Last news in Fakti

3 Април, 2012 15:42 1 188 0

И сладоледът поскъпва

  • сладолед-
  • ванилия-
  • лято-
  • поскъпване-
  • плодове

Заради лошата реколта на ванилията

Глобалният недостиг на ванилия вероятно ще се окаже причина за поскъпване на сладоледа тъкмо преди старта на летния сезон, предупреждава британският вестник „Дейли Мейл“. По данни на експерти тази година реколтата на суровината е доста бедна.

Основните производители на растението са Индия, Мексико и Мадагаскар. Мексико и Индия вече съобщиха лошата вест официално, но и без това цените на ванилията вече са се вдигнали – от 25 на 30 щатски долара за килограм. Цената бе стабилна и в продължение на 6 години бе закована на 25 долара за килограм.

Очакванията са, че любителите на ванилов сладолед ще трябва да се бръкнат за повече пари в джоба си, тъй като не всички производители ще могат да компенсират увеличението.

От ситуацията може да се възползва Мадагаскар, която няма проблеми с реколтата. Страната произвежда около 2000 тона, но различни спекулации твърдят, че 500 тона от реколтата мистериозно вече са продадени.

Ваниловата есенция се добива чрез филтрация през алкохол и вода на натрошените зърна на растението. Тя има голямо приложение и извън кулинарията, като се използва при направата на парфюми, пури и ликьори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА