Last news in Fakti

31 Януари, 2020 18:10 19 640 29

Как се става ловец в Германия: цени, правила и изисквания

  • германия-
  • ловец-
  • правила

Който иска да стане ловец в Германия, трябва да отговаря на редица условия и да издържи изпит

Как се става ловец в Германия: цени, правила и изисквания - 1
Снимка: Shutterstock

В германския Съюз на ловците членуват 385 000 души. Средната им възраст е 57 години, а професиите им са най-различни - от електротехници до лекари. "Ловът в Германия засега остава предимно мъжко занимание. Но броят на жените, които се занимават с този вид спорт, постоянно расте. Сред записалите се на курсовете за получаване на ловен билет жените са вече към 25 на сто", информират от германския Съюз на ловците.

Билетът може да се получи само след преминаването на съответно обучение към Ловния съюз или към някоя специална ловна школа. Кандидатите трябва да са навършили 15 години, а да ходят на лов им се разрешава от 16-годишна възраст нататък. Но до навършване на 18 години трябва задължително да бъдат придружавани от възрастен.

Строги правила за ловджиите

Кандидат-ловецът трябва не само да завърши курсовете, но и да представи свидетелство за съдимост, както и медицинско свидетелство. Алкохолиците, наркоманите, хората с нервно-психически разстройства не могат да получат билет. Нито пък онези, които имат слабо зрение.

В края на курса се полагат три изпита: стрелба по движещи се мишени, писмен и устен изпит, в рамките на които трябва например да бъдат показани знания за дивите животни (особености на вида, местообитания на потенциалния дивеч), както и за методите на ловуване, за дресурата на ловни кучета и особеностите на ловното право.

А след успешното полагане на изпита и получаването на билета трябва да се кандидатства за право на аренда в определен ловен участък. В момента в Германия има около стотици ловни участъци, чиято площ е между десет и няколкостотин хектара. Арендата на ловен участък излиза около 1570 евро годишно. Но цените в различните райони са различни: арендата може и да е само 5 или 15 евро годишно. Освен това около 1000 евро на година излиза наемът за мобилна ловна вишка.

Ловният сезон в Германия е строго регламентиран за различните видове дивеч и е различен за различните региони, единни правила за страната няма. Целогодишно е разрешен само ловът на лисици и диви свине. Ловецът си прави план за отстрела на дивеч и видовете животни, който след това трябва да бъде съгласуван със собственика на ловния участък. Планът трябва да бъде одобрен и от местното ловно управление.

За какви животни може да се ходи на лов в Германия

Федералният ловен закон задължава ловците да ловуват така, че да се запази устойчивото количество и многообразие на популацията на дивите животни. През ловния сезон обикновено могат да се отстрелват не повече от един-два вида дивеч на ден, например само зайци и яребици.

Списъкът на животните, за които може да се ходи на лов, се мени постоянно в зависимост от измененията в популацията на един или друг вид. Освен това отделните видове са под защитата на закона по време на размножителния си период. Рисовете и пъдпъдъците пък изобщо не трябва да се боят от ловците - те са застрашени от изчезване и забраната за лова им е целогодишна. Германският съюз на ловците води точна отчетност на животните и ако се окаже например, че зайците са намалели, се въвеждат ограничения за отстрелването им.

Ловът в Германия не е евтино удоволствие. Преминаването на курсовете излиза между 1000 и 3000 евро, допълнително се заплаща за изпита - между 250 и 300 евро. А членският внос към Съюза на ловците е между 50 и 150 евро годишно. "Към това се добавят още между 3 000 и 5 000 евро, които отиват за покупката на оръжие, специално облекло, ножове, бинокли и др.", напомнят от ловния съюз.

Как се съхранява оръжието

Всеки, който има ловен билет, има право да придобие ловна пушка. Но трябва да отговаря на редица условия: да е над 18 години, да представи свидетелство, че не е осъждан, както и медицинско свидетелство, че не страда от психически заболявания, и че няма алкохолна или наркозависимост. Освен това трябва да докаже своите умения да борави с огнестрелно оръжие.

Ловният билет дава право на неговия собственик да придобие дългоцевно огнестрелно оръжие (пушка), което трябва да бъде регистрирано до две седмици след покупката му. Оръжието може да се съхранява само в специален сейф, ловуването с лък или арбалет в Германия е забранено.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    9 6 Отговор
    Точно затова мисля от 2 месеца, как пък ми иличойте мисълта ашколсун голям дерт ми падна от плещите
  • 2 Като

    19 4 Отговор
    В БГ почти ...
  • 3 Някой си

    13 2 Отговор
    Трудно, изисква се много време и обучение.
    За риболовците пак е така, макар и по-кратко.
  • 4 Професора

    15 30 Отговор
    В Германия няма дивеч, избили са го отавна единствено имат пернат и той е на изчезване горите са злокобни тишийна като след биологична атака чува се само вятъра !

    Коментиран от #6, #12, #15, #21, #22

  • 5 мали мали

    18 3 Отговор
    При нас се става ловец за 1200 лв,а шофиорска книжка 800 лв това го знае цяло сф
  • 6 мали мали

    3 5 Отговор

    До коментар #4 от "Професора":

    В българия как е,те утеха питомното па ще гониме дивото
  • 7 мечо

    4 22 Отговор
    вав балгария защто са ни такива саюзи всеки може да е ловец като си реши аз и щъркел сам ял но дащерята не го хареса какво ни интересува нас гирмания аз сам работил там 6 години хорн бад маиберк хубав грат и хората не са расисти а не като тука да си им виновен там е друго и вав братислава сам бил каде ли не не сам бил

    Коментиран от #9

  • 8 ЗЕВС

    7 11 Отговор
    Публикувано във Факти.бг:
    „В германския Съюз на ловците членуват 385 000 души". Бла, бла, бла: „Кандидат-ловецът трябва не само да завърши курсовете, но и да представи свидетелство за съдимост, както и медицинско свидетелство. Алкохолиците, наркоманите, хората с нервно-психически разстройства не могат да получат билет. Нито пък онези, които имат слабо зрение". Да разбирам ли, че освен тези 385 000 души, като изключим децата, всички останали са алкохолици с психични разстройства, рецидивисти- абе боклук?

    Коментиран от #10

  • 9 ЗЕВС

    23 3 Отговор

    До коментар #7 от "мечо":

    А на училище беше ли?
  • 10 мали мали

    7 1 Отговор

    До коментар #8 от "ЗЕВС":

    То по тая логика тук с ноктореэачка да го хванат е за панделата,мали мали
  • 11 Карадак

    21 0 Отговор
    Тука да не би да е много по различно и цените са същите съотнесено към жизнения стандарт.
  • 12 ТтТ

    23 4 Отговор

    До коментар #4 от "Професора":

    Само ти си вярваш на тъпотиите ти!!! В Германия колкото дивеч има на кв/км, можеш само да си мечтаеш да има в БГ!!!
  • 13 Лов

    16 1 Отговор
    У нас е същото като правилник и изисквания. Но у нас манталитета е различен.
  • 14 Дъртата кид

    13 2 Отговор
    В Германия има зайци, сръндаци и сърни повече, които затруднявали понякога, движението на шофьорите...! (дори, доста опасно, шофьорите в БГ ги знаят тези работи, особено през нощта,!,, Злокобното,, е че всеки е или в къщата, си или на, работа, не по пейки и дворове, да клюкарят, както тук наште убавици и убавци...!
  • 15 Някой си

    21 3 Отговор

    До коментар #4 от "Професора":

    Няма дивеч ли?
    Хахахахааааа
    Пълно е, даже и в градовете може да се види.
  • 16 Йозеф

    17 2 Отговор
    Ходя на лов от 11 годишен, дядо ме запали по дивеча, лека му пръст. Напоследък се дразня, защото се напълни с всякакви въшкари и леворъки аутяги, които мислят гората за щанда с месо в Кауфланд, а не могат да одерат една бишка.
  • 17 Angel

    12 2 Отговор
    В България правилото е :
    Колкото повече лъжеш,си по голям ловец
  • 18 Ти си с лъжец и то изпечен

    4 2 Отговор
    Но стар и няма никаква полза от това, защото в един момент и те имат край...! (А рога от много сръндаци на един мъж, не са дори трофеи а срам..!)
  • 19 Дойче Зеле

    7 0 Отговор
    Хемза да за да станеш ловец трябва да си неосъждан, да не си наркоман, и да си наред с главата, хем вски който има ловен билет може да си купи пушка, стига да не е наркоман, осъждан и откачалка?!
    Логиката, логикатааааааа............ Явно не само нашите журналисти са скарани с мисленето.
    От журналист ловец не става в Германия. Едно от изискванията е да са наред с главите.
  • 20 Голям праз

    5 0 Отговор
    "Нито пък онези, които имат слабо зрение."
    Това е интересно. :) Какво е слабо зрение?! Късогледство до колко диоптъра? А ако го излекува?
    Старческо намаляване на зрението? Тогава как средната възраст ще е 57?!
    А ако е ловец и му намалее зрението?!
    Иначе всичко друго е като у нас. Цените даже са по високи, спрямо стандарта на доходите. Сравнете например заплатите на електротехник тук и в Германия.
    А да. Има и още една разлика. У нас все още всичко е централизирано и всички постове в ловно -рибарския съюз се заемат от политици. Най-често бивши кадри на БКП. А 99 % с някакъв бизнес свързан с лова са бивши служители на ДС.
  • 21 Дикьоси

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "Професора":

    Г-не, тук сте в много голяма грешка.
    Имат от всичко и то по много...
  • 22 Лъчезар

    12 3 Отговор

    До коментар #4 от "Професора":

    В Германия има прекалено много дивеч, защото от 17ти век са избили всички вълци и няма хищник, който да регулира по естествен път популацията на едрите животни. Дивите прасета са огромна напаст в огромни региони. Основната разлика е, че там не може да ловуваш с нарезно оръжие когато си искаш. А тук ходят въоръжени до зъби с калибри за носорози и стрелят по каквото мине.
  • 23 Пешо Пора

    8 11 Отговор
    Всички ловци са комплексари.
    Още щом вдигнеш пушката ,
    Ти падаш до нивото на животното.
    А да убиваш за удоволствие ...
    Наем думи.
    Сори.
    :)

    Коментиран от #25

  • 24 Ник Гешев

    7 0 Отговор
    те германците са го преписали от нас и цените са същите само че 1лв не е едно евро иначе всичко е едно/към едно даже и по лошо щото тука не влизат родните пари под масата с извинение към правоимащите нищо лично
  • 25 Кънчо Путкодеров

    0 2 Отговор

    До коментар #23 от "Пешо Пора":

    Много со щур
  • 26 Bivola

    0 0 Отговор
    Prófessora í Mecho sá shlifovani diamanti ,strashni
    mosaici. .... divotó prase ,rjapa da jade.
  • 27 бивш ловец

    5 2 Отговор
    Ловът трябва да се забрани със закон. Бях ловец, видях какво е. Видях всички онези жалки комплексари, които излизат на лов все едно са някакви герои от спецназ. И стрелят по всичко що мърда в гората. Това ли им е героизмът? Толкова ли няма какво да ядат? Защо убиването на живи същества трябва да става за удоволствие!?

    Коментиран от #28

  • 28 emo

    4 3 Отговор

    До коментар #27 от "бивш ловец":

    Съгласен съм. Ей сега се връщам от близкото градче. В моето село също има ловци, а и в града видях още няколко, пият кафе преди да си тръгнат. Какво да кажа - по-голямата част са притивни, прости хора, те така и общуват помежду си - с жестове, и звуци, типични предимно за говедата. Пияндурници, чалгаджии. Това е България през 21 век - уж разумен вид - човек, макар че не съм сигурен че за някои важи това название, по-скоро само в биологичен аспект, убива за удоволствие по-слабите.
  • 29 Охо Бохо

    0 0 Отговор
    Пък у Бг-то имаме руси, двукраки газели с рога...мноо са опасни!