Last news in Fakti

7 Август, 2012 13:02 925 0

Последните наши работници тръгнаха от Швеция

  • швеция-
  • мвнр-
  • берачи-
  • плодове
Последните наши работници тръгнаха от Швеция - 1
Снимка: БГНЕС

Късно снощи от Стокхолм отпътува последният - дванадесети автобус с наши сезонни работници в Швеция. В сряда привечер на Централна гара в София се очаква да се завърне и последната група от 41 изпаднали в беда българска граждани, съобщават от пресцентъра на МВнР.

Както е известно, сънародниците ни заминали за скандинавската страна, за да берат боровинки, но без сключени трудови договори. След като не получили работа и останали без подслон и пари, те се събраха пред българското посолство в Швеция. Още тогава стана ясно, че в подобно положение са и българи в други шведски градове.

В резултат на незабавната намеса на българското правителство и активната координация на МВнР, посолството на  България в Стокхолм, съвместно с шведските власти, репатрира в рамките на десет дни 560 бедстващи български граждани, изявили желание да се приберат.

Те бяха превозени от Стокхолм до родните им места с транспортни средства на МВнР, МО, туристическата фирма «Албена Холидейс», шведските власти и МТИТС.

С това успешно приключи прибирането на бедстващи сезонни работници от Кралство Швеция в България.

Това бе еднократен акт и останалите на шведска територия български сезонни работници следва да имат предвид, че оттук нататък ще могат да се завръщат в България единствено на собствени разноски.

Правителството отпусна извънредно 170 000 лв за връщането на сънародниците ни у дома, но първият ни дипломат Николай Младенов подчерта, че това е изключение и няма да бъде използвано като прецедент за "разкриването" на такава практика.

МВнР настоятелно препоръчва на българските граждани, желаещи да заминат на сезонна работа в чужбина, да имат сключени трудови договори, да разполагат с пълна информация за работодателя и да се уверят предварително в неговата сериозност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА