Last news in Fakti

18 Май, 2012 15:43 2 209 5

България, Турция и Катар ще строят заедно път от Свиленград до Русе

  • българия-
  • катар-
  • турция-
  • строят-
  • пътя свиленград - русе
България, Турция и Катар ще строят заедно път от Свиленград до Русе - 1
Снимка БГНЕС

България, Турция и Катар са готови да създадат обща проектна компания, която да построи скоростен път или магистрала от Свиленград до Русе. Това стана ясно след среща на премиерите на трите държави в резиденция Евксиноград, а новината съобщи лично премиерът Бойко Борисов, цитиран от БНР.

Следващия четвъртък строителните министри на трите страни ще имат среща, за да обсъдят детайли за трасето, строителните и отчуждителните процедури, законовите процедури, които трябва да се спазят, рентабилността на проекта и за това какъв трафик ще има.

Потвърдена бе готовността проектната компания да бъде създадена за интерконекторната връзка между България и Турция, която също е била тема на разговор. Премиерът Борисов каза, че интерконекторните връзки са далеч от реалността по простата причина, че това, което Турция е казала няколко пъти, че може да даде като диверсификация на България, е само при критични ситуации.

Що се отнася до Катар - не сме атрактивен регион, в който страната продава, тъй като не влизаме в техните планове. Това, което сега може да се направи, е да се работи и се работи по проекта "Южен поток", където стратегически партньор е Русия. И България, и Турция си партнират, след като част от трасето ще мине през турската територия. Имаме възможност като 3 държави да работим по общи проекти. Заедно можем да стъпим и на трети страни, каза още премиерът Борисов и прогнозира, че в близко бъдеще транспортната карта на Европа може да бъде преначертана, ако се изпълнят инфраструктурните проекти.

Загатнато бе, че в рамките на тази среща с премиера на Турция Реджеп Ердоган е обсъждано и строителството на язовир на р. Тунджа. Повече подробности не бяха съобщени.

Премиерите на Турция и Катар – Реджеп Ердоган и шейх Хамад бин Джасим Ал-Тани, бяха доволни от разговора и потвърдиха доброто сътрудничество с България и разчитат то да продължи с инфраструктурните проекти.

Турският премиер коментира и темата "Сирия". Той обяви, че 300 наблюдатели са твърде недостатъчни. Според него те трябва да бъдат поне 3000, за да се знае какво става във всяка точка на Сирия. Не ме интересува какво говори Башар Асад, каза турският премиер и добави: Важно е как действаме ние, така че да защитим населението, върху което се упражнява насилие.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ivo

    0 2 Отговор
    boiko e tyrsko mekere prodajnik negolie sram nie go izbraxme da opravq balgaria ne daq prodava mohenik pove4e nikoga nqma da glasyvam za tia izmenici
  • 2 наш

    1 0 Отговор
    браво на бойко защото сме 2012 година и отношенията между всички държави трябва да са точно такива -съзидателни проспериращи градивни -а от такива коментатори като предишния сме на това дередже-стига с тая история -2012година сме -
  • 3 joro

    0 0 Отговор
    АФЕРИМ БЕ ТИКВА,ЕВАЛА,ЕВАЛА
  • 4 roko

    0 0 Отговор
    boiko tarsi takiva maznici kato teb da my lijatgaza balgaria zatova e na tva dereje

    Коментиран от #5

  • 5 МММ

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "roko":

    @4 А ти какво предлагаш???
    @1 Като гледам какво си писал едва ли си ходил и да гласуваш...
    То заради това сега се обсъжда неграмотни като теб да нямат право на глас. Аз лично съм - ЗА. Писна ми шепа продажници за двадесет лева да обръщат вота в полза на някой , а после да чакат друг да им оправи порутените съборетени и да даваме пари да ги интегрираме, ( ама в какво, на никой не му е ясно).