Last news in Fakti

10 Януари, 2024 03:48 3 098 51

10 януари 1944 г.: Най-разрушителната бомбардировка над София ВИДЕО+СНИМКИ

  • софия-
  • бомбардировка-
  • втора световна бойна-
  • враца-
  • скопие

Освен столицата на България цели са били Скопие и Враца

10 януари 1944 г.: Най-разрушителната бомбардировка над София ВИДЕО+СНИМКИ - 1
Снимка: Shutterstock

На 10 януари 1944 година по време на Втората световна война е извършена най-разрушителната бомбардировка над София.

Върху столицата са хвърлени над 1700 бомби, стотици са загиналите и ранените, предимно цивилни граждани. Разрушенията са многобройни.

През деня американски бомбардировачи извършват рейда, а през нощта - британски самолети.

Около 12,30 ч. на обед формация от около 200 американски бомбардировача В-17 и В-24 е на подстъпите към София.

Съпровождат ги не по-малко от 100 двукорпусни изтребителя Р-38 “Лайтнинг”.

Бомбардировачите нанасят удар по София в 12,35 ч., а в 22 часа през нощта 80 британски бомбардировача “Лелингтън” повтарят удара и хвърлят нови 1000 бомби предимно в източните квартали.

Убити са 750 души, ранени са около 700.

Напълно са разрушени 3304 сгради, частично – 427.

Съобщителната и водоснабдителна мрежа са прекъснати, пламтят южното крило на Народния театър, сградата на БАН, съседните здания....

Това е първата съвместна дневно-нощна атака, при което английската авиация атакува през нощта, а американската, която има по-добро изтребително прикритие – през деня.

Дневната е извършена от 330 американски самолета.

Градът е атакуван от два американски бомбардировъчни полка В-24 и В-17 „Флаинг Фортес“ – около 220 бомбардировача и 110 изтребителя „Лайтнинг“.

Бомбардировката е извършена към 13:00 часа когато атакуват бомбардировачите, т. нар. „Летящи крепости“.

Потвърдено е участието на 143 B-17 Flying Fortress, 37 B-24 Liberator) и 110 изтребителя P-38 Lightning.

Срещу тях от Божурище, Враждебна и Марно поле при Карлово излитат общо 73 самолета – 43 български от 6-ти изтребителен полк и 30 немски изтребителя.

От софийските летища се вдигат – 2/6 изтребителен орляк с 23 Dewoitine D.520 и 3/6 изтребителен орляк с 16 Me-109G[47] и от Карлово едно крило (ято от четворка изтребители) Dewoitine D.520 от 4/6 изтребителен орляк, водени от кандидат-подофицер Тодор Розев.

На бой в защита на София излита и германската ескадрила I./JG 5 „Eismeer“ с 30 изтребителя Me-109G, водени от своя командир кап. Герхард Венгел.

От ПВО са изстреляни 1958 снаряда. Във въздушния бой са свалени от българите 6 „летящи крепости“ и 5 изтребителя, немците свалят още 3 бомбардировача, защитниците на София дават 2 жертви – загива подофицер Симеон Михайлов /самолетът му внезапно полита към земята и се разбива при с. Мало Бучино, вероятно загуба на съзнание поради тежък синузит/ и германският изтребител кап. Герхард Венгел, убит край Радомир в бой с няколко вражески изтребителя.

Ранени са още 3-ма немски летци: оберлейтенант Роберт Мюлер и .оберфелдфебел Калвайт, унтерофицер Холткьотер. [48] В 22 часа същата нощ София е нападната от още около 80 британски самолета и въпреки изстреляните 1310 снаряда от зенитната артилерия противникът успява да нанесе още поражения на града.

В резултат на дневното и нощното нападение на София загиват 947 човека и са ранени 710.

Тежко ударени са 3731 сгради – разрушени 93 държавни и 3211 частни сгради и 427 са полуразрушени. Хвърлените бомби над София са общо 1784.

Жестоките въздушните удари на 10 януари силно разстройват обществения живот в столицата и започва евакуация.

До 16 януари 300 000 жители напускат града.

Българите обаче карат самоуверения в огромното си числено превъзходство противник също да плати най-тежка цена.

Командирът на 3/6 изтребителен орляк капитан Чудомир Топлодолски с хората си се врязват в армадата и за броени минути са свалени три P-38G Lightning, а в хода на преследването на още осем напускат района, прочертавайки небето с димните си следи, един от бомбардировачите е „прошит“ от точния огън на поручик Цвятко Загорски, отделя се от групата и се разбива в околностите на село Радибош, а Девоатините атакуват фронтално, резултатът от „кавалерийската“ им атака е – още три бомбардировача започват да димят, стараейки се да запазят мястото си в бойния ред, който вече не съществува.

В-17F „летяща крепост“ с командир поручик Финч е с най-много поражения и се разбива край с. Кладница, Пернишко.

Първата вълна американски бомбардировачи не издържа и обръща курса към Италия, като увлича след себе си и останалите екипажи.

Бомбите им са хвърлени без необходимото прицелване с явното желание да се напусне небето над София колкото се може по-бързо.

Би Би Си, съобщава, че 31 американски самолета не се завръщат в базите си след „мисията“ над Царство България.

На 24 януари е предприето ново нападение над София, но в този ден природата е на страната на софиянци.

Цялото Софийско поле е потънало в дебел слой мъгла.

Самолетите на 15-а въздушна армия на САЩ не разполагат с уреди за сляпо бомбардиране, каквито имат нощните бомбардировачи на Кралските военновъздушни сили (RAF).

И след като се въртят над Витоша в продължение на 45 минути, бомбардировачите поемат в различни посоки.

Една група бомбардира Скопие, тогава на територията на Царство България.

Друга формация от 84 бомбардировача удря Враца. Загиват 124 и са ранени 250 врачани, припомня epicentre.bg.
Изтребители слизат ниско и обстрелват града с бордното си оръжие. Бомбардирани са и други селища в Северна България. Общо над страната са пуснати около 800 бомби.

След известно затишие бомбардировките са подновени в нощта срещу 16 март от британска тактическа бомбардировъчна група. Тя спуска върху централната част на столицата около 4000 запалителни магнезиеви бомби, предизвикали над 70 пожара.

През нощта следва втори удар по цели в района на Централна жп гара и в района на кв. Лозенец.

Разрушени са 45 и са засегнати 13 сгради и постройки, като жертвите се изчисляват на 19 убити и 76 ранени. Най-убийственото и мощно нападение

В ясния безоблачен ден на 30 март следва най-жестоката бомбардировка. Бомбардировъчна формация, имаща задачата да бомбардира София, е от около 450 бомбардировача “Либерейтър”, “Флайнг фортрес”, “Митчел” и “Халифакс”. Те са придружавани от 150 изтребителя “Лайтнинг”. Пуснати са 3000 разрушителни и голям брой запалителни бомби, сринати са 3575 сгради. Загиват 139 души, пламват над 2000 пожара.

Дълго догарят зданията на Народния театър, Министерския съвет, Министерството на правосъдието и финансите, Народната библиотека, хотел “България”, Държавната печатница, Светия Синод и други “военни обекти”.

В пепелища тънат бул. “Дондуков”, ул. “Търговска” (днес “Пиротска”), ул. “Мария-Луиза”, ул. “Клементина” (днес бул. “Ал. Стамболийски”), ул. “Леге”, площад “Батенберг”...

Зловещата равносметка: - Хвърлени са 45 265 разрушителни и запалителни бомби. Част от тях са със закъснител, за да избухнат по-късно, когато хората са напуснали скривалищата.

- Използвани са и бомби във вид на играчки и писалки, предназначени да убиват и осакатяват деца.

- Загиват над 2477 души, 99 на сто от които са цивилни граждани, жени и деца. Ранените са двойно повече.

Разрушени са над 12 000 сгради.

Изсипаният над столицата 4350-тонен бомбен товар срива близо 1/4 от сградния ѝ фонд.

Материалните щети достигат астрономическата сума 24 млрд. лева. Демократът Чърчил посреща данните от разрушителните бомбардировки над България с думите: “Отлично!”.

Изсипаният над столицата 4350-тонен бомбен товар срива близо 1/4 от сградния ѝ фонд.

Материалните щети достигат астрономическата сума 24 млрд. лева. Демократът Чърчил посреща данните от разрушителните бомбардировки над България с думите: “Отлично!”.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ген къстър

    5 15 Отговор
    ПРИЯТЕЛСКТОРКАТА БЕШЕ КАЗАИ ОГЪН ---така се нарича--МОЖЕШЕ И С ОБЕДНЕН УРАН КАКТО ГОСПОЖА СЕНАЛА ТИЯ ТАМ ЕДНА АТОМНА БОМБА ТРЯБВА ДА ИМ ХВЪРЛИМ
  • 2 да де

    45 3 Отговор
    Не ни остава нищо друго освен вместо оня паметник да им вдигнем такъв на новите ни "братя".
  • 3 Те тия

    64 6 Отговор
    Освен по мирни хора да фъргат бомби друго могат ли,там където са водили войни винаги са били бити,а вие им се кланяте

    Коментиран от #7

  • 4 Бсй

    75 6 Отговор
    И е чест на това варварско убиване на Българи , нашите предатели издигнаха паметник на американските летци загинали над София.

    Коментиран от #8

  • 5 БЪЛГАРИН

    30 5 Отговор
    Предлагам този ден за Национален Празник
  • 6 Съдба!

    26 19 Отговор
    Вечна слава на героите защитавали българското небе, включително и немските офицери. На война като на война! Главните цели на Съюзническите сили са били рафинериите в Румъния снабдяващи немската армия с гориво. В много от случаите над нашите градове са хвърляни не бомби, а допълнителните резервоари за гориво които са имали инсталирани американските самолети, след като горивото от тях е било изразходвано. В други случаи бомбите предназначени за рафинериите са били хвърляни над България, при невъзможност на бомбардировачите да достигнат целта си поради недостиг на гориво. Но както казах, На война като на война. Взели сме страна в тази война, и за съжаление целите ни не бяха постигнати. За Царя и Отечеството!!! За летците на НВ Царя-Шапки долу!!!

    Коментиран от #16, #29

  • 7 ген КЪСТЪР

    3 35 Отговор

    До коментар #3 от "Те тия":

    ТИ СЕ РАДВАИ ЧЕ НЕ ВИ НАТОРИХМЕ С ОРАНЖЕВ АГЕНТ КАТО ВИЕТНАМЦИТЕ 860 000 ТОНА ---НАИ ПЛОДОРОДНАТА КАРТОФЕНА НИВА ДА СТАНЕТЕ
  • 8 ТрампЛин

    19 9 Отговор

    До коментар #4 от "Бсй":

    За съжаление остана само този паметник!Имаше такъв и за загиналите български и немски летци сражавали се за Родината, но след 9 септември е разрушен.

    Коментиран от #13, #39

  • 9 Р.К.И.

    48 5 Отговор
    Българите спасяваха евреите, за благодарност евреинът Розенфелд (с партизанско име Рузвелт) засипа с бомби София, без да е имало военна необходимост. Българино, когато правиш добро, мисли ,този на когото го правиш дали го заслужава.
  • 10 Хитрото

    14 32 Отговор
    Гадните руснаци са виновни , защото гледали отстрани и злорадствали.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Тебе

    12 0 Отговор

    До коментар #12 от "ТрампЛин":

    Който и да те обиди все ще ти е добре.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Р.К.И.

    22 3 Отговор

    До коментар #6 от "Съдба!":

    Пускали са осветителни балони. Става светло като ден и ако си на улицата, не знаеш накъде да бягаш, навсякъде светло. Целта е била терор над населението. Градът очевидно не е военен фронт! Историята трябва да постави Рузвелт и Чърчил до Сталин.

    Коментиран от #19

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ТрампЛин

    1 24 Отговор

    До коментар #15 от "Какво чака c0роснята":

    Това е присъщо на лазещите сърпичукчета, да издигат паметници на окупатори! На загиналите американски войници във войната срещу хитлеризма е достатъчна възпоменателна плоча!

    Коментиран от #21

  • 19 ТрампЛин

    2 11 Отговор

    До коментар #16 от "Р.К.И.":

    И Путин-цето също там в таз редичка!
  • 20 Р.К.И.

    15 3 Отговор

    До коментар #13 от "Е тъй де... неблагодарници":

    Когато Хитлер ни беше съюзник, си взехме Южна Добруджа без пушка да пукне. А Съюзниците ни бомбардираха и окупираха. Такава е историческата истина.

    Коментиран от #22, #45

  • 21 ген КЪСТЪР

    9 2 Отговор

    До коментар #18 от "ТрампЛин":

    ИНАКОЛЕНКИ за ТАКИВА КАТО ТВОЯ МИЛОСТ ----А И МАЛКО ВАЗЕЛИН

    Коментиран от #23

  • 22 ТрампЛин

    2 10 Отговор

    До коментар #20 от "Р.К.И.":

    Сакън! Сърпичукчетата не признават окупацията.
  • 23 ТрампЛин

    3 8 Отговор

    До коментар #21 от "ген КЪСТЪР":

    Мерси. Задръж си ги наколенките. За вазелина не знам дали използваш, може и да те кефи на сухо.

    Коментиран от #24

  • 24 ХАРЛЕМСКИ

    7 1 Отговор

    До коментар #23 от "ТрампЛин":

    АФРОАМЕРИКАНЕЦ ТРЯБВАТ ТИ БЪДИ СИГУРЕН
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Уточнение

    13 1 Отговор
    A можеше и една атомна да ни пуснат, ако японците не бяха по-удобни за "назидателна операция"!
  • 28 АнглосЪксонските паразити

    17 1 Отговор
    Това упражнение най го умеят !
  • 29 ЯВНО СИ ФАШИСТ!

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Съдба!":

    И ТО ДЪРТ!
  • 30 Зеленский - воняет, не протянем 🚾🇮🇨🚾

    13 2 Отговор
    Евроатлантиците да четат
  • 31 Неграмотник

    10 1 Отговор

    До коментар #26 от "ТрампЛин":

    Научи се да пишеш!Тогава се изявявай!
  • 32 Врачанин

    10 1 Отговор
    Ами,да ни е честит празника!..А,на Трамп Лин бих честитил лично,ако има смелостта да си остави координатите.
  • 33 ВЪН циони$тит€ ОТ БЪЛГАРИЯ!

    15 1 Отговор
    ДА ЖИВЕЕ СВОБОДНА ОТ циони$ти($луги на $АТАнато) БЪЛГАРИЯ !
    $ такива "$ъюзници" КАТО $АТАнато И ВРАГОВЕ НЕ НИ ТРЯБВАТ!
    ВРЕМЕ Е ЗА НОВ НАРОДЕН СЪД ЗА ПР€ДАТ€ЛИТ€ НА ОТЕЧЕСТВОТО!
    ДА ЖИВЕЯТ СВОБОДНИТЕ БЪЛГАРИ С ГЛАВНО "Б"!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Павел пенев

    14 1 Отговор
    Много хубав коментарь от който става ясно че България е фашистка държава за която се бият и немските летци. Англосаксонските убийци не прощават, но ние им издигнахаме паметници, а разрушихме тези на жертвите на фашизма. Прав е Слави Трифонов- нема такава друга държава като нашата.
  • 37 плюс минус

    13 0 Отговор
    Спомням си, че мама ни е разправяла как над Русе също са пускали бомби на връщане от Румъния .
    В покрайнините на града е имало паднал военен самолет с няколко човека мъртъв екипаж.
    И пак си задавам вековния въпрос: защо се водят войни и загиват хора?
    Това ли е Животът?
  • 38 Фатки

    21 0 Отговор
    Още помня в края на седемдесетте,когато бях малко дете,как баба ми постоянно ми говореше,ако намеря играчка на улицата,да не я пипам.Явно още се е страхувала от американски подаръци.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.

    25 0 Отговор
    А сега благодарение на пъпчивото еврейче Паси
    в София има паметник на тези убийци...
  • 41 Тома Неверни

    17 0 Отговор
    Много добър материал! Поздравявам автора!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 дядото

    12 0 Отговор
    а дали и как в софия ще бъде отбелязана тази тъжна дата от нашата история
  • 44 и после дойде доктрината

    10 1 Отговор
    "Ние ще хвърлим всичкото злато на САЩ, цялата сила
    на САЩ за измамване и оглупяване на хората от
    социалистическия свят. Незабелязано ще подменим
    човешките ценности с фалшиви. КАК? Ще намерим
    единомишленици в тези страни и Русия. Ще разгърнем
    грандиозна по мащаби разложителна работа, ще
    изтръгнем социалната същност на литературата, ще
    насърчаваме автори, които втълпяват в човека култ
    към секса, насилието, садизма, предателството -
    тоест безнравствеността. Нужни са писания,
    осмиващи естествеността и почтеността като
    архаични отживелици. Простащината, наглостта,
    лъжата и измамата, пиянството и наркоманията,
    животинския страх сред хората, безсрамието,
    доносничеството и още много пороци заложени в
    човека трябва да се раздвижат.Така ще разклащаме
    поколение след поколение, ще предизвикваме
    ерозия и развращаване на младежта. Ще създадем
    човек с консумативна психика на елементарен
    потребител. Всичко това ще извършим под девиза:"

    "ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И ГРАЖДАНСКИТЕ МУ СВОБОДИ”
    Фостър Дълес 1956
  • 45 уйко калеко

    6 1 Отговор

    До коментар #20 от "Р.К.И.":

    ЮЖНА ДОБРУДЖА можеше да си я вземем още по времето на ПСВ ,ако бяхме минали на страната на РУСИЯ.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Бай Лисан

    0 0 Отговор
    Венцислав и Чърчил са си лика прилика!
  • 48 Аз празнувам 3ти Март

    5 1 Отговор
    Все пак това е последствие от решението на тогавашния "елит" (за който сега се реве, че го изтрепали след 09.09.44) да ОБЯВИ ВОЙНА НА САЩ И АНГЛИЯ.

    Коментиран от #49

  • 49 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #48 от "Аз празнувам 3ти Март":

    През лятото на 1943 г. англоамериканците превземат Сицилия и Южна Италия. До град Бриндизи построяват огромно летище самолетите от което по приблизителен маршрут Бриндизи - Скопие - Горна Оряховица бомбандират единственото голямо нефтено находище в Плоещ. Там те срещат съпротивата на германската ПВО. Освен свалените доста американски самолети са повредени, което ги принуждава да се прибират в базата по единично. Нашите управляващи дават заповед да бъдат сваляни. Именно това е ПОВОДЪТ да започнат бомбандировките над България и отмъщението на Чърчил. По време на битките са пленени около 140 летци настанени в пленически лагер в околностите на Шумен. На 9.09.1944 г. след обяд американците си ги изтеглят в посока Турция. В началото на 90-те майор Станев - преподавател във военното училище в Шумен установи връзка с останалите живи по това време. В началото на април 1944г. Г. Димитров се среща със Сталин с молба да настояна агресията да спре. И тя спира ПО НАСТОЯВАНЕ НА СТАЛИН.
  • 50 Хасковски каунь

    4 1 Отговор
    Добре че беше Червената армия. Иначе сега щяхме да сме без Пиринска Македония и части от Южните Родопи.
    Продажници ни управляват.
    Добра статия ,но кой да чете.

    Коментиран от #51

  • 51 каунь

    0 1 Отговор

    До коментар #50 от "Хасковски каунь":

    една тесла пита za тиб
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове