Last news in Fakti

9 Април, 2019 14:12 867 8

Караниколов: САЩ са стратегически търговски партньор

  • сащ-
  • икономика-
  • караниколов

През 2018 г. равнището на взаимна търговия е достигнало до $561 млн.

Караниколов: САЩ са стратегически търговски партньор - 1

„САЩ устойчиво се нареждат сред 20-те топ търговски партньори на България. През последното десетилетие в нашата двустранна търговия са налице редица положителни тенденции, стокообменът успя бързо да си възвърне нивата отпреди финансовата криза от 2008-2009 г“. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов по време на официалното откриване на конференция под надслов „Explore USA“, посветена на възможностите за българските компании да разширяват своя бизнес в САЩ.

В рамките на форума министър Караниколов изтъкна, че през 2018 г. равнището на взаимна търговия е достигнало до 561 млн. щ.д, което значително надхвърля рекордното до този момент ниво от 2012 г. По негови думи за добрия резултат важна роля има и устойчивият ръст, който за миналата година е над 22%.

Икономическият министър подчерта, че американският пазар е сред основните експортни дестинации за реализацията на български изделия от високотехнологичния спектър. „Така например, САЩ са на челните места в географското разпределение на износа ни на хардуерни компоненти, на интегрални схеми и на електрически съпротивления с относителни тегла от порядъка на 10% от общо реализираните продажби на външни пазари, каза Караниколов“.

В заключение министър Караниколов увери, че българското правителство и министерството на икономиката, ще продължат да поставят във фокуса на външноикономическата си политика по-нататъшното разширяване на търговските и инвестиционните отношения със САЩ като наш стратегически партньор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    14 0 Отговор
    Вече 15 устойчиво 500 млн лв годишно неправомерната помощ за двата американски теца заминава за сащ, а сега ще им направим оборота с 2.5 млрд за 8! Самолета. Единствената инвестиция на сащ е тази в НПО, шпионаж и развъждане на индийците, с цел дебългаризация. В замяна на тези инвестиции и стокооборот получаваме визово пътуване и самолети на тройна цена

    Коментиран от #3, #8

  • 2 NikNay

    10 0 Отговор
    Чудя се Караниколов какво толкова се надува с някакви си мижави 561 милиона при положение, че изгубихме милиарди след унищожаването на традиционни пазари с Русия и арабските страни?
  • 3 Грую

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "1234":

    Не е само това. Още Американски тецове 1 и 3 с безумно скъп ток, на които отгоре на това държавата им плаща и таксата за емисии на парникови газове з ада могат да си печелят на воля, докато българския 2 е с един милиард задължения и с 600 милиона заем. То освен пак да речем "честито" какво друго?
  • 4 КОНТРАТА

    4 0 Отговор
    Какво точно пътува от България за САЩ? Консерви ли? Освен разни свежи вълни до 25 години като емигрантки!
  • 5 Townboy

    5 0 Отговор
    САЩ са "приятел" с който не ти трябва враг!
  • 6 Пешо

    1 0 Отговор
    Отношенията Европа - Говедата нямат бъдеще, тъй като краварите са възможно най-гадните и некоректни партньори, ЕС вече го разбират и се насочват към бизнес с Китай, Русия и останалия свят, само предателя - соросоид Караниколов се прави на разсеян.
  • 7 ббб

    0 0 Отговор
    Караниколов Моля ви спрете да ни говорите глупости! Изсмукват ни,защо не го кажете ?Кажете го на хората. Какво очаквате. ....
  • 8 натовец

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "1234":

    А гърците за 1млрд. купуват 10 F35.