Last news in Fakti

13 Януари, 2020 23:00 7 091 28

До пет години затвор за такси без лиценз

  • такси-
  • юбер-
  • максим-
  • превоз

Така ще се ограничи в бъдеще навлизане на платформи както „Юбер" и „Максим"

До пет години затвор за такси без лиценз - 1
Снимка: Shutterstock

Нелегалният превоз на пътници ще бъде криминализиран. На срещата в петък с превозвачите, на която тол системата беше орязана, премиерът Бойко Борисов е дал „зелена светлина" да бъдат внесени промени в Наказателния кодекс от правосъдния министър за инкриминиране на возене на пътници без лиценз. Превоз без разрешителни и регистрация ще се наказва със затвор от 3 до 5 години, предлага транспортният бранш.

Досега шофьорите, работещи чрез платформи за таксиметров превоз или возещи пътници срещу пари с бусове, можеше да бъдат единствено глобявани.

Най-много водачите, извършващи обществен превоз по смисъла на Закона за автомобилни превози, отнасяха по 2000 лева глоба.

Превозвачите и таксиметровите водачи се срещнаха с премиера Бойко Борисов и министрите Петя Аврамова и Владислав Горанов в петък. Освен намаляване на обхвата и тарифите на тол системата, браншът се е договорил за усилия на държавата за намаляване на нелегалния превоз и да бъде създаден единен орган за контрол по пътищата, съобщи Магдалена Милтенова от Асоциация на автобусните превозвачи още след срещата, но без да даде подробности. Пред „Монитор" председателят на Националния таксиметров синдикат адвокат Райна Петрова обясни, че текстовете за Наказателния кодекс ще бъдат представени тази седмица на правосъдния министър Данаил Кирилов. „Явно административното наказание не е достатъчно, нито за превенция, нито за прекратяване на тази дейност, затова държим на по-строги мерки, което се предвижда от НК", смята адв. Петрова, шеф на новата, но активна организация.

Така ще се ограничи в бъдеще навлизане на платформи както „Юбер" и „Максим". Преди дни на втора инстанция съдът реши, че руската платформа предлага услуга, която представлява нелоялна конкуренция.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ххх

    64 3 Отговор
    Евалата ви редим бе убитаци ! На убиеца от Галиче, дето закла момичето ще дадете 5 години, и на някой с такси без лиценз - пак толкова. Ей това е държава !

    Коментиран от #3, #8

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ??????

    11 22 Отговор

    До коментар #1 от "Ххх":

    Значи викаш, няма проблеми да плащаш такси,данъци, да плащаш за всички необходими лицензи за превоз на товари и пътници,...и някой де нищо не плаща да дойде и да ти вземе хляба!?????А какво трябва да е наказанието според теб!???

    Коментиран от #4, #15, #21, #26

  • 4 Виме

    22 7 Отговор

    До коментар #3 от "??????":

    Значи, може на паркинга да са 2 таксита и 10 КОПЪРКИ и вместо да викнете колегите или да подадете сигнал всичките седите и си пушите цигарите. Едните плпщат и МЪЛЧАТ, а другите им се разваля апарата на 50метра от летището и "дай колкот имаш, иначе викам колегите" ! Аз съм "ЗА" УБЕР и "делимобил"- както е в Москва! Така мошениците, дето бият на жалост ще огладнеят до отказ! Такситата с лиценз ДА ВЗЕМАТ НЕЩАТА В СВОИ РЪЦЕ и да трепят "копърките", иначе платформите за споделено пътуване ще поемат ЛИПСАТА НА ХИГИЕНА и риска от измама в такситата!

    Коментиран от #6

  • 5 ВИКТОР

    3 1 Отговор
    "УДОБНОТО" ОТ ГР.ЕЛ .ПЕЛИН-НЯМАМ ПРИЯТЕЛИ-ВСИЧКО Е ПААРРИИИИ...
  • 6 ??????

    4 5 Отговор

    До коментар #4 от "Виме":

    Няма лошо да си за УБЕР .... или там .но.. трябва да е регламентирано!Това да следи кой допълва кой не, си има органи,които получават заплата точно за това!И не става въпрос само за "бакшишите ",!Цялата ни държава е такава!И не съм таксиметров шофьор!
  • 7 нали

    16 2 Отговор
    Бойко – прасето!!!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Жоро Любимеца

    14 1 Отговор
    ..а за кражба от депутат или министър...колко..задържане за 24 часа и в къщи
  • 10 Последния софиянец

    27 2 Отговор
    Направо да ги разстрелват таксиметровите шофьори на стадиона. През соца беше престъпление да не работиш, а сега е престъпление да работиш.
  • 11 Spas

    23 2 Отговор
    Пак идиотщините на Бойко. Пак нов орган щв контролира (демек ще се корумпира) понеже храним най- много ченгета на глава от населението. Мутрата не само се престарава ама направо се усира. Скоро и за пикаене в нелицензиран писоар ще се влиза в затвора.
  • 12 Бакшиша

    9 12 Отговор
    Така и тряжва криминализиране един тахi шофьор плаща по 3000 левa данъци на година, а разни решили без пари да се правят на тахi !!!

    Коментиран от #16

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Trtr

    6 2 Отговор
    Трябва да правите още затвори така като глеедам
  • 15 Ххх

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "??????":

    Ами толкова ли не стопляш ? За убиеца - смърт или доживотна, за такси без лиценз - до 5 години !
  • 16 мислещ

    5 7 Отговор

    До коментар #12 от "Бакшиша":

    Криминално е точно да се ограбват шофьорите с лиценти, такси, данъци и куп други неща. Ама населението е толкова мозъкопромито, че си защитава рекетите и грабежите. Как можео някой да плаща куп неща, а друг да не плаща нищо ли? Ами много просто - единият бизнес модел е сбъркан, но не този, който преследват. Това е все едно да кажеш "Как може еди коя си таксиметрова фирма да има хибриди и шофьорите да печелят без да влагат почти нищо за бензин, а ние да се мъчим с 20-годишните трошки". Ами не го правете - влезте в крак с времето.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Истинския Бакшиш

    3 2 Отговор
    Тия от Максим дали ще се качат при вас въобще и колко са ?
    Все едно да кажеш Циганите до не работят.Помислете малко преди да имате такива умни идеи.
    А какво стана с Бус лентите?
  • 20 един шофьор

    3 1 Отговор
    Яки глоби трябва има и много с камиони и бусове които карат без лиценз.
  • 21 Стефан

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "??????":

    Много солена глоба и лишаване от право да шофира, но затвор..... нека не ставаме по-вярващи от папата....
  • 22 Бат Вал

    6 1 Отговор
    Целта е да се елиминира така нареченото споделено пътуване, за да лапат големите фирми, надули цените неоснователно...
  • 23 Софянец

    4 0 Отговор
    Аз имам приятел които си бачка към Максим такси и е много доволен
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Jack Bauer

    1 0 Отговор
    За клиентите е по-добре да има реална конкуренция, но за таксиджйските фирми добрия вариант е картел и големи печалби.

    Коментиран от #27

  • 26 Шишо Бакшишо

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "??????":

    Тия не са ти проблем ..проблем са ти шефовете на таксиметровите компаний, дето регистрират коли ежедневно, щото е лапане от всяка кола.Как да се обясни факта, че само в София са над 25 000 коли,при население има-няма 1,2-1,5 млн. Доказано е, и то от водещи страни в бранша че оптималното съотноение е 1:1000 жители, т.е-не повече от 12 000до 15 000 автомобила като таксита ...но и те са много.В такситата е такава клоака, че не се вижда оправия от лакомия...добре че се разкарах от там на време.Всъщност на шефовете такива като Юбер им вършат прекрасна работа, като с тях отвличат вниманието на шофьорите и обществеността ( т.е-клиентите) от истинските проблеми.И вече много години успяват, имайки предвид умствения капацитет на българина
  • 27 Шишо Бакшишо

    1 1 Отговор

    До коментар #25 от "Jack Bauer":

    Ква конкуренция бе, пич..кой ти мъти главата с тия небивалици...от много години в такситата е един непробиваем картел, навремето само шефа на '' 1 $'' дърпаше настрани, всички останали се наговаряха в ,,Света Троица'' по късни доби и аз лично съм присъствал на тези сбирки, където се обсъждаха тарифите ...Събираха се при Спас Атанасов всички превозвачи от големите фирми и си делкаха баницата...вярно, от доста години не съм в бранша вече, но не се съмнявам изобщо че същите игри си продължават и до днес...мога да говоря с имена, дати и събития, ама каква полза...
  • 28 Анонимен

    2 0 Отговор
    Как така в цял свят тези платформи са разрешени, а тук ги забраняват...