Last news in Fakti

20 Септември, 2012 19:53 2 418 0

Силните месеци за търсене на работа

  • hr-
  • стоянов-
  • проинтервю-
  • човешки ресурси
Силните месеци за търсене на работа - 1
Христо Стоянов – мениджър „Човешки ресурси” в Tesy

Стажът

Един от основните проблеми според младежите, които днес завършват висшето си образование, е липсата на шанс да натрупат опит в сферата, в която желаят да се реализират. Как може да бъде избегната подобна ситуация? „Труден отговор. Шанс за добър старт са стажантските програми, които последните години имат ръст като брой работни места, а също и по отношение на заплащане на стажа. Преди около 10 години единици бяхме компаниите, които заплащаха на стажантите. Търсенето на сравнително подходяща работа е продължителен процес, понякога половин година и повече. Пазарът на труда в България има и още една особеност - активните месеци на набиране на персонал са от средата, дори края на септември до ноември, следващата вълна е периодът март-юни. Активното търсене извън тези месеци още повече ви отдалечава от успеха”, обяснява в ПроИнтервю Христо Стоянов – мениджър „Човешки ресурси” в Tesy.

Кариерата или парите

Друг, макар и не толкова голям проблем е дилемата дали да изберат компания, в която преценяват, че имат шанс за кариерно развитие или пък да отидат във фирма с по-примамливо заплащане, но без гаранция за растеж в избраната професия. Отговорът е толкова сложен колкото и самия въпрос. На базата на практиката той може да бъде разделен на две части. „Обикновено около Коледа много от учещите в чужбина се прибират в България освен за празниците и за да се ориентират в тенденциите на пазара на труд у нас. Това, за съжаление, продължава относително кратко. За всички тях водещо е името на компанията и мениджмънта. Компанията да е позната в Европа или на световно ниво, мениджмънтът е близко да това, с което са се докоснали някъде в университета или по време на стажа. Много рядко българската действителност отговаря на очакванията им. За голяма част от завършилите в България, независимо от специалност, университет, лични качества – преобладаващото е заплащането и наименованието на длъжността”, обяснява Стоянов.

Автобиографията

Ключов елемент от процеса на търсене на работа е как ще се представите. Първото впечатление работодателят получава не от срещата с Вас, а от CV-то, което сте изпратили. Ето и съвета на Стоянов относно това как да се представите чрез автобиографията си: „за всяка отделна позиция преглеждайте  и акцент на информацията, полезна за съответната длъжност”. По отношение поведението на кандидата по време на интервюто, най-важното е „бъдете себе си, опитайте се да се представите в по-добра светлина, но не повече от 10% в плюс, защото ако ви наемат на работа някои неща ще бъдат забелязани. Не правете трагедии при неуспех в нестандартни и неразбираеми и нелогични интервюта. Повярвайте, доста от колегите, които имат такъв подход също не биха се справили, ако те са на ваше място”, допълва Стоянов.

Въпроси към Христо Стоянов може да задавате тук

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА