Last news in Fakti

19 Март, 2020 18:12 3 317 14

Велев: Служебният авансов данък ще убие някои предприятия

  • васил велев-
  • служебен данък-
  • предприятия

Предложението е внесено в сряда в последния момент, заяви председателят на АИКБ

Велев: Служебният авансов данък ще убие някои предприятия - 1
Снимка: БГНЕС

"Това е едно от най-неудачните предложения. То е в обратна посока. Във всички държави правителствата вливат ликвидност в икономиката. Това предложение е точно обратното - икономиката да кредитира държавата. Тоест данъците върху печалбата трябва да се внасят авансово. Компаниите знаят каква е приблизителната печалба и авансово правят такива вноски, след това ако има разлика, тя се доплаща", заяви в предаването "Плюс-Минус. Коментарът след новините" председателят на АИКБ Васил Велев.

"Сега се въвежда нов ред. На база 2018 година се определя авансовата вноска и тя се дължи задължително. Компаниите нямат право да я стопират, дори и да виждат, че отиват на загуба. 50% от печалбата през 2018 г., първият данък се внася авансово", обясни той.

"Ние помислихме, че е грешка, но е описано толкова подробно, че няма как да е това. Видяхме го през нощта. Отдаваме го на това, че е извънредно законодателство. Това се съдържа в предложението на група народни представители от бюджетната комисия. То е внесено вчера в последния момент. Има и редица добри предложения", добави Велев.

"Тези задължителни авансови вноски върху несъществуваща печалба, предприятие, което е в загуба, трябва да ги плати за първото полугодие данъка си, който е изчислен на база 2018 година. Ако не го плати дължи 10% лихва. В цял свят се постъпва точно обратното", каза още той.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    30 1 Отговор
    Е нали идеята е да фалирате България
  • 2 Асан

    13 2 Отговор
    Бойко Блрисов 🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬Генерален секретар на Централния комитет на Българската Комунистическа партия и Председател на Държавния съвет на Република България.
  • 3 ии бреее

    7 2 Отговор
    абе герб
  • 4 Усмивката

    10 3 Отговор
    Затова ли в цял свят отговарят с да с кимване на глава , а у нас е на обратно. Сега разбрах защо бойко Методиев все печели на власт . Щото външното не тук го тълкуват като да. И Бойко не спира да се хвали
  • 5 Дельо хайдутин

    22 1 Отговор
    Скоро Горанов ще виси на някоя улична лампа.
  • 6 5837

    6 4 Отговор
    Този дърт кхомоноид не се ли плаши да го шляпне коронката, и без това през ден си прави ми-ми с РОбовладелеца от КРИБ?
  • 7 Stormtrooper

    10 5 Отговор
    Велев, винаги казва истината, ама защо не се интересуват от нея? Аа, да-защото държавата е тоталитарна.
  • 8 Tиквата

    7 0 Отговор
    А,льжетеееее,има още скьтани парички,всичко трябва да дадете.............Тогава ще ви помогнем малко
  • 9 Да питам

    1 22 Отговор
    Ако не могат да плащат то те и без това си отиват. Не е логично да се спасяват такива фирмички. Във време като днешното трябва да оцелее първо държавата щото на врата и са деца пенсионери лекари учители мвр мно и още и още да не забравя народните представители. Малките и без това ги е хванал коронавируса та са пътници. Защитата трябва да е за жизнените било то малки или големи. Времето изтича няма нужда да сме лицемери. Искаме да има и утре А?

    Коментиран от #10

  • 10 лллллл

    13 0 Отговор

    До коментар #9 от "Да питам":

    Тъжно е, че не осъзнаваш колко си прост.
  • 11 Да ни кажат

    16 0 Отговор
    къде да се наредим за хвърлените от БНБ девет милиарда срещу короната?
  • 12 Ангел

    19 1 Отговор
    Не може цяла Европа да отпуска десетки милиарди за помощ на фирмите и хората, а нашите боклуци с извънредни закони да мислят как да съберат несъществуващ данък по време на такава криза. Крайно време е тези хора да бъдат вкарани в затвора.
  • 13 Барба Ганьос Резилос

    10 1 Отговор
    Тва ще да е идея на бога на шланговете ....Радев , кво чакаш бе , бидона се е пукнал.
  • 14 Йозеф

    9 0 Отговор
    Това не е сериозно, в условия на предстояща тежка криза е чисто мародерство.