Last news in Fakti

14 Март, 2019 13:06 10 337 28

Евтината работна ръка вече не може да е реклама

  • бизнес-
  • икономика-
  • радев-
  • президент

Българската икономика трябва да се преструктурира е мнението на президента Румен Радев

Евтината работна ръка вече не може да е реклама - 1
Снимка: БГНЕС

Необходимо е в България да бъде изградена една силна, конкурентоспособна и устойчива на всякакви предизвикателства българска икономика. „Времето пред нас изтича. Икономиката ни е поставена пред редица сериозни предизвикателства и във вътрешен, и в глобален план. Икономиката трябва да се преструктурира. Настъпи времето за важни решения със стратегически хоризонт” е мнението на президента на България Румен Радев, изразено по време на кръгла маса на тема „За конкурентоспособна и просперираща българска икономика”.

Три са важните неща, според президента Радев. Първото е да се види какво е състоянието на икономиката ни по отношение както на постигнатото, така и на проблемите, които стоят пред нея, а също така и какви са тенденциите за развитието ѝ. Второто нещо е да отчетем какво е нивото на амбициите си и на трето място е важно да си изясним как да постигнем поставените цели. Важно е обаче да се отчете, че никоя икономика не може да е успешна, ако държавата в лицето на законодателната, изпълнителната и съдебна власти не създаде необходимата благоприятна среда.

„Много е важно с кого, как и кога се сравняваме. Дали с България отпреди 30, 20 или 10 години, дали с постиженията на предишните управляващи, дали с държавите от Субсахарска Африка, с нашите съседи или Централна и Източна Европа. Дали ще сравняваме България на днешния ден с това, което ни очаква като мащабни промени и образ на икономиката в един глобален план. И разбира се, каква е нашата готовност за тези процеси, които предстоят”, каза президентът.

Основният проблем е, че статистически отчитаме висок ръст на икономиката, висок БВП. Стои обаче тежкият въпрос защо този висок ръст не може да се усети от мнозинството граждани като доходи, качество и стандарт на живот, инфраструктура, качествено здравеопазване, образование.

„Много важно е да обсъдим кои са факторите, които отблъскват чуждестранните инвестиции – инфраструктура, образование, липса на работна сила, неясно и непредсказуемо законодателство, корупция и липса на достатъчно развито електронно управление”, допълни Радев.

Много актуален е въпросът дали да България да продължава с опитите за привличане на така необходимите чуждестранни инвеститори с неща, които бяха атрактивни допреди няколко години като например евтината работна ръка и ниски данъци. „Днес ми се струва, че това не е основният фактор”, коментира президента Радев. Според него, днес икономиката ни е голям заложник на демографията и това е основният проблем, на който трябва да се търси решение. „Изчерпана ли е нашата икономика откъм човешки ресурси и технологии и готови ли сме, най-вече на големите предизвикателства на бъдещето”, допълни Радев.

Целта и амбициите ни трябва да бъдат на първо място да изкореним бедността и след това да достигнем икономически държавите от Централна и Източна Европа. „Според мен всички тези цели може да ги постигнем, ако изведем нашата икономика на една нова орбита, т.е. икономика на висок устойчив темп. Това е възможно при производства с висока добавена стойност, където водещи са науката и иновациите”, допълни Радев.

Четири са важните играчи, от които ще зависи занапред развитието на икономиката ни – държавата, бизнеса, образованието и науката.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Излъган

    152 3 Отговор
    Според мен основният проблем на икономиката ни е демографският срив. Политиците направиха така, че много млади българи да загърбят род и родина и да търсят щастие в чужбина. Те раждат децата си там! И кой каквото ще да говори, тези деца никога няма да се върнат в България! Така че освен суровини и стоки с ниска добавена стойност, изнесохме и цвета на нацията!

    Коментиран от #18, #21, #22, #27

  • 2 Гост

    104 2 Отговор
    Застаряващо население, знаещи и можещи мигрират в нещо различно от кочината тук, образователна система бълваща хиляди ултранекадърници с диплома която става само за тоалетна хартия.
    Няма как да станат нещата
  • 3 Бай Благой

    91 3 Отговор
    Производство отдавна нямаме.
    Де що има мутри са изкупили всякакъв печеливш бизнес.
    Как точно да създадеш бизнес в мутроландия - държавата на бухалките?!
  • 4 Златев

    30 65 Отговор
    комунист фатмак да ти дава съвети за икономика...как да не емигрираш
  • 5 Балъка от BG

    64 4 Отговор
    Първо трябва да вкараме в пътя съдебната система с обществен натиск , лустрация и всички офшорни комундета на раета.
  • 6 TTT

    40 6 Отговор
    Ами така е. Докато държавата не разбере , че трябва да помага на бизнеса, вместо само да му пречи и да се чуди откъде да го оскубе.
    Добре е като за начало докато се вдигне печалбата на бизнеса , държавата може да помага с 20 % от заплатите на работещите. Така хем няма да се вдигнат цените, хем заплатите ще станат по прилични. Но ако го направят сигурно няма да има какво да крадат. Незнам колко може тоя народ да търпи. Като гледам историята - най-малко 500 години. Минали са само 30г.
  • 7 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    27 5 Отговор
    Времето ви изтече преди десетилетия 😂😂😂😂😂😂ако изобщо сте имали време пред идиотизмите ви😂😂😂😂 вече всичко е загубено както каза един пенсионер от дс в личен разговор с мен
  • 8 Геле

    82 1 Отговор
    Мой приятел - чужденец се опитва да живее тука в БГ, но споделя следното: "Новините ви са само за престъпления, съдебна хроника , полицейски сводки - все едно Студио "Х", истинската вкусна българска храна е оскъдица - намира се само по селата тук - таме от едновремешните породи животни, в магазините се продава вносна безвкусна храна от ЕС , каквато може да се намери и там." Човекът иска истински селски домати , яйца и мляко, вкусна пържола и печено пиле като за пари пазарлък не прави. И другото - не харесва мутрите - вика "Навсякъде от тези мутри - остригани глави, дебели вратове и бицепси - какво работят тези мъже??? Защо ме гледат лошо???" А аз не знам какво да му кажа , не знам - бога ми....
  • 9 СССР

    39 26 Отговор
    1. ИЗЛИЗАНЕ ОТ НАТО

    2.ИЗЛИЗАНЕ ОТ ЕС

    3.ЗАБРАНА ЗА НПО ФИНАНСИРАНИ ОТ СОРОС

    4.ПРЕКРАТЯВАНЕ НА АНГЛОСАКСОНСКАТА ПРОПАГАНДА

    5.НАРОДЕН СЪД ЗА ПОЛИТИЦИТЕ ПРОДАЛИ РОДИНАТА

    6.МОЛБА ЗА ЧЛЕНСТВО В ЕВРАЗИЙСКИЯ СЪЮЗ И ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ПЪЛНЪКРЪВНИ ИКОНОМИЧЕСКИ, ПОЛИТИЧЕСКИ И ВОЕННИ ВРЪЗКИ С РУСИЯ.

    7.ПРОМЯНА НА ИКОНОМИЧЕСКА ПОЛИТИКА В БЪЛГАРИЯ - ОТКАЗ ОТ НЕОЛИБЕРАЛНИЯ МОДЕЛ. ПОВСЕМЕСТНА ИНДУСТРИАЛИЗАЦИЯ!

    8.ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА СУВЕРИНИТЕТА НА СТРАНАТА

    9.ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА КОНТРОЛА НА БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО ВУРХУ ЦЯЛАТА ТЕРИТОРИЯ НА СТРАНАТА

    10.ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА АРМИЯТА КАТО ЧИСЛЕН СЪСТАВ И ВЪОРЪЖЕНИЕ

    11.ПЛАН ЗА РАЖДАЕМОСТ ЗА ВСЯКО БЪЛГАРСКО СЕМЕЙСТВО И ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ДЪРЖАВНАТА ПОЛИТИКА В ОБЛАСТТА НА ДЕМОГРАФИЯТА.

    12.СПЕЦИАЛНИ МЕРКИ ЗА КУЛТУРАТА НА БЪЛГАРИЯ - ВЪЗРАЖДАНЕ НА БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА И ИЗЧИСТВАНЕ ОТ АНГЛОСАКСОНСКИТЕ ПРОПАГАНДНИ НАСЛОЕНИЯ

    13. МЕРКИ ЗА ОГРАНИЧЕНИЕ НА СВОБОДНОТО НАПУСКАНЕ НА СТРАНАТА С ЦЕЛ ЕМИГРАЦИЯ

    14.РАБОТА С МЛАДИТЕ ДО 30 ГОДИНИ - ИДЕОЛОГИЧЕСКА - ОТКАЗ ОТ ЦИГАРИ, НАРКОТИЦИ И ХАЗАРТ. ВЪЗДИГАНЕ В КУЛТ НА СЕМЕЙСТВОТО.

    15.ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ОБЩЕСТВЕНИЯ ПРЕСТИЖ НА ПРАВОСЛАВНАТА ЦЪРКВА И НЕЙНИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ВЪЗСПИТАНИЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО.

    Коментиран от #10, #19

  • 10 Златев

    26 22 Отговор

    До коментар #9 от "СССР":

    Аз викам ти първо да наминеш през психиатрията...

    Коментиран от #14

  • 11 антрашпиц

    37 5 Отговор
    За мен лично,процесът е необратим. Онищожиха се заводи и цели отрасли,загубиха се пазари ей тъй за нищо(за шепа долари).Квалифицираната ръка се изнесе.И ко прайми?Ами как какво...краде се като за световно,усвояват се евросредства,измами навсякъде ,корупция,измами,незаконен бизнес,наркотици,чалга и простотия до шия..и това е.Тоест,нямаме потенциал за повече....

    Коментиран от #26

  • 12 Търговец

    15 5 Отговор
    Търговия му е майката бащата производство никакъв го няма.
  • 13 Пешо

    45 3 Отговор
    Късно е вече - България няма нито икономика, нито работна ръка. Всичко се попиля.
  • 14 Иво

    16 7 Отговор

    До коментар #10 от "Златев":

    Защо да намине, ти явно вече си там - в психото! Аман от превъртели лумпени.
  • 15 Монк

    50 3 Отговор
    Хора,бягайте от долната държава България,детето ми се разболя преди време и от Здравното Министерство ,казаха "че няма да покрият разноските"защото болестта не била в списъка.Работя от сутрин до вечер и едвам свързваме двата края,но важното е че детето ми се оправи,сега връщам кредита и мисля да напускаме тази държава
  • 16 Чочо

    27 1 Отговор
    Корупцията прогони инвеститорите.Аз познавам такъв и вложи доста пари но думите.му бяха че където и да отиде му гледат в ръцете колко ще остави иначе го мотаят с документите а те въобще не са малко.От мой опит знам е да започнеш малък бизнес трябва да се убиеш да обикаляш институции и коя от коя по корумпирана за да стартираш само изисквания някой от който налудничави.И така докато стартирам ми убиха желанието и приключих защото накрая ще пребия някой чантаджий а те много
  • 17 ААА НЕ ТАКА

    11 7 Отговор
    Искахте да ни управляват само висшисти - ето ви ! Искахте само висшистите да имат работа и отнеха работата на среднистите - ето ви ! Искате средна класа от висшисти а не от среднисти - ето ви ! Сега си я блъскайте в главата тази държава от юристи икономисти финансисти и висшисти . Не правова държава а държава на правистите съдиите и магистратите . Такава правова система се оказа раковото образувание в държавата , всички съществуваме за да може висшисти и юристи да ни източват доходите под благовидния предтекст че ами видите ли ние не сме виновни ами законите са такива . Законите чрез които ви източваме вас гражданите не ги пишем ние висшистите ами те падат от небето писани от не знам кои хора къде и кога . Ето ви го резултата от мислене само за висшистите как да ги задържим тук и на каква цена .
  • 18 Людо

    17 2 Отговор

    До коментар #1 от "Излъган":

    Хората..Нй-големия и най-важния ресурс.... Сега да си обучават циганетата.. :)
  • 19 Кочо Честименски

    10 10 Отговор

    До коментар #9 от "СССР":

    .....с този ник, нямаш право да коментираш бг политика или положение !Ходи си коментирай там от където ти е никнейма! А аа извинявай , то такова животно няма! Писна ни от чуждопоклонници!
  • 20 ХРАМА НА ОБРЕЧЕНИТЕ

    12 2 Отговор
    Държавата е мъртва от толкова десетилетия, че робите даже не се усещат.. толкова е късно!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 бай хой

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "Излъган":

    а това е прекрасно призовавам и останалите млади да емигрират и да си остане само бай мангуст да работи за жълти стинки
  • 23 гост

    10 4 Отговор
    Спокойно, разбихме византийската и османската империя, после и съветската, та един евросъюз ли ще ни се опре:)
    Всичко благодарение на великите ни "политици" заради които и сме на това положение. Няма деца, раждат се само бъдещи паразити гласоподаватели. После ревем защо нямало инвеститори, ами как да има, кой да им работи? Асан или Мюмюн, които се подписват с кръстче?
  • 24 гост

    12 3 Отговор
    България отдавна умря , в момента е на командно дишане , и колко още ще изкара никой не знае.
  • 25 гост

    3 4 Отговор
    Божеее Ал Бънди почна и от икономика да разбира.Да вземе да понаучи бургаската учебна газка да не мляска и цапа с червило,официалните лица с които се среща,ама как да я научи,като хасковския протокол се различава от общо приетия?"Няма нищо по-отвратително от провинциалните знаменитости": А.П.Чехов
  • 26 гост

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "антрашпиц":

    Научете се да пишете правилно и тогава се впускайте в "анализи"
  • 27 АК 47

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Излъган":

    За кой цвят на нацията говорите,за циганите от Столипиново в Дуизбург или за миндилите,които берат ягоди в Англия?
  • 28 ДДРОнег

    2 2 Отговор
    Може да имаме висок ръст на икономиката, но имаме още по-висок ръст на корупцията, беззаконието и прочие !!! А държавност и визия за развитие на България - изобщо нямаме !!! В това президентът е прав, но кога ще се направи нещо по въпроса, с днешните политици ... нинам ...