Last news in Fakti

2 Януари, 2020 21:44 6 920 65

Бизнесът: Правителството да не определя минималната заплата

  • аикб-
  • васил велев-
  • заплата-
  • минимална заплата

В България няма безработицата. Напротив, има глад за работна ръка

Бизнесът: Правителството да не определя минималната заплата - 1
Снимка: Фейсбук

Увеличаването на минималната работна заплата е част от политиката на правителството по доходите. На всички е ясно, че политиката по доходите е най-спорна. За нас минималната работна заплата трябва да се договаря между бизнес и синдикати. Така е в почти цяла Европа. Минималната работна трябва да бъде различна за различните икономически сектори и сфери. Единната минимална работна заплата няма да постигне своите цели.

Това каза в предаването "Плюс минус" по „Нова телевизия“ Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България. "Трябва да има прозрачен механизъм за определянето на минималната работна заплата. Сега тя се определя административно. Вече е ясно, че за 2021 година тя ще бъде 650 лева.

Ние правим всичко възможно, за да има договаряне на минималната заплата за 2022 година. В някои региони минималната работна заплата ще се изравни със средната, което не е добре. Това ще доведе до едно изравняване на нискоквалифицирания труд със средноквалифицирания. Така нискоквалифицираните работници няма да имат никакво желание да се развиват, защото ще получават същите средства. В България няма безработицата. Напротив, има глад за работна ръка - квалифицирана и неквалифицирана. Производителността на труда в България расте много по-бавно от ръста на доходите. България е на последно място по производителност на труда в Европа", разкри още Велев.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El pepi

    65 16 Отговор
    Има глад защото образованието ни е некадърно!
  • 2 мццн ц

    125 3 Отговор
    Направо да им работим безвъзмездно.
    Още няколко години бедност, глад, болести и тормоз, и от Бг ще останат само руини.

    Коментиран от #30

  • 3 правилно

    97 3 Отговор
    правилно, време е вече работника да определя заплатата си

    Коментиран от #6

  • 4 анализатор

    136 0 Отговор
    А кой е бизнеса???? Шепа боклуци които разграбиха държавата! БИЗНЕСА-ХОДЕТЕ ДА СИ ТЪРСИТЕ РАБОТНИЦИ В АФРИКА! Там ще ви работят за по банан на ден ама тук не става!

    Коментиран от #22, #23, #38

  • 5 мццн ц

    88 1 Отговор
    В провинцията има безработица. Бюрата по труда карат хората да се отписват и така заблуждават, че нямало безработица.
    Глад за кадри има в Сф, Пловдив, Варна
  • 6 Age

    42 9 Отговор

    До коментар #3 от "правилно":

    Лъжеш се, ако си мислиш, че работникът решава колко ще получава за труда си.
  • 7 Д-р Ох Боли

    106 2 Отговор
    Бизнесът укрива данъци като осигурява на мин заплата... За това и вият на умряло, когато тя се вдига

    Коментиран от #11

  • 8 мццн ц

    88 0 Отговор
    Велев и Домусчиев упорито досъсипват и унищожават народа.
    Те са причина да сме на дъното по доходи.
    Синдикати няма.

    Коментиран от #39

  • 9 Гост

    54 0 Отговор
    Дадох ти "+", но не само образованието е зле. Масово заплатите се занижават изкуствено и можещите, кадурни хора бягат. Казвам го като служител с много тясна специалност. От стриъе в браншаса съм и какво от това? Не Германия, в Чехия стартирам на над 2100 евро, при това с работа на една трета от обема тук! Тук се изкарват за три месеца, а обема на табота е в пъти повече. Но нека бъдем положителни и усмихнати. Успешна Нова Година!
  • 10 Age

    43 2 Отговор
    Как Правителството няма да определя минималната заплата, негова работа е да определя заплатите в страната, независимо дали АИКБ са съгласни или не.
    Кат' не са навити, искат среща с Правителството, както си му е редът, договарят се за една минимална заплата и толкоз'.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Цветан

    51 2 Отговор
    Не плащат както трябва.
    Да си работят те.
    Така че?
  • 13 От 10те процента

    74 0 Отговор
    В България има глад за послушни роби на "великите" работодатели, които те осигуряват на минимална заплата, кешат под масата, когато е необходимо да работиш извънредно(иначе–аут),...та те ни лъжат, че ни плащат, а ние работим колкото да не е без хич. Има разбира се свестни работодатели, които осигуряват медицински услуги и други социални придобивки, та с кеф да им работиш, но са около 10%– другите 90% измамници и дерибеи.
  • 14 мццн ц

    55 0 Отговор
    Ако управляващите продължават да угаждат на Велев и Домусчиев, в Бг ще останат само пенсионери и държавни чиновници.
    Работници от чужбина няма да дойдат да работят тук.
    И с Бг- край.
  • 15 Нап

    46 5 Отговор
    Вдигат минималната заплата защото в тази мафиотска държава всеки работник се осигурява на минимална заплата и получава пари отделно на ръка,демек за всеки работник се плаща минимални здравни и пенсионни застраховки и така постъпват малко пари в хазната и няма достатъчно за крадене.
  • 16 Иван.

    31 0 Отговор
    Да му мисли, който има бизнес и му трябва евтина работна ръка...
  • 17 Палко

    84 1 Отговор
    АЛО "бизнеса" ма който не му отърва да хваща пътя и да не е връща! А към г-н Велев, " производителността на труда" се повишава от внедрените нови технологии и обучен (квалифициран) персонал за това! С покупки на нови SUV, вили и яхти, производителност не се вдига!!! Не става и с минимални заплати, защото наближава момента в който няма да има на кого да плащате!?
  • 18 Сух

    36 0 Отговор
    Защо да даваме големи заплати, нас ни кефи да си правим милиончета..
  • 19 Бизнес?

    47 0 Отговор
    Къв бизнес има в БГ? Някви утайки, които чакат държавата и учените да им правят всичко!!! Някви псевдо търговци, хотелиери, земеделци и всякаква безполезна паплач. Благодарение на гнусната демокрация тия аматьори от сервитьори и докери станаха ресторантьори и банкери
  • 20 Да питам

    48 2 Отговор
    къде са синдикатите , а и каква дейност извършват? Крепят корумпираното правителство ли ?
  • 21 Госあ

    35 2 Отговор
    И тези плъхове,прекупвачи и експлоататори ва ишлеме имат наглостта да се подават от подземията и да църкат, при положение че боко им подари 29 млрд ? Да 29, а не 20млрд. Тези трябва да бъдат напълно смазани от световните реални корпорации, които спазват законите и минимумите най малкото. И след като бъдат смазани,да бъдат осъдени.
  • 22 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    16 0 Отговор

    До коментар #4 от "анализатор":

    прав си в ДЕСЯТКАТА А ПРЕД фактите и боговете МЪЛЧАТ
  • 23 Госあ

    27 1 Отговор

    До коментар #4 от "анализатор":

    Те за това църкат за емигранти. И меркелица, които някои незнайно защо наричат лява (още повече че е в енп и хдс) удовлетвори тези искания на германският малък и среден бизнес за евтина работна ръка. Забележете, Шиндзо Абе категорично отказа и просто даде едни 6 млрд долара за бежанците без да е изгърмян един японски куршум в Сирия.
  • 24 Ван дер Любе

    44 2 Отговор
    Какъв е изводът, ако правиш дъвки в София, те струват 2 лева, ако се правят във Вълчедръм са 80 стотинки. Щом няма работници, вдигнете заплатите. Тъкмо защото се опитвате да направите от хората роби, затова няма хора и се изнасят от България. Да не мислите, че като дойде някой от Виетнам (например) ще стои тук за 500 лева. Вие не сте никакви бизнесмени, а чиста проба обирджии. То и синдикатите не са точно синдикати. Например кокошката Такева. Учителите отдавна трябваше да я отсвирят - тя работи против тях. Бизнесът може и да фалира, ако не може да се справи. Аман от феодалите на ГЕРБ.
  • 25 В България няма

    23 1 Отговор
    безработицата - само едни 300 000 младежи до 25 години, които нито работят, нито учат. Сложете към тях и другите нерегистрани безработни и процентът се качва към 7-8 %. Въпросът е, че тези хора очакват по-високи заплати, т.к. с тези, които се предлагат, не се живее. Разбира се, правителството трябва да вдигне ударно заплатите на учители с 60%, мдеицински работници с 80 %, учени с 100%. Това са хората, които могат да повишат нивото на образование и здраве, което ще повлече България напред. Може да е без Борисов, но той само дърпа България и народа назад. Крайно време е да го разбере, да си вземе откраднатите пари и да се маха. Ако досега не е откраднал достатъчно, то излиза голям будала, щом даже Цецка се уредила с безплатен апартамент, плащала е на сина си за MIT.
  • 26 Novus ordo seclorum

    47 1 Отговор
    Кой е тоя Бизнеса ве? Много искам да го питам бизнеса, като иде на пазара да си купи домати , може ли да посочи най розовите и скъпи и да задължи собственика на сергията да му ги даде на цената на преоценените? А , Бизнес , кажи ве? Почваш да се пазариш , теглят ти една и нема розови домати без пари. Е , нашата сергия е пазара на труда, нашата стока е Труда , е тази стока има цена. Или я плащате Бизнесмени или си задръствате Бизнеса с виетнамци и Украинци и фалирате заради лошо обслужване. Ние и само на зимнина ще изкараме няколко месеца , обаче вие ще се озъбите. Бизнес били. Мишки , като няма мангизи за заплати , кепенците и на нивата. Ша ва таковам у Бизнеса смешен!

    Коментиран от #31

  • 27 Тони

    23 0 Отговор
    Има глад за работна ръка затова в МВР има работещи пенсионери . И никои не взима мерки да се промени закона за пенсионната реформа в МВР
  • 28 Хъл Сити

    9 1 Отговор
    Като отида на работа,давам 10 лв на касиерката, че съм съгласен да работя.
  • 29 Българин

    26 0 Отговор
    Правилно, хората трябва да я определят. Никой да се се съгласява да работи за по-малко от 1600лв. нето ! Да си внасят виетнамци за по-малко !
  • 30 Баварец

    3 19 Отговор

    До коментар #2 от "мццн ц":

    Стой си вкъщи тогава, кой те кара да работиш! Вероятно никога не си изкарал 2 лева сам през живота си, а когато го направиш, ако го постигнеш, ще ти вземат 54% осигуровка, 20% ДДС, 10% корпоративен и 5% данък в/у дивидент. Така, вероятно сам ще можеш, да изчислиш, какво ще остане. И тогава, вероятно ще разбереш, как работиш БЕЗ пари. А мисленето ти е УНИКАЛНО! НАЗДРАВЕ

    Коментиран от #43, #61

  • 31 Баварец

    1 30 Отговор

    До коментар #26 от "Novus ordo seclorum":

    Написал си си име, което съм сигурен, че не знаеш, какво значи, а?
    Е, те тоя Бизнес, плаща осигуровките ти, данъците ти и т.н. А Украинците са по-добри от теб, защото както виждам, ти си мишка! Розовите домати, винаги ще са по-скъпи от другите, но ти няма да ги купиш и пари да имаш! Защото си мишка, а мишките гледат нещо да отмъкнат, нещо на аванта!? Вероятно пробваш, нещо без ДДС да намериш, аванта, чиста печалба, а!? Имал цена, ха, цената ти е отрицателна величина, пролетарий? Ленин ли ти липсв?

    Коментиран от #32, #34, #41, #49, #59, #62

  • 32 Novus ordo seclorum

    25 1 Отговор

    До коментар #31 от "Баварец":

    Когато името ми стане реалност и твоя череп знай ще забият пред великите порти на Троя , свиня капиталистическа. Самия факт че даваш заключение без нужното количество информация говори за недоразвит и непретенциозен интелект. От друга страна, факта , че не признаваш правото на човека сам да определи цената си , плюс злобата в думите ти е гаранция за две неща. Или си Бизнеса или нямаш грам самочувствие да си представиш че има хора, които знаят колко струват и успяват да надиграят Бизнеса. Индоктриниран плебей , знаем че няма да ме разбереш , защото капацитета на мозъка ти е несъвместим с еволюционната посока на съзнанието. Все пак не може да вкараш blu ray disc във флопи дисково устройство от Правец 16! Гнида деволюирала!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Един

    6 0 Отговор
    Ключови в статията са последните две изречения!
  • 36 безпартиен

    16 1 Отговор
    В България има работна ръка в излишъкрно тя е без образование,без професионална квалификация и без трудови навици!!!!Това са около 1 милион цигани!!!!А от България износът е единствено на земеделска продукция-зърнени храни иработа на ишлеме!Свежи пари от вън идват единствено от тези производства!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Чачо

    10 0 Отговор

    До коментар #4 от "анализатор":

    Беше, това за банан на ден. И там имат интернет и четат световни новини.
  • 39 Читател

    7 0 Отговор

    До коментар #8 от "мццн ц":

    Точно така е.Правителството(няма зночение кой управлява)вдига заплатите(дори и минимално да е),а бизнеса иска да се запазят(дори и намалят).После българина казва да ти е.а и държавата а се възхищава на бизнесмена.
  • 40 Дидо

    8 2 Отговор
    Излизам вчера от магазина и едно момче пред входа ми протяга ръка и пита: "Извинявай, имаш ли да ми дадеш някакви стотинки?". Дори не беше от боята ( за тези, които ги интересува), а изглеждаше здрав, прав...и проси стотинки...може ли такова нещо да се случва в 21 век? И защо това момче не работи нещо? Просто го мързи или не му е даден шанс да прояви възможностите си? Дори и от една неквалифицирана работа ще прави повече пари от просията на стотинки! Зададох си тези въпроси и не мога да намеря отговор. А навсякъде по фирмите тръбят. че има търсене на работна ръка!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Гост

    3 14 Отговор
    Айде станете бизнесмени и раздавайте големите заплати! Ама май тук масово раздавате това, което Ви е дефицит! Сипвайте поредната ракия и марш да мрънкате колко ви е мизерен живота!

    Коментиран от #63

  • 43 Еди

    19 0 Отговор

    До коментар #30 от "Баварец":

    Смешник изкарал съм милиони, но за разни "бизнесмени". Единият ми бе толкова благодарен ,че забрави да ми плати осигуровките, за половин година и това време го изгубих за пенсия. Та не се прави на важен. Всичките сте по калъп избирани - сервитьор до комсомолец и все БОКЛУЦИ !
  • 44 Баче Кико

    10 0 Отговор
    Някои работодатели се изживяват като робовладелци - ако може да им работиш за заплата, която стига за едното ядене.

    То проблемът не е в работата, защото работа са имали и робите.
  • 45 киро

    7 0 Отговор
    Мечтата на всеки един бизнесмен е да се върне Жан Виден-ОВАТА криза , когато заплатата беше 6$ !
  • 46 Anadolu Manafesi

    9 0 Отговор
    има глад за работна ръка точно заради тея мъстии , щото понеже не им се плащат някакви нормални пари хората избягаха , а тези които останаха нямаха пари и сигурност да си позволят повече от едно дете , а тези деца които все пак се родиха и те ще избягат . Ако няма регулации ще плащат осигоровки на 100 лв. заплата тея нещастници .
  • 47 до Бавареца

    16 0 Отговор
    На когото не му се плащат данъци и заплати, да си закрива бизнеса и да отива да прави бизнес в друга държава, където да си уговаря заплата с работниците под 250€. Да видим, Баварецо, кой ще ти работи за жълти стотинки! Наздраве!
  • 48 Libre comme air

    13 1 Отговор
    Стига с тия Велевци и други подобни..
    На този Велев явно не му е ясно че нещата се обърнаха и дори за нискоквалифициран труд в Германия се взема 1500 евро и като ди плятиш разходите пращаш в България 500 евра.. и вече българите могат да избират...производителността на труда била малка... ами тогава защо икономиката има ръст.. явно Велев лъже..
  • 49 Фен

    17 1 Отговор

    До коментар #31 от "Баварец":

    20(двадесет) години работя в една фирма.
    Развивам професия,за която не се учи.
    Занаят,който се гради и учи до живот.
    Гъскоугоител-патици се гушат за дроб.
    Изключително скъпа и търсена стока във Франция.
    20(двадесет) години.Сочен от отговорниците като съвестен и надежден гушар във всяко едно отношение.
    Шефа почна да вкарва молдовци,зарибява ги с пари,а нас ни държи гладни.
    Брутално се изказа:"Парите са си мои,ще ги давам на когото си искам."
    Напуснах.
    Ориентирах се към Испания.
    Ако българският бизнесмен се има за феодал и ни смята за крепостни селяни-не е познал.Зарекъл съм се за БГ-фирма никога повече да не работя.
    Плюя на бизнесмени като вас.
  • 50 Хаджи Папурко

    10 0 Отговор
    Проблема другарю Велев е в нелечимата болест от която и Вие сте болни, наречена комунизъм ,поради което се зовете , комкопелдаци. Това е минимална заплата,ако искате работници дайте максимална,ако искате измет дайте минимална. Много Ви здраве в ада при Ленин,Маркс и останалата комкопелдашка ИЗМЕТ.
  • 51 1122333

    5 0 Отговор
    Що се отнася до синдикатите, те за хората са умрели! Онази Такева отдавна да е в пенсия, но трудно се оставя синдикалната хранилка. Докато има балами синдикалисти да и осигуряват лукс живот, тя ще драпе на готово. Може да е до живот на тази сладка позиция, въпреки, че е с памперси.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 112

    5 0 Отговор
    И ми то ако зависеше от работодателя, трябва ние да му плащаме, че работим за него.
  • 54 Ха Ха Ха

    4 0 Отговор
    Този Васил Василев е голям лъжец.Така лъжеше и за първия ден от болничния като казваше ,че в европа е така,да ама не било така.
  • 55 Гост1

    4 5 Отговор
    От множеството коментари разбрах, че хората са много далеч от реалните проблеми на бизнеса. Разходите, които фирмите плащат за корупцията и рекета, който търпят от държавата и нейните институции са огромни. Заплатите са най-малкия проблем.
  • 56 Аз незнам защо е това

    6 0 Отговор
    Развържете кесията дайте минимална 1000 лева.нали така ще се размърда икономиката, хората няма да ги слагат под дюшека тези пари.всеки ще започне да купува да ремонтира да прави нещо.така с тези 600 лв и то 500 след данъци какво да направи човек

    Коментиран от #58, #64

  • 57 😂😅😂Какъв бизнес сте бе ибрикчий

    6 0 Отговор
    Фалирайте изруди мръсни. Сасипахте българския народ. Добре че половината емигрира.
  • 58 Кво да правиш с 610лв

    1 1 Отговор

    До коментар #56 от "Аз незнам защо е това":

    При 120 лв грам за 480лв копуваш 4 грама кока и шмъркаш 4 дни по грам за 20 лв отиваш на проститутка да ти извърти една тръба станаха 500 за 20 лв си купуваш хляб за цял месец и останалите пари отиват за данъци.
  • 59 Помак такъв

    5 1 Отговор

    До коментар #31 от "Баварец":

    Карай си продъненото ибрикчийско бмв купено на гърба на хората на които не си давал навреме парите и си ги ощетява с жалките заплата които дава твоята ибрикчийска фирма и се развива в професията си на ибрикчия.
  • 60 безпартиен

    3 0 Отговор
    Ако съкратят държавните и общински служители с 50%,няма да има недостиг на работна ръка!Ако пък се включат 1 милион цигани без образование,професии и трудови навици,направо ще изградим две Българии!!
  • 61 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Баварец":

    Осигуровката не е ли 41.5%?
  • 62 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Баварец":

    С такова отношение ще има да чакаш някой да ти работи. Хората им писна да ги гърбите на минимална, а вие да ревете, че нямало пари за по-високи заплати, докато се качвате в поредният си нов джип. Иде гладното време за чорбаджийте. Ще научите цената на човешкия труд.
  • 63 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "Гост":

    Ще дойде ден, когато ще ти врътнат кранчето на евро фондовете и уредените общински поръчки. Е тогава и ти ще се наредиш до нас.
  • 64 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #56 от "Аз незнам защо е това":

    Ама чорбаджи Ганчо иска да спечели пачките за нула време та час по-скоро да седне в С класата с уличницата до него. Няма време да чака бизнеса да се развива и да се надява на възвръщаемост. Сега иска Ганчо сега.
  • 65 Гост

    0 0 Отговор
    Хората, които плащат осигуровки и данъци стават все по-малко. Хората, които чакат на социални стават все повече. Корумпираните министри стават все по-нагли. Няма добри изгледи за трудещите се.