Last news in Fakti

5 Февруари, 2020 17:33 34 969 75

Защо храните в Германия са толкова евтини?

  • храни-
  • цени-
  • германия-
  • българия-
  • евтино

Как е възможно 100 грама свинско филе да струват под 1 евро, а млякото да е по-евтино, отколкото в България

Защо храните в Германия са толкова евтини? - 1
Снимка: Shutterstock

Германската канцлерка Ангела Меркел и министърката на земеделието Юлия Кльокнер се срещнаха в Берлин с ръководителите на най-големите хранителни вериги в страната - Алди, Лидл, Реве и Едека - за да обсъдят гарантирането на по-честно заплащане за земеделските производители. Срещата се случва след протести на земеделците и животновъдите. Представители на социалдемократите и Зелените в Бундестага настояха за край на дъмпинговите цени за зеленчуци, плодове и месо. "Четирите големи хранителни вериги поставят фермерите под огромен натиск", казва по този повод депутатът от Зелените Антон Хофрайтер. Според него не може цената на месото и млякото по магазините да е по-ниска от цената за тяхното производство. Такава система е увредена и не работи, смята Хофрайтер.

"За" и "против" ниските цени

Двете гледни точки изглеждат така: производителите, подкрепяни от двете леви партии, се оплакват от експлоатация. Големи вериги им извиват ръцете, изкупувайки продукцията им на прекалено ниски цени. Търговията с тях няма алтернатива, тъй като четирите големи компании държат около 85% от пазара на хранителни продукти във федералната република.

Големите вериги пък казват, че вдигането на цените на хранителните продукти ще създаде сериозна заплаха за хората, които са на ръба на оцеляването. „В Германия около 13 милиона човека живеят в бедност или са на границата на бедността. А евтините хранителни продукти им дават възможност да се изхранват здравословно и сигурно", казва изпълнителният директор на „Реве" пред „Ди Цайт".

Земеделските производители също са притеснени за прехраната си. Данни, цитирани от “Хесеншау”, показват, че докато през 50-те години на миналия век 62,6% от цената на продуктите за крайния потребител е отивала обратно при производителите, то през 2018-а едва около една пета се връща при тях. Това означава, че за литър мляко производителите получават около 35 цента, за 200 грама котлет – 21 цента, а от хмела, необходим за половин литър бира, едва 2 цента.

Примерът на Франция

В съседна Франция земеделците редовно протестират заради ниските изкупни цени. Всеки път, когато парите не им стигат, не одобряват европейските правила или евтин внос на месо от Германия подбива цените на френския пазар, фермерите яхват тракторите, блокират пътища и изливат на пътя мляко в знак на протест. През последните години обаче ситуацията там също се изостри - заради растящата конкуренция между супермаркетите. За това състояние допринесе и навлизането на германските дискаунтъри. Затова президентът Макрон седмици наред се среща с представители на земеделците и хранителните вериги.

В началото на 2019 година в сила влезе нов закон, според който магазините са задължени да продават с поне 10% надценка над покупната цена. Оттогава във Франция вече няма кайма за под 5 евро килограма, за разлика от Германия. Супермаркетите в страната не могат също така да свалят цените на хранителните продукти с повече от 30%, дори когато са в акция.

Стигат ли парите до производителите?

Бизнесът критикува мерките с аргумента, че прекият резултат от тях е поскъпване на млякото и други продукти за крайния потребител. Цената на продуктите наистина леко се е покачила през последната година, а масовите промоции и намаления рязко са спаднали. Дали обаче мерките облагодетелстват производителите, т.е. дали по-високите приходи стигат до земеделците - засега не е много ясно, тъй като много от договорите са сключени за дълъг период от време. Във всеки случай най-големият фермерски съюз във Франция - FNSEA - изразява сериозни съмнения.

А в съседна Германия дебатът продължава.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 И какво му е евтино

    29 49 Отговор
    На свинско 20 лева килото?

    Коментиран от #4, #6, #7

  • 3 Бойко Боклука

    86 19 Отговор
    Защото не съм им премиер, да ме гълчат като мисирки!
  • 4 бате Митко

    104 25 Отговор

    До коментар #2 от "И какво му е евтино":

    20 лева килото,на 4000 хилки заплата,хич не ми е скъпо.

    Коментиран от #8

  • 5 Жирналя

    102 6 Отговор
    не само там Испания и Франция са още по евтини и с по високо качество!!
  • 6 гост

    59 23 Отговор

    До коментар #2 от "И какво му е евтино":

    Нещо са ти криви сметките , за 200 грама 21 ЦЕНТА !!! Тоест за килограм 105 ЦЕНТА или 1,05 евро или 2 (два) лева !! Къде видя 20 лева кило ?

    Коментиран от #33

  • 7 гост

    51 1 Отговор

    До коментар #2 от "И какво му е евтино":

    Това естествено е цената , която получават фермерите , а не в магазина !!! Както и 70 стотинки за литър мляко !! А там заплатите в земеделието също не са български !! Тоест въпроса е как с такива изкупни цени там взимат 3-4000 лева ??!!

    Коментиран от #18

  • 8 no name no face no number

    46 9 Отговор

    До коментар #4 от "бате Митко":

    Да ама не всички получават чисто 2000 евра ,а и разходите са други брат. Много мразя префърцулени статии особено за сащ, Германия и Швейцария вторите две държави ги познавам отлично
  • 9 жужи

    57 15 Отговор
    Отворете lidl.de.Има свинско филе за печене 5евро кг.Освен това не е натряскано с химикали от нашите алхимици за увеличаване на обема и грамажа.

    Коментиран от #10, #19

  • 10 Как го позна

    8 10 Отговор

    До коментар #9 от "жужи":

    Месото, де! Алхимици , казваш... керамика , от каолин, за порцелан... И не от Китай, а от Корея, открита...
  • 11 Евро Измамата!!!

    65 26 Отговор
    Защото България е поробена държава, чрез така наречните ВАЛУТНИ СТОЙНОСТИ!!! Още с влизането на БГ в ЕС, трябваше да приемем евро валутата!!! Най късно до 5 години след влизането ни в ЕС. Обаче, 13 години след влизането на БГ в ЕС ние още говорим за присъединяване към еврото, което сигурно ще се случи чак към 2025 година(евентуално). Два български лева правят едно евро!!! Това означава, че в БГ по-голяма част от продуктите ще са два пъти по-скъпи, заплатите МИНИМУМ два пъти по-ниски, и всичко заради валутната разлика на българския лев спрямо еврото!!! Ако един VW GOLF в Германия е 30 000€, в БГ е 60 000 лева(двойно повече) !!! Ако БГ продава 1 килограм нашенски картофи за 1 лев, това прави 50 евро цента (двойно по-евтино). Просто няма как да се мерим с тяхната СКЪПА валута!!! Ако максимум до 2012 бяхме приели еврото, сега минималната заплата щеше да е 610 евро, а не 610 лева!!! Валутните стойности са създадени от САЩ и Западна Европа за да обезценяват труда и стоките на чуждите държави!!! Така те правят другите народи бедни, докато себе си се обогатяват за тяхна сметка. Това е модерно робство - една шепа Западни институции самоопределят стойностите на чуждите валути и по този начин решават колко беден да е един народ, а друг да е богат, за предложения еднакъв труд и еднакво качество стоки. Дори няма нужда от много мислене, а само като видиш, че Германия търси ЕВТИНА РАБОТНА РЪКА, трябва да ти стане ясно, че ТИ си им нужен на тях като БЯЛ РОБ!!! Точно зарад

    Коментиран от #45, #52

  • 12 Евро Измамата!!! 2

    62 17 Отговор
    Точно заради това 13 години ни държат далеч от евро валутата и ние разчитаме на евтиния български лев!!! Ние сме обречени от Запада да сме бедни, мизерни и емигриращи
  • 13 Възможно е

    42 6 Отговор
    Като отидат българи да им бачкат във фермите или купуват евтин БГ картоф за техните магазини, а в БГ продават скъп немски картоф!!!
  • 14 Българин

    66 10 Отговор
    Защо в Германия е по-евтина храната ли ? Ми много просто- щото в България е по-скъпа. То за това и тук е по-скъпо, за да може ТАМ да е евтино.
  • 15 Радо

    81 4 Отговор
    По веригите храната е масово боклук, най-вече месото, колбасите, млечните произведения, зеленчуците - независимо в коя държава...ако човек иска да яде качествена храна вече ще трябва сам да си я произведе.
  • 16 Рошко

    49 8 Отговор
    Защото не са мутренски държави и закона се спазва и един за всички
  • 17 Скептик

    60 4 Отговор
    Дааа, евтина храна в Lidl и Aldi- най- безвкусните плодове ,зеленчуци и меса! Ако си затвориш очите не можеш да познаеш какво ядеш-,домати или чушка! Само за информация-кг кайма в магазин за месо струва 12€!!! И няма нищо общо с каймата от Lidl!
  • 18 стоян

    35 4 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    До 7 ком -От големите субсидии които получават фермерите =там субсидията за прасе е колкото тук струва едно прасе =и без пари да го дадат не са на загуба
  • 19 456

    39 1 Отговор

    До коментар #9 от "жужи":

    Не е за кг. ,за500 или най много за 700 гр. Каймата струва 4,80 евро за кг..прясното мляко е от 0,69 до 1,30 евро литъра. Истината е че цените са много нагоре . И това е от две,три години. Месо за под 5 евро кг трудно ще се намери. Картофи 2кг за около 2евро. А заплатите са почти същите. Ако си с договор трудно ще взимаш 1900 евро на месец /нето/. Това в статията НЕ отговаря на истината.

    Коментиран от #21, #28, #39

  • 20 ЗЕВС

    26 14 Отговор
    Поради растящата параноя от комунизма , се издава секретна заповед NSC-4A Washington, December 9, 1947. за започване на психологически и бойни операции в Европа.
    ЦРУ основава подразделение за подривни действия.
    Под прикритието „национална сигурност“, тези подразделения започват програми, за атентати, програми за промиване на мозъци, цивилен шпионаж, трафик на наркотици, нелегална търговия с оръжие, разпалване на граждански войни и сваляне на чужди правителства.
    Радио „Гласът на Америка", „Свободна Европа" и „Дойче веле" са сред най- активните в опитите да се манипулират фактите и да се внесе объркване в съзнанието на хората. Медията „Дойче веле" стартира през 3 май 1953 г. с основна дейност,манипулиране на общественото мнение и промиване на мозъци.
    Масираната пропаганда в България на „Дойче веле" започва от 1 август 1963 г. когато, към радиото е създадена и българска редакция. Пропагандата на „Дойче веле" има за цел да въздейства върху възгледите или поведението на хората, като в общия случай това се постига чрез съзнателна манипулация.
    За постигането на тези цели „Дойче веле“се излъчва на 30 езика с над 1500 раболепни люде, от 60 националности. Годишната издръжка на DW струва на германските данъкоплатци над 280 млн. евро. В разпространяването на агитацията усложливо се включват и наши медии, които осигуряват допълнително тиражиране!
  • 21 456

    21 0 Отговор

    До коментар #19 от "456":

    Информацията ми е за лил, алди , .истинското месо реално е от 9,10 евро нагоре
  • 22 qwerty

    36 7 Отговор
    Абе пазарувайте от бабите, дето мръзнат да ви продадат истински продукт. От магазина само юфка си купувам.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Ай стига ве

    33 3 Отговор
    Този дето е писал тази статия имам чувство ,че никога не е ходил е Германия,евтино ама друг път
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Ами...

    32 1 Отговор

    До коментар #19 от "456":

    За това си прав. За три, четири години храната е поскъпнала с около 30%. И горивата с толкова, 1.05€ за дизел а сега 1.32€. Заплатите са същите, заради евтината работна ръка. Но пак е по-добре от Бг
  • 29 дявола

    18 1 Отговор
    Защото са по-бедни от Българите ХА ХА ХА ХА ХА
  • 30 И Там ВеРИГИТЕ са Винивни

    22 1 Отговор
    Както и тука.Имах комшия с
    Малък магазин който загина от веригите. Та собственика му редовно си харчеше спечеленото си пари за нова дограма в къщи за мебели за почивка / в хотелчето ми/ ...а ся няма кво да харчи и никой от веригите няма и на мен да остави 1 стотинка...
  • 31 Челмето

    9 5 Отговор
    Защото на тъпите български глави имтрябва повече време да уврат
  • 32 Бай Хой

    13 0 Отговор
    Кауфланд що го нема 😁😫🎃

    Коментиран от #34, #37

  • 33 Гад

    15 2 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Чукча, чети внимателно! 21 цента е печалбата на производителя от 200гр. котлет, не е продажна цена!
  • 34 456

    8 0 Отговор

    До коментар #32 от "Бай Хой":

    В Кауфланд е още по скъпо. 2кг картофи за около 3 евро. Преди Коледа ходихме със семейството до там и си казахме, че повече няма да правиме тази грешка. 1бр краставица в момента е 1,35 евро, 1кг домати 2,30 евро. Тези двете са в лидл.

    Коментиран от #66

  • 35 А защо

    5 7 Отговор
    Заплатите са им толкова големи при тез ниски цени?
  • 36 Пуяк

    17 3 Отговор
    Дойче зеле -вкиснало. От нова година веригите в Бг здраво дерат кожи-цените са 2-3пъти по високи от Германистан,а на мисирките им дават да лапат успокоителни статийки от типа :и там са зле??
  • 37 Теко

    2 2 Отговор

    До коментар #32 от "Бай Хой":

    Щот кауфланд не е германска верига разбра ли защо
  • 38 Reptile

    16 3 Отговор
    И кое им е по-евтиното, като 100гр са едно евро т.е 20 лв за кило свинско?! В Лидл имаше свиснко филе на 13-14 лв, айде да спрем с глупостите, а?!
    Да, когато кравите са дотирани с по 200 евро месечно, млякото може да е по-евтино, но те го ваземат от високите данъци и го дават на фермера, като дотация. Ако искате в БГ данъка от 10% да стане 30% и тук може да падне цената на млякото, ама няма да ви хареса сумата, която ще получите, като заплата на края на месеца.

    Коментиран от #43, #44

  • 39 Reptile

    1 3 Отговор

    До коментар #19 от "456":

    Да кажем, че 1900 е трудно за постигане нето. Инжинер от БГ, който не е добре с немския, колко взема нето?! Няма да говорим за бачкатори!

    Коментиран от #47, #49

  • 40 Леле мале

    16 3 Отговор
    ДДС-то в европейските държави на храните е 9% , а в България е 20% и сега ми кажете защо храната е по скъпа
  • 41 анонимен

    25 1 Отговор
    Земеделски производител съм. Всичко се изкупува на борсови цени и на никого не му пука кой какви разходи е имал и какви са цените в магазините. В момента положението е следното, суровините се изкупуват на тотален минимум, преработвателите печелят една идея повече от производителите, а истинската печалба отива в големите вериги, които извиват ръце както си искат. Всеки знае колко струва млякото в момента, аз си го купувам от производител, директно от кравефермата на 55ст/литър. Как става над 2лв в магазина, не мога да ви отговоря, но от тази разлика от 1,50лв/литър, около левче е в джоба на веригата.
  • 42 Илиев

    18 9 Отговор
    Големите частни вериги са ненужен на обществото паразит!
    Проблема се решава с държавен монопол в търговията или директни кооперативни магазини.
    Цените също да са фиксирани от държавата, а изкупуването на продукцията да е гарантирано.
    Въобще ако огромните печалби и сметки на милиардерите преминат в ръцете на народа няма да има подобни проблеми
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 456

    10 0 Отговор

    До коментар #39 от "Reptile":

    Без немски съмнявам се ,че ще работи като инженер в Германия. Ще търси други алтернативи. Да не мислите че само едната диплома от България е достатъчна? Има страшно много професии който не се признават в Германия и трябва допълнително да се учи. В повечето случай становището на IHK е отрицателно,а той е и без език . Мога да кажа само сори.
  • 48 Един

    1 0 Отговор
    Елементарно : защото при нас са скъпи!
  • 49 456

    5 1 Отговор

    До коментар #39 от "Reptile":

    Познавам човек които в България е бил банкер,а тук се занимава с почистване. Във всяка провинция заплащането е различно, ако заплащането пр.в Мюнхен е по високо ,но трябва да се вземе впредвид че и разходите за квартира и др са по високи . Смята се че Берлин е най евтин град, но и това не е така вече от няколко години. А заплатите са почти същите. Има и много случай на неплатени заплати, и арбейтгерихта е затрупан от жалби.
  • 50 Ваща мм СДС-арскаи

    8 0 Отговор
    Преродената Пастирка, СулЮ Паси и Сашо Нерезът знаят всичко. Да питама тях.
  • 51 гост

    9 1 Отговор
    Наскоро обясниха как в дискаунтъри е възможно да има ниски цени. Първо, клиента основно сам се обслужва, няма човек на всяка една станция продукти, има магазини в Германия, които са като складове и се купува на стекове. Второ не се дава избор на клиента: дискаунтър купува на едро и предлага с малка надценка базирано на оборота понеже в магазина няма 20 вида масло, 10 вида хляб и др, залага се на това, че клиента влиза и купува това, което му се предлага, така се намалява логистиката, складовете, работниците, системите са прости. Трето назначават хора на минималните заплати, ако има нужда назначават почасово пак на минималната ставка, експлоатират просто, това е, имаха стачки на касиери и работници, че взимат под минимума ако им се прибавят всички извънредни часове и дейности. Едека не са толкова евтини, но са доста по-висока класа от Алди и Лидъл.
  • 52 Читател

    6 2 Отговор

    До коментар #11 от "Евро Измамата!!!":

    Абсолютни глупости си написал. Не е никакъв проблем, че 1 евро е 2 лв. Проблем са ниските заплати. Проблем са сивата икономика. Добре, че сме във валутен борд, че реалната стойност на лева е значително по-ниска от 2 лв. за 1 евро. Да приемаме еврото. Да си изпием горчивата чаша с 5-10% поскъпване и да продължаваме само с евро. Най-вече - да започнем да произвеждаме.

    Коментиран от #59, #70

  • 53 КРАСИВ РЕПТИЛ

    6 4 Отговор
    Цените в България в момента не са ниски. Освен на алкохола и цигарите. Пушачите най много квичат щото от 5 лв сега цигарите ще станат тройно по скъпи. Но другите стоки няма да поскъпнат щото няма да има кой да им ги купува. Сега горе долу веригите имат добър оборот в големите градове. Който очаква да му е ефтино да си отглежда свинката на село.
  • 54 Грую

    6 4 Отговор
    Оти Бо'ко е премиер в България , а не в Германия!
  • 55 соросоидни кърлежи

    10 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: евтините хранителни продукти им дават възможност/на бедните 13млн.души/ да се изхранват здравословно и сигурно...Сигурно да..обаче здравословно да се нахраниш от вериги..ПО ТЪПО НЕЩО НЕ СЪМ ЧУВАЛ...за БГ зареждат едни боклуци...
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 лаборант

    3 0 Отговор
    Евтини са, защото са некачествени. Имаше даже проучване на европарламента за различното качество на храните и др. стоки в България и в Западна Европа.
  • 59 дсдс

    13 1 Отговор

    До коментар #52 от "Читател":

    Добре де, като ти е проблем сивата икономика защо си купуваш нафта в туба и цигари без бандерол, от познат? Не точно ти, ама всеки, който го прави. Аз също го направих в началото, после седнах и се замислих. Например снегопочистването: карам след един, който вдигнал греблото и пердаши по пътя, а зад него колите отъпкват снега, защо ли го прави? Да си отчете маршрута по гпс и да си прибере горивото, 20л при ненатоварено каране и 40л при почистване с опряна дъска и съпротивление? Прибира си поне 60-70л за смяната. После ще ти я продаде с 50ст. по-евтино, ти ще си доволен от това, ама пак ще караш в непочистена обстановка. Първото нещо е да не сте клиент на сивата икономика, да не подхранвате корупцията и да не сте корумпирани ако един ден вие сте решаващ персонал. Инак е чиста форма на мазохизъм, причиняваш си сам болката, от която не си доволен и мрънкаш, вероятно тайно изпитваш удоволствие, за да го правиш.

    Коментиран от #64

  • 60 Отново

    2 0 Отговор
    статията не отговаря на въпроса зададен в заглавието...
    За Германия не съм наясно, но в УК действително много основни стоки са на същите цени или дори по-евтини отколкото в България, при по-високи заплати. Сега очаквам някой да започне да ми отговаря колко по-скъпи били имотите и квартирите в УК, но реално погледнато спрямо заплатите, които се получават са достъпни( с изключение на Лондон, Оксфорд и Кеймбридж).
  • 61 9358

    8 1 Отговор
    Отговорът е един-в Германия няма герб.
  • 62 vasik atanasova

    6 0 Отговор
    КОГАТО ВДИГАШ ЦЕНИТЕ НА ОСНОВНИ ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ
    ТОВА Е ГЕНОЦИД НАД НАРОДА ТИ
    А ЗА КАЧЕСТВО И КОНТРОЛ ДА НЕ ГОВОРИМ
    ТРАГЕДИЯТА Е ПЪЛНА
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Читател

    6 0 Отговор

    До коментар #59 от "дсдс":

    Напълно съм съгласен с теб. Като се замисля - не купувам нищо нелегално/нередовно. Колата ми е на газ/бензин - зареждам си от бензиностанциите. А те дали плащат данъци/такси - няма как да зная.
  • 65 456

    5 0 Отговор

    До коментар #44 от "аман от тъпаци":

    Съмнявам се че е по-качествено. Един пример: преди време купих луканов салам от 200гр в пакетче и направих сандвич. През деня не се изяде и вечерта го разопаковам и какво да видя: цялото хлебче беше станало червено. Саламът беше пуснал боя. От тогава такъв салам не купувам. И това беше от Лидл .
  • 66 ало

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "456":

    Отвори промоциите на немския кауфланд за тази седмица .Картофи -0,67Е,свинско филе-5,99Е/кашкавал (истински)-10Е.Цените са за килограм.

    Коментиран от #67

  • 67 456

    4 0 Отговор

    До коментар #66 от "ало":

    Кауфланд? , не мерси. Това за Коледа ми беше достатъчно. А като им знам и качеството... На тях дори не им отварям и рекламите. Единствено водата им е хубава.
  • 68 Голяма колкото един терлик

    9 0 Отговор
    Асане, щом християните според вас са прасета, защо цялата рязана сган дава мило и драго за да се изсели в ХРИСТИЯНСКА Европа?... Хайде ходи да целуваш камилата или козата и спри да влизаш в ХРИСТИЯНСКИ сайтове, че на християните до гуша им е дошло от отрепки.
  • 69 Димитър

    5 0 Отговор
    "Германската канцлерка" е израз, който недвусмислено показва/доказва, че журналята от "факти" сте изключително неграмотни, неуки, прости, ограничени...
    Срам ме е да чета дори заглавията Ви.
  • 70 no name no face no number

    1 0 Отговор

    До коментар #52 от "Читател":

    Трябва да си много наивен, че да смяташ, че българската стока ще бъде допусната в ЕС.Не, че нещо , но преди нас са държави като Германия, Испания, Франция , Италия, когато са на зор може нещо и от Гърция да внасят, та ехеее ние сме някъде след тях и не ми обяснявайте глупостите с пазарната икономика, тя уря преди около 10 години
  • 71 Вввеедд

    1 0 Отговор
    Ако 1.5 евро за краставица в Кауфланд ви е евтино добре....
  • 72 А тук

    2 0 Отговор
    Големите вериги изкупуват от производителя на безценица и го продават със страшна надценка,
    Все едно е внесено от Луната !
  • 73 Селянин

    2 0 Отговор
    Храната е евтина защото е боклук. Ако искате качествена храна най-добре е сами да си я произведете. Но за това са нужни, земя, познания в земеделието и много труд.
  • 74 мани мани

    1 0 Отговор
    'щото си ги произвеждат повечето продукти от първа необходимост и са износители, а ние се превърнахме в свръх консуматори вносители :) прост макро икономикс!
  • 75 Тройной

    0 0 Отговор
    Щото са боклуци.Икономически закон не може едно нещо да се продава под определената себестойност.Нискокачествени материали се влагат вутре за това.А къде ще сравнявате френското с немското животновъдсто и земедели та то немското просто не съществува.