12 886 108

Колко печелят германците

През 2019 година те са печелили средно по близо 4000 евро на месец бруто

Колко печелят германците
Снимка: Shutterstock

През 2019 година средният месечен приход на един гражданин в Германия е бил 3994 евро бруто, т.е. преди да бъдат отчислени таксите за данък, здравна застраховка, застраховка срещу безработица, социална такса и други. Излиза, че средният годишен брутен доход в Германия възлиза на близо 48 000 евро. Не бива да се забравя, че много работодатели изплащат и допълнителни бонуси - като коледни или летни надбавки. През 2010 средният месечен брутен доход е бил малко над 3200 евро.

През изминалата година средната работна заплата при жените е била с около 20% по-ниска, отколкото при мъжете. Като цяло обаче през 2019 заплатите са се покачили по-силно, отколкото през предходните две години. Според експертите обаче, на тази възходяща тенденция ще бъде сложен край - заради кризата от коронавирус. Покрай фалитите на фирми и растящата безработица доходите на германците ще намалеят, а това ще се отрази и на пенсиите, чийто ръст върви ръка за ръка с ръста на брутната заплата.

Различните браншове в Германия плащат доста различни заплати. В секторите банково и застрахователно дело, информатика и комуникации, енергетика средните месечни възнаграждения се движат в диапазона 5137 евро - 5393 евро бруто. Още по-добри пари се изкарват в нефтодобива и сродните му дейности, където средните заплати са дори между 6000 и 7000 евро преди данъци. Доста по-ниски са доходите в хотелиерския и ресторантьорския бранш, където средно на месец се изкарват 2451 евро бруто. Не са по-добре и онези, които се занимават с трудово посредничество. В този сегмент се изкарват средно 2460 евро бруто.

Добра заплата и без висше?

Нивото на заплатата зависи, разбира се, и от това в каква фирма работи човек. По-големите компании обикновено плащат повече. Освен това доходът зависи и от специализираните познания - например в областта на информационните технологии, а и от отговорностите, които поема работникът. Университетската диплома обикновено е фактор, който благоприятства по-високите доходи, но това не е задължително. В Германия има и хора без висше образование, които печелят доста добре. В повечето случаи те са преминали дуално обучение в рамките на две или три години. Ето и позициите, при които могат да се изкарват добри пари и без диплома от университет:

Регионален шеф на верига от магазини може да стигне до годишна заплата от 73 000 преди данъци. Търговските представители във фармацевтичния бранш изкарват годишно над 68 000 евро бруто. И в IT-сектора много хора без висше образование печелят добре. Както и данъчните съветници - по около 60 000 бруто на година.

А кои висшисти получават най-добри заплати?

На първо място са медиците. Един главен лекар печели годишно над 117 000 евро бруто - това са близо 10 000 на месец. Над 80 000 евро годишно изкарват фондовите и акаунт-мениджъри, както и лекарите-специалисти. Между 5000 и 7000 евро бруто на месец можете да печелите още в тези професии: патентно инженерство, банково консултантство, юрисконсулти, икономически контролинг, информатика с ръководни задължения.

Федералната статистическа служба е изчислила още с какъв материален и финансов ресурс разполагат хората в Германия. През 2018 година едно домакинство в Западна Германия е притежавало общи материални резерви на средна стойност около 180 000 евро, а в Източна Германия - около 88 000 евро.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 29 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Този коментар е премахнат от модератор

 • 2 Този коментар е премахнат от модератор

 • 3 no name no face no number

  39 19 Отговор
  не е важно по колко а на чии гръб ги печелят мдааа

  Коментиран от #55

 • 4 Този коментар е премахнат от модератор

 • 5 Този коментар е премахнат от модератор

 • 6 Немец

  153 13 Отговор
  Много непълна и подвеждаща информация. Ноооо ще Ви помогна господа журналисти т.е. никой не го интересува брутото, а нетното възнаграждение. Най-важната част от информацията, заради която хората четат цялата преписана статия липсва. Можеше по-просто с две изречения. Например: В Германия печелят през 2019 г. по 4000 евро бруто, но нетото е 2000, а за да сме честни - масовото средно заплащане "нето" е под 2000 - около 1700. А средният наем около 500 на човек. Поздрави.

  Коментиран от #11, #80, #83, #93


 • 7 Тито

  73 7 Отговор
  Не знам защо пишете само глупости.горепосочените цифри са бруто а не нето.знаете ли какви са данъците във Германия бе Балкански идиоти.има данъчни тарифни ставки от 1до6.ако си сам и нямаш семейство половината заплата в взима. Мама Merkel.

  Коментиран от #22

 • 8 Гост

  10 27 Отговор
  Тук нашите лекари, ако печелят колкото немските, ЗА ЕДИН МЕСЕЦ, трябва да бият г.за у тавана

  Коментиран от #100, #101

 • 9 плевен

  73 14 Отговор
  Куха статия, която нищо не казва. През цялото време говори за брутни доходи.Много по- важни са нетните /след приспаднати данъци/.Посъветвах децата си да отидат в Германия, и синът ми го обясни простичко: Това което ще спестя, след всички разходи там, е почти равно на спестеното тук.

  Коментиран от #36, #91

 • 10 От Германия

  45 4 Отговор
  Не се посочва един много важен факт - в Германия има финансови класове и работещите се облагат различно според това. Не гледайте колко се взима само, в Германия данъците са убийствени. Факт е обаче и това,че дори в Корона кризата се даваха бонуси на ВСИЧКИ в държавните служби в общината, където живея.
 • 11 Гост

  78 15 Отговор

  До коментар #6 от "Немец":

  Най-точния коментар. Ако не си лекар, инженер или с друга висококвалифицирана професия, животът на обикновения човек в Германия не е много по-добър от този на хората в големите български градове.

  Коментиран от #37

 • 12 От Германия

  33 6 Отговор
  Под държавни служби имах предвид държавните служители - полицаи, детски учители в държавните детски градини, държавна администрация... неплатени отпуски нямаше, както и намалени заплати. И представете си - бонуси! Къде го имаше това?!? В България детските учители колко време бяха в неплатен отпуск? Срамота ...

  Коментиран от #14

 • 13 Този коментар е премахнат от модератор

 • 14 no name no face no number

  36 18 Отговор

  До коментар #12 от "От Германия":

  Да в България е малко по зле от Германия, но не ми я хвали тази държава ама хич.Та и целият западнал свят.Истината е следната,когато ние живеехме добре в България и те живееха добре, но сега си е пълна тъпня überall
 • 15 Гост

  71 11 Отговор
  Поредната статия подканяща към емиграция. Работил съм 10 години в Германия до 2019 г включително. Хубаво е, че се споменава брутната заплата, но защо не споменавате, че средната удръжка от данъци е около 30 %, самостоятелна квартира от 15 кв.м с обща баня в Щутгарт например струва 500 евро, хр. стоки в последните години са на същите цени като в България, само че в евро, да имаш кола е скъпо удоволствие, ремонтите са безбожно скъпи, а в сервизите е пълно с некадърници също както у нас, но цените са двойни и то в евро.
 • 16 Уточнение

  31 6 Отговор
  От цялата статия личи много ниска икономическа и финансова култура. На първо време се научете да правите разлика между доход(под формата на заплата) на физическо лице, приход на фирма и печалба. Това са съвсем различни понятия. И бруто възнагражденията без да се взимат предвид удръжките под формата на данъци и осигуровки, не казват нищо! 2000 евро бруто в Германия и същата тази сума бруто в БГ са много различни неща.
 • 17 Гошо

  18 3 Отговор

  До коментар #13 от "оня с коня":

  А ти като си навит да вярваш на шекерени приказки ,никакъв катран няма да ти ги развали Ама все пак да знаеш ,в джова ти влиза нетото ,а брутото в статистиката
 • 18 Fast die ganze Wahrheit aber...

  44 7 Отговор
  ...но ако не си от висококвалифицираните търсени професии,дори и с висше заплатата ,,ти" лесно може да е и към 1800€ бруто което с повечко късмет към 1000€ Подвеждаща статия. Има една хубава приказка,,не ми казвай колко печелиш,кажи ми колко са ти разходите" а с 1000€ от които наем,застраховки...дори за храна няма да останат.

  Коментиран от #23

 • 19 Я кажи...

  27 7 Отговор

  До коментар #13 от "оня с коня":

  ...ти в Германия живял ли си,работил ли си ? Легално имам предвид. Плащал ли си данъци там ? Застраховки ? Ако не си hält die Klappe du scheisser.

  Коментиран от #90

 • 20 Гражданин

  35 0 Отговор
  Истината е че където и да живееш хората с власт (държавата) гледа да прибере максимално много под формата на данъци.
 • 21 Този коментар е премахнат от модератор

 • 22 asd

  27 19 Отговор

  До коментар #7 от "Тито":

  Е хуу де 2000 евро пак са 4000лв а не 1000лв като тука в Боколандия

  Коментиран от #40

 • 23 асдас

  36 12 Отговор

  До коментар #18 от "Fast die ganze Wahrheit aber...":

  там храната е по-евтина от тука само да ти кажа, и в София един наем на 2стаен в младост примерно е към 600-700лв при средна заплата 1100лв

  Коментиран от #29, #74

 • 24 Възмутен

  57 8 Отговор

  До коментар #13 от "оня с коня":

  След като прочетох коментара на дежурния трол, вече съм сигурен, че това е платена статия насърчаваща емиграцията. Разберете, че да се вземем в ръце, да освободим и оправим собствената ни държава е единствения изход от кризата. В западна Европа гледат на нас само и единствено като на евтина работна ръка. Забравете брътвежите на тия, дето цяла година блъскат като роби в Германия и единственото, което ги крепи е как ще се върнат в БГ за 20 дни, да си починат, да се похвалят какъв "рай" е на Запад и да се откъснат от действителността. Минал съм по този път, колкото и пари да печелиш, никога не си напълно щастлив, нито пък се чувстваш на мястото си!
 • 25 ех канада ....

  12 7 Отговор
  В Канада даже са и още по напред в заплащането ....
 • 26 Yavuz

  58 3 Отговор
  Липсата на правосъдие принуждава голяма част от българските граждани да напуснат България. В Германия не може да се спестява, но животът е по уреден.
 • 27 Богати

  35 11 Отговор
  Истината е , че камъка си тежи на мястото. Когато имаш уважение и достойнство никой не може да ти ги отнеме на никаква цена. България не е идеално място, но си има цена и тя не е никак малка за който я цени.
 • 28 Този коментар е премахнат от модератор

 • 29 no name no face no number

  30 8 Отговор

  До коментар #23 от "асдас":

  Ти немски зеленчуци ял ли си? с доматите можеш и тенис на маса да играеш и ако ги обичаш безвкусни и пластмасоподобни там ти е родината пали и ставай милионер и се кефи на високия ти стандарт и романтичният живот, хахаха
 • 30 123

  32 4 Отговор
  Всички България пишат за високите заплати от по 5000 Е които и хора без образование могат да имати създават илюзии като на бедна кокошка зърно сънува. Такива заплати има но това не е средната работна заплата нито е заплата след данаци и осигуровки. Германиа е уредена страна но всички си плащат данците и осигуровките.Без добро образование и много работа няма как да получиш 4000 евро, никой в Германия не плаща за работно присъствие както в България а ще работиш здраво без пушене на цигари и говорене. Когато ти дават такива пари си има и причина да ти ги дават която ще разбереш след като започнеш работа. на всички тези заплати.Доход до 9000Е не плаща данаци, доход от 9000 е 54950 е на година данака започва от 14% и завършва със 42%, след това е от 54950 до 109 900 Е на 42 % данък, и следващия е на 45%. Към тези данаци се добавя данък солидарност за всички който е 5.5 %, след това има църковна такса от 9%.аяко заплатати ти е 45000 е след данъцио ще получиш 28000 ако не си религиозен, наем на апартамент струва 1200 Е на месец може малко по малко или повече в зависимост къде си.850Е са разходите за сам човек на месец, доктор получава след данък 3900 Е или 4 пъти от разходите на един човек за месец.освен това има и отчисления за здравна осигуровна максимално 427 на месец поделено между работника и работдателя до касимално 770Е на месец. А български номера да не си плащаш данаците и осигуровките не минават.
 • 31 Schnauze voll, von alle in Kartoffelland

  34 3 Отговор
  Сега, ако може и аз да напиша няколко реда. Тук в Германия могат да се пестят пари,но за целта трябва да си със семеймтвото си тука или да живеете по 4-5 човека в гарсионера. Идваш отиваш в Арбайтсамта и ти дават един лист с Цайт фирми(временна заетост). Питат те аусбилдунг(обучение) имаш ли, езикови познания минимум Б2? Чуват те ,че говориш развален немски и ти дават листът с адресите на цайт фирмите. Ходиш едни ти казват 9.96 други 10,трети 10,50 евро на час. Намираш някакви дето ти казват 11,80 на час-очите ти светят,казваш добре,правят договор на момента IGZ tarif,питат те за данъчен клас,казваш им 1,питат те за кола казваш им да. Работен панталон,обувки и защитни ракъвици и си ти. Бруто правиш 2400-2500 с много извънредни часове, и работа на 3 смени,който ти ги слагат в цайт контото. Значи можеш да работиш 210 часа,по договор цайт фирмата ти изплаща 160 ,другите 50 настрани.Взимаш Нето 1.500 и викаш: Е аз в БГ не съм виждал такива пари. И се почва на първо число наемът минимум 500 евро,бензин до работата около 200 евро,храна 250 евро. За цигари и алкохол и не си помисляш,че водката Абсолют 0.7 е 15 евра или червеното Джони е 18 евра,цигарите са 6-7 евра. Остават ти едни 500 евра настрани.Колата Ако се строши най евтините сервизи взимат 50 евро на час само за труд,отделно всеки сервиз работи с различни доставчици на части. Квартира в се взима трудно и ти я дават без лампи дори. При семейства а е друго-жената бачка взима едни 100-1200 евро децките са к

  Коментиран от #61

 • 32 Другата истина

  44 0 Отговор
  Преди Горбачов, цял свят работеше на 8-часов работен ден! Днес само държавните служители имат тая привилегия! Като работиш по 12 часа, събота и неделя, само за спане мислиш!

  Коментиран от #33

 • 33 И аз

  29 1 Отговор

  До коментар #32 от "Другата истина":

  тва се чудя. Уж автоматизация, развитие на технологиите, по-висока производителност, а сега се налага да се бачка повече часове.
 • 34 Боги

  41 2 Отговор
  Честно казано , който си има собственост, си е добре навсякъде. И в Африка и в Азия. Който няма нищо, си търси късмета по света. Това е истината.
 • 35 Този коментар е премахнат от модератор

 • 36 гост

  23 4 Отговор

  До коментар #9 от "плевен":

  не лъжи !!! Тук нищо няма да спестиш, всичко отива за храна и сметки!
 • 37 Д. Петров

  22 13 Отговор

  До коментар #11 от "Гост":

  Абе арабелите го казаха по-простичко по телевизията:"По-добре бездомно куче в Германия, отколкото човек в България"!

  Коментиран от #64

 • 38 Пелтекът

  10 1 Отговор
  Те печелят, ами БГ какво печели...!?
 • 39 Бонд, Джеймс Бонд

  31 1 Отговор
  Не хвърляйте така цифри във въздуха, щото ще последва вълна от самоубийства. Отиват нашите и ако имат договор с немска фирма, парите са на 70% спрямо месните, слагат им данъка, плащат наем и останали 500-600 евра. Ако работят двамата съпрузи що годе става, ако е само единия е кофти. Ако са 3-4 членно семейство наема с допълнителните сметки е 7-800 до 1000-1200 евра. Другия вариант е работа в сиво-черния сектор, квартира от работодателя и други такива кучешки условия. Там семейния вариант отпада, щото семейство ти стават другите тъпаци като теб
 • 40 Гастарбайтер

  30 1 Отговор

  До коментар #22 от "asd":

  500 евро наем, 150 евро сметки, 100 евро нафта щото никой не работи в града в който живее даже и немците. 30 евро телефонен абонамент, 30 евро фитнес абонамент, 50 евро застраховки за дома и правна защита, 250 евро вноска за кола, 50 евро застраховката месечно с пълното каско . 300€ храна, 200€ цигари, 50€ алкохол който пие малко 30-50€ глобичка за превишена или паркинг еднократно в месеца случва се и на внимателните. 20€ паркинг като посещаваш съседния град. 120€ за кафенета, сладолед, вода и тоалетна щото не може у храста да го наречем социален живот без ресторанти различни от дюнерджийница 150€ да се отделят за отпуската до България веднъж годишно. От там нататък за колата или извънредни разходи Масла, гуми ремонтчета някой работи не дочакват отпуската в България. Купиш си профевионален тиган, или блендер. Или си фитнес маниак 200€ химията им струва на месец знам от познати. Данък радио и телевизия 52€ на тримесечие. Хората без образование работят за макс 4 бона бруто демек 2 чисто и от там започване с горните разходи. Може би наистина се живее горе долу по -същия начин като в голям БГ град. Най голямата инвестиция под 30г възраст е образованието. След 30 семейството.

  Коментиран от #53

 • 41 Начо

  29 5 Отговор
  На 2000 бруто,чистите са 1140.В бял квартал,двустайно е 1200 до 1400 на месец с включени консумативи.Трябва да сте най малко двама.Изкарах 5 месеца и смисъл никакъв.Ако е като за скотски живот,600,700 на месец. В София правя 2000 чисти,ако се озоря мога и повече.Купона е по як,пич..те са по яки,тук да ми родителите и роднините,за чий да работя за германски пенсионери и мюслита

  Коментиран от #43

 • 42 Този коментар е премахнат от модератор

 • 43 Ако си

  10 10 Отговор

  До коментар #41 от "Начо":

  Бил на 2000 бруто,пак си бил добре.Полицай в германия започва с 1450,медицинска сестра с 1300,в социалните домове и с по малко.

  Коментиран от #50

 • 44 Други с коня капаците на коня

  2 10 Отговор

  До коментар #13 от "оня с коня":

  Нямаш ли познат да го питаш, та пишеш гадателски. Имам познат в Германия, монтажник часовата му ставка е 14.50 евро, с платени здравни, пенсиони и др. Чисто 14.5 евро, 2 семейства в апартамент по 350 евро.
 • 45 цербер

  7 10 Отговор
  През 2019 година те са печелили средно по близо 4000 евро на месец бруто. И БРУТНИ ДА СА,ТОВА СА БЛИЗО 8000 ЛЕВА НА МЕСЕЦ. АКО ЗАПЛАТИТЕ НА РАБОТЕЩИТЕ ХОРА В БЪЛГАРИЯ БЯХА ПО ТОЛКОВА,БЪЛГАРИЯ ЩЕШЕ ДА ПРИЛИЧА НА ДУБАЙ. Но с мин.запл. от 650 лева и бабина пенсия от 300 лева най-много е да идеш няколко пъти до кварталния магазин,след като си платиш консумативите и после свивка. Това е България днес.

  Коментиран от #87

 • 46 Петър Андонов

  38 1 Отговор
  Поредната стъкмистика на DW,нямаща нищо общо с реалността в Германия,която е ,че немците живеят най-бедно от всички западняци. Първо на първо -рядко има заплати над 3000 евро бруто там ,от които по ред критерии ти остават между 1800 и 1500 евро-дали си женен,имаш ли деца и т.н. Повечето немци разполагат с не повече от 1500 евро чисто. Но наемите в градовете са бая високи. Този наем от 500 евро,който е написал един човек по-горе е на гарсониера на 50 километра от Берлин,където иначе е към 800-1000 евро гарсониерата на месец. Е,след наема на много хора им остават към 500 евро,освен ако не живеят по селата или гетата. Изключение са не повече от 10% от населението като доктори, лекари,адвокати,архитекти, майстори строители. Останалите се гърчат с тия 500-700 евро,които са за храна,гориво и т.н. А немските пенсионери са с най-ниски пенсии от цяла Западна Европа и едвам и за наема им стигат парите. Живял съм в Германия и ви го казвам от опит. Всичко друго са сметки по брутна заплата,без отчитане на данъците и разходите.

  Коментиран от #47, #49

 • 47 Нерви

  3 12 Отговор

  До коментар #46 от "Петър Андонов":

  В Германия няма месечна заплата а часова ставка. Пишеш неистини. Провери, стара информация не пробутвай.
 • 48 Петър Андонов

  27 2 Отговор
  Не пиша наистини. Да,прав си за часовата ставка ,но пиша какво ти остава ,ако работиш на пълен работен ден . Но и немалко хора работят на половин работен ден. Иначе да -минималната часова ставка е 10.50 евро. Сметни ги колко излизат и ще видиш какво се получава бруто. Ако в Германия се живее добре,аз съм на китаец. Нищо не ти остава освен ако не си сред посочените от мен 10% или не живееш като куче някъде в покрайнините и селата.

  Коментиран от #70

 • 49 гост

  11 1 Отговор

  До коментар #46 от "Петър Андонов":

  просто сравнение - високо квалифициран, на една и съща работа и тук и там. в бг - от 2019 г. чисто 2043 лв. там - до 2018 г. чисто 4475 юро. разходите едни и същи в съответната валута. там малко по-големи. краен резултат обратно в къщи. апартамента там под наем.
 • 50 123

  4 4 Отговор

  До коментар #43 от "Ако си":

  Мед сестра прави 2400 -3000Е на месец
 • 51 Фен

  12 4 Отговор
  Много сънародници правят грешката да се за бута в големите градове къде квартирите са безбожно скъпи, малки и в по лошо състояние. Иначе при 2ма работещи дори и на нормална заплата без да са специалисти ако не са взели порше на лизинг и да се над скачат се живее сносно по въпроса за храната тя като разход не е особено голямо перо в бюджета освен ако не закусваш със хайвер и съомга примерно
 • 52 Запознат

  24 5 Отговор
  Средностатистическият немец без висше и аусбилдунг работи за около 1700 - 2000 евро нето. Приятелят на племенницата ми е инженер, щойер класа 1,заплата бруто 6000, след данъци чисто взема 3000. Тук колкото повече вземаш толкова повече те дерат с данъците.

  Коментиран от #56

 • 53 Абсолютно

  11 0 Отговор

  До коментар #40 от "Гастарбайтер":

  Точно казано
 • 54 Ххх

  19 3 Отговор
  Като чета коментарите, оставам с впечатлени, че в Германия е много зле и германците вече са се запътили към България.

  Коментиран от #66

 • 55 Този коментар е премахнат от модератор

 • 56 ауслендър

  7 8 Отговор

  До коментар #52 от "Запознат":

  Запознат си ама не толкова, в Германия има един бюлюк данъчни облекчения, данъците ти зависят от много неща, но най вече дали си семеен, имаш ли деца, колко деца имаш. Със сигурност не са 50% от заплатата! Около 40% се движи, ако работника не е обвързан!
 • 57 Нищо не знам, само си говоря

  16 9 Отговор
  Много е зле в Германия, имат чудесни пътища, карат чисто нови коли, храната в магазините е по-качествена и по-евтина от тук. Здравеопазването и образованието са на светлинни години пред нас и каквото друго изброя е по-добро от България (като изключим природа). Нищо де, германеца е тъп нека си живее там и само да не разбере колко е яко тук в Българи, че ще вземе да дойде.

  Коментиран от #60

 • 58 Петър Андонов

  12 2 Отговор
  Аз пиша за Берлин,а там взимат с 20-30 % по-малко пари от примерно Хамбург,Мюнхен или който да е друг голям или средноголям град. Така че може и да сте прави повечето от вас , но в Берлин още не могат да се оправят и си е по-бедно.

  Коментиран от #62

 • 59 Някой си

  13 0 Отговор
  Разликата между бруто и нето не са само данъци, а са осигуровки за безработица ,здравна каса , пенсия и т.н.
 • 60 no name no face no number

  11 6 Отговор

  До коментар #57 от "Нищо не знам, само си говоря":

  пътища ок ,че карат нови коли немците и балъците взели ги на кредит ок, но за здравеопазването и образованието мноого има какво да се желае, през социализма нашето здравеопазване и образование беше мнооого по добро от немското и да ти кажа ползвал съм ги и двете

  Коментиран от #63, #73

 • 61 Deutscho

  6 1 Отговор

  До коментар #31 от "Schnauze voll, von alle in Kartoffelland":

  99,9% правилно, 0.1% късмет при намирането на квартира и работодател
 • 62 млад боклук социалист

  6 1 Отговор

  До коментар #58 от "Петър Андонов":

  Долу-горе е така обаче защо не уточниш каква е разликата в цената на квартирите, храната, услугите, транспорта и ред други неща в посочените от теб градове? Сравнено с другите големи градове в Германия в Берлин е най-евтино да се живее, дори квартирите понякога са на половин цена в зависимост от квартала, храната в много магазини на Берлин е дори по-евтина от тази в БГ.
 • 63 Този коментар е премахнат от модератор

 • 64 Гост

  3 1 Отговор

  До коментар #37 от "Д. Петров":

  Какво да ти кажа, въпрос на принципи е!
 • 65 Аз съм си аз

  18 1 Отговор
  От първо .Живея в малко курортно селище за 90 кв/м апартамент плащам общо всичко 720 евро имам парко място също влиза в наема.работя за 12€/час плюс премия. Не съм специалист.Не пестиш много но за сметка на това живееш нормално и спокойно
 • 66 Наблюдател

  15 1 Отговор

  До коментар #54 от "Ххх":

  Има разлика дали си германец, дали си "бежанец" или източноевропейски гастарбайтер. Ти да не си мислиш, че като заминеш за Германия и ще заживееш като германците!?

  Коментиран от #72

 • 67 Galya

  10 2 Отговор
  ГОЛЕМИ ЛЪЖИ НЯМА ГОЛЕМИ ПАРИ ПОЛОВИНАТА ЗАПЛАТА КАЖИ РЕЧИ ОТИВА ЗА ДАНЪЦИ АКО САМ АКО Е ПЪРВИ КЛАС ДАНЪК ЖУРНАЛИСТИТЕ ДА ПОСМАЛЯТ ЛЪЖИТЕ ВГЕРМАНИЯ КОЙТО НЕ СИ ПЛАЩА ДАНЪКА НЯМА ПРОШКА
 • 68 Този коментар е премахнат от модератор

 • 69 Schnauze voll von alle in Kartoffelland

  8 1 Отговор
  Един ми е написъл за данъчни облекчения? Ако говориш за Щоер ерклерунг го правя всяка година-връщат ти надвзет данък,представят сё бележки за ремонт на колата,фишовете със заплатата,разпечатка от работодателя в кои дни си работил и на колко км е работата ти,работни обувки и облекло,самолетни билети до БГ. Енергото ми върнаха 114 евро тая година надвзети пари,защото 1 човек плаща по 35 евро ток,2-ма 70 и тн. В Мюнстерланд съм ,гледах в квартала да преобладава белия цвят има немци,руснаци и малко турсуни. Даже от 1 година едно турско семейство се настани във входа, от тогава крясъци и викане и спокойствие то отиде по дяволите.И не поздравяват ,като се разминават по стълбището. Но пък нямаме албанци,косовари,кюрди,арабухи,дори кварталната пицария я държат Италианци(Джино и Лучия). Бившата ми приятелка рускиня дошла като е била на 7 тука,в Лидл взимаше 1.700 и така. Друго чехи и словенци аз не съм виждал тука ,като гастърарбайтери. Виж румънци,унгарци,поляци,руснаци,турсуни,македонци с бг пас,или сърби има яко,че дори и косовари. Дори испанци и италианци идват сезонно да работят. Но чехи и словенци,не съм виждал.
 • 70 ВЛАДИСЛАВ

  10 1 Отговор

  До коментар #48 от "Петър Андонов":

  Много точно 80% от Българите в Германия не знаят за какво са тук. Просто вдигат прах и мизерстват. А ако имаш и 2 деца.... Страшно.
 • 71 Сега да видим

  4 0 Отговор
  Пратих линка на мой познат работещ в Германия и ще видим кои са тролчета.
 • 72 Ххх

  15 1 Отговор

  До коментар #66 от "Наблюдател":

  Не си мисля, ами е така. От 5 години съм тук, първите 2-3 години докато науча езика бях като в България и тогава не съм бил зле, а сега въобще не се оплаквам. Но е факт, че с мързел не става.
 • 73 Миии

  2 0 Отговор

  До коментар #60 от "no name no face no number":

  То става въпрос за днешно време, не за социализма.
 • 74 стоян

  5 4 Отговор

  До коментар #23 от "асдас":

  До 23 ком -Глупости говориш -храната била по евтина -Тук ако е един лев -там е едно евро

  Коментиран от #92

 • 75 Нилето

  10 2 Отговор
  Продуктите изчезват от рафтовете , цените скачат и скоро ще е най-богат този със земята за посев . Не пясъчна почва а чернозем и слънце и вода. Храната в Германия ще стане страшно скъпа
 • 76 Ооо

  4 0 Отговор
  Реалноста е друга .
 • 77 Биляна

  9 3 Отговор
  4000 Евро бруто , 2600 чисто , 1600 Евро наем за двустаен апартамент в средно скъп квартал в Мюнхен. Ако не живееше с приятелката си която също работи синът ми не би могъл да си позволи този наем , доскоро живееше с други хора в голям апартамент , за една стая 850 Евро.

  Коментиран от #81

 • 78 гост

  17 6 Отговор
  Виждам, че има хора, които реално са в Германия и могат обективно да кажат какъв е стандарта на немците. За съжаление това е гледната точка на емигранта, който се опитва да се впише в обществото от най-ниско ниво. Аз съм в БГ, сестра ми е в Щутгарт от 2000 г и е ръководител в Даймлер. Стандартите и на двама ни са подобни. И двамата караме нови коли, но тя ползва отстъпка от Даймлер и всяка година (февруари) е длъжна да вземе нов модел. Аз съм привърженик на BMW и сменям през 3 год. без отстъпки в БГ. Имат ап. в Щутгарт и го изплащат за 20 г. Тук имам дава ап. в центъра на София, които са изплатени. Не се лишаваме от ходене на почивки навсякъде по света, но тя може за 2 седмици, а при мен няма ограничение. Завършили сме в България МГ и после ТУ. Работим като компютърни инженери. За мен Германия е лош избор и непрекъснато я убеждавам да се върне, но явно нещо не разбирам и тя продължава да е там. Лисва ми :(

  Коментиран от #79, #85, #98

 • 79 Този коментар е премахнат от модератор

 • 80 Полу лалугер от Хонолулу

  7 1 Отговор

  До коментар #6 от "Немец":

  Правилно ! Не е важно колко получаваш а колко ти остава .

  Коментиран от #82

 • 81 гост

  11 2 Отговор

  До коментар #77 от "Биляна":

  Всички с тоя наем започвате, данъци, здравни, нищо не оставало, ...........моляяяя??????. А в София колко е един наем???? 800-900лв и............. една керлива заплата 1500лв(ако е чисто ама не е) и как ще се храниш? Хляб и кисело мляко може би? Ае стига сте плюли Германия, не съм чул германец да се забърза да работи в Бг, обратни примери обаче са много.!!!!
 • 82 Този коментар е премахнат от модератор

 • 83 Този коментар е премахнат от модератор

 • 84 гост

  12 3 Отговор
  Който е работил там знае какви данъци се плащат. При мен като сам човек без семейство ми взимаха по 45% данък и от 3х.евро заплата бруто падаше на 1700евро, работник на линия в завод, през посредническа фирма за сходна работа падашна 1400-1500евро. Голямото обаче идва когато семейното ти положение се промени:например имаш две деца, жена и изплащаш ипотека, тогава данъците ти спадат до 25%, това е тяхната политика на подпомагане. Освен това ако имаш нисък доход идват социалните и ти доплащат до минималния стандарт: двойка с две деца по сметка трябва да има разполагаем доход от 2000евро например, но работи само бащата за 1400евро, тогава социалните ти плащат наема от 600-700евро, ако нямаш пералня ти отпускат ваучер за това, имам приятелки, останаха сами с дете и на минимална запалта, плащаха й дори пелените за детето и няколко часа кеш пари за бавачка, за да може тя да излезе. Доста по-различно от тук е, там се субсидират работещите и плащащите данъци, а у нас ти дават 20тачка на дете за цялата година, един вид като си изряден, бълскаш се и си плащаш данъците заслужаваш пакет дъвки според нап.
 • 85 Този коментар е премахнат от модератор

 • 86 Антикомунист

  9 4 Отговор
  Който е живял и работил по дълго в Германия виждате ли как добре знае за какво става въпрос: така че стига плюхте България.Това което сме постигнали въпреки комунизма 45г.и комунистите които пречат в момента е много.Ще кажете: другите направиха повече- да ама нямаха в прехода Луканов и Виденов и нашите комунисти.
 • 87 ДО ЦЕРБЕР

  9 3 Отговор

  До коментар #45 от "цербер":

  След като коментираш положението днес, редно е да коментираш какво доведе, до 3-те икономически катастрофи на Б-Я; за разграбването и приватизацията; за ограбените спестявания при банковият фалит и откраднатият пенсионен фонд (Р.ГЕЧЕВ, К. ИМПЕКСОВА, ДС и производните им олигарси) над 200 млрд. $. Истината за обявеният МОРАТОРИУМ от А. ЛУКАНОВ. Имате ли представа, на колко възлизаше външният дълг, завещан ни от Т. ЖИВКОВ и ЧЕРНОБИЛ? Преходът беше дълъг и тежък, но истината е, че всичко беше в застой по времето на СТАНИШЕВ, 3-ната коалиция (за 800 дни ще ви оправим!)и ОРЕШАРСКИ. Истината е, че бивният финансовият министър Калфин призна по БТВ, че В. Божков му е предложил закона за хазарта, в който "случайно" е изпуснат текст за ДДС. Случайно представи ИВАНЧЕВА за кмет на Р-Н Младост. Появи се и истината, как Е. МИЛИОНЧЕВА, ИВО ХРИСТОВ и още една дама (червените евродепутати в Брюксел)точели пари от ЕФ, които влизали в партията на ПОЗИТАНО 20. Как мислите, "запозната" ли е тяхната лидерка К. ИМПЕКСОВА. Е, вече са уведомени в ЕП и ОЛАФ. В Б-Я им минаваха номерата и лъжите, но Брюксел, не е Б-Я. Отново се доказа, че крадците викат, дръжте крадеца. Това е най-паразитната и вредна партия за Б-Я. С каква вещина правят предложения, как да бъде разпределян бюджетът, за който нямат никакви заслуги, стига да не са от техният джоб и да не носят отговорност така, както им се размина разграбването 1996-97г., тъй като си приеха законът за давност. Наглостта им няма край.
 • 88 Антикомунист

  6 0 Отговор
  До 87 браво ,само че за съжаление голям процент виждаш колко им е багажа .Лошо е да си простоват.
 • 89 Този коментар е премахнат от модератор

 • 90 YU2orviBAL

  1 0 Отговор

  До коментар #19 от "Я кажи...":

  В императив умлаута ти не е верен и не е на място, т.е. ... Halt usw...
 • 91 Борислав

  0 2 Отговор

  До коментар #9 от "плевен":

  Бе не за спестеното, а за живота. Поне храната им е храна. Образование, здравеопазване. Всичко.
 • 92 Борислав

  5 0 Отговор

  До коментар #74 от "стоян":

  Правилно. Ама какво получаваш за едно евро. При една от командировките си там, купих от супермаркет в центъра на Берлин немски аналози на салам Камчия, 3 най-евтини бири, хляб и майонеза най евтини. Я да видим сега си рекох и си прекарах вечерта с таблета и тая гняс. Е не е гняс, храна е. Иначе да, в Бг 6 лева, там 6 евро.
 • 93 Този коментар е премахнат от модератор

 • 94 Владислав

  5 1 Отговор
  Личи си, че авторът не е видял Германия. Статия написана само за пълнеж. Аз сега съм в Германия, без език и без образование забравете за тези пари. Аз ги вземам бруто но с нощен труд+извънреден труд+ пътуване. Почивам два дни,като е денят се прибирам в квартирата си. Така че не е както се описва. Жена ми ги взема нито но е немкиня с добро образование.Изводите си ги правете вие.
 • 95 Този коментар е премахнат от модератор

 • 96 Този коментар е премахнат от модератор

 • 97 Брах ви лайката гербаджийска

  4 1 Отговор
  Да зактиваме тая проста държава и да се изнасяме към германия па боко да си седи тука и да се вози с ждипката по празните магистрали и да си управлява пустата територия
 • 98 Рос

  4 0 Отговор

  До коментар #78 от "гост":

  Гост, това че си завършила ТУ - еми нищо не значи в България ! От моя випуск 1/2 МГ , завършиха МЕИ. И не можахме за един апартамент да спестим в Родината. .. Научени сме на труд и честност,ако това е важно.
 • 99 от немско

  5 2 Отговор
  Има една максима, която гласи: „Не е важно колко пари печелиш, а колко ти остават накрая на месеца“. Тези бомбастични цифри за средна заплата са много подвеждащи. Първото което е има много шефове и мениджъри, които получават по над 100 000 евро на месец и накрая на годината взимат милиони бонуси. Тези пари разбира се покачват летвата високо. Има спортисти, които изкарват също милиони на година. Те също са в кюпа. Така, че тези цифри са нещо, като какво най-често ядете с комшията си. Ами ядем пържоли и боб. Той яде пържоли, а аз боб, та средно ядем пържоли с боб. Добре звучи, нали. Другото нещо е, че от тези пари „средните“ махате едни 60%, които са застраховки, осигуровки и данъци (едни от най-високите са в Европа и в света). Чисто ви остават около 40% от брутната заплата. От тези пари махате огромно високите наеми. Около 500-600 евро НА ЧОВЕК, бюджетно жилище на не скъп немски град. В Мюнхен спокойно ги сложете 800-1000 Евро. Сложете изплащане на кола, телефон, интернет, някакви забавления и ударете накрая чертата да видите какво е останало, ако нещо изобщо е останало! Когато беше доич марката парична единица нещата бяха други и в Германия се печелеше добре. Откакто въведоха еврото е станало доста зле и не се печели никак добре, а за спестяване трудно може да се говори, ако живееш нормално, като бял човек.
 • 100 Този коментар е премахнат от модератор


 • 101 Този коментар е премахнат от модератор

 • 102 Динко

  5 0 Отговор
  Вие не разбрахте ли,че по цял свят можеш да спестиш сериозни пари само ако си висококвалифициран образован специалист или се занимаваш с някаква незаконна дейност,всичко останало са измамни приказки за балъци,които цял живот бачкат за да изплатят един апартамент или някаква малка къща в черен квартал и карат кола под наем на така нареченият оперативен лизинг.
 • 103 Димитър

  2 0 Отговор
  Добре , колко от тях имат собствено жилище ????
 • 104 Този коментар е премахнат от модератор

 • 105 Трабант с каскет

  4 0 Отговор
  Предполага се че колкото по-дълго пандемията с КОВИД19 продължи, толкова по голяма е вероятността да предизвика много голяма икономическа криза. Ако това стане, тези държави които вече 30 години се присмиват и оплюват България, ще усетят на свой гръб през какъв кошмар минаваме от 1989 година, който продължава и сега. Когато тогава в държавата ни пристигна "демокрацията", веднага унищожи индустрията и икономиката ни, което създаде огромна безработица икономическа криза, като в резултат от това прогони милиони българи да търсят работа в други държави, да работят и живеят като трета ръка хора в гетата им.

  Коментиран от #106

 • 106 123

  2 0 Отговор

  До коментар #105 от "Трабант с каскет":

  Демокрация в България не имало и няма.Има само една промяна че в България в България можещ да гласуваш и за друга партия.та вместо да гласуваш само за БКП, сега глауваш за БКП-ГЕРБ,БКП-ДПС,БКП-БСП,същите хора но сега като икономически елит.

  Коментиран от #107, #108

 • 107 Този коментар е премахнат от модератор

 • 108 Иван

  1 0 Отговор

  До коментар #106 от "123":

  За това че в България няма демокрация си прав. Това което ни го пробутаха за демокрация, си е чиста мангасарница. Разликата между политиците ни през соца и сегашните е, че тогава онези работеха за България, а не срещу нея.

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.