Last news in Fakti

25 Юли, 2012 21:12 3 535 21

Бензинът пада с 4 стотинки, дизелът - със 7

  • бензин-
  • дизел-
  • лукойл-
  • горива-
  • делян добрев

Цените на бензина и дизела на бензиностанциите намаляват. Това  увери министърът на икономиката Делян Добрев тази сутрин в интервю за Нова телевизия. Министърът е провел разговор с мениджъра на „Лукойл” за България - Валентин Златев, който го е уверил, че още от днес и утре някои от горивата ще поевтинеят.

Горивата поскъпнаха шоково с около 20 стотинки за литър през последния месец. Спадът сега няма да е равносилен на увеличението от последните седмици. По-евтини бензин и дизел на бензиностанциите трябва да купуваме още от днес. В полунощ от „Лукойл” са свалили цената на дизела с 4 стотинки, а от утре промяната ще е по-чувствителна.

Обикновено България е на първо или второ място като най-ниски цени на горивата по бензиностанциите в Европейския съюз, подчерта Добрев. В последните дни справката на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма показала, че сме достигнали необосновано до 5-та позиция. Това довело и до разговора на министъра с Валентин Златев.

По отношение на горивата, Добрев призова за по-различна политика в Европейския съюз, защото скокът на цените им забавя потреблението и намалява ръста в икономиката на страни като България.

В парламента дясната опозиция разкритикува начина, по-който се образуват цените на горивата у нас. Според сините, българските граждани и бизнес са подложени на истински терор и рекет от страна на петролните фирми.

От Комисията за защита на конкуренцията отказаха да потвърдят дали са получили становище на Брюксел за наличие на монопол на пазара на горивата в България. Антимонополният орган ще излезе с официална позиция, едва когато приключи производството, свързано с проверка за тайни договорки за цените на горивата между големите играчи в сектора.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 милко

    1 0 Отговор
    РБ е балон ,който се надува и ,като гръмне ............,майко мила .
  • 2 Калоян Велинов

    0 1 Отговор
    УУУУУУ------РААААААА
  • 3 гост

    1 0 Отговор
    Добрев като подчертава че горивата са най-евтини в България , да не забрави да подчертае че и заплатите са ни най-ниски.
  • 4 funk

    1 0 Отговор
    Добре е... качват с 20ст.+, намалят с 4/7ст.
    Тъпчат си ни, като стадо бизони по птичи яйца ;)
  • 5 Явор Кръстев

    1 0 Отговор
    Малиийй яка далавера .
  • 6 бензиджия

    0 0 Отговор
    Лъжи или неосведоменост от министър Делян Добрев?
    Ето пълни данни за цените на бензина и дизела в ЕС към 25.07.2011г. http://www.vladislavnozharov.com/site/wp-content/uploads/2012/07/cena_gorivo_25_07_2012_izotchnik_evropeiski_energien_portal.jpg А ето 13! държави с по нисъка цена на дизела от БГ. http://www.vladislavnozharov.com/site/wp-content/uploads/2012/07/durjavi_s_po_niski_ceni_na_dizel_kum_25_07_2012.jpg
    В заключение – дори и ако днес 26.07.2012г от 00:00ч. цената на дизела в България да се намали с 7 стотинки, ще продължат други 9 държави от ЕС да имат по-добро ценообразуване. Между тези страни са Полша, Литва, Латвия и Естония – там дизела се търгува между 1.300-1.3110евро/литъра. Продължавам с реторичен въпрос:
    Защо този марж е такъв в гореизброените държави, а между съседните България и Румъния е 13евроцента = приблизително 26 стотинки? Валентин Златев е хванал държавичката ни в менгеме и няма сила, която да му се противопостави!
  • 7 Захарче

    0 0 Отговор
    Много Бе !
  • 8 papagal

    1 0 Отговор
    maliii sega ,kato tragne edno palnene na rezervoari i obikalqne na magistrali - trqbva da se podpomaga vpien4aniq bratcki ruski ''narod'' i podlogite mu na mestna po4va :D
  • 9 Безразборен

    0 0 Отговор
    То тоя министър защо не си "говори" по-честичко с Вальо Златев, че да си "поговори" с Газпром, Булгаргаз и т.н. и да настане ценови рай в България. И от съседните страни като видят евтинията ще хукнат да си харчат по-високите заплати тук при нас. Ше потекат реки от приходи и както сме си финансово дисциплинирани ще оглавим и ЕС и по икономически показатели.
    И в този момент жена ми сръга да ставам, че трябва да ходя на подпис в бюрото по труда ...
  • 10 Манафа

    0 0 Отговор
    Смешник.
  • 11 фил

    0 0 Отговор
    оф,сега ги смъкват с 4 ст.,че да ги качат другия месец с 10......аман от подигравки вече
  • 12 Lyd1q

    0 0 Отговор
    най-добре си бяха като беше 2.40 A95 и газта 1.13 :X
  • 13 pedrо

    0 0 Отговор
    samo revete
  • 14 195151

    0 0 Отговор
    Добре бе говорят за цените,че са както са навсякъде в Европа,а за заплатите нищо не казват
  • 15 Bgsp

    0 0 Отговор
    Винаги така става вдигат с по 20 стотинки и свалят с по 4 и после пак същото и от догодина със сигурност ще удари 3 кинта като стой та гледай,.....
  • 16 gggggg

    1 0 Отговор
    Ето на испански острови каква е цената ->
    Средно 1.25 което x1.95583 ще рече 2.20
    А там минималната заплата е 800 евра,което
    ще рече че на месец човек с най-мизерната им заплата
    може да зарежда по 640 ЛИТРА,а тука??? Колко може
    да се зареди със смешната заплата???? 100 литра?
    Стойте си и не протестирайте,радвайте се на
    "ниските" цени в тая Бълхария
  • 17 линк->

    0 0 Отговор
    Забравих линка от долния пост ->
    http://www.elpreciodelagasolina.com/gasolineras/tenerife:34278
  • 18 румяна денева

    0 0 Отговор
    Явно тези цени не му стигат на Златев но сега трябва да караме и на фарове.
  • 19 djoni

    0 0 Отговор
    ХА,ХА,ХА, миналата седмица вдигнаха цените на бензина с 0,10ст. А сега го намаляват с 4-5ст. и каде е изводът, Само да ни по объркат малко . Другият месец пак ше го вдигнат с 0,10ст. И после пак ще го намалят с 4-5ст, и така синджира лаее , а ку4ето избягало ,
  • 20 RIP

    0 0 Отговор
    Другия път отново изберете ГЕРБ.И плачете още за демокрация :) На ви една демокрация :)
  • 21 бензиджия

    0 0 Отговор
    Казано Ви бе "Гласуваш за Бойко, получаваш Вальо Златев!", ама кой да слуша. Помните ли театрото с "отнетия лиценз" на Лукойл, или сте забравили, че все още няма монтирани on-line уреди в Росенец? Янките търпят Златев, защото никой друг не е направил, толкова много за увеличаване на русофобските настроения, колкото правешкия другар!