Last news in Fakti

8 Май, 2012 17:45 1 048 0

Нови производствени мощности в „Асарел Медет“

  • асарел медет-
  • добрев-
  • нови мощности
Нови производствени мощности в „Асарел Медет“ - 1
Снимка: МИЕТ

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев преряза лентата на модернизирани производствени мощности на обогатителна фабрика "Асарел". С официалната церемония приключи двугодишен проект на стойност 16.7 млн. лева, като 3.3 млн. лв. от инвестицията е безвъзмездно финансиране от Оперативна програма "Конкурентоспособност", съобщиха от икономическото министерство.

Новата инвестиция ще оптимизира цикъла на рудоподготовка в обогатителната фабрика, като се предвижда да бъдат извличани допълнително 875 тона метал мед годишно. Доставените два нови центробежни сепаратора ще повишат извличането на ценни метали с повече от 16 на сто. По проекта е внедрена и нова Интегрирана система за управление и анализ на стопанската дейност - ERP система от най-висок клас.

Създаваме нова, по-добре работеща структура за управление на ОП „Конкурентоспособност“, която ще съкрати процедурите по кандидатстване и ще облекчи бизнеса. Новите процедури ще съкратят наполовина съгласувателните подписи от различните етапи от управлението и наблюдението на проектите и тяхното отчитане.

От 24 в момента, подписите ще станат 12 и процесите ще бъдат максимално оптимизирани. Това каза пред журналисти министър Делян Добрев и допълни, че оптимизацията се прави така, че да не се застрашава процесът, но той да е облекчен за фирмите както по оценка на проектните предложения, така и за окончателно разплащане.

За съжаление все още усвоените средства по тази програма са недостатъчно, каза още министърът. Според него до сега по няколко пъти една и съща документация се е придвижвала от едната сграда в другата, с което се е губило страшно много време. Всички тези процеси сега са оптимизирани, наполовина се намаляват и отделите от 12 на 6, за да няма дублиращи се функции, обясни още министър Добрев.

В рамките на посещението си в „Асарел Медет“ АД, министър Добрев се запозна с работата на диспечерския пулт на рудник „Асарел” и инсталация за екстракция и електролиза на мед.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА