20 Септември, 2018 01:30 22 291 63

Нова златна мина до Кърджали

  • злато-
  • кърджали-
  • мина
Нова златна мина до Кърджали - 1
Снимка: Shutterstock.com

Общо 129 млн. канадски долара (99 млн. щатски долара) печалба ще донесе разработването на златодобивния проект "Розино" край Кърджали. Това става ясно от предварителната икономическа оценка, направена от канадската компания Velocity Minerals, която е партньор на "Горубсо - Кърджали". Според споразумението между двете дружества в близките седмици пълният доклад ще бъде предоставен на българската компания, с което Velocity ще придобие 70% от новия проект, припомня в. „Капитал“.

Най-малко шест години

Предварителната икономическа оценка е направена на база очаквания находището да бъде разработвано по открит способ. Рудата ще бъде преработвана на два етапа - до концентрат в обогатителна фабрика на мястото на добива и последваща преработка във фабриката на "Горубсо - Кърджали" в града, който се намира на 85 км. Крайният продукт ще бъде злато доре.

Финансовият модел показва, че нетната настояща стойност на проекта, т.е. стойността, която ще създаде инвестицията, е в размер на 129 млн. канадски долара. Вътрешната норма на възвращаемост се очаква да бъде 33.1%. Годишно от находището ще се произвеждат 65 хил. тр.у. злато, като максималното годишно производство може да достигне 78 хил. тр.у. Капиталовите разходи ще бъдат в размер на 97.6 млн. канадски долара. Изчисленията са направени при очаквания мината да работи шест години, като за целия период ще бъдат произведени общо 365 хил. тр.у. злато доре. Според Velocity обаче в района на "Розино" има значителен потенциал да бъдат открити допълнителни запаси, което ще удължи живота на проекта.

Сателитни находища

Участък "Розино" е част от площта "Тинтява". Правата за проучване бяха предоставени през миналата година за срок от три години на дружеството "Тинтява експлорейшън", чийто едноличен собственик е "Горубсо - Кърджали". Самата "Тинтява експлорейшън" е регистрирана през 2017 г. с 50 хил. лв. капитал и предмет на дейност търсене, проучване, добив и преработка на полиметални руди.

Канадската Velocity има изключително право да придобие 70% от проекта "Тинтява", след като предостави на собственика "Горубсо - Кърджали" доклада за предварителна икономическа оценка, което се очаква да стане в близките седмици. Работата по "Розино" представлява важна първа стъпка от стратегията на Velocity за проучване и разработване на множество сателитни находища и преработката на суровината в завода на "Горубсо" в Кърджали, посочват от канадската компания. Дружеството в момента приключва процедурите по дю дилиджънс на други площи в района с намерение да получи 70% от тях чрез допълнителни споразумения с българския партньор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво

    127 12 Отговор
    ГЕРБ вече всичко са гепили! Те са по бързи от светлината!

    Коментиран от #17, #40, #61

  • 2 Иво

    124 6 Отговор
    къде е воленчо нали искаше да ги гони,тая мастия белокоса
  • 3 Крипли

    103 3 Отговор
    Интересно колко реално ще остане в България като процент...

    Коментиран от #37

  • 4 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    18 68 Отговор
    Ай да идват турците да видим що е живот
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 3 ти март ДА ама НЕ

    29 58 Отговор
    Малцина обаче знаят, че България плаща с реки от кръв и тонове злато Освобождението си. И нищо не ни е дадено даром, а сме го извоювали сами. Няма друга държава с толкова паметници на Русия и имена на улици на руски князе, генерали и аристократи, помогнали за освобождението на България.

    Имаме най-големият православен храм на Балканите с името на руски светец. Истината е, че покрай комунистическото управление на страната след 9 септември 1944 г. се изграждат и наслагват митовете за руско-турската освободителна война и ролята на Царска Русия в изковаването на българската свобода.
  • 8 3 ти март ДА ама НЕ

    28 48 Отговор
    Впрочем този цитат ни отваря очите, че всъщност сме платили за окупацията, а не за освобождението си. Че имперските амбиции на Русия са съзирали в нас потенциал за раждането на нова „Задунайска губерния“ е видно и от стр. 308 в първия том на издадената през 1954 г. в съветската страна „История на България“, където е отбелязано, че „Царското правителство на Русия преследваше във войната с Турция завоевателни цели и използваше лозунга на една освободителна война“.

    От руските архиви, публикувани през последните години, става ясно, че Русия не е искала България да стане независима, свободна и просперираща държава, а да бъде отвъддунайска губерния, управлявана от наместник на императора. Нещо като база и предмостие за щурма за завладяването на Босфора, стара мечта на руските царе от времето на Петър I и Екатерина Велика.

    Коментиран от #12, #33

  • 9 Шалом

    95 5 Отговор
    Четвърто правителства поред позволяват колониалното ограбване на златното находище в Челопеч. Те дават на концесия златните залежи на България със смешно ниска концесионна такса от годишния добив на злато, мед и сребро. Всъщност списъкът от добиваните минерали е значително по-голям, като някой от тях попадат направо групата на редките метали. Те обаче въобще не са споменати в концесията. Тях фирмата ги добива и изнася без да плаща и цент на държавата. Сред редките минерали са селен, телур, галий, антимон, бисмут, никел, кадмий, талий, индий, паладий, платина и други. Точно заради тях концесионната такса трябва да скочи значително. На този етап това не може да стане, тъй като те не са описани въобще като възможни за добиване, когато държавата е възлагала добива.
    Никоя държава - дори и колониалните народи, не позволяват да се изнася добитото злато. Фирмите го добиват, а държавата им го плаща в долари. В тях остават и допълнителните метали и елементи, които получават. При нас обаче е обратно - "Дънди" плаща жълти стотинки и дори не преработва благородния метал у нас. Само България позволява на канадската компания да изнася златния концентрат и описаните по-горе редки метали в Намибия, и в Канада.
  • 10 хахаха

    61 2 Отговор

    До коментар #5 от "333":

    Пак ние ще го копаем, само че златото ще отива в Канада..
  • 11 Опрев

    62 1 Отговор
    Никъде не видях в статията КОЛКО колко ще спИчели държавата 1% ли както другите де изнасят златото ни пък на нас трохите !?Не само това, но и златния резерв ни взеха "на отговорно пазене" от където НИКОГА няма да го видим да се върне тук, НИКОГА то вече сигурно и го няма физически а само на хартия !!!!

    Коментиран от #27

  • 12 Румяна Костова

    34 9 Отговор

    До коментар #8 от "3 ти март ДА ама НЕ":

    Посочете къде са побрикували руснаците тези свои архиви с пъкленот планови за България,да прочетем и ние.До тогава тази теза си е ваша измислица.

    Коментиран от #26, #28

  • 13 ЕЙ ТВА ИСКАТ СИЧКИ ГОВЕДАРИ

    46 2 Отговор
    ДА ПРЕРОВЯТ ЦЯЛАТА НИ РОДИНА Я ЗА ЗЛАТО Я ЗА ГАЗ. ЗА ЦЕЛТА ИМ ТРЯАТ ПРЖДАЖНО ПРАВИТЕЛСТВО И ЗАСПАЛ НАРОД.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Румяна Костова

    40 1 Отговор
    На мен ми е интересно ,нямало ли е други оферти на не канад ски фирми,които да предложат процент по - изгоден за нас ?70 процента ,това си чиста кражба.

    Коментиран от #51

  • 16 Аврамов

    52 1 Отговор
    Интересувайте се и вижте-Има ли дори африкаснска страна която да си даде златото за по малко от примерно-20-30 40 % на чужди фирми "инвеститори" ? А нашите НИ го дадоха за 1% е, това как се нарича, и защо още толкова години вече никой на никого не търси отговорност и дали ЩЕ ??!!!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Гнида

    37 2 Отговор
    Що чужди фирми се забимават с нашите ресурси ? Те са на държавата , но я управляват пройдохи и това е резултата !
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Нелепо

    41 0 Отговор
    Това е много лошо нещо. Ценните метали и златото, които се изнасят от страната носят печалби не на България, а на Канада и Америка.

    Коментиран от #55

  • 21 А БЕ

    18 4 Отговор
    НИЕ СМЕ ТОЛКОВА ПРОСТИ И АЛЧНИ , ЧЕ АКО НИЕ Я СТОПАНИСВАМЕ ТАЯ ДАЛАВЕРА БАЯ НАРОД ЩЕШЕ ДА Е ИЗБИТ , ЗА ДА Я ПОЕМИ ДРУГ !
  • 22 Обикновен Бг

    36 3 Отговор
    Досега от България са изнесени , от началото на " демокрацията" 150 трилиона долара ,ЧИСЛОТО Е ИСТИНСКИ , НЕ ГРЕША , 150 ТРИЛИОНА ДОЛАРА. Виш тази статия -https://bultimes.com/Истината-за-златото-на-България-и-конт/ , и видеото -интервю на Кеворкян с професора, само златото е на стойност 1 трилион и 100 милиарда.В България се добиват 166 вида СКЪПОЦЕННИ МЕТАЛИ , като на 1 място е германия , а златото е ЧАААК НА 20 МЯСТО. ПО ТОВА КОЕТО РАЗБРАХ ОТ СТАТИЯТА И ВИДЕАТА КЪМ НЕЯ ПО ДОБИВ НА СКЪПОЦЕННИ МЕТАЛИ СМЕ НА 1 ИЛИ 2 МЯСТО В СВЕТА. И като се запознах със статията ми стана ясно защо САЩ няма да допуснат СПРАВЕДЛИВИ И ЧЕСТНИ ИЗБОРИ , А НА ВЛАСТ ЩЕ Е ВИНАГИ ТЯХНО ТВОРЕНИЕ И ПРОТЕЖЕ. ВСИЧКО ЩЕ НАПРАВЯТ ЗА ДА ПРОДЪЛЖАТ ДА ИЗВЛИЧАТ СКЪПОЦЕННИТЕ НИ МЕТАЛИ. А ЗА ВСИЧКО ОСТАНАЛО ПРОИСТИЧАЩО ПОКРАЙ ТОВА СЕ СЕТИ САМ.

    Коментиран от #63

  • 23 Крокодил

    37 2 Отговор
    Аз искам мораториум върху добиването на цветни метали в България, докато не започнат да ни управляват хора милеещи за народа с, а не само за джобовете си!!!

    Коментиран от #49

  • 24 А, така

    30 1 Отговор
    Мутрите пак ще печелят кинти от суровините, а ние ще печелим болести от тяхните замърсения. Гарантирано от ГРОБ - най-мафиотската партия
  • 25 Ценностите на Аврупа

    38 1 Отговор
    Коя държава разпродава природните си богатства?
    Ти да си дадеш енергетика, вода, цялата минна промишленост.
    ТОВА МОЖЕ ЛИ ДА СЕ НАРЕЧЕ ДЪРЖАВА?
    Вода да гозиш и жаден ходиш. Това сме ние!
    Требва като Пиночет всичкото продажно политик с родата на стадиона и да се свърши!!!
    Помислете! Това държава от т.н. ЕС ли е, или контролирана от всеки и всички територия?
  • 26 Сссерем

    10 19 Отговор

    До коментар #12 от "Румяна Костова":

    България плаща приравнени в днешна валута 40 милиарда долара на Русия за освобождението си и още 20 милиарда дълг на Турция към Русия след съединението.И това е възпято от Вазов в "На руските воини".
    О, руси, о, братя славянски,

    защо сте вий тука? Защо сте

    дошли на полята балкански

    немили, неканени гости?



    Желали би вас възхитени

    да срещнем со сълзи и с китки...

    Но идете вий настървени,

    на грозни зовете ни битки!



    Желали би вас да прегърнем

    и тоз път сърдечно, горещо.

    Но взорът ви свети зловещо...

    Как ръце сега да разгърнем?



    О, руси! Аз друг път ви славях

    за подвиг велик и чудесен,

    високо ви лґкът поставях

    във мойта душа, в мойта песен!



    Вий някога знаме Христово

    развяхте за благо човешко –

    строшихте ни игото тежко,

    а днеска ни носите ново!



    И пак не ви мразим (не крия:

    обича ви още народа);

    но любим и свойта свобода,

    стократно пµ любим я ния.



    За тоз кумир ние се бием

    и с чужд, и със близък упорно

    и няма ний врат да превием

    пред никакво иго позорно!



    О, колко ви, братя, жалея!

    О, как би желал, братя клети,

    свобода и вам и за нея

    кат нас да живейте и мрете!

    И не смей да говориш против Вазов!

    Коментиран от #53

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Мари

    15 1 Отговор

    До коментар #12 от "Румяна Костова":

    Съжалявам че не мога да се сетя как се казва спраната ,която не допуска никакви чужди държави да им копае златото. Работят самите те, и самата им държава процъфтява...Там бедняци няма, и никой не бърка в кофите..Точно сега е момента да пусна клипчето, но не мога да го намеря...Наш българин разказва това..самият клип се казва-17 000 км със - името не се сещам....
  • 29 Мари

    5 2 Отговор
    Съжалявам че не мога да се сетя как се казва спраната ,която не допуска никакви чужди държави да им копае златото. Работят самите те, и самата им държава процъфтява...Там бедняци няма, и никой не бърка в кофите..Точно сега е момента да пусна клипчето, но не мога да го намеря...Наш българин разказва това..самият клип се казва-17 000 км със - името не се сещам....

    Коментиран от #32

  • 30 Хасан

    31 1 Отговор
    Белия човек дойде при вожда на индианците,даде му огърличка от стъклени топчета и му взема златото....чуствам се като индианеца който се радва на стъклени мънисти
  • 31 Хасан

    26 1 Отговор
    Не мога да разбера ..земята наша,мината наша,работниците наши,можем да копаме...и какво ?не можем да намерим пазар за златото ли???

    Коментиран от #35

  • 32 Обикновен Бг

    6 2 Отговор

    До коментар #29 от "Мари":

    Мари , намериго да го видим , или дай адрес на страница. Страната да не е Норвегия , че там е така, благодарение на което така процъфтяват
  • 33 сори сорос

    29 1 Отговор

    До коментар #8 от "3 ти март ДА ама НЕ":

    Защо по време на „Задунайска губерния“при гадните руснаци сме имали собствена БЪЛГАРСКА банка, ЗЛАТЕН лев и собствен БЪЛГАРСКИ злато добив-злато с което сме се разплащали...
    В чии ръце е днешният ни златодобив? Чия е собствеността на банките и печалбите от тях къде отива? Имаме ли в България руска банка? ЗАЩО при гадните комунистически ушанки, българите са добивали българското си злато,а сега при добрите американци, ДРУГИ добиват българското злато?
  • 34 гост

    12 2 Отговор
    Територията която Руснаците са наричали задунайска губерния са си я отвоювали от османската империя и по това време България не е съществувала на политическата карта . Свободата Санчо се намира на върха на бойното копие .
  • 35 Вили

    2 13 Отговор

    До коментар #31 от "Хасан":

    От един кубик земна маса се добива 2-3 грама злато. Разходите са големи.
  • 36 Мари до коментар 32..

    4 1 Отговор
    Не е Новергия , ще се постарая да го намеря, и ще го публикувам в Google..
    Тук не знам как може да стане..Не ка да види многото заспал народ...
  • 37 Петър Андонов

    20 0 Отговор

    До коментар #3 от "Крипли":

    Както досега - Костов е подписал договор с Дънди Прешъс ,според който в България остава като такса 1% от добитото. В Румъния е 35% ,ако не ме лъже паметта ,в други страни е между 30 и 40 %, а в България 1%! Всяка година само от тази сделка страната ни губи 1млд.лева. А колко други приватизационни сделки извърши гнусният "индиец"...
  • 38 The TRAPPER

    11 1 Отговор
    Прост народ-слаба държава.
  • 39 Грую

    15 0 Отговор
    Ако няма договор за 30% от добива да остава за държавата названието на дружеството трябва да е не "Тинтява" , а "Зелен хайвер" !
  • 40 Кратун

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Браво":

    Тук коментирате,но на протестите никой не дойде.Овчи народ сме.
  • 41 Стефчо

    12 0 Отговор
    Така се прави като намерите в задния двор сакровище викате комшията да го ископае и да ви даде две жалтици нищо че той е изкопал две кила.... еииииии мърши разпродадохтея тая българия!!!
  • 42 Стефчо

    13 0 Отговор
    Така се прави като намерите в задния двор сакровище викате комшията да го ископае и да ви даде две жалтици нищо че той е изкопал две кила.... еииииии мърши разпродадохтея тая българия!!!
  • 43 1994

    13 2 Отговор
    От нас зависи да спрем всичкия този цирк
  • 44 Бг гЕрБ

    13 0 Отговор
    Скоро гледа репортаж с един професор които твъдеше че има толково мн злато че всичли ние може да сме богати и бг да е една от най добре развитите страни икономически НО! Според герберите по добре трима милярдери от колкото всички милионери
  • 45 стоян георгиев

    2 3 Отговор
    сега си .ба мамата като сорос пак ни го открадне!!!!златотоооооо!!!!
  • 46 незнайко

    17 0 Отговор
    Това се нарича БЕЗУМИЕ !!! Продадоха полезните изкопаеми на НАШАТА ДЪРЖАВА !!! Това е невиждано в други държави !!! НЯМА ЛИ КОЙ ДА ГИ СПРЕ ???

    Коментиран от #57

  • 47 патриотъ

    11 1 Отговор
    Единствения начин да спрем разпродажбата на България е да изритаме Боко и компания от властта!Те затова западняците толкова го харесват,защото за пари и майка си би продал,та какво остава за България.Ама ние нищо не правим и само пишем по форумите,а когато има протести всеки гледа отдалече,така че,сигурно сме обречени!
  • 48 тоя или оня все тая

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "333":

    до 333 / гост / То копаенето е пак от нас, но златото е за канадците.
  • 49 Пешо

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Крокодил":

    Напълно справедливо искане!
  • 50 Мунчо

    1 4 Отговор
    Ами като не искате златото да отива в Канада си купете акции от фирмата - VLC, TSX Ventures Exchage. По 15 цента парчето.
  • 51 Канада

    2 2 Отговор

    До коментар #15 от "Румяна Костова":

    Канада са най-силни по техника и добив на злато ,за това те са успели да се докопат до нас. Най - силните завладяват!
  • 52 Пенсионера

    7 0 Отговор
    Е вече няма : давашли давсшли балканджи Йово.... .Ами всичко е пазарено и усвоено предварително.
    Продажен народ , некадърен , крадлив и мързелив и всичко негативно може да ни наричат.
    Поне пуснете хората сами за себеси да копаят на всякъде бе.
    А БНБ да го изкупи на половин цена , та поне да си остане златото в България бе ХАЙМАНИ.!!!
  • 53 Историк

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Сссерем":

    Тази тема е коментирана многократно, включително и по история бг. Златото, което е дадено, първо, не е на русия, а за издръжка на привремената администрация имаща за цел изграждане на основите на новата държава. Иначе в интернет всеки може да цитира всякакви цифри и всичко, каквото му роди въображението.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Голем смях

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Нелепо":

    И какво общо има в случая Америка,че не става ясно.Или просто си плюем за спорта и копейките.
  • 56 Булава

    1 0 Отговор
    Пак нищо за бедния български народ?
  • 57 Отговорът е да има

    4 0 Отговор

    До коментар #46 от "незнайко":

    Има ли наивници, които все още мислят, че това е случайно? Нашата държава е подвластна на колониална политика и никой от текущата или минала политическа върхушка няма намерение да работи по въпроса. Днес ще ни вземат златото утре ще ни върнат трохички, с които да се построи градинка или шадраванче, че не е добре на роба да му е сиво пред очите, когато му е сиво в душата. Отговора на въпроса ти е - да има кой. Има хора, които биха се борили за страната ни, но докато народа не им даде власт, те нищо не биха могли да направят. А народа е прост ако му писне от Бойко ще си избере пак БСП или някой новоизлюпен спасител тип Слави Трифонов и ще се чуди защо 28 години нещата стават все по-зле.
  • 58 КОНСТАНТИНОВ

    5 0 Отговор
    ОТНОВО О.П.Г. ГЕРБ ПРОДАВА БЪЛГАРИЯ.ВМЕСТО НИЕ ДА СИ ДОБИВАМЕ ЗЛАТОТО ЩЕ ГО ДОБИВАТ КАНАДЦИТЕ,А ЗА БЪЛГАРИЯ ПОД 1% КАКТОЕ В ЧЕЛОПЕЧЕНЕ.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Riu

    1 0 Отговор
    Bai vi Colo Vutov kade polovinata Elaci v Etropole sa negovi iska6e da go vzeme ama ne stana
  • 61 728

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "Браво":

    Не остана за комунистите :D
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Вили

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Обикновен Бг":

    Колкото си прав, толкова да си здрав.