Last news in Fakti

20 Септември, 2019 10:58 6 662 11

Започва полагането на тръбите на "Турски поток" у нас

  • турски поток-
  • строителство-
  • българия-
  • територия

Ден след подписването на договора, започва полагането на тръбите по трасето на „Турски поток" през България. Стартът на строителството обяви в парламента шефът на енергийната комисия Валентин Николов, цитиран от Нова ТВ.

Милиард евро ще дойдат от Саудитска Арабия за строителството на обекта у нас. Да договорят газопровод от Турция за Западна Европа искаха и България, и Гърция. След вчерашното споразумение вече е ясно - страната ни ще пренася руския газ през Сърбия за Австрия. На българска земя пътят на „Балкански поток” е маршрутът, който беше предвиден за спрения „Южен поток”. Възможно е за изграждането на газопровода да се ползва и част от старата инфраструктура.

Бъдещият газопровод от Провадия до сръбския Зайчар е одобрен от Европа, увериха управляващите. „Категорично не може да стане като с „Южен поток”. Бяха направени процедурите абсолютно под зоркия поглед на европейската комисия”, коментира Валентин Николов.

Притесненията на опозицията: кой ще плаща, ако сроковете не се спазят. „Саудитците са дали заема и ако има забавяне, българската държава трябва да плати този заем, Саудитска Арабия ще бъде собственик на тръбите, което е притеснително”, коментира Драгомир Стойнев от левицата.

Експертите тълкуват договореното с Русия и Саудитска Арабия противоречиво. „Ние всички сме заинтересовани да има потоци – да не стане обаче като приказката, с която Украйна в момента се тревожи – да има много тръби, а те да не са натоварени, защото сигурността на дълга е безусловна”, обясни Илиян Василев.

„Този, който е спечелил търга, гарантира с банкова гаранция запълването на капацитета. Освен това трасето е по трасето на Южен поток - т.е. изпълнени са всички отчуждителни процедури и само който не се е занимавал със строителство не знае какво е да стигнеш до разрешение”, коментира Илиян Василев

Строителството на морския участък на Турски поток започна в Русия през май 2017-та - по дъното на Черно море. Година и половина по-късно руският президент Владимир Путин и турският Реджеп Ердоган откриха първата морска тръба от газопровода "Турски поток" и започна сухопътното строителство на проекта.

През септември 2019 година България брои за начало на „Балкански поток” - разклонението на големия проект, който трябва да докара газа до Западна Европа.До май 2021 година, ако сроковете се спазят, би трябвало синьо гориво да потече от Русия през Турция и България за Сърбия.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дано да стане тъй

    4 24 Отговор
    че никога да не заработи този поток!
  • 2 Шопа

    32 6 Отговор
    И оти ги ручахме жабетата преди пет години да се правим на много верни слуги, след като де факто същия поток ще мине оттук, само че този път контролиран от турците, а не от нас.
  • 3 666®

    21 6 Отговор
    Тия милиард евро дет ще дойдат от СА ги пишете, все едно са подарък. Плащаме си ги с лихвите! И как тия какавани спечелиха търга да напомняме ли? И тръбите ще са собственост на СА? Сиреч вече сме васал на васала. Борисов със сигурност губи следващите избори колкото и да ги фалшифицира. Та бърза да ни разпродаде максимално бързо.
  • 4 Робот

    12 4 Отговор
    Къде дремят американците и техните верни бг слуги?!?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Дали не ни изиграха?

    13 3 Отговор
    Линията стана, просто вкараха отникъде, турците в играта!
  • 7 Грую

    7 1 Отговор
    Ами за хъба ще има ли или ще трябва на национално ниво да минаваме на добре уврял зрял фасул за да го напълним?
  • 8 ПЕНКО

    5 1 Отговор
    100 БАШ ЗАВАРЧИЦИ И ЗА 15 ДНИ -ГАЗТРАСЕ !!! 10 ДНИ ИНСПЕКЦИЯ НА ЗАВАРКИТЕ И ОТ "ДЕНЯ НА БУДИТЕЛИТЕ " МОЖЕ ДА СИ ТЕЧЕ ГАЗ -АКО СЪРБИТЕ СА ГОТОВИ !!! ВАЖНО САУД ДА ПРИЕМЕ "ПРЕМИАЛНИТЕ " !!!
  • 9 Тръбите

    18 4 Отговор
    ще се изплатят от транзитните такси и после всичко от транзита на газ е за България, така, че не манипулирайте хората. А с Южен поток приходите ни щяха да са по-големи и цената на газта по-ниска, но говеждите сенатори ни прецакаха.
  • 10 ало евроатлантиците

    7 0 Отговор
    що спите и не ревете бе? Глей кви работи стават. А какви ще стават...Щом не се обаждате значи одобрявате тези действия на правителството. Браво на вас.
  • 11 Ха Ха Ха

    3 0 Отговор
    А колко ще изгубим от транспортни такси дето няма да даваме на Турция газ.Сърбия са едни седем милиона.Нищо с осемдесет милионна Турция.Пак сме на загуба.