Last news in Fakti

19 Октомври, 2020 15:59 5 491 19

Тази нация става все по-богата

  • германия-
  • икономика-
  • германци-
  • пари-
  • спестявания

Във времената на пандемия германците пестят повече, а и печелят от възстановяването на борсовите пазари

Тази нация става все по-богата - 1
Снимка: Shutterstock

След първоначалния спад в началото на пандемията, финансовото състояние на германците е нараснало до рекордната сума от около 6630 милиарда евро през второто тримесечие на годината. По данни на Бундесбанк, финансовите активи на частните домакинства под формата на пари в брой, ценни книжа, банкови депозити и застраховки са се увеличили с 253 милиарда евро или с четири процента в сравнение с първото тримесечие. Увеличението е факт и след приспадането на дълговете: домакинствата имат 236 милиарда евро повече, отколкото през първото тримесечие, или 4722 милиарда евро.

Основната причина за това е възстановяването на борсовите пазари след срива в началото на кризата. "Загубите от падането на акциите, предизвикано от пандемията, и несигурността относно нейните икономически последици бяха до голяма степен компенсирани", обясняват от банката. Германците продължават да разчитат и на парите в брой и депозитите, които макар да не носят печалба заради ниските лихви, са бързо достъпни. Обемът им в края на второто тримесечие възлиза на около 2694 милиарда евро, което е с около 72 милиарда евро повече в сравнение с първото тримесечие. Само парите в разплащателните сметки и в брой са 1882 милиарда. Покупките на акции и други дялови участия също представляват важен фактор - те възлизат на 16 милиарда евро.

Както и преди, хората използват ниските лихвени проценти, за да вземат евтини заеми, най-вече за строителството на жилища, тъй като недвижимите имоти се считат за относително устойчиви на кризи.

Банковите експерти смятат, че кризата, породена от пандемията, ще доведе до рекорден процент на спестяванията през тази година. "От една страна, много частни домакинства спестиха повече средства, опасявайки се да не загубят доходите си при безработица. От друга страна мерките срещу разпространението на Ковид-19 и ограниченията за пътуване значително възпрепятстваха частното потребление, особено през първата половина на второто тримесечие", заяви икономистът Михаел Щапел. Неговите прогнози са, че процентът на спестяванията вероятно ще се повиши до 16, в сравнение с регистрираните през 2019-а година 10,9 на сто. Т.е. домакинствата ще пестят по 16 евро на всеки сто, с които разполагат. Според Федералната статистическа служба това би било най-високата стойност от Обединението насам.

Данните на водещите икономически институти показват, че разполагаемият доход на частните домакинства е останал стабилен при най-острата фаза на кризата. За това допринасят и различните програми за икономическо стимулиране - те позволяват на германците да разполагат с достатъчно средства, които да спестяват.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    7 11 Отговор
    Такива кризи удрят банановите републики. Китай има ръст. Япония и Германия са окей. Японците даже искат да отменят Олимпиадата изцяло. краварите закъсват още повече.

    Коментиран от #6

  • 2 БАЙ Х@Й

    25 5 Отговор
    И баце ни обяснява как сме забогатели при неговото управление, ама нещо хладилника не е съгласен!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 гост

    6 8 Отговор
    Баце ще ги такова
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 НЯМА БАНАНИ

    11 4 Отговор

    До коментар #1 от "Госあ":

    ами НИЕ ЦЪФНАХМЕ И СЕГА ВЪРЗВАМЕ 😂😂😂😂😂😂🚽🚽🚽🚽🚽🚽🚽🧻
  • 7 гост

    8 6 Отговор
    Баце да им стане канцлер.

    Коментиран от #13

  • 8 Бесен Язовец

    8 4 Отговор
    Ето стана ясно на кой му е оферта да надува балона Ковид 19!!!
  • 9 Има какво да пестят

    10 3 Отговор
    На нас заплатите не ни стигат да изкараме месеца, а ако ми остават пари от заплата, може и да ги влагам в акции.
  • 10 Госあ

    8 3 Отговор
    У банановите републики нещата са на живот и смърт в такива ситуации 😂 Щото кебапчийниците и проститутките не вървят
  • 11 Дълбоко Виждащ

    8 7 Отговор
    От Пестене се печели...Докато не дойде я Световна....война я пандемия...Но разбрах от списаното,че от Борса се ПИИИИчелило...Според мен това само Ристе Стоичков и ли бойко могат да кажат!Германците в Голямата си част са Роби и няма как да са по богати от бг-Които са хора с Недвижима собственост,тоест Свободни граждани!

    Коментиран от #18

  • 12 Ники

    8 1 Отговор
    Няма германци , няма японци , баце ги такова с 200
  • 13 ха ха

    9 2 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Баце ти ще стане канцлер на затвора в София.
  • 14 Вуте

    3 3 Отговор
    Ако имаше справедливост на този свят то всички БГ правителства и най вече сегашното щяха да са в затвора. Обаче справедливост май няма
  • 15 киркор

    2 2 Отговор
    За миг си помислих че може да сме ние !!!!!!!!!!!
  • 16 Killer

    7 5 Отговор
    Заплатите и спестяванията хубаво ги пишете, но защо не пишете, че в големите градове поне половината население живее под наем, който на сам човек ще му струва поне половин заплата, че трябва да си милионер, за да си позволиш да се простираш на поне 50 кв. къща, че нямаш право да правиш дори забележка на ислямисти, "бежанци от ислямските държави и пр. измет, които те колят и насилват който, както му щукне и даже полицията не смее и копче да им каже.
    И т.н, и т.н.
  • 17 ВИЗИЯ БГ

    3 4 Отговор
    Пазарна икоомика няма. Пазарни цени значи световни цени заради свободата световната търговия. Но няма пазарни залати и пазар на трудът. Работната ръка не се предвива свободно като стоките. И държавите определят минималната заплата. Трудът се продава само на дребно, без търговци. Така едни повече губят, други повече печелят. И бизнесът се бори за нископлатен труд и пазари с добре платени работници. От 100 години и валутата не е пазарна. НО СЕ ИЗТЪКВА ОПРАВДАНИЕТО ЗАЩО ЕДНИ СА ТАКА А ДРУГИ ОНАКА, ЗАЩОТО СА ОТ МАЛКО ИЛИ ОТДАВНА В ПАЗАРНА ИКОНОМИКА. Приказката за свободните пазари, е налагана от чорбаджиите, чорбаджийството - буржоазията - дясното, които искат високи цени - пазарни цени - тоест световни цени, и робско платен труд. Чорбаджийска икономика неолиберализъм - Хитлер: "Правителството няма да защитава интереса на германският народ, чрез икономика, организирана от държавата, а ще подкрепя частното предприемачество" .. Капитал е инвестиция, държавен капитализъм е инвестиране от държавата, капиталист е инвеститор, капитализъм е инвестирането.Дясното това са чорбаджиите. Лявото е опозицията на чорбаджийството и чорбаджиите. ГЕРБ Господарски Елит Република България, БКП станаха чорбаджии. И НАТО ЕС САЩ ТРЪМП, МВФ има казват браво.
  • 18 Мъка мъка ганьовска

    3 5 Отговор

    До коментар #11 от "Дълбоко Виждащ":

    Ганьоооооо,робите в ЕС са само едни,тези в Боколенд!!!
  • 19 буркина фасо

    0 0 Отговор
    В Африка е много добре. Слънце пече. Ставаме все по богати. Банан има много за всеки , дават ги без пари. Само песни танци и сех. Да му мислят германюгите и разните чесъни.