22 Март, 2020 10:37 24 253 78

Най-мощният икономически сектор спря работа

  • ангелкова-
  • туризъм-
  • коронавирус
Най-мощният икономически сектор спря работа - 1
Снимка: БГНЕС

В момента туризмът не функционира. Буквално е спрял и не само в България, но и в целия свят. Това заяви пред Канал 3 министърът на туризма Николина Ангелкова.

"Искам да благодаря на всички представители на бизнеса, които в този труден момент се опитват да запазят това, което имаме в момента. Но имаме за съжаление единични случаи, които вредят на сектора", изтъкна Ангелкова.

За "неразумните туристи", които в момента отмарят в чужбина, министърът посочи, че има данни само за организираните през туроператорски фирми българи в чужбина.

"Към момента има около 37 наши туристи, които са в Куба, Занзибар, Великденски острови, Доминикана, но има и доста индивидуални туристи, които през букинг правят резервации", уточни Николина Ангелкова.

По думите ѝ при завръщането им "те задължително трябва да бъдат поставени под карантина". "Искам да благодаря на МвнР, защото напоследък буквално се превърнахме в туроператори да търсим билети за връщане на такива хора, в тази тежка ситуация", разкри още тя.

За останалите туристи в блокирания курорт Банско Николина Ангелкова каза, че те се наблюдават и ще бъдат изведени от страната.

"Към днешна дата информацията в единната система е за 77 нощувки, с 24 чуждестранни туристи в местата за настаняване. Всички туристи, които трябваше да напуснат курорта, трябва вече да са заминали, с единични изключения", обясни тя.

"В Банско механизмът е отработен - щабът на място, заедно с колегите от МВР, МвнР, министерствата на транспорта и на здравеопазването, има осигурена възможност и от кризисния щаб на терена за настаняване, както и за всеки, който чрез заплащане прецени да се настани в съответен хотел, ако работи.

В заповедта, която издадох, да се преустановят екскурзии - вътрешни и в чужбина, колкото и тежко да беше, не сме забранили дейността на хотелите, те може да оперират и да обслужват с румсървис и кетъринг. Трябва да има такива места, но при спазване стриктно на всички изисквания", подчерта Ангелкова.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    88 41 Отговор
    Не може да спрете икономиката на България заради вирус с нищожните 3% смъртност даже по-малко !

    Коментиран от #7, #9, #11, #55

  • 2 Жоро

    82 15 Отговор
    Николинче много си готина но защо не си стоиш във ваз да переш и чистиш и да се пазиш от грип ами нарушаваш разпоредбите.
  • 3 Подавай си

    59 9 Отговор
    ... ОСТАВКАТА тогава.
  • 4 Факт

    100 13 Отговор
    13.000 умрели от COVID-19 за 7+месеца ! През това време са умрели стотици милиони от рак , инфаркти , диабет , ешерихия .

    Коментиран от #30, #45, #50, #60

  • 5 Веднага !!!!!

    65 33 Отговор
    Мутафчийски да си скъса дипломата в национален ефир !!!!!!!

    Коментиран от #13, #76

  • 6 Хъш

    99 8 Отговор
    Без туризъм и българи от чужбина които се прибират лятото, ще има пари само от еврофондовете. Но тъй като те са само за ГЕРБ, очаквайте огромен бюджетен дефицит и тежка финансова криза. Което ме навежда на мисълта че Борисов пак ще хвърля оставка.

    Коментиран от #18

  • 7 ДаДа

    20 40 Отговор

    До коментар #1 от "Факт":

    Куца ти математиката.Едно е 3% от 1000,друго е 3% от милиарди.

    Коментиран от #34

  • 8 Алфа Вълкът

    17 53 Отговор
    Гледахте ли БТВ? Подготвят ни – 13 000 заразени до Великден. И аз да ви подготвя - поне 500 мъртви! Дали това не си ти? 😂😆🤣😂😆

    Коментиран от #15, #54

  • 9 ДаДа

    6 24 Отговор

    До коментар #1 от "Факт":

    Куца ти математиката.Едно е 3% от 1000,друго е 3% от милиарди.

    Коментиран от #12

  • 10 К.К.

    41 7 Отговор
    Който иска екскурзия до Азия, да го пуснат в Столипиново за седмица.
  • 11 Миризлив пор

    38 17 Отговор

    До коментар #1 от "Факт":

    Погледни Италия, те не са по-прости от нас. И там е показателно какво става кога болните са в пъти повече от колкото може да поеме системата. Просто влизаш в болница и няма кой да те лекува, тогава смъртността скача доста над тези 3 процента. След това няма кой да работи.

    Коментиран от #64

  • 12 Факт

    20 11 Отговор

    До коментар #9 от "ДаДа":

    Абе математико , на света няма милиарди стари инвалиди ! Нормалният Грип е 2.8% !

    Коментиран от #19, #20

  • 13 Тои е самоук

    29 8 Отговор

    До коментар #5 от "Веднага !!!!!":

    Като боки и нема диплом само подарени пагони
  • 14 Някой си

    77 5 Отговор
    Тука кобилата малко се изхвърли с къча....
    Най-мощния сектор на икономиката са българите работещи в чужбина и пращащи пари на близките си в територията.......официално милиард и половина, а неофициално вероятно два пъти повече!
  • 15 Бок е бълхарин😂😂😂

    4 18 Отговор

    До коментар #8 от "Алфа Вълкът":

    Нали така викате

    Коментиран от #21, #59

  • 16 Ваксини и чипове

    60 9 Отговор
    Еврейската сган в момента се забавлява с това колко глупави са техните роби. Не е истина колко лесно и бързо могат да създадат хаос и да побъркат робите.
  • 17 Роби

    19 4 Отговор
    може и за добре да е, този изцяло сив сектор с големи привилегии, да се пооправи,

    Коментиран от #66

  • 18 някой

    32 2 Отговор

    До коментар #6 от "Хъш":

    Тъкма ще има причина за оставката.Ами свързаните с туризма сухопътен,авиационен транспорт? Ами липсата или рязкото намаляване на данъци от тия сектори? Ами тристата и кусур хиляди работещи само в туризма,отделно в транспортния сектор и там десетки хиляди? С тях какво ще стане? Ще пострадат и производителите на храни и напитки,не толкова разбира се , но ще го усетят рязко това намаление на потреблението,свързано с неработещи хотели,ресторанти,барове...
  • 19 Да ама не

    12 19 Отговор

    До коментар #12 от "Факт":

    Като си толкова смел защо не се разходиш до Италия? За малко. Ако не са ограниченията смъргността ще скочи още. И не е вярно, че об. грип е 2,8%, а е доста по- малко. Информирай се от мед. сайтове.
  • 20 Да ама не

    6 17 Отговор

    До коментар #12 от "Факт":

    Като си толкова смел защо не се разходиш до Италия? За малко. Ако не са ограниченията смъргността ще скочи още. И не е вярно, че об. грип е 2,8%, а е доста по- малко. Информирай се от мед. сайтове.
  • 21 Алфа Вълкът

    27 13 Отговор

    До коментар #15 от "Бок е бълхарин😂😂😂":

    Алах е син на Христос и Мария Магдалена. Но е бил дупен от дявола като малък и като пораства го коли за да си отмъсти и понеже нямало вече дявол. Алах създава Исляма, еквивалента на сатанизма. Като кара всички вярващи да му се дупят. Затова като се молите сте с главата надолу и задника към небето.

    Коментиран от #22, #29

  • 22 Ъм, не

    9 17 Отговор

    До коментар #21 от "Алфа Вълкът":

    Алах в буквален превод означава "Бог". Създателя на вселената. Не е човек, не е божи син. Християнството и исляма са една религия, разделена от две имена и култури. Нещото, което сатанистите не направиха с исляма, е да го убият духовно, както сториха с християнството.
  • 23 Някой си

    7 5 Отговор
    Не Аллах, а Иса......Исус де, но то е едно и също нещо, сега за възникването на религиите ли ще спорим?
    И за последващите ги разделения на различни течения - юдеизъм, християнство и мюсюлманство?

    Коментиран от #25

  • 24 Гимлер

    6 1 Отговор
    Чикяр Си ти алфа мастурбатор
  • 25 Алфа Вълкът

    16 4 Отговор

    До коментар #23 от "Някой си":

    Религията е създадена да раздели 🐒 (мюсюлманите) от хората (християните).

    Коментиран от #28, #32

  • 26 прост

    7 20 Отговор
    Народ- слаба държава .Никой не стои в къщи остава много лошо .По късно ще го разберем За сега всеки си въобразява, че е безсмъртен .Бог да пази Българите.
  • 27 Гост

    49 2 Отговор
    А един от хотел в Банско всеки ден дава БЕЗПЛАТНО храна на нуждаещи се, това е така нареченият "турски хотел", който е собственост на турчина Бурхан, той и готвача му правят храната и я доставят безвъзмездно на нуждаещите се! Браво, г-н Бурхан! Защо не го ПОСЛЕДВАТ и другите "богаташи-родолюбци"? Нима само г-н Бурхан има загуби...?
  • 28 Гост

    6 7 Отговор

    До коментар #25 от "Алфа Вълкът":

    След като си се описал със ЖИВОТИНСКИ ник, не е нунжно да казваш, кой, какъв е! Много добре си се самоописал, браво!

    Коментиран от #31

  • 29 Гост

    5 5 Отговор

    До коментар #21 от "Алфа Вълкът":

    Хайванино/курт, ти ли знаеш за религията, ти си хайван и правилно НЯМАШ разум!
  • 30 никой

    17 2 Отговор

    До коментар #4 от "Факт":

    демагогия на световните Управници - финансова криза , бактериална криза , икономическа криза и пр. - ЦЕЛ - да се влее страх в населението - ЗАЩО -
    КОНТРОЛ тотален контрол
    ПАСТИРИ , КУЧЕТА , ОВЦЕ -средновековен постулат
    ГОСПОДАРИ - СТРАЖИ - РОБИ --- Идеалната държава - формулирана от Платон

    Коментиран от #39

  • 31 Алфа Вълкът

    5 2 Отговор

    До коментар #28 от "Гост":

    От монкитата ли си?

    Коментиран от #37

  • 32 Ъм, не

    9 4 Отговор

    До коментар #25 от "Алфа Вълкът":

    Спри да използваш клиширани фрази и се запознай с истината. И по-горе ви написах. Евреите ви въртят на малките си пръсти и ви се смеят колко сте слабоумни. Тези опитни зайчета, които крещят "Алах е велик" докато убиват християни, ЦРУ ги създава още от 50те години на миналия век. Под въздействието на хипноза са, затова след като си изпълнят мисията, се самоубиват. Това става след години бъркане в техните мозъци (чрез електрошок, тъпчене с LSD, давене и др.).
  • 33 az#Оставка!

    26 3 Отговор
    Сега разбрахте ли колко недалновидно беше да се залага на сектор като "туризма" за икономическото развитие на страната???
    Един грип и всичко умря! Де ги сега всички "светила", които настояваха България да се хване за туризма като удавник за сламка????
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Iliev

    5 3 Отговор
    Да се измислят стимули - ваучери за работници, инвестиции в инфраструктурата, безплатни чадъри и др. Тази година ще се разчита на български туристи и на съседните държави.
  • 36 Иванов

    6 2 Отговор
    Не под карантина ,а в затвора без право на лечение.
  • 37 Гост

    2 4 Отговор

    До коментар #31 от "Алфа Вълкът":

    Не ХАЙВАНИНО, ти си от тях!

    Коментиран от #38

  • 38 Бета вълкът

    2 5 Отговор

    До коментар #37 от "Гост":

    А ти си пълен непрокопсаник!!!!

    Коментиран от #41

  • 39 Терминатор

    1 1 Отговор

    До коментар #30 от "никой":

    Много точно казано!!!!
  • 40 Оня с китарата

    9 3 Отговор
    Както е тръгнало едва ли тази година ще има туристически сезон изобщо...??...
  • 41 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #38 от "Бета вълкът":

    Още един ХАЙВАН!
  • 42 Пъпъгал

    17 2 Отговор
    Ако имахме държавници грамотни и отговорни в МС, ако не бяхте разпродали Военновременият държавен резерв февруари месец, ако не бяхте платили за хвърчилата на картинка 2млрд. в БРОЙ!! и за НАПРЕД, ако имахме система на здравеОПАЗВАНЕ, нямаше да го усети нито туризма, нито транспорта. НО, поради липсата на тези две, ще си стоим по къщите... безработни.

    Коментиран от #58

  • 43 dif ot cc

    20 1 Отговор
    не гледайте бтв-та ,нови-стари телевизии и други манипулационни и обслужващи властта "медии" . колкото и да е страшно те ни го предават в пъти по страшно , изпълняват си поръчката перфектно..стресиране на хората до дупка...повсеместна паника и страх ,както им е наредено от чифутските хищници..
  • 44 Георги

    21 3 Отговор
    Ами той, туризмът, когато функционираше, носеще облаги най- вече за мутрите, депутати и министри. 90% от хотелите са тяхна собственост. И сега, не толкова, че ще се отрази на бюджета, колкото на тях. Затова е целия този рев и сополи.

    Коментиран от #46

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 дедо Йоцо

    14 3 Отговор

    До коментар #44 от "Георги":

    АБСОЛЮТНО ВЯРНО.Бойкот на всички тарикати.Не наливайте в шибаните им хотели.

    Коментиран от #47

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 muzis

    6 1 Отговор
    Е ,нали си вдигнаха заплатите оня ден с 300лв
  • 49 Челмето

    2 2 Отговор
    До всички тъпи българи .Хак ви е

    Коментиран от #73

  • 50 запознат

    3 3 Отговор

    До коментар #4 от "Факт":

    какви 7 месеца бе цървул ... болестта е открите на 31 декември 2019. Т.е. - 2 месеца и половина са минали
  • 51 Тапаци

    7 4 Отговор
    Даже и да махнат карантината утре мислите ли, че хората ще се пуснат по заведения, да купуват екскурзии и да си харчат като преди... Докато не победим вируса икономиката ще потъва. Така, че просто се пазете, за да пазим и икономиката.

    Коментиран от #72

  • 52 PlimP

    10 2 Отговор
    щом тва е най-силният сектро в "икономиката" ни, господ да ни е на помощ
  • 53 Гештапо

    5 2 Отговор
    Аз съм най-добрия главен. Само за няколко месеца от както съм на власт, вкарах всички ви затвора.
  • 54 Патриот

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Алфа Вълкът":

    Дано повечето от тях са драскачи по сайтове, като автора на тази статия, журналисти, политици(изключая Президента), олигарси и т.н.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Селянин

    9 1 Отговор
    Нормален икономически процес наречен Рецесия. Моето поколение е изживяло вече две. След това ще дойдат пак хубави дни. Запомнете нищо не се купува на кредит, защото оставаш роб до гроб.
  • 57 Оставка

    0 0 Отговор
    Оставка за убииците от ГЕРБ!
  • 58 Казуар

    1 0 Отговор

    До коментар #42 от "Пъпъгал":

    Ти явно си бетонна глава с много ограничен кръгозор.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 ттт

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Факт":

    Да проверим съотношението в Ломбардия! Защото ако не се вземат мерки, навсякъде ще стане Ломбардия.
  • 61 ЛЕЛЕ МАЛЕ

    2 0 Отговор
    ако туристическия бранш ви е най мощния икономически сектор значи сте много зле. все едно проститу.ията да бъде най мощния икономически сектор. ба.си недомаслените икономисти. какво произвежда туризма освен драпане на м.дете и бъркане по д.пките ? отКарибите *******

    Коментиран от #62

  • 62 ддс

    0 0 Отговор

    До коментар #61 от "ЛЕЛЕ МАЛЕ":

    Туризмът си е много мощен отрасъл. Защо мислиш, че всички хотели по нашите курорти са все на правилните хора? Защото там са големите пари без офромен инансов риск. В повечето туристически държави ситуацията е същата. Гърция и Турция са от изключенията.

    Коментиран от #71

  • 63 Турист

    2 0 Отговор
    И от кога туризмът е най-мощния ни сектор? Тук не сме Малдивите, не сме дори Гърция. Туризмът ни е важен отрасъл, но не и най-важен.

    Коментиран от #68

  • 64 Д-р дулитъл

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Миризлив пор":

    Много си зле... В Италия има вътрешно болнична инфекция... По 30 човека в стая, без лечение, затова и докторите се разболява...
  • 65 Космоса

    0 0 Отговор
    За баровчета от морето предлагам екскурзия до Луната.Там коронавирус няма!Промоция%%%%999000$

    Коментиран от #67

  • 66 БАРО

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Роби":

    Сивият сектор не е опасен Опасни са далавераджиите политици които го допускат според тебе сивия чичо дето изкарва днеска 50 лв по Опасен ли е от боклуците в народното събрание които правят далавери за милиони с твоите пари
  • 67 Дарт Вейдър

    1 0 Отговор

    До коментар #65 от "Космоса":

    Нека строят сега хотели не на плажа даже на колове във водата муааааааааааааааа
  • 68 БАРО

    0 1 Отговор

    До коментар #63 от "Турист":

    Как туризмът да не е най-важния отрасъл тука всички сме туристи в собствената си държава
  • 69 БАРО

    0 0 Отговор
    Упс грешка Не държава а страна
  • 70 Визан Такис лапа кис

    0 0 Отговор
    Елате гръцко тука няма мъртво вълнение няма щипалки и водата е чай и излиза по-евтино даже сме и по-близо
  • 71 ти луд ли си бе

    0 0 Отговор

    До коментар #62 от "ддс":

    така най-лесно се перат пари от кока А откъде са го видяли Естествено че от американците
  • 72 Какви 5 лв бе

    0 0 Отговор

    До коментар #51 от "Тапаци":

    За каква икономика говориш
  • 73 Крали Марко

    0 0 Отговор

    До коментар #49 от "Челмето":

    От Param ти го ке летиш
  • 74 Ало депутатите

    0 0 Отговор
    Тръгвайте по магазините на инспекция да пишете актове че всичко живо е вдигнало цените сега е моментът да събирате пари Айде че ми писна оня ден кебапчето 90 стотинки на пазарчето на Окръжна болница днеска Един и 40 някой беше казал май да се съобразяват с цените от последните три месеца ма Кой беше тоя
  • 75 аз съм Веска

    0 0 Отговор
    JW,RP;CJ FYE KE E UCIKF OD LCPU,CIKE =J,S/LDJ KDLISUCOE OD /RSJ UD;/DKRJE PDJF L /DKIUF =JD;SKCJ OD L.EPE LCL LISUD UCYD = /DKURJE R N,DKRJE.KRJE LE,RHR OD LCLEOCJ IJE,R.RPDJF,R PD /DKUKFJR =/DK OD HF W;F,SJ HFLEOFJF ICI PLWU =R=== M,FRPLFOIJLDJD KD IM[RD.KR KEYD PD .EU Q OD IM,DJ=
  • 76 Ново

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Веднага !!!!!":

    Тои поне има какво да скъса а простия човек може само да завижда и ръси глупости / учи колкото него тогава говори и пиши/
  • 77 Иво

    0 0 Отговор
    тая е толкова тъпа че нема накъде,имало еденични случай ми нали за това са тия мерки и извънредно положение за да си останат еденични случаите а не масово да се заразят хората МА ОВЦОО !
  • 78 костовирус

    0 0 Отговор
    Жалко за туризма с такива управници.Времето за ограничения ,може да се окаже полезно време за изграждане на инфраструктура и ремонти,строеж на алеи,тротоари,осветление,паркове и градинки,само че министърка далеко ,господ е високо и всичко си е на самотек.