Last news in Fakti

28 Септември, 2018 23:00 4 666 30

В Плевен направиха първа копка на завод с германски инвестиции

  • леони-
  • инвестиции-
  • завод
В Плевен направиха първа копка на завод с германски инвестиции - 1

Завод за кабелни инсталации, който ще отвори между 2000 и 2500 работни места, ще заработи в Плевен до края на 2018 г., съобщават представители.

Инвестицията е на "Леони" (Leoni) - най-големия производител в Европа и четвърти в световен мащаб на електрически системи, кабели и други компоненти за автомобили. Тя е на стойност 32 млн. евро, от които 16 млн. евро са инвестирани в самата сграда и още 16 млн. евро в оборудване.

„Това е радостно събитие както за България, така и за нашата компания. Тук намерихме надеждни партньори и сме уверени, че ще изградим устойчив бизнес във вашата страна. Част от нашата мисия в региона ще бъде не само да сме полезни икономически, но и активно да допринесем за социалния му живот.“, заяви Ралф Маус, директор оперативни дейности и производство в "Леони", направление “Кабелни системи”.

Площта на завода в Плевен е 28 120 кв. м., от които около 14 000 са за производствени мощности. Останалата част ще бъде заета от съблекални, столова и зона за обучения.

Пълният капацитет на завода ще бъде достигнат постепенно до 2020 г., според плана на адаптиране на пространството към нуждите на производството. Компанията вече е започнала да търси и наема специалисти по качеството, логистиката, контрол по производството, инженери, човешки ресурси, администрация, счетоводство и други.

От българска страна инвеститор и основен строител със сключен дългосрочен договор за наем е „Хоризонт-Иванов“, който е инвестирал в проекта 16 млн. евро. Светослав Богалински – директор „Бизнес развитие“, посочва, че “Днешният старт на строителството на този завод е плод на двугодишния ентусиазъм в работата на Хоризонт-Иванов. Благодарим на "Леони" за партньорството и доверието. Това е успех не само за нас като строително-инвестиционна компания, а и за България и Северозапада”.

Сред присъстващите на официалната церемония за първата копка е бил вицепремиерът Томислав Дончев. “Подобни инвестиции създават дългосрочна промяна. И след като реиндустриализацията на Южна България вече е факт, е време това да се случи и със Севера. И тази тенденция ще промени България към по-добро”, смята той.

Присъствал е и министърът на икономиката Емил Караниколов, който подчертава, че “най-важното за региона е, че тази инвестиция ще подобри пазара на труда, което ще се отрази положително на цялостната икономика на региона”.

Кметът на Плевен Георг Спартански е категоричен, че “за подобно успешно начинание е необходимо добро партньорство между държавата и всичките й институции. Плевен се пребори с Ловеч, Пловдив и Видин за тази инвестиция. И вярвам, че нашият град е локомотивът, който може да изведе региона към една по-добра икономическа картина. Изключително съм благодарен на всички, които направиха това възможно”, казва той.

Консолидираните продажби на световната компания Leoni са на стойност 4.9 млрд. евро през 2017 г. Компанията присъства в Югоизточна Европа от повече от 15 години и има производствени бази в съседните страни Румъния и Сърбия. Местното управление на Leoni за България се представлява от Анджрей Амброзиак – управителен директор и Елица Цанева – търговски директор.

Строително-инвестиционна компания „Хоризонт – Иванов“ е инвеститор и основен строител на завода. Компанията вече 24 години извършва дейността си на българския и международния пазар. Тя участва в строителството и реконструкцията на едни от най-големите индустриални и търговски сгради у нас и в чужбина. Управляващ директор на компанията е Борислав Иванов. Директор бизнес развитие е Светослав Богалински.

Част от завършените проекти с участие на „Хоризонт-Иванов“ са София Еърпорт Център, метална конструкция на Нов терминал на Летище София, метална конструкция и покрив на зала „Арена Армеец“ в София, металната конструкция за олимпийския огън за Зимните игри в Сочи, завод на „Язаки България“ в Димитровград и др.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Bahti

    7 19 Отговор
    Копайте, вече Закопаните. Честито!

    Коментиран от #2

  • 2 856

    20 16 Отговор

    До коментар #1 от "Bahti":

    Нещо май те яд ? А, червена мутро. Не си доволен.
  • 3 Браво ГЕРБ

    19 33 Отговор
    Браво на ГЕРБ!!! Много са активни във всичко. Такива мащабни строителства за толкова кратко време не е имало никога преди. Строят пътища, магистрали, метро, детски градини, училища, спортни зали, пречиствателни станции, спортни съоръжения, детски площадки, обновяват се паркове, градинки и мн.мн.други обекти. Хоп! И сега нов завод.
    Браво, гордеем се с вас!!!

    Коментиран от #4, #9, #27

  • 4 do gorniq ped

    20 17 Отговор

    До коментар #3 от "Браво ГЕРБ":

    Кметът на Плевен от ГЕРБ ли е? ГЕРБ освен да правят пропаганда, скандали и да крадат нищо друго не правят!
  • 5 C20NE

    22 11 Отговор
    Я да кажат в новият завод какви ще са НЕТНИТЕ заплати. Щото ме боли сещате се кое, колко завода ще се изградят при заплати от по 600 лв.

    Коментиран от #7, #8, #12

  • 6 Румяна Костова

    15 8 Отговор
    За информация, в Сърбия Леони са открили първата си фабрика за кабели още 2009 година.Самите сърби наричат тези производства,,Концентрационни лагери".Там се работило на минимална работна заплата срещу максимална експлоатация.Дали условията в България ще са по-различни,това вече ще кажат работниците, които отидат да работят там.
  • 7 Ivan

    12 4 Отговор

    До коментар #5 от "C20NE":

    Тука си прав, лошото е че се получава омагьосан кръг: при ниски заплати е изгодно да инвестират, при високи ( европейски) не е изгодно.
  • 8 АМИИИ

    1 5 Отговор

    До коментар #5 от "C20NE":

    ХИЧ ЗНАЕШ ЛИ КАКВО Е ХИЧ ?
  • 9 Румяна Костова

    11 7 Отговор

    До коментар #3 от "Браво ГЕРБ":

    Повод за гордост ще има ,ако от Герб се договорят работещите там да взимат адекватни пари .Поне за България адекватни.
  • 10 Бай Дикенсън

    11 7 Отговор
    Всичко е сметнато, само от разликите в заплатите ще си изплатят инвестицията за максимум 5 години.Иначе няма да дойдат тук.След това ще се преместят в Молдова където пак са умрели от глад.
    Те си го казаха хората това е нископлатен труд не изискващ кой знае какви интелектуални способности.
    Другия завод за кабели в Плевен затваря врати има няма 3 години.На тия им давам 5.
  • 11 коко

    14 8 Отговор
    Голям завод със 2500 работни места със смешни заплати от по 600-700 лв.пълен смях.

    Коментиран от #15, #23

  • 12 Червени плюещи тролове

    8 8 Отговор

    До коментар #5 от "C20NE":

    Отвратителните червени тролове само знаят да плюят и да очернят прекрасните неща, които прави ГЕРБ. Вие мързеливци, какво сте построили и направили за България? А вашите комунистически бандити, които съсипаха страната и саботират всичко? Народът вижда кой какво прави и вярва на очите си, а не не на празните ви приказки. Комунягите ограбиха и разбиха всичко. Не мрънкайте за заплатите, защото 90% от фирмите в България са техни. Нека те да увеличат заплатите. А вие, дето не работите нищо, не заслужавате и 1 ст. Спокойно, ще вдигнем страната на краката й. Но рушенето 60 г. се възстановява бавно. При мандат 4 на ГЕРБ, нещата ще са още по-добре! Ще почакате още.

    Коментиран от #18, #25

  • 13 Комунягите квичат

    7 2 Отговор
    Комунягите могат само да квичат на умряло и да не правят нищо. Само искат, искат...без да дават. Докато съществува БКП/БСП, България ще се оправи много трудно. Червените искат съвсем да я съсипят. Саботират всичко и задачата им е да пречат на ГЕРБ. Добре, че повече никога няма да видят власт, а и електоратът им се топи скорострелно. Затова искат предсрочни избори, докато все още има живи комунисти. Сърбахме попарата на БКП + ДПС. Никога повече разрушители!!! Веднага ще бъдат свалени от народа, който свали Виденов, Орешарски и т.н....

    Коментиран от #14

  • 14 333

    7 3 Отговор

    До коментар #13 от "Комунягите квичат":

    След 10 години тая мантра как е по-добре ГЕРБ от комунистите все по-трудно минава. Същата стока са, все още сме на опашката в ЕС, и развитието ни продължава да е по-бавно. Развитие не се прави с магистрали, спортни зали и прочее замазване на очи на електорат, а с адекватни мерки. Образованието в България е жив зян. Няма заварчици, няма шлосери, няма стругари, и никой инвеститор не ще да идва тук, защото няма кой да работи. И въпреки тоя завод, чуждестранните инвестиции намалят. Идват само такива с ниска добавена стойност, които ще избягат в по-бедна държава, ако се промени конюнгтурата. Колко години управление им трябат, за да съживят професионалното образование в България? Век, два?
  • 15 ДАЖЕ ША БЪДАТ 500 ЛВ. ЗАПЛАТИТЕ

    9 4 Отговор

    До коментар #11 от "коко":

    ГАРАНТИРАМ. ТИЯ МНОГОМИЛИОННИ ИНВИСТИЦИИ СА ЗА СМЕТКА НА ВИЕТНАМСКИТЕ ЗАПЛАТИ В ЦЕНТЪРА НА ЕВРОПА.ПЮУУУУ...
  • 16 ДИМ ДА ГИ НЕМА

    4 0 Отговор
    Защо копат? Нали и те ще избягат в най скоро време от БГ .
  • 17 незнайко

    8 2 Отговор
    Искахте чужди инвестиции, има ги ! 2000-2500 работни места е много, но на каква цена ??? Какви заплати ще има ,защо не се казва ??? Едно е язно, използват ни работната ръка а ние се радваме !!!
  • 18 незнайко

    6 4 Отговор

    До коментар #12 от "Червени плюещи тролове":

    РУШЕНЕТО НЕ Е ОТ 60 ГОДИНИ А ОТ 28 !!! До 1989 година се строяха заводи и имаше работа !!! Сега след това разграбване, вследствие на красивата ДЕМОКРАЦИЯ, все пак се сещат да построят наново някой и друг завод НО ЗА ЧУЖДА ПЕЧАЛБА а не за нашата държава !!!

    Коментиран от #19

  • 19 МИЗЕРНИКА

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "незнайко":

    НЕЗНАЙКО !?---- кой ги заграби фабриките и заводите??????
    Имали някой като теб и мен да е заграбил нещо?
    Нито един не е случаен, всичките до един са от бившите , или са децата им .
    Та, Не се заблждавайте и това е истината .
  • 20 Комунисти = Мафия

    2 0 Отговор
    Мафиотите, мутрите и чалгата се пръкнаха от БКП/БСП след 1990.

    . То не бяха рекети и убийства при тяхното управление.
    . Разграбиха държавата с червените куфарчета.
    . Разбиха и ограбиха предприятията.
    . Разграбиха здравната каса и пенсионния фонд.
    . Изнесоха парите в офшорки и т.н.
    . Сега са милионери с хотели по морето (всички са техни) и из цялата страна.
    . Станаха рентиери и работодатели, като дават най-ниските заплати в ЕС.
    . Почти всички фирми са техни и изстискват българите до дупка.
  • 21 мдам

    4 1 Отговор
    600 лв заплата и бонус ако не отсъстваш от работа. Ако се разболееш и донесеш болнични пак няма бонус. Храна за обяд на минимална цена, но със съмнително качество. Осигурен транспорт на хората от Плевен. В последствие ще започнат и от съседните градове и села да се пуска транпорт. След 6 месеца започва масово напускане. Само неграмотни от малцинствата се хващат като даже и те не разпознават цветният код на кабелите. Бракувана стока в големи количества, но въпреки това завода ще излиза на печалба. Такава е действителността в заводите за кабели в България.
  • 22 БОКО

    3 0 Отговор
    Завод добре,ами работници от къде?
  • 23 833

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "коко":

    А хич ?
  • 24 Byg

    0 3 Отговор
    Заплатата ще е не по малко от 1500,00лв. Хората идват с парите си и ще инвестират и в работници , не им трябва текучество обучения работник е по добър от двама евтини неможачи , за това тия заплати които споменавате в тва бесепарско пространство са абсолютни глупости. Факт е че държавата върви добре в момента колкото и да ритате в обратна посока.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Leonsio

    1 0 Отговор
    Когато в България се открие структуроопределящо предприятие тогава да сме доволни. Такива "инвестиции" в спомагателно производство говори само едно "Мръсотията и трохите за вас, големите печалби за нас".
  • 27 Патриот

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Браво ГЕРБ":

    Просто там(в строителството) се краде най-лесно и по много.
    Много Бойкови магистрали вече сдават багажа. Тези на Бай-Тошо стоят. Кръпка тук-там и това е.
    Наскоро видях ремонтираха път, който 20 години не беше пипан и беше перфектен. Сега ще се ремонтира на 2-3 години, за да може ГЕРБ да папка.
    В Плевен ще правят нова ферма за роби да блъскат за 600-700лв, щото иначе немеца искат за същото по 2000 евро минимум.
    Пък ние въпреки 3-4 по-нискит си заплати пак ще плащаме 50% повече за аналогичните хранителни продукти.
  • 28 Гого

    3 0 Отговор
    Айдееее роби давайте смело за заплати 500-600 лева.
  • 29 Хаха

    1 0 Отговор
    И тъмно-зелени да не можете да наемете за тия смешни пари,Г-да "инвеститори"
  • 30 НАТО ВЕЦ

    0 0 Отговор
    Той Тато навремето ни го рече: "Сега за полупроводници. После за цели проводници." Е, стигнахме до "целите" проводници.