Last news in Fakti

17 Септември, 2020 09:13 5 081 43

Николай Василев: Заемът не е необходим, защото България има нелош фискален резерв

  • заем-
  • дълг-
  • николай василев-
  • финанси-
  • кирил ананиев-
  • облигации-
  • министерство на финансите

Това е изгоден заем и екипът на министър Ананиев заслужава поздравление, но трябва да завършим годината без бюджетен дефицит, отбеляза бившият министър на икономиката

Николай Василев: Заемът не е необходим, защото България има нелош фискален резерв - 1
Снимка: БГНЕС

Бившият министър на икономиката Николай Василев коментира заема от 5 млрд. лева, който България изтегли от международните пазари.

"Първо, според мен, този дълг не е необходим, защото България има нелош фискален резерв. България дори до края на август е с добър излишък. И това може да остане така. Това е изгоден заем и екипът на министър Ананиев заслужава поздравление. Това е успех за България. Трябва обаче да завършим годината без бюджетен дефицит, това ще бъде златен олимпийски медал", коментира Василев в сутрешния блок на bTV.

"Едно правителство в края на мандата и особено когато е притискано от протести, може да харчи безкрай. България, слава Богу, не е прахосала много пари в пандемията. Но България не дава достатъчно пари за медицината и секторите, които са пострадали директно. Много пари са дадени на хора, които много малко са засегнати", коментира още той.

Той отправи критика към практиката, че който протестира или спретне стачка - получава пари. От думите на Николай Василев се разбра също, че не одобрява и увеличението на пенсиите. Признава, че средствата с възрастните хора са малко, но в настоящата ситуация пенсионерите не са най-засегнати от пандемията. Помощта трябва да е за предприемачите, които са заплашени да изгубят препитанието си, изтъкна Николай Василев.

"Моето основно притеснение е, че много малко пари отидоха за бизнеса. Според мен за тези пари трябва да притискаме политиците да бъдат спестени. Тази година не са по-зле от миналата държавните служители, пенсионерите", настоя още Василев.

Общата му оценка обаче беше, че България не е заплашена от инфлация и за разлика от много държави удържа успешно финансите си.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бацо

    50 6 Отговор
    Необходим е за шкафа, пък децата ви да го плащат 30 години
  • 2 честен ционист

    32 4 Отговор
    България е фалирала държава още, когато Ротшилд взе БНБ.
  • 3 Хост

    38 5 Отговор
    Как да не е необходим?!?! Кой ще пълни чекмеджето?!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 историка

    38 2 Отговор
    като видя некое от протежетата на царя дигам кръвното, тия офисплъхове от заплатаджийчета станаха милионери с далаверата с дълга и корупцията .......
  • 6 8888

    33 1 Отговор
    А ако няма нищо във фискалния резерв?!
  • 7 pbdan

    42 3 Отговор
    У нас е така. Вчера на тайно заседание увеличиха цената на газта с 20%, изтеглиха 5млрд. лева заем. Иначе говорим за прозрачно управление, за референдуми, допитване до народа и т.н.
  • 8 pbdan

    37 1 Отговор
    Това е направо изкъртващо мивки - предприемачите щели да изгубят препитанието си, а пенсионерите били най-незасегнати от кризата.
  • 9 ТаУмВзе

    29 2 Отговор
    Герберастите са гепили резерва отдавна! А и досегашните милиарди Няма да има Живи да ги изплатят. Накрая ще почнат да късат територия.
  • 10 ядец кинти

    28 1 Отговор
    То никой не знае какво е фискалното състояние на държавата , ама Ники знае , че има не лош фискален резерв . Пък и като сега му спрат на Мутрака финансирането от Брюксел , щото те всъщност него си го финансират , ама се разсърдя , какво ще раздава Тулупа за да оцелява във властта ?
  • 11 Факти

    16 0 Отговор
    Факти, герберастите са ви хакнали системата за гласуване.
  • 12 хи хи хи

    23 0 Отговор
    Този излишък е формиран от задържане на бюджетни плащания за полугодието. Реално сме на дефицит и Ананиев са го признава като обясни за какво ще се ползва заема.
  • 13 А ТИ.

    23 1 Отговор
    ЗНАЕШ ЛИ КОЛКО Е РЕЗЕРВА ТОЧНО???? А МА ТОЧНО. НЕ БЛЯ, БЛЯ. ТЕ МОГАТ ДА СИ ГОВОРЯТ ЗА МНОГО ЧИСЛА А МА ДАЛИ СА ВЕРНИ!!!
  • 14 Гъдю Гъдев

    1 4 Отговор
    Не мога да давам оценки

    Коментиран от #34, #39

  • 15 k1 profesional

    22 0 Отговор
    Ники , Ники, ако управляваш твоите финанси , така както на държавата , до сега да си на улицата и да ровиш в кофите.
    Бързането за тегленето на такъв заем е породено от това ,че имаме фискален резерв на хартия ( даже и това не е сигурно). С това безразборно и не прозрачно харчене държавната хазна сигурно е празна . Още повече след изявлението на Урсула , разбрахме ,че пари от Европа за нас няма да има . Отделно фанфарите за успех на сделката са надути предварително ( няма наплив за закупуването на ДЦК). Така ,че по кротко с констатациите.
  • 16 Перо

    22 0 Отговор
    Според Н.Василев,заема бил излишен. Ако е така,значи има друга далавера,свързана с кредитора или посредници.Тази лихва не е ниска за такава сума. В САЩ,един кредит за жилище беше 3-3,5%. Тиквата никога не прави нещо,без да има лична далавера, него състоянието на държавата не го интересува. Явно истината е друга: хазната е тотално опоскана с безумни харчове и пълнене на чекмеджета от обществени поръчки.Закона за бюджета непрекъснато се “актуализира”,от мутренската парламентарна монархия,според желанието на собственика на партията-държава.
  • 17 Предложение

    15 1 Отговор
    Като имаме "нелош фискален резерв", защо не даваме заеми?
    Дори Марешки доказа, че е изгодно да си лихвар, в превод Банкер.
    Може да дадем заеми на Гърция, Германия, Швейцария, Канада, Швеция, Нидерландия.

    да даваме заеми щом сме добре, да купим държавни облигации на Швейцария, Швеция, Нидерландия.
  • 18 киро

    17 0 Отговор
    Помощта според тоя недорасляк трябвало да е за предприемачите, които искаха замръзяване на минималната работна заплата , а за работещите и респективно пенсионерите - да мрат от глад или казано по друг начин - среден п.... !!!!
  • 19 Лъжи и измами

    18 0 Отговор
    Че заемът 2,5 млрд.евро не е необходим е съвършено ясно. Боце поиска от Финансовия министър да изтегли заем, за да може в края на годината да изсипе рога на изобилието на близки нему, на Пеевски и Железния (Демир) Доган фирми и той да си вземе комисионата. Ясно му е, че няма да устиска на изборите през март. Затова ТКП уреди гласуване догодина с бюлетини и машинно, та да направят отново далаверата с мъртвите гласоподаварели и дЕдо Мишо К. с броенето. ИнДЖИнерката от Кърджали чрез депутатите "прекара" ЦИК да бъде отговорна за закупуване на машините. И кръгът на измамите се затвори.
    Псевдодемократите демонизират комунистите за Народния съд през януари 1945 г. и избитите свързани с Райха фашисти. Гледайки какви ги вършат депутатите от управляващата коалиция сега в НС, човек, колкото и да е пацифист стига до мисълта, че онези през 1945г. са били прави да стигнат до такава радикална мярка. След това цели 45 г. никой депутат не посмя да противоречи на новите управляващи.

    Коментиран от #40

  • 20 българин

    9 0 Отговор
    нали трябва да има за чекмеджето, какво от това, че в този момент страната няма нужда от този заем.
  • 21 Точно

    14 0 Отговор
    Точно този да не се обажда, продадоха с Велчев БТК за без пари!!!
  • 22 Оги

    14 1 Отговор
    Ганьо го заробват до гроб, децата му и внуците ще плащат, а той покорна овца, стои и гледа и пак гласува за ББ.
  • 23 Биби Кинг

    8 4 Отговор
    Стига с тия лафове за чекмеджето бе пембени църули,вече си търся гардероб с надстройка!
  • 24 В.В.П.

    10 0 Отговор
    Бг е фалирала още 1997 .г..от тогава всяка година се взема по 4. Или,5мл кредит..Или ,около 100 МЛД.кредити...плюс фондовете..И етоя картинката..НЕ ЛОШО Е ПОЛОЖЕНИЕТО,САМО НА ХАРТИЯ.
  • 25 big

    16 0 Отговор
    Малък Мук, а ти сигурен ли си, че имаме нелош фискален резерв? Аз не съм финансист, но не виждам причина да тегля заем, ако имам достатъчно финансови средства! Дори лихвата да е "изгодна", така или иначе ще трябва да се плаща! Обявените направления за усвояване на тези пари не носят "печалба", а напротив - показват липса на пари в бюджета и резерва, с други думи сме изтръскан чувал!
  • 26 Ананиев

    11 0 Отговор
    "Вземаме кредити като богатите държави" И така от кредитни милионери към кредитна държава. Голям напредък.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ГНХХ

    3 0 Отговор
    Как не е необходим нали избори се задават, ще се подкупи администрацията и полицията с новите заплати, след нова година пак още едно увеличение с останалите пари ще се подкупи бизнеса под формата на помощи, същото и със зърнарите, ако останат парички купуване на ромските гласове. Нищо нова, отработена схема. народа свети само с фенерчетата на площада и пак без промяна.
  • 30 Баи

    2 0 Отговор
    Царя отмьсти жестоко на - бьлгария
  • 31 Варна

    3 0 Отговор
    Николайчо, май въобще не е гледал справките не заради друго а защото те напрактика ги няма! - Спавките в сайта на МФ са до първото тримесечие. - Сиреч до месец март! От там нататък няма нито една официална справка!
    Другото са бръщолевенията на правителството. -Те нарочно абявяват справките с повече от половин година за да не помнят хората какво е говорено тогава.
    Та Николайчо, не е гледал сметките и говори наизуст!
  • 32 Актуална Антена

    1 0 Отговор
    Начий Ники-братиньо утре дай некой интервю, я че ти пратим от наште Мисирки. Кажи че има гоолем фиск. резерв и че заема е на далавера 2за лев. После яла у бояна да ти дам пачката, от розовите. Кажи и нещо лошо за Румен, тоз требе го прайм луд, да изглежда смешен. Щот не ме зачита. Ще увоим пачката.
  • 33 гост

    1 0 Отговор
    Тъй като няма смъртна присъда мутрата трябва да лежи да живот.

    Коментиран от #36

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Василев

    1 0 Отговор
    Никои до сега не е напълнел празни комунистическа глава само ленин сталин димитров коларов и живков са прави те живея че октовриската революция не е завършила
  • 36 Ново

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "гост":

    До кауна или деси
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 ТОЧКАТА

    0 1 Отговор
    ми благодаря!!!!!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Ъ не ь

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "Лъжи и измами":

    Помисли логично, ако можеш.
    Какво става, ако от машинното гласуване бсп има 80 гласа от 100 гласували, а при хартийките и комисиите герб също има 80/100?
    Явно някой ще е излъгал а?
    Или да питаме Галоп интернационал?
    Не че има някакво значение.
    Търсете къде отиват парите.
    Ще ви подскажа:
    -Където отиват от 1878г.

    Коментиран от #41

  • 41 Дог Ан

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "Ъ не ь":

    ...и това със сигурност е наложено от ЕС.
    Тези типове имат нездравото искане да знаят къде отиват помощите за България.
    М-да. Така се пише. Не Болгария, или Булгария.
  • 42 КРАДЦИ

    0 0 Отговор
    Николай Василев: Заемът не е необходим,............... защото България има нелош фискален резерв....... АМА ВЪПРОСА Е ИМА ЛИ ГО ИЛИ Е В ЧЕКМЕДЖЕТАТА НА ГЛАВНИЯ КРАДЕЦ ? КОЛКО Е ТОЯ РЕЗЕРВ - НИКОЙ НЕ ОТГОВАРЯ , ЗНАЧИ Е ДАЛ ФИРА 100% , НЯМА ГО , ИЗПАРИЛ СЕ Е !
  • 43 КРАДЦИ

    1 0 Отговор
    И ТОЗИ ЗАЕМ ЩЕ СЕ ИЗПАРИ БЕЗ ДА ЗАБЕЛЕЖИМ !