Last news in Fakti

24 Май, 2012 17:48 2 946 4

Пътят Русе-Свиленград готов през 2016-а

  • пътят-
  • русе - свиленград-
  • лиляна павлова-
  • катар-
  • турция

Инвестират 1,5 млрд. лв.

Постигнато е съгласие от всички страни за извършване на инвестицията за скоростния път Русе - Свиленград и за създаване на проектна компания. Това заяви министър Лиляна  Павлова на брифинг след среща с членовете на делегациите от Държавата Катар и Република Турция. Създава се обща проектна компания за изграждане на пътя на принципа на публично-частното партньорство.
Финансовите параметри и конкретните дялови участия на страните ще бъдат уточнени в хода на преговорите. Индикативната стойност на инвестицията за изграждането на скоростен път „Русе-Свиленград” е 1,5 млрд. лв. На първоначален етап проектната компания ще инвестира в изготвянето на предпроектни проучвания, идеен проект и анализ „Разходи-ползи”, което ще отнеме около 2 години. В последствие ще се започне реалното изграждане на пътя. Според предварителните разчети скоростният път може да бъде готов след около 4 години. Ползвателите на новият път ще заплащат тол такса. В строителните работи задължително ще участват като подизпълнители и български компании.
В процеса на разговорите катарската страна предложи да не лимитираме обхвата на проектната компания само до „Русе-Свиленград”, допълни Павлова. Предложението е да бъдат включени и други големи инфраструктурни проекти. Ще има възможност за разширяване на списъка на проекти, които да бъдат проучвани и в които може да инвестира проектната компания. Турската страна ще даде своето становище на следващ етап, тъй като за тази среща има мандат за разговори само за „Русе-Свиленград”.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дрън дрън

    0 0 Отговор
    Преди време г-н Борисов беше казал че през 2012 година месец юли, българите ще отидат на море по автомагистрала Тракия. Правете си извод кога ще бъде готов пътят Свиленград - Русе.
  • 2 Ангел Ангелов

    0 0 Отговор
    Ами то Тракия ще е готова юли месец почти. Септември напълно, ама както и да е. Въпроса е че с тунела под Шипка се приключи, а на който му се наложи да премине от северна в южна България и обратно ще трябва да плаща. Иначе по завоите на Шипка да се тътри. Да не остане този път само за транзитните ТИР-ове
  • 3 дрън дрън

    0 0 Отговор
    Юли месец ще е готова до село Зимница
  • 4 chopar

    0 0 Отговор
    Най добре е турски фирми да не участват в строителството,видяхме люлин ,а и други обекти, с какво качество работят.