци.

Напиши коментар:


Публикувай