2 230 7

Огромен интерес на чужди компании към Летище София

С 30% ще се намали цената на газта, ако започне промишлен добив от собствени находища

Тихомир Шумов

Интересът на нискотарифните компании към Летище София е огромен. Много от големите европейски оператори се обръщат с въпроси и затова удължихме периода за подаване на оферти в процедурата за концесия до 29 януари. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщения Росен Желязков по време на третия национален форум на Предприемачи ГЕРБ „Предприемачество. Развитие. Перспективи“, съобщи novini.bg.

Събитието се провежда в гр. Поморие, а негови организатори са ПГЕРБ, Сдружение „Граждани за европейско развитие на България“ и Фондация „Ханс Зайдел“.

Пред предприемачите той акцентира върху важността за развитие на транспортните връзки в страната и правилното формулиране на българския интерес в стратегията за следващия програмен период на Европейския съюз. Министър Желязков говори и за приетия наскоро Закон за киберсигурността, чрез който се транспонират най-новите директиви от европейското законодателство в сектора.

„Целта е да се въведат норми за защита на публичните информационни услуги. Законът за киберсигурността дава институционалната опора и установява конкретни мерки за устойчивост на информационната система в страната“, обясни Желязков.

„С 30% ще се намали цената на газта, ако започне промишлен добив от собствени находища в българската акватория на Черно море“, заяви на свой ред зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков по време на форума. Той увери, че държавата работи усилено за диверсификация на газовото снабдяване, което ще осигури енергийната независимост. „Най-доброто решение е експлоатация на собствени находища, а геоложките проучвания в Черно море към момента дават повод за оптимистични очаквания“, сподели той.

Според Жечо Станков, когато предприятията в енергетиката правят големи инвестиции те се отразяват пряко и косвено на всички участници в бизнеса в страната.

„Преди дни започна изграждането на електропровода „Бургас“ - „Добруджа“, който трябва да бъде завършен до 2020 г. и е с дължина от 80 км. Проектът е от изключителна важност както за цялото Южното Черноморие, така и за увеличаване обмена на електроенергия между България и съседните държави“, каза зам.-министър Станков. Той препоръча на предприемачите да следят страницата на българска независима Енергийна Борса, за да оптимизират разходите си за енергия. „Друг начин за това е въвеждането на мерки за енергийна ефективност, за които са предвидени средства в няколко програми, отварящи в следващите месеци“, завърши Жечо Станков.

България

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • боцмана
  Отговор
  1 18:41  25.11.18
  Охх , бабачко комисионната се вдигна!!!
 • Мърши
  Отговор
  2 19:13  25.11.18
  Никакви концесии,никакви приватизации повече! Иначе бесило!
 • анонимен
  Отговор
  3 08:33  26.11.18
  Български образовани бизнесмени са развили работеща и развиваща се постоянно бизнес среда с летище София, което се признава от бизнесмени по целия свят.

 • Вървете си!
  Отговор
  4 12:04  26.11.18
  Оставете летище София намира. Махайте се най после скапани и отвратителни крадци на България и на българския народ. Никой няма да концесионира летище София. Няма да го позволя това. Всички български летища в България трябва да са на държавата. Но държава която трябва да бъде ръководена от будни и чисти хора. Съсипахте България!
 • а Гат Заеби
  Отговор
  5 12:46  26.11.18
  какво стана с него?
 • 6 13:27  26.11.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Терминал
  Отговор
  7 22:07  26.11.18
  Огромен интерес на чужди компании към Летище София, само не и от страна на Българската държава... Чуждите компании виждат потенциал в нашето летище, само държавата в лицето на мутрата и антуража му "не виждат" потенциал... Продължават да разграбват и да раздават държавата на наши и чужди мутри и мафии...

Напиши коментар:


Публикувай