Last news in Fakti

6 Януари, 2020 21:07 4 134 7

Кулинарни събития и шеф-готвачи завладяват София в началото на 2020 г.

  • иец-
  • изложение-
  • храна-
  • кулинария

Паоло Касагранде е сред кулинарните магьосници, които пристигат в България за GastronomiX 2020

Кулинарни събития и шеф-готвачи завладяват София в началото на 2020 г. - 1

С нов формат, обогатен тематичен обхват и кулинарно магьосничество. В тази обстановка от 28 до 31 януари 2020 г. столицата ни ще приеме изложение СИХРЕ. Международният форум ще създаде професионална платформа за хорека сектора в Интер Експо Център и за първи път от осем години ще се проведе самостоятелно. Основно място ще заемат кулинарните събития и шеф-готвачите от световна класа.

СИХРЕ 2020 ще бъде арена на GastronomiX – едно от най-чаканите кулинарни събития. Тазгодишното издание акцентира на балканската кухня и еко отговорностите на ресторантите и шеф-готвачите.

В GastronomiX ще се включат световни имена от кулинарния свят. Сред тях е Паоло Касагранде, шеф-готвач на ресторант Lasarte в Барселона, удостоен с три звезди Michelin. В ранните си години работи в ресторанти в Италия и усъвършенства уменията си в Милано, Лондон и Париж. Начело на Ritz-Carlton M. B. в Абама, той печели първа звезда Michelin за ресторанта. Заедно с Мартин Берасатеги създава ресторант Lasarte в Барселона. От 2016 г. е начело на гастрономическия проект на хотел Monument, в който влизат ресторантите Lasarte и Oria – съответно с три и една звезда Michelin. Ще почерпим и от опита на Рикардо Мартинес, впечатляващ с кулинарните си умения в ресторант Espai Sucre в Барселона.

GastronomiX 2020 ще бъде подвластно и на кулинарната магия на шеф-готвач Емил Минев. Дирижирал престижни ресторанти в Англия, Дубай, Япония и Малдивите, днес той е директор на кулинарната академия Le Cordon Bleu в Лондон. Шеф Минев е отговорен за подбора на преподавателите в академиите на Le Cordon Bleu и одобрението на талантите в тях. В кулинарното събитие се впуска и шеф Георги Бойковски. Дипломирал се в каталунския университет за шеф-готвачи Sant Pol de Mar, днес той впечатлява със създаването на ястия, съчетаващи традиционализъм и авангардизъм в ресторант „Багри“.

И още...

Сред шеф-готвачите се очаква да бъде Нихад Мамеледжия от Босна и Херцеговина от ресторант Fusion на Swissotel в Сараево. Той основава Асоциацията на шеф-готвачите в Босна и Херцеговина. Развива таланта си като шеф-готвач за посолството на Италия в своята страна. Изповядва философията на еко гастрономическото движение Slow Food. В GastronomiX ще се включи и шеф Алтин Пренга от Албания, собственик на легендарния ресторант Mrizi I Zanave във Фища. Обявен е в Италия за един от революционерите на храната, заради приноса му за развитието на фермерското производство в района.

Знанията си ще предаде и г-жа Йозге Саманджъ. Професорът по османска кухня е ръководител на катедрата по кулинарно изкуство в универсисет Йозеин, Истанбул.

СИХРЕ 2020, което ще се разположи в четири от изложбените зали на Интер Експо Център на повече от 10 000 кв.м. площ, ще се превърне в арена и на националната квалификация за най-престижното състезание за млади готвачи Bocuse d’Or.

Точно две седмици остават до началото на СИХРЕ 2020. Ценителите на добрите вкусове и магията на кулинарията могат да направят свободната си регистрация на www.sihre.bg.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мали мали

    1 3 Отговор
    Ии сега пенсионерите че се утепат да ви гледат,мали мали

    Коментиран от #6

  • 2 Потник

    1 3 Отговор
    Какви шефове бре...Келемета,наркомани и пиянки...Тук в булгаристан шефове,нема..
  • 3 Готвачите

    1 1 Отговор
    и те шефове станаха. Като плейметки са. Въобще кой им обръща внимание на безвкусното шоу.

    Коментиран от #5

  • 4 Прогледнал

    0 2 Отговор
    Ма що така? Саде едни "потури и фесове" в това "кулинарно шоу"?
    Малка чинийка с мъъъъничко месце и тук-там зеленчук....... това ли ви е "евроджендъро-мюсюлманската" кухня, дето ни я пробутвате?
  • 5 кулинар

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Готвачите":

    Погледни снимката! Някаква малка чинийка с нещо малко и рошаво в нея! И това трябва да ми привлече вниманието, след като вечерях една хубава пача-чорба и кисело зеле с домашни наденици на фурна?!
    Тия хора си ориентира рубриката към НЕОРИЕНТИРАНИТЕ 80%.
  • 6 Пенсионер пита...

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "мали мали":

    А колко е входа...?
  • 7 Експо

    2 0 Отговор
    Някой от вас май четат през редовете.Става въпрос за изложение в експоцентър,не за реалити шоу. И има готвач с 3 звезди Мишелин,доколкото гурмето..... може да ви пръсне сетивата от кеф,без значение количеството.