Last news in Fakti

27 Август, 2012 17:05 832 1

„Уестингхаус“ е изпълнителят на предпроектното проучване за 7-ми блок на АЕЦ

  • „уестингхаус“-
  • 7-ми блок-
  • аец "козлодуй"

„УестингхаусЕлектрик Къмпани“ ще направи технико-икономически анализ за изграждането на нов блок на площадката на АЕЦ „Козлодуй“. Договорът за това бе подписан днес в присъствието на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.
В обявената на 7-ми юни процедура за избор на консултант участваха пет кандидата - УорлиПарсънс, Риск инженеринг, Арева самостоятелно и в консорциум с Мицубиши и Уестингхаус.
По думите на министър Добрев оценителната комисия е завършила успешно своята работа миналата седмица и сега с подписването на договора се дава официалният старт на проучването.
Окончателната оферта на Уестингхаус е за 999 500 евро, което е около 1.950 млн.лв. Министър Добрев подчерта, че цената е намалена с 16% от първоначално предложената.  Като следващи дейности по проекта ще трябва да се направят процедури за ОВОС и геоложко проучване. По думите на министър Добрев, за тях ще има други изпълнители и стойността им няма да надхвърли 5-6 млн. лв. Общият разход за необходимите предварителни дейности за вземане на решение от Министерски съвет ще бъде в рамките на 7 млн. лв.
За сравнение същото предпроектно проучване, с ОВОС и геоложки проучвания за проекта АЕЦ „Белене“, е струвало около 32 млн. евро – близо десет пъти повече в сравнение с проекта за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“, подчерта министър Добрев.
Президентът за Европа на Уестингхаус Ив Браше изрази своята благодарност за предоставената възможност да участват в предпроектното проучване. Компанията има 75-годишен опит в областта на технологиите, свързани с ядрената енергетика. Разчитайки на опита си, ще намерим най-доброто решение, каза Браше.
Технико-икономическият анализ ще обхваща преглед на два възможни проекта: проект с реактор тип ВВЕР, при който се използва вече закупеното от клиента оборудване заедно със Системи за контрол и управление и гориво на Уестингхауз и турбогенератор на Тошиба Корпорейшън и проект с изграждане и експлоатация на реактор с вода под налягане с мощност 1000-1200MW.Уестингхаус трябва да завърши работата си по този анализ до  март 2013 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 досещащ се

    0 0 Отговор
    .....Аха,лека-полека тъмната каубойска далавера,
    наложена ни отвън,вече започва да излиза на светло!....