Last news in Fakti

4 Март, 2020 15:55 6 716 37

"Уникално упражнение": чужд предприемач разказва за живота си в България

  • работа-
  • младежи-
  • бизнес-
  • инвестиции-
  • чужденец

Младите хора в България след половин година работа вече искат да са началници с високи заплати. Искат всичко и веднага, а всъщност изобщо не са подготвени

Чешкият предприемач Ян Скварил има личен опит и интересна гледна точка за демографските проблеми в България: "Много предприемачи тук ми се оплакват, че все по-трудно намират персонал за своите предприятия. В същото време сякаш не предприемат нищо, за да задържат наличните си работници и служители", разказва Ян Скварил от консултантската фирма "Next Consult".

"Българската образователна система за нищо не става"

Преди 15 години Скварил основава своя компания в България и дори създава семейство с две деца. Предприемачът твърди, че има огромна разлика между излизащите сега на трудовия пазар млади поколения и по-старата генерация на заетите в икономиката и управлението. Неговият биографичен опит в Чехия бил съвсем различен: "Когато навърших 18, моите родители ми казаха: Отивай в Прага да си изкарваш сам парите за висше образование. Наложи се да работя като строител, за да внасям семестриалните такси. Днес в България виждам "деца" на по 30-35 години, чиито родители още ги гушкат. Идват в моята фирма за интервю и се оказва, че не могат да си напишат автобиографията, не знаят как се организира среща или как се обобщава казаното на нея. А това означава, че българската образователна система не става за нищо. Напредък има единствено в обучението по чужди езици, защото преди 15 години тук ме разбираха по-добре на чешки, отколкото на английски. Ненормално е обаче стойностните млади българи да продължават да учат до 30-годишна възраст, без да получават практическа подготовка. Те бързо прехвърлят 40-те, докато започнат работа, която би им позволила да създадат семейство и да имат деца", обобщава Скварил.

Социоложката Елица Димитрова от БАН цитира едно ново национално изследване, което установява значително разминаване между желанието на младите българки да имат деца и крайната реализация на тези намерения. Анкетираните отдават най-голямо значение на парите в брой, които получават от работодателите и от държавата за отглеждането на децата. В същото време те критикуват държавните институции и общините заради липсата на бърза и ефикасна помощ за осигуряване на места в детски градини, добри учебни заведения и извънкласни занимания. В България делът на записаните в детските ясли и градини, който е от огромно значение за възпитанието на младите поколения и особено за съдбата на децата от ромските квартали, е с една трета по-нисък от съответния показател за Европейския съюз като цяло.

Ян Скварил допълва изводите на социолозите със своя личен опит. "Да отглеждаш дете в България е уникално скъпо упражнение. Принуден съм да излизам от работа, за да карам децата си на училище и после да ги прибирам. На два пъти дори се регистрирах на чужд адрес, защото в близките училища нямаше места. Добре поне, че имам бавачка, защото в България проблем е и намирането на детегледачи. А тъй като съпругата ми също работи, за трето дете не можем и да мечтаем. Шокираща в България е и продължителността на училищните ваканции - цели 4 месеца децата фактически нищо не правят. А месец преди началото и след края на ваканциите те практически и не учат. Така половината от всяка година по време на детството и юношеството се оказва изгубена за развитието на децата. А родители като мен се чудят какво да правят децата си през този дълъг период", разказва Скварил.

Чешкият предприемач е недоволен и от учебните планове. "Децата могат да ви кажат точно в коя година са се разделили Източната и Западната римски империи. Но не разбират защо това се е случило и какви са били последиците. В училище просто не ги учат да анализират. В същото време, за да бъде записано в математическа гимназия, голямото ми дете трябва да решава извънредно трудни задачи - едва ли не на равнището на завършилите висша математика. За мен целта е ясна: учителите искат да взимат по 50 лева за частен урок. Много обичам България, страната е прекрасно място за живеене с много качествени хора. Но за жалост техните умения и усилия нерядко се насочват в грешна посока - измами, фалшификации, корупция. Всички тук го знаем, но си траем и нищо не правим за решаването на проблемите", обобщава с огорчение Ян Скварил.

"Младите тук искат всичко и веднага"

Като предприемач той самият изобщо не разчита на българската образователна система - сам подбира и обучава кадрите си. Предпочита по-възрастни и улегнали специалисти, защото младите след половин година вече искали да са началници с високи заплати, бонуси и служебна кола. "Но за това са виновни и родителите, и държавата, и мъчителният български преход към демокрация и пазарно стопанство. Младите тук искат всичко и веднага, защото много сме ги разглезили. А трудът става все по-автоматизиран и дигитализиран и нуждата от работна ръка постепенно намалява. Ето защо си мисля, че демографските проблеми на България не са чак толкова остри и опасни. За какво ѝ е на страната висока раждаемост при сегашното състояние на образователната система?", пита риторично чешкият предприемач.

Социоложката Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч" смята за безсмислен дебата колко млади българи понастоящем напускат и колко се завръщат трайно в родината си. Тя припомня, че през 1997 година покупателната способност на българите е представлявала едва 29% от средния показател за членките на Евросъюза, но в края на 2018 вече възлиза на 51%. Защо този показател е важен в случая? Димитрова обяснява: "На базата на нашите проучвания, а и въз основа на опита на бивши комунистически страни като Полша, ние установихме, че едва когато средният доход на българите достигне поне 75% от този в ЕС като цяло, броят на завръщащите се може трайно да превиши броя на заминаващите. Точно това се случи в Полша, която през миналата година за първи път е отбелязала траен превес на броя на завърналите се над този на напускащите", казва Димитрова.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха

    74 7 Отговор
    Докато мама и тати дондуркат синчето до 40г кво друго да стане

    Коментиран от #4

  • 2 Факт

    11 65 Отговор
    Далече от истината!

    Коментиран от #26

  • 3 Митко

    64 3 Отговор
    📌 Най-важното за мен цитирам: "В cъщoтo врeмe, зa дa бъдe зaпиcaнo в мaтeмaтичecкa гимнaзия, гoлямoтo ми дeтe трябвa дa рeшaвa извънрeднo трудни зaдaчи - eдвa ли нe нa рaвнищeтo нa зaвършилитe виcшa мaтeмaтикa. Зa мeн цeлтa e яcнa: учитeлитe иcкaт дa взимaт пo 50 лeвa зa чacтeн урoк. Мнoгo oбичaм Бългaрия, cтрaнaтa e прeкрacнo мяcтo зa живeeнe c мнoгo кaчecтвeни хoрa. Нo зa жaлocт тeхнитe умeния и уcилия нeрядкo ce нacoчвaт в грeшнa пocoкa - измaми, фaлшификaции, кoрупция. Вcички тук гo знaeм, нo cи трaeм и нищo нe прaвим зa рeшaвaнeтo нa прoблeмитe", oбoбщaвa c oгoрчeниe Ян Cквaрил".

    Коментиран от #27

  • 4 Инспектор Мадуро

    82 13 Отговор

    До коментар #1 от "Хаха":

    И докато работодателите ходят на екзотични почивки с пари изкарани на гърба на служителите им също няма да стане.

    Коментиран от #28

  • 5 124

    22 42 Отговор
    Описаните проблеми не са само в България.Гърция , Румъния ,Сърбия, Италия и др. са в подобно положение.Като не му харесва на тоя да си ходи в Чехия.Не че на мен ми харесва,но след време и този проблем ще се реши
  • 6 Ивайло

    80 9 Отговор
    Човека е прав на 100% във всеки един аспект!!! На много от българчетата от малки им се внушава, че те са уникални и са голямата работа, щото са деца на еди-кой си, разглезват ги до безобразие и не ги учат да се трудят и да са отговорни - работата все ще се намери някой друг да я свърши!!! От така възпитаното поколение от мързеливци, глезльовци, кифли и тарикати няма как да се очаква качествена и квалифицирана работна ръка!!! Пък и те горделиви - искат веднага голямата пачка, да са началници и друг да им върши работата!!! Светът работи на принципа на пазарната икономика и такива неща просто няма как да минат - ти не си полезен с нищо, а имаш великите претенции!!! Затова първо се започва с правилното възпитание и после се продължава с реално образование (не такова, дето да се зубрят дати и неща, които не са от голяма полза в практиката)!!! Просто целият ни модел е сбъркан отвсякъде, затова няма оправия!!!
  • 7 Потрес

    34 30 Отговор
    Да каже какво е плащал на служителите си и какви данъци е внасял! Да каже! Няма причина хората да искат ниски заплати! Нямаааа! Понеже и в чужбина младите хора със със същия манталитет! И там ако няма кинти не бачкат! Я марш!
  • 8 Срам ме е от управниците ни

    35 16 Отговор
    България е срама на Европа !!!

    Коментиран от #23

  • 9 Фактъ

    58 7 Отговор
    Вижте нивото на премиера , какво е ! След него и магаре да сложиме , същата работа ще върши .
  • 10 4345

    26 23 Отговор
    На този приятел ако не ми харесва образователната система в България , да си заведе да учат децата му в Чехия.
    Ние българите в това отношение сме много по толерантни от другарите чехи.Да не привеждаме примери за чехи бизнесмени в България, за техните скрити игри, за да не плащат данъци, да отчитат разходи. Все пак ми идва да кажа за ЧЕЗ. Така че на този другар му казвам да си гледа работата и ако му не отърва в нашата държава , да си ходи там където го е родила майка му.

    Коментиран от #18

  • 11 Браво на автора

    32 8 Отговор
    Схванал е народопсихологията. Затова навън бягат от българите като дявол от тамян и таласъм от чесън.
  • 12 гост

    37 6 Отговор
    Така е, да. Аз напуснах нашите като бях на 18г. с 1000евро в джоба и те свършиха на третия месец, никога не съм искал от тях нито съм мрънкал за пари. Брат ми е по-голям от мен, но излезе от детската си стая като наближи 40г. Всеки път, в който повдигах въпроса пред родителите ми защо не го подпутнат, ако трябва да му плащат наем за година, за да излезе, те ме обвиняваха, че аз съм търсил конфликт, и това отношение си остана при всеки един неудобен въпрос. Според мен не е нормално голям човек да си спи в детската, в детското легло и да се завива с детското си одеало докато претендира, че е самостоятелен, родителите го обявяват като самостоятелен, има си приятелка, която също казва, че е самостоятелен, а в същото време мама готви, пере, чисти, тати цепи дърва, пазарува и плаща сметките. Някак си е в разрез с моята самостоятелност и дните на безпаричие, глад и хрупане на сурови спагети.
  • 13 Антисоциалист

    19 9 Отговор
    Господа, в публикуваните тук изказвания на г-н Ян Скварил има много истини. Пропусната е причината им и затова ще я поясня.
    В повечето европейски страни, в България и в Русия е наложена т.н. "Латинска система" на образование. Тя е с каролически произход, от Средновековието е, и е наложена в Западна Европа да налага правила за поведение и говорно общуване сред нисшите слоеве на европейското феодално селячество, както и да възприема то разпоредбите на феодалите. Била е ефективна за онези времена - подчинението на низшите маси е било осигурено. В целите й не е творческото мислене за съзидателна дейност. В сравнение с православната българска система от средата на 19 век, Латинската система е назидателна, а не образователна и е назадничава - това доказва Иван Вазов в "Под игото" противопоставяйки даскала Бойчо Огнянов на назидателя Кириак Стефчов. Православната българска система образова, а Латинската образува. За съжаление, братята освободители са пренесли тук което имат и което им е било наложено, нямало как да се развие Иван Вазовото - напомням, че е бил преследван от турския и германски агент на власт Стефан Стамбулов.
    Латинската система е била отхвърлена от чехите и словаците в началото на 20 век - противоречала е на индустриалния им път на развитие, но в много страни от днешната Евроимперия, у нас и в Русия е запазена в целия си "Гретенизъм" и го насажда от млада възраст.
    Реформа в образованието ни е нужна, но ... вижте дружния писмен вой срещ

    Коментиран от #15, #19

  • 14 aaaa

    22 1 Отговор
    Ето какво стана с моя работодател, фирма, която е награждавана в отрасъла и печели проекти. Тази фирма не се интересува въобще от това да задържи някой човек, още повече когато е престоял повече години, което значи, че е лоялен. Напротив, наемат нови хора на 30% по-високи заплати, не осигуряват никаква поддръжка, надбавки или каквито и да е разходи свързани с работата, само ако им изнася. наемат хора от македонско, за да им е по-евтино и на граждански договори, масово. Обясняват, че за столицата 1200лв са висока заплата и няма нужда от повече, в същото време половината от заетите са някакви отговорници, мениджъри и др, които са на много по-високи заплати от оперативните работници, а вършат същото нещо като тях. Български мениджмънт в пълната му красота.
  • 15 Антисоциалист

    5 3 Отговор

    До коментар #13 от "Антисоциалист":

    Господа, завършвам прекъснатото поради многословието ми.
    ...вижте дружния писмен вой ... срещу мнението ми."
  • 16 Предлагам конкретно да започнем

    19 1 Отговор
    със закриването на чалготеките и чалга кръчмите. Това със закон трябва да се забрани. А кой хвърли салфетка 1 месец обществено полезен труд.
  • 17 Behemoth

    7 0 Отговор
    Ми оня простия е виновен ....нали всичко той прай...
  • 18 321

    26 4 Отговор

    До коментар #10 от "4345":

    Напълно си прав. Този е придобил от нашия манталитет - само да мрънкя. Първо не е никакъв предприемач - тоест сам да е развил някакъв бизнес. Човекът е бил директор в няколко фирми после отишъл в Делойт, като шеф на направление и т.н. И много странно, как така горкият няма възможност да гледа три деца. Финансово няма проблем. Физически - също. Явно просто няма желание и му тежат. Като гледам основно се оплаква, че няма кой да му занимава децата. Не можел да намери детегледачка. Ами пълно е бе г-н предприемач - дори в София, ама трябва да платиш поне две минимални заплати. Естествено ако чешкият евреин търси някой за МРЗ - няма да намери. После, много им били ваканциите. Да прочете за методиката на акад. Сендов. Сложни им били задачите. Вярно е, че не са лесни, ама повечето българчета се справят с тях и без уроци. Да ходи в Англия - там по нашата програма за втори клас занимават петокласниците. А примерът с Римската империя направо кърти. Знаели кога се е разделили, но не знаели защо се случило и какви са били последиците. Абе аланколу, историците едва ли могат да ти кажат причините за разделянето на империята. Тя и без това преди 395 година отдавна няма нищо общо с Рим. През IV век се сменят 4 столици за да стане такава Константинопол - доста преди да има разделяне. За децата е важно да се спре общото деградиране на нацията - идващо от примерите, които дават такива пиявици като дружествата на този и други подобни - тип ЧЕЗ. Важно е да се върне уважението
  • 19 Behemoth

    6 1 Отговор

    До коментар #13 от "Антисоциалист":

    Върви се прегледай ....или направо се самолиши от живот...ибаси тъпаците се срещат из тая клоака..

    Коментиран от #21

  • 20 Съвет

    15 2 Отговор
    Ами да не наема "поколението ГЕРБ" доказани, безмозъчни хайлязи ! Да вземе да наеме от по-старите поколение, ама нали иска млади мацки да му се осукват, а не отрудени лелки и чичаци и те му те "дилема" от която да се оплаква ! Да вземе и да им плаща де!

    Коментиран от #22

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 стоян

    12 12 Отговор

    До коментар #8 от "Срам ме е от управниците ни":

    До 8 ком =Грешиш другарю =Русия е срама за света ,не само за Европа =Държавата с ресурси от цялата менделеева таблица и горива, а по бедни от нас
  • 24 Ром ама кубински

    14 5 Отговор
    Престанете да четете статиите надойче веле,нищо дойче няма в нея.Това е либерално-соросоидна медия,която се опитва да ви промива съзнанието и нищо добро не ви мисли.Аз за мен си реших.Тази е последната.Ако спрем да ги четем и коментираме ще спрат да ги публикуват.Дано прочетете преди да ме изтрият
  • 25 ПРИЯТЕЛЧЕ АМИ КАТО НЕ ТИ ХАРЕСВА

    7 3 Отговор
    В БЪЛГАРИЯ...ЩО НЕ СИ БИЙШ КАМШИКА И ДА СИ ОДИШ У ЧЕХИЯ...НЕ ЧЕ ЗА НЯКОИ НЕЩА НЕ СИ ПРАВ АМА КАТО НЕ ТИ ХАРЕСВА ИЗЧЕЗВАЙ ВЕ...НИТО СИ КАНЕН ТУК НИТО ЩЕ ПИТАМЕ КАКВО ДА ПРАВИМ С " НЕУКИТЕ СИ ДЕЦА" АЙ ВЪРВИ У ВАС ДА ЛЕЕШ МОЗЪК КОЙТО ЯВНО НЕ ТИ Е ДОСТАТЪЧЕН ДА СЕ РЕАЛИЗИРАШ У ВАС И СИ ДОШЪЛ ТУК ДА КРИТИКУВАШ...Я КАЖИ КАКВИ ЗАПЛАТИ ДАВАШ НА МЛАДИТЕ БЪЛГАРИ ЗА ДА СЕ РАЗБЕРЕ КАКЪВ МОШЕННИК СИ...КАПИШ...
  • 26 kkk

    8 3 Отговор

    До коментар #2 от "Факт":

    Много ми се ще да е далеч от истината, но това е една от изключително малкото обективни и верни статии на помийната яма Дойче зеле...
  • 27 HiTech

    14 0 Отговор

    До коментар #3 от "Митко":

    Митко, щом това изказване ти харесва значи не разбираш на какво се основава успеха на българските ученици на световните олимпиади и състезания по Математика. В случея ние се равняваме и сме по добри от нации, които имат несметни богатства и стотици дори хиляди пъти повече жители от нас - Китай, Русия, САЩ, Франция, Германия, Япония и прочее.
    Ето какво имам да кажа:
    1. Математическите гимназии са едно чисто Българско чудо, където обикновени деца без пари, но с талант могат да станат НЯКОЙ в науката.
    2. Да нивото е невероятно високо и така трябва да бъде, за да подбереш най-добрите от добрите.
    3. Тия същите деца стават супер специалисти в бъдеще и ходят да дават акъл и да оправят проблемите на такива като него.
    4. Тоя пич като не иска децата му да учат на такова високо ниво да ги прати в обикновено училище - безплатно е. А ако иска да учат в МГ-то, СМГ-то, ПМГ-то да се е сетил още когато са били 1-ви клас и да вложи в тях умения, знания и целогодишна тежка подготовка по математика.
    5. Не може детето ти да стане 7-ми клас и тогава да се сетиш да го правиш математик. Не и в БГ където нивото е световно.
    6. На всичкото отгоре държавата е помислила за младите таланти. Тия които го могат имат възможност да учат в математическа паралелка от 5 до 7-ми клас. Така родителите спестяват не малко пари, защото учителите им ги готвят ежедневно на ниво олимпиада.

    Българи отворете си очите да видите и добрите неща. Много неща са зле, но нека не убиваме заради т
  • 28 Denis

    11 9 Отговор

    До коментар #4 от "Инспектор Мадуро":

    Чета един от коментарите че работодателите ходели на почивки.
    Станете и вие работодатели като искате да ходите на екзотични
    почивки, айде да ви видим.
    Имате ли бегла представа колко трудно да се правин бизнес в България, с ниската покупателна спобност, дебелите наеми, данъците, заплати,производстени разходи, банкови кредити, заеми. И при мен идват да искат 1500лв заплата ама като дойдат клиенти неможе да обели две думи, и постоянно питат кога ще почиват. Тежка е царската корона.
    Да ви кажа за чужбина, българинът като е в чужбина работи на магаре на три места, защтото намемът му не е 600лв ами 1400EUR за две стаи, и си къта заплатата, яде от най-евтиното, ако са двама трима в семейстовото да работят е цар, после ми викат храната е евтина в чужбина.
    Аз като графичен дизайнер взимах двойно повече от програмистите, защото бачках здраво, стоях до 12 полунощ за да си свърша работата месец напред. Бях активен на работното си място и изкарвах 3120лв нето на месец, давам ви приемер не се хваля. Ако искате големи заплати бачкайте здраво, мислете креативно, а не като стане 18:00 часа и тичате към вкъщи.

    Коментиран от #31

  • 29 мани мани

    4 2 Отговор
    ако не го "дундуркат" мама и тати, то става отрепка като тоя тъпир! стават наркомани, продават си телата! пропадат! ебв@ ги ту един, ту втори, ту трети, пети, десети и докато се усети тъпата ви па4@ щерка ви, а и момченцето ви, то са я/го натаковали сума кретени ей кат' тоя, закоту има да си връща, закоту и него са го таковали и не ви говоря в преносен смисъл за таковането, а за БУКВАЛНО натаковане у дупките на децата ви! с'а разбрахте ли ва, олигофрени?! едно бг дете ВИНАГИ са го гледали: мама, тате, баба, другата баба, дядо, другият дядо!!! преброихте ли ги колко са? минимум са 2-3ма инак къмто 6 човека се грижат за единицата человек! и така е правилното! тъй че 'айде у ляво с други коментари! гледайте си децата и милейте за тях, 'щото ей като тоя ще ви ги еб@фат буквално! дечица, не забравяйте по-честичко да си дохудате при мама и тате, баби, дядовци, че те ня'ат съ вечни! тъпирчета мамини, разбрахте ли ми словата? - не? - т'ва закоту веке сте облъчени!
  • 30 Васил

    5 2 Отговор
    Като не му изнася да си назначи Чехи и да видя дали ще искат да бачкат за тези пари.
  • 31 9589

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "Denis":

    В 10-ТА. И при соц. всички разправяха,колко взимали ония на запад.Един не чух да каже,колко работят.Ама това не се брои.
  • 32 баба Гицка

    3 1 Отговор
    ТАТИ НОСИ,МАМА МЕСИ. ДА ЖИВЕЙ,ЖИВЕЙ ТРУДА!
  • 33 Гост

    6 0 Отговор
    Работих в българския клон на немска фирма. Баш шефовете бяха назначени от немците чехи. Няма такива циг*нии като техните. Цялата фирма беше принудена да работи с чешки фирми подизпълнители на които се плащаше предварително за все още несвършената работа. Чешки далаверимпекс
  • 34 депутат от гроб

    2 0 Отговор
    аз затова станах депутат от герп ,че да си крадвам на воля
  • 35 цецо апартамента

    3 0 Отговор
    А да припомня ли на уважаемия господин как баш от неговата родина окрадаха милиони https://www.youtube.com/watch?v=PhiJIuMq-ik
  • 36 скъпи ръце

    2 0 Отговор
    Предприемача, днес между 6 и 8 часа ако не ми се връзват между 189 и 230 евро изобщо тази работа не я започвам
  • 37 ани

    0 0 Отговор
    ЧЕТЕЙКИ СТАТИЯТА ТРЯБВА ДА СИ ПРИЗНЕМ ,ЧЕ В МНОГО ОТНОШЕНИЯ АВТОРЪТ Е ПРАВ.КОИ СА ЦЕННОСТИТЕ В СЪВРЕМЕННОТО ПОКОЛЕНИЕ?ХОРАТА НЕ ОБИЧАТ ДА СЕ ТРУДЯТ И ДА УЧАТ ,АМА ТО И УЧЕНЕТО Е ТРУД.НИСКА ОБЩА КУЛТУРА И НЕГРАМОТНОСТ.Създаване на впечатление ,че все някой ни е длъжен,било родители ,държава,училище.Научихме се да искаме по-високи пенсии.по-големи заплати ,без да се замисляме какво сме изработили.В същото време има млади хора ,които работят така ,както се работи и в други страни,съответно получават и по-други заплати ,но това не води до стимул за другите ,а обратното завис и злоба .Значи пак се връщаме до ценностите ни .ЗАЩО ТОЗИ ПРЕ3ДПРИЕМАЧ ТЪРСИ ПО-СТАРИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ ,ЗАЩОТО ПРЕДИ СЕ УЧЕШЕ БИЛО В УЧИЛИЩЕ И ОСОБЕНО ВЪВ ВУЗОВЕТЕ.А СЕГА СЕ ПЛАЩА ЗА ЧАСТНИ УЧИЛИЩА ,КЪДЕТО НИВОТО НЕ Е ТАКОВА ,ЧЕ ДА ИМАМЕ КАЧЕСТВО.ПРОСТО НАРОДЪТ НИ СТАНА ПО-МЪРЗЕЛИВ мОЖЕ ЛИ ДА НАКАРАТЕ ЖИВУЩИТЕ В БЛОКА ДА СИ ПОДРЕДАТ МЯСТОТО ОКОЛО БЛОКА ,АБСУРД .НАПРОТИВ ВСЕКИ ПУШИ И ХВЪРЛЯ УГАРКАТА СИ ,ОБВИВКАТА ОТ КРОАСАНА И КРЕЩИ ,ЧЕ Е МРЪСНО.Трябва да се промени народопсихологията ни и това ,че никой не ни е длъжен ,а всичко зависи от нас самите!!!