20 Септември, 2018 01:30 755 0

Българският износ за Франция нараства

  • франция-
  • българия-
  • износ

Между България и Франция има установени дългогодишни, добри търговско-икономически отношения. За българската страна от особено значение е фактът, че данните за търговския оборот между двете страни сочат нарастване на българския износ за Франция. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов на събитие организирано от Френско–българската търговска и индустриална камара.

По думите на заместник-министър Борисов през последните пет години стокообменът между България и Франция надхвърля 1.8 млрд. евро средногодишно. „През първите пет месеца на 2018 г. стокообменът между двете страни се е увеличил с 5.4% в сравнение със същия период на 2017 г. и е в размер на 832.3 млн. евро. Износът към Франция се е увеличил с 5.5% и е в размер на 455.6 млн. евро. Салдото е положително и е в размер на 78.8 млн. евро“, изтъкна Борисов. Той допълни, че съществува сериозен потенциал за допълнително задълбочаване на взаимните контакти в търговията.

Икономическият заместник-министър заяви, че 2018 г. е белязана от успешната работа по инвестицията на Латекоер на стойност 11 млн. евро и създаването на 175 работни места. По думите му най-голям е делът на френските инвестиции в промишлеността - 58%, следвани от финансите - 28%, търговията - 11%, селското стопанство, съобщенията, строителството и банковия сектор 7.5%.

Заместник-министър Борисов подчерта, че Франция е сред водещите външнотърговски партньори на България. “Надявам се и занапред да продължим все така активно съвместно да търсим възможности за разширяване на френското инвестиционно присъствие в България“, изтъкна той. Заместник-министър Борисов и Френско–българската търговска и индустриална камара се договориха за подготовката на проучване на инвестиционните и бизнес нагласи в България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА