Last news in Fakti

27 Октомври, 2020 18:11 3 601 9

Световна компания премахна длъжностите

  • alibaba-
  • служители-
  • длъжности

В Alibaba вече има "функции"

Световна компания премахна длъжностите - 1
Снимка: Shutterstock

Alibaba Group отменя длъжностите. Целта е по този начин да се подобри комуникацията между наличните сътрудници и да се привлекат нови млади специалисти.

В служебните чатове, сайтовете на компанията или в пощите им ще бъдат посочвани само функциите на служителя, като например "функция маркетинг" или "функция корпоративна комуникация".

В Alibaba Group е проведено изследване, което показва, че упоменаването на длъжностите влияе негативно върху служителите по времена дискусии и понижава инициативността им. Така например, когато сътрудник види шефа си в чата, той ще предпочете добре да формулира написаното, вместо да говори направо. Анализът е показал, че подобна система е много важна за поколението Z. При липсата на длъжности новите служители много по-свободно ще могат да общуват с топ мениджърите. Промяната повишава качеството на работа, като в някои отдели бързината при изпълнение на определени задачи се е удвоила.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Маргинал

    14 2 Отговор
    Напредакът се дължи на много дребни неща направени правилно. Въпреки, че Китай е Социалистически Капитализъм. И обратното при нас нищо не става защото имаме Капиталистически Социализъм.
  • 2 Jeep

    13 5 Отговор
    Товa не е премaхвaне, a cкривaне. Cпециaлиcтът нямa дa знaе, че шефa е в чaтa. Cтрaшно премaхвaне. Кой ще взимa решението и кaк cпециaлиcтът ще знaе към кого дa cе обърне зa одобрение или рaзрешение? Кой ще ноcи отговорноcт зa взетите решения? Нещо нереaлно ми cе cтрувa. Не cе догерявaйте нa cтaтии, преведени c преводaчa нa гугъл или поне не препиcвaйте доcловно.
  • 3 Хахах

    7 3 Отговор
    Защото функция 'управление на компанията' е много различна от длъжност 'управител'!!
    Какво са тези глупости?!

    Коментиран от #5

  • 4 Диктатура на герберята

    6 0 Отговор
    Тука всичко се съгласува с ОНиЯ с Джипа !
  • 5 Jeep

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Хахах":

    Е тaкивa...шaрени. Точно в Aлибaбa топ мениджърите cи умирaт дa cлушaт подред cвободните прикaзки нa cлужителите cи, които в цялaтa групировкa cигурно гонят милион. Зa товa cи имa борд, CEO и директори нa звенaтa/отделите. Ти миcлиш ли, че имaм време дa cлушaм чиcтaчкaтa, зaщо трявa дa cе купи cин моп от прaктикер, вмеcто червен от бриколaж. Зa тaя рaботa cи имa отговорник. Рaзпоредено му е дa е чиcто и му е дaден бюджет. То кaто гледaм у нac товa е моделът и е приложен отдaвнa. Ходи cе c шумомери по плaжовете, инcпектирaт cе обекти...еми то по-добре дa зaкрием реcорните миниcтерcтвa...те миниcтрите cи прaвят вcичко.
  • 6 Джентълменът

    0 1 Отговор
    Опитвам се да си представя как работи подобна система и не ми се получава. Мениджъра ми, нещо като шурей ли ще ми се пада? Та нали получаваш инструкции от него/нея? Ако мениджъра е инструктиращия, а ти инструктирания, за каква липса на длъжности говорим независимо как ше се обръщаш към него. Нали знаеш, че той/тя преценя работата и уменията ти? Йерархията пак синостава. Да си усмихнат и дружелюбен към шефовете, а и те към теб, това на запад отдаена е норма на поведение за разлика от комплексираните отношения в България. Но да няма йерархия, това не е възможно. Според мен китайците се опитват да преструктурират системата в световен мащаб. Пуснаха психозата "ковид" и сринаха световната икономика. Сега и тези глупости. Нищо не е случайно.
  • 7 Емил

    0 0 Отговор
    Добре си си избрал ник-нейма! ;)
  • 8 mimi

    0 0 Отговор
    Опитайте да си представите подобен подход в нашенската реалност. Калинки от горе до долу.
  • 9 Blackthorn

    1 0 Отговор
    ЕЕЕЕ... Тия откриа топлата вода! Още 2015 -та. А може би и преди това не малко мениджъри от HPE ти казваха - да те повишим няма, но ще ти дадем тези задължения като роля.