Last news in Fakti

27 Юли, 2020 11:55 3 148 22

Николай Василев: Концесията на летище "София" е сделката на десетилетието

  • летище софия-
  • концесия-
  • николай василев

Икономистът изрази притеснение относно срока за влизане във владение

Николай Василев: Концесията на летище "София" е сделката на десетилетието - 1
Снимка: БГНЕС

Концесията на Летище София е сделката на десетилетието. Това заяви в „Тази сутрин“ бившият министър на икономиката Николай Василев. Според договора трябва да се вложат не по-малко от 608 млн. евро за срока от 35 години. Процедурата беше спечелена от консорциум „Соф Кънект“, летищен оператор „Мюнхен“, в който участват немски, френски и австрийски компании. 

„Трябва да се построи Трети терминал, българското летище трябва да бъде по-модерен, както заслужава една европейска столица. Това, което ме притеснява е, че е даден прекалено голям срок за влизане във владение – до една година. Истинският процес започва, когато бъде платена първата концесионна такса, която е огромна – 550млн. лв. Ако концесионерът много иска да влезе във владение, това може да стане още следващата седмица“, каза икономистът и допълни, че една от възможните причини за дългия срок е липсата на пари. 

Той обясни, че при подобна концесия се подобрява не само управлението на обекта, но и материалната база. На бизнеса трябва да се помага не само от Министерството на икономиката, но и от цялото правителство, категоричен е Василев.  Той каза още, че спестовната линия на управление, поддържана от бившия финансов министър Владислав Горанов, е била добра, защото харченето на пари не води до икономически растеж. 

„Най-добрата политика е да си държим здраво бюджета, ако е възможно да завършим годината с балансиран бюджет и да решаваме медицинските въпроси. Всякакви други намеси, които струват милиарди, ще имат по-скоро негативен ефект“, допълни Василев. 

Относно парите от Европейския съюз за следващите седем години, икономистът посочи, че не е имало изненади.  


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грейс

    27 0 Отговор
    Що сделки на три десетилетието ограби ха България и всеки път бяха "уникално" в ущърб на народа. А, мерси от мнението ти защото сме живи свидетели на разграбването на държавата!

    Коментиран от #11, #13

  • 2 долу

    21 1 Отговор
    "Според договора трябва да се вложат не по-малко от 608 млн. евро за срока от 35 години."

    Това са трохи, за тези 35г. ще се направят доста милиарди чиста печалба.

    Коментиран от #9

  • 3 3333

    19 0 Отговор
    Да бе, поредната велика сделка. Концесионерите сигурно са много глупави, прецакали сме ги и сделката за нас е велика...
  • 4 GGP

    26 0 Отговор
    Слушах го тоя г л у п а к по БТВ, обясняваше как сме били икономически много добре и в САЩ имало колко милиона повече безработни ххахаха ... нямам думи!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Димитър

    19 0 Отговор
    По 18 милиона евро на година се пада концесионната такса за периода и като се има предвид, че през летище София минават повече от 6 милиона пътници на година, това се пада по 3 евро на човек. Нямам повече коментари :-).
  • 7 браво

    2 12 Отговор
    Нашето летище беше най-зле изглеждащото в европа.

    Добре че го взеха чужденци че да го пооправят да бъде по-модерно и красиво.
  • 8 удри Вова софтпорно

    10 0 Отговор
    Соф прифронтовак, ще кацат само хамерикански бомбандировачи да презареждат.
  • 9 Иво

    1 4 Отговор

    До коментар #2 от "долу":

    че се направят дръжки..сега що няма милиарди като е общинско летището..

    Коментиран от #18

  • 10 Бенковски

    5 0 Отговор
    Ха,ха точно Мики Маус дасе изказва??!!
  • 11 ТИМ се уреди пак

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Грейс":

    Я сега изплюйте и камъчето, кое е лицето което стои зад, " СОФ КЪНЕКТ"??????
    Той оператор ли е на летище Мюнхен, или летище Мюнхен ,ще предложи ,старите машини , и логистиката , а" ТИМ" ,ще точи и раздава парчета от баницата?
    Ново-старо модерно заробване на България ", със стара схема на приватизация", винаги се цитира, една чужда фирма, за да не буди съмнение, кой е грабителя в случая.!!!!
  • 12 малкия Хари Потър крадеца

    14 0 Отговор
    Този, бивш министър , Николай Василев ,първо да обясни, защо плати 250000 лева за 2 пилона за знамена, със разходи за обслужване за 25000 лева годишно , и после да се прави на велик анализатор на държавните кражби !
    Едно" крадливо министърче" ,когато и да го осъдиш, никога не е късно?
  • 13 Добър измамник е този

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Грейс":

    Този" шльоко", Ники , уж учил в чужбина , ама като стана министър , прегърна кражбите, като лична стратегия за забогатяване?
    Доста мои пари има на съвестта си да се скрие , че прокуратурата
    чака, за такива дето, не са Доганови обръчи...Или пък може и да е ?
  • 14 Йордан

    9 0 Отговор
    Каква сделка на десетилетието,когато нито една от фирмите-концесионери не е в бранша и обслужват едно летище. Отрязаха Фрипорт и други фирми,които обслужват и поддържат половината свят. Може би е корупцията на десетилетието. Това летище ще стане обслужващо на новото истанбулско и ще приема всички полети,като помощно и таксите ще се увеличат стократно,а БГ ще получи трохите,колкото данъците на Божков,но не за 5,а за 35 години.
  • 15 Е че то

    5 1 Отговор
    летят ли напоследък самолети? Егати кривата сделка. Все едно ми цитират сделката с БГА Балкан...
  • 16 Отровното трио

    3 0 Отговор
    Ако гражданското неподчинение и масово блокиране на държавата не стане в сряда, защото вали или защото Божков не е пратил енергия, в събота превземаме летището. Кой е с нас?
  • 17 777

    3 0 Отговор
    Този, бивш министър , Николай Василев , да обясни защо продаде БТК за 250 МИЛИОНА , а след 3 години стана 1,2 МИЛИАРДА и КОЙ намаза дебело филията ??? Царски БОКЛУК !!!
  • 18 Лицемери от Европедския съюз

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Иво":

    Щот има мноо чекмедженца за пълнене бе. На летището е "куче влачи рейс", парите ги нема!
  • 19 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор
    Хайде-е-е на комисионните народе????? 550 милиона лева чакат да се усвоят...
  • 20 Питам

    2 0 Отговор
    Защо все споменават оператора на летище Мюнхен като той не участва в сделката? Ще бъде ползван като консултант от новия собственик. Което означава едно нищо. Буквално.
  • 21 Анонимен

    0 0 Отговор
    Малко мъглява е работата с този фонд, Меридиам източно европейското по подразделение и от къде ще вземат парите, защото те могат да осигурят 49% от парите за концесионната такса и инвестицията. Ще строят терминал 3 на земя на ТИМ продадена с решение на правителството на компанията.
  • 22 ПУРКО

    0 0 Отговор
    ХАРЕ ПОТЪР СЕ ИЗКАЗА - ТИ МАЛКО МОМЧЕНЦЕ СИ ТРАЙ ЩОТО С МИЛЕН ВРЪТНАХТЕ ДЪРГА И ДОРАЗПРОДАДОХТЕ КВОТО МОЖАХТЕ ТАКА ЧЕЕЕЕЕ