Last news in Fakti

12 Ноември, 2020 16:47 12 952 22

Къде да инвестирате спестяванията си

  • стартъп-
  • бфб-
  • маню моравенов-
  • акции-
  • недвижими имоти-
  • инвестиции

По-евтината алтернатива от имотите са акциите

Къде да инвестирате спестяванията си - 1
Снимка: БГНЕС

Несъмнено първият отговор на този въпрос по време на криза винаги е бил недвижимите имоти. Опцията е добра, като се има предвид, че цените в сектора растат въпреки извънредната ситуация, която продължава повече от половин година. Има обаче и друг тип сигурни вложения, които са отличен начин да запазите спестеното, особено ако сумата не е голяма. "На българския капиталов пазар може да се инвестира с малки суми, без кой знае колко голям риск. Бих дал следния пример: вместо да отидете на почивка, защото и без това не можете, инвестирайте на капиталовия пазар за няколко месеца или една година", казва в интервю за ФАКТИ изпълнителният директор на Българска фондова борса Маню Моравенов


Господин Моравенов, по време на представянето на програмата за стартъп компаниите, заявихте, че някои от тях имат 500% ръст в приходите за последните 3 години. В кои сфери развиват дейност тези фирми?

В технологичните сфери, които се занимават с развитие на софтуерен продукти и иновации. И предимно internet of things.

Те работят само в България или са изнесени и извън пределите на страната?

Някои от тях имат изнесени външни пазари. Подобни ръстове правят младиКъде да инвестирате спестяванията си

компании, които с бързи темпове успяват да намерят нови клиенти. Например, предлага се иновация или услуга, която има голямо приложение и може да има много потребители. Те стартират с няколко такива, но в рамките на 1-2 или 3 години се наблюдава геометрична прогресия в тяхното развитие.

По отношение на БФБ, отчетения 43% ръст на сделките на какво се дължи?

Дължи се до голяма степен на спада на цените и на кризата, която наблюдаваме в момента, защото тя доведе до търсене на ликвидност и извличане на ликвидност от борсата. Между впрочем, това е една от функциите на капиталовите пазари - когато се нуждаете от пари, да можете да си продадете част от инвестициите и да използвате тези пари. Това е основната причина за увеличаване на оборота.

От друга страна, имаме и няколко нови IPO-та, като две от тях са проблематични. Фактът, че са по-технологични, привличат погледа да инвеститори извън българския пазар. Те всъщност разшириха доста кръга от индивидуални инвеститори, а ние имаме огромен потенциал. Причината е, че нашият пазар дълги години беше в полулетаргично състояние и поради тази причина и поради факта, че той е в конкуренция с всички останали капиталови пазари вече има достъп до всеки един пазар за инвеститорите. От него имаше голям отлив от страна на активни индивидуални инвеститори, както и институционални. Ежедневната ликвидност, обаче се прави от индивидуалните инвеститори.

Надявам се с течение на времето, да върнем тези инвеститори отново на нашия пазар. Първо заради възвръщането на доверието в самия пазар като такъв и второ - чрез предлагането на интересни продукти.

Спадът на цените на акциите и ръста на сделките как се повлиява върху т.нар. "спящи акции"? Каква ще е схемата за тяхното "събуждане"?

Според мен, се повлиява незначително, тъй като "спящите акции" са собственост на частни лица или техните наследници. Последните са две групи. Първата тотално не проявява никакъв интерес. Дори част от тях не знаят за съществуващо им. При другата група, акциите са разпределени между толкова много наследници, че за тях е неизгодно да направят сделка, тъй като индивидуалното разпределение ще бъде много малко.

За съжаление, това е един огромен пакет от акции и мисля, че трябва да се намери решение на този въпрос. Съществува работещо такова и ние няма да сме първите, които са го приложили. Ясно е, че тези акции са получени вследствие на масова приватизация, т.е. чрез административна намеса на държавата и когато се види, че след толкова години има остатъчен пакет, който определено не е работещ, явно трябва да му се намери алтернатива.

А решението какво е? Образуването на някакво дружество, което да ги изкупи. Един вид комасация, както беше при земеделските земи?

Да. Това е потенциален вариант, но предпочитам в момента да не го коментирам детайлно, тъй като това е програма, по която се разсъждава от доста време и се надявам, че в един момент с подкрепата на Министерството на финансите ще имаме някакво пазарно решение, което ще бъде прието от по-голямата група участници на пазара.

По време на криза почти винаги първата асоциация за стабилна инвестиция е в недвижими имоти. Какво да кажем на хората, които искат да вложат парите си в нещо сигурно, но различно, като например акциите?

Да, при акциите първото е, че може да се инвестират по-малко пари в една акция в едно дружество, например. Може да се направи пакет, който да намали риска или да се извърши т.нар. диверсификация. При всички случаи от инвестиции в акции и като цяло във финансови инструменти може да се получи доста по-добра доходност от тази в инвестиция в жилищен имот.

В случай, че говорим за инвестиция в търговски тип имот, т.е. това са молове, офис сгради, там вече прагът на минималната инвестиция е много голям. В момента в България не са толкова много, но има няколко фонда, които инвестират в имоти и предлагат акции. Предвид факта, че сега при тази ситуация, която налага пандемията, не е много неясно как ще се развие офисният пазар в България. Има огромен риск от евентуално намаляване на търсенето на офиси, което ще доведе до спад в цените, т.е. потенциално отрицателна доходност или поне по-малка за инвеститори в подобни имоти. Мисля, че капиталовите пазари са все по-добра алтернатива. Разбира се, има много вариации - от много силно рискови инвестиции до много по-ниско рискови.

Моята препоръка към индивидуални инвеститори, които сега се обръщат към тези пазари е първо да се консултират с техните инвестиционни посредници или да си изберат посредник за целта. Но им препоръчвам да огледат компании, които през последните години плащат дивиденти. Причината е, че при една такава ситуация, при която пазарът е силно волантиран - сега цените падат, а после могат да се обърнат, то този тип инвеститори трябва да гледат малко по-дългосрочно. Примерно, да инвестират за 3 години и поради тази причина търсят компании, които са показали, че всяка година дават някакъв дивидент, т.е. те ще получават доход под формата на дивидент и при всички положения е по-добре, отколкото да си държат парите в банка. Освен това има и гаранционен фонд, който гарантира не загубите, а евентуално някакви злоупотреби свързани с техните инвестиции.

Хората могат да насочат и част от парите си в бързорастящите компании към технологичния сектор. Те имат ръст и е добре да го използват.

На българския пазар може да се инвестира с малки суми, без кой знае колко голям риск. Бих дал следния пример: вместо да отидете на почивка, защото и без това не можете, инвестирайте на капиталовия пазар за няколко месеца или една година.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бат Бойко нощния бандит

    34 7 Отговор
    В моето шкафче е най сигурно.
  • 2 На Иван брат му

    35 3 Отговор
    Кои спестявания? Само дългове тука. Няма спестявания.
  • 3 Последния Софиянец

    32 11 Отговор
    Елате в 18 30 пред Софийския университет да подкрепим Протеста на студентите.Дано те успеят където ние се провалихме.

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Дълбоко виждащ

    18 4 Отговор
    Дарете ги на някоя....Карма,или на Банкянския дерибей!
  • 6 AzBest

    5 10 Отговор
    В момента на световните борси на ценни книжа върви възходящ тренд. Повечето акции се вдигат особено фармабизнеса. Но и другите. Само българските акции стоят като пънове. Време е да се размърдат нагоре.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 НЕДВИЖИМИ ИМОТИ

    20 2 Отговор
    ОСОБЕНО ЗЕМЯ. .НАСАЖДЕНИЯ. ..ЗЛАТО. .НИКАКВИ АКЦИИ БИТСОИНИ И ТАКИВА БОКЛУЦИ. .НИКАКВИ ПАРИ В БАНКА ЗА ЛИХВИ. .НЕЩО РЕАЛНО ДА ГО ВИДИШ С ОЧИТЕ СИ. ..НО В МОМЕНТА НАЙ ДОБРАТА ИНВЕСТИЦИЯ Е НАШЕТО ЗДРАВЕ. .!!

    Коментиран от #10

  • 9 Истината

    7 5 Отговор
    В Бурканбанк!
  • 10 Дълбоко виждащ

    15 4 Отговор

    До коментар #8 от "НЕДВИЖИМИ ИМОТИ":

    биткойна е на 15861$ в момента....до края на годината ще е около 20000....Недвижима собственост в момента е доста неизгодно да се купува...Първо да разгледаме цените-Гарсониери софия между 40-50 хиляди евро!Да кажем вземате за дългосрочен актив...Наемите са около 500лв на година 6000лв от тях 10% на държава бг 5400....Пари за туй онУУи-1000 настрана,говоря общи части ,ремонт тук ремонт там...останаха 4400 на година .Ако за 15-17 години не си върнеш инвестицията е не инвестиция а Ху.....вина!!В Момента ,ако сте на зор за жилищеДа!Ако купите жилище възвращаемоста да е до 17г -Да,но за спорта неее!!Земя земеделска -ДА!!Злато,Сребро да!На акции....По лошо от игра на рулетка....Давам ви знания безплатно,много сте ...Експерти ,малко лаишки да ви объркам....:)))))!
  • 11 Гост

    20 1 Отговор
    Баш сега, когато няма стабилен бизнес и стабилна борсова стойност, що ли да не си загубим парите с акции?
  • 12 Йозеф

    8 2 Отговор
    Злато, земя/парцели(важна е локацията), бенч. Това за дълготрайно, сигурно и стабилно. За бързо - внос на храни и почистващи препарати.
  • 13 Тримата глупаци

    1 7 Отговор
    Като започна корона-кризата тук се изредиха множество разбирачи, които се клеха, че цените на имотите ще паднат. Зарадвахме се. Напразно било. Къде сте, уважаеми, да ни обясните защо.

    Коментиран от #14

  • 14 Умен

    8 1 Отговор

    До коментар #13 от "Тримата глупаци":

    Ако слушаш брокерите ни, цените няма да падат. Ако слушаш иконимически грамотните хора- цените ще падат. Това че не падат тук е заради диктата на брокерите, но ще е до време. По света вече падат цените. В Испания падат, в САЩ падат, Бритиш Петролиум си продадоха сградата в центъра на Лондон.
  • 15 икономист

    11 0 Отговор
    Цените на имотите ще растат, само че дългосрочно и не в България. В София хиляди жилища са купени "с цел инвестиция", доста от тях празни. Някои от тях с абсурдни разпределения на абсурдни места. Отделно има собственици с останали ненужни, най-често наследствени жилища, които също стоят празни. Това комбинирано с отрицателния прираст, дългосрочно - след 10 и повече години ще доведе до наводняване на пазара за жилища и съответно спад на цените. Вижте какво се случи първо в селата, после в малките градчета, сега наред са средно големите градове - спад на населението, излишък на жилища и в крайна сметка - някои жилища се продават на безценица - купуват ги най-вече тъмнозелените.

    Коментиран от #18, #19

  • 16 Махариши

    8 1 Отговор
    При тия нулеви, че и отрицателни лихви най-добре е да се "инвестира" под дюшека или в буркана. Всичко друго си е грабеж от типа на "трай, коньо". Заделяйте и кътайте за черни дни. Не искам пари за съвета:) Намасте!
  • 17 Хакционер

    8 1 Отговор
    Пирамиди, фараони и балъци за милиони.... Продължава да е актуален Володя Стоянов
  • 18 тикви от МС

    6 0 Отговор

    До коментар #15 от "икономист":

    тъмно лилавите купуват апартаменти сега и жална им майка на живущите там.
  • 19 София

    9 3 Отговор

    До коментар #15 от "икономист":

    Исках да си купя преди една година къща на село.На 40км от София.Харесах си няколко и почнах да обикалям без брокери.1Хората вече не познават парите.2Искат много пари за нужници.3Вече по селата има много ромско население.4.Няма инфраструктура и интернет.5Селянията е повсеместна. 6На много места кметовете са и брокери.7Има много селски тарикати и мошеници и т.н и т.н.Засега съм в застой.
  • 20 гост

    8 1 Отговор
    В банката те убеждават, че като си платиш таксите за откриване и обслужване на депо само ще печелиш по 5-6% годишно. Ама не, даваш си парите на инвеститор от банката, който залага на акции, но ако акциите спаднат ти губиш, не той. Може да вкараш 10х.лв и да изкараш 8х.лв. след година, разказват ти истоии как ще ти се увеличават с 10%, ама това са глупости за масите.
  • 21 Гост

    1 1 Отговор
    Който има спестявания веднага да купи имот,че в противен случай ще се наложи да намалят цените и заложените печалби няма да се реализират.Балона ще се спука и лошо за някои фирми.Хайде юруш към безценните апартаменти ...
  • 22 Кон

    1 0 Отговор
    Само се готвене за момента в който банките в Тиквандия ще разберат колко голям им е портфейла с лоши кредити