Last news in Fakti

17 Август, 2020 19:25 3 897 5

Българска болногледачка в Германия спечели дело за несправедливо заплащане

  • работа-
  • германия-
  • болногледачка-
  • българка-
  • дело-
  • спечелване

Една българска болногледачка в Германия е работила 147, а не 30 часа седмично

Българска болногледачка в Германия спечели дело за несправедливо заплащане - 1

Българската болногледачка спечели делото пред Берлинския областен съд. Съдът призна, че записаните в трудовия ѝ договор 30 работни часа седмично са нереалистични и ѝ призна минимално трудово възнаграждение за 21 часа всеки ден. Болногледачката пристигнала в Германия с посредниченството на агенция, за да се грижи за 96-годишна жена. Агенцията рекламира услугите си с изречението "24-часова грижа у дома" - и въпреки това в договора на българката били вписани едва 30 работни часа седмично.

В конкретния случай грижите за 96-годишната жена били многообразни: лична хигиена, помощ при хранене, домакински задължения и социално общуване. Болголедачката била задължена на живее в жилището на възрастната жена, където и да преспива.

В исковата ѝ молба се настояваше за трудово възнаграждение за няколко месеца, по 24 часа в денонощието. Болногледачката от България се аргументираше с твърдението, че започвала работа в шест сутринта и работела до късно вечерта, а през нощта също трябвало да бъде на разположение.

В крайна сметка съдът ѝ присъди минимално трудово възнаграждение за работно време от 21 часа в денонощието и постанови, че е задължение на работодателя да следи за спазването на работното време. Това в случая не било сторено. Съдът подчертава, че заплащане се дължи и за часовете "на разположение" през нощта, като посочи, че тя все пак "е имала възможност да не изпълнява задълженията си за кратък период с продължителност 3 часа в денонощието." Тъкмо поради това присъденото трудово възнаграждение е за 21 часа в денонощието.

Присъдата може да бъде обжалвана пред Федералния съд.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Бая

    2 23 Отговор
    време е мълчала въпросната гледачка , но като е видяла , че няма да я огрее очакваното от почти 100 годишната старица , тръгнала да търси "справедливост" !
  • 3 Бесен Язовец

    3 19 Отговор
    Болния на амфетамини ли е бил че е седял 147 h буден?
  • 4 Хахахахахаха

    1 10 Отговор
    Всеки месец тая история тъпаци от немското селле хахаха да ви го сложа на остата. Тъпи изменници
  • 5 Справедливост

    13 0 Отговор
    В Германия човек може да получи, но не по български, а истински. Веднъж адвоката ми само изпрати едно писмо-покана до нелоялния ми работодател и след получаването му точно след 2дена ми изплати парите които 2-3 месеца бавеше. Знаят, че не могат да шикалкавят като у нас. Ако си знаете правата ще сте с вдигната глава.