Last news in Fakti

25 Декември, 2020 18:31 9 530 58

Първите количества газ стигнаха от България до Сърбия

  • балкански поток-
  • тръби-
  • газ-
  • газопровод-
  • българия-
  • сърбия-
  • тестове

Проектът ще доведе до увеличаване на привлекателността на западната съседка на България за инвеститорите

Първите количества газ стигнаха от България до Сърбия - 1
Снимка: БГНЕС

В момента се тестват системи за автоматизация и управление, проверяват се диспечерски станции, клапани, оптика и захранване, за да се види как ще функционира „Български поток“, когато по него тръгне синьо гориво към Сърбия на 30 декември, съобщи в. „Новости“, цитиран от агенция БГНЕС.

По този начин един от най-важните проекти, който укрепва икономическото и геостратегическото положение на Сърбия, най-накрая ще влезе в експлоатация, констатира сръбското издание. Когато газът официално тръгне по сръбските магистрални тръби от Зайчар до Хоргош, Сърбия на практика ще бетонира енергийната си сигурност и се създават предпоставки цената на синьото гориво да бъде по-благоприятна за икономиката и населението.

Това потенциално ще доведе до увеличаване на привлекателността на западната съседка на България за инвеститорите, което води до растеж на икономиката и индустриалното производство. В началото по тръбите ще тече предимно руски газ, но в бъдеще ще може да се доставя и от други източници. Газопроводът ще бъде двупосочен, което означава, че Сърбия ще получава енергия и от България, и от Унгария. „Тръбите на интерконекторите на българската и унгарската граница са пълни с газ и в ход е провеждане на тест на всички системи, необходими за надеждна и непрекъсната работа на газопровода, който е част от вътрешната газотранспортна система на Сърбия“, заяви за “Новости” Душан Баятович, генерален директор на „Сърбиягаз“.

Той каза, че газопроводът, в съответствие с казаното от сръбския президент Александър Вучич, ще бъде готов за оперативна работа на 30 декември, а от 1 януари Сърбия вече ще получава газ откъм България. Сръбският магистрален газопровод с дължина 403 километра се простира от Зайчар до Хоргош. „Балкански поток“ всъщност е продължение на газопровода „Турски поток“ през територията на България. В официалните документи той се нарича „обект на разширяване на газопреносната инфраструктура на компанията „Булгартрансгаз“ паралелно със северния главен газопровод до българо-сръбската граница“. Името “Балкански поток” за газопровода беше предложено от министър-председателя Борисов. Беше отбелязано, че газопроводът трябва да бъде завършен до декември.

„Турски поток”, който беше пуснат на 8 януари 2020 г., минава по дъното на Черно море от Русия до бреговете на Турция. Освен това има сухопътна транзитна част до границата със съседни държави, откъдето газът вече се изнася за Гърция, България, РС Македония. По-късно, след завършването на изграждането на цялата инфраструктура, газът достига до Сърбия и Унгария. Пропусквателната способност на газопровода от 930 км е 31,5 милиарда кубически метра газ годишно. САЩ винаги са се обявявали срещу „Турски поток“. Два дни след пускането в експлоатацията на газопровода, на 10 януари 2020 г., Вашингтон изпрати ясен сигнал, че са против продължението на тръбата през българска територия за ЕС. Съединените щати са против втората линия на газопровода „Турски поток“, предназначена за доставки на газ за Югоизточна Европа през България, тъй като я разглеждат като геостратегически проект на Русия, заяви тогава заместник-държавният секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 23 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Тодор Живков

    26 25 Отговор
    ми те потребителите нямат пари бре как ще купуват?

    Коментиран от #8, #14

  • 3 112112

    30 60 Отговор
    Писаха нещо... че болшевишки фирми участвали в строжа и лапнали 3 милиарда! Дали е верно?

    Коментиран от #10

  • 4 ливада център

    92 19 Отговор
    Явно страхът на Баце от Руснаците се оказа по голям от на краварите.

    Коментиран от #52

  • 5 ГОРСКИ

    63 13 Отговор
    Вожда обеща азерски газ, но не обясни как ще го доставя или е поредната лъжа????
  • 6 Тиква

    87 19 Отговор
    Транзит и нищо повече. Ние газ ще взимаме от другаде и на високи пак цени както винаги. Защо не покажат от този Балкански поток, къде има нещо за България и къде се отбива и на кахви цени и за кого? Срам и позор!

    Коментиран от #39, #40

  • 7 Монгола

    32 9 Отговор
    Набуко умре!
  • 8 Дълг

    29 4 Отговор

    До коментар #2 от "Тодор Живков":

    кредит,дълг полудяване пари лудници..и пак ще купят.
  • 9 Де Факто

    102 13 Отговор
    А можеше от Русия ДИРЕКТНО да получаваме газта, но господарите ни от ФАЩ не позволиха.
  • 10 Rado

    14 45 Отговор

    До коментар #3 от "112112":

    Русофил каза: На Путин му е разрешено да краде, на Бойко не.

    Коментиран от #41

  • 11 Behemoth

    92 9 Отговор
    Преди няколко години когато руснаците почнах тоя проект Еди голям български корифей обясняваше ,че построяването му е технически невъзможно и няма как да бъде нагнетена газ по дъното на Черно море,същото каза и за Северен поток....прейте сметка с какви специалисти разполагаме....

    Коментиран от #46

  • 12 Драган Цанков рече;

    57 17 Отговор
    Всякой русомразец е душманска лопата, дето копай болгарския ни гроб..
  • 13 Спас безделника

    35 15 Отговор
    Е, СЕГА КРАТУНКОВЦИТЕ ДА НЕ КАЖАТ, ЧЕ ТЕРОРИСТИ, КОМУНИСТИ, ФАШИСТИ И ВСЯКАКВИ ДРУГИ ...
    ИСТИ СА ВИНОВНИ ЗА КРАЯ НА БАШ КРАТУНАТА - ПОЛИТИЧЕСКИ И ФИЗИЧЕСКИ. US ВСЯЧЕСКИ СЕ МЪЧЕХА ДА НЕ ДОПУСНАТ РУСКИ ГАЗ В ЕС, В ЧАСТНОСТ ДО СЪРБИЯ. НАЛЯХА СТОТИЦИ МИЛИОНИ ДОЛАРИ, А КРАТУНАТА ИЗПЪРДЯ БАРИКАДАТА. НАШИТЕ ФИРМИ СЪС ЗЪБИ И НОКТИ СЕ МЪЧИХА ДА УСТИСКАТ ПАЗАРИТЕ В РЕГИОНА. КРАТУНАТА СЕ ИЗССРА НА ТЕХНИТЕ УСИЛИЯ И ГИ ОБРЕЧЕ НА ФАЛИТ. ЕНЕРГИЙНИЯТ ЛОСТ НА БГ ЗА УРЕГУЛИРАНЕ НА БЪЛГАРО - МАКЕДОНСКИТЕ ВЗАИМООТНОШЕНИЯ БЕШЕ СЧУПЕН НАЙ - ГЛУПАВО ПАК ОТ ТИКВАТА. СКОРОСТНОТО ИСЛЯМИЗИРАНЕ НА РОДОПИТЕ И ЦИГАНИЗАЦИЯТА НА СТРАНАТА ПАК БЕ ПРИОРИТЕТ НА ГЛУПАКА БОРИСОВ. А СЕГА МИ КАЖЕТЕ, ОТКЪДЕ ЩЕ ДОЙДЕ ФИНАЛНИЯТ УДАР ЗА БОРИСОВ И ДАЛИ САМО ТОЙ ЩЕ РИТНЕ КАМБАНАТА - ПОЛИТИЧЕСКИ И ФИЗИЧЕСКИ?
  • 14 В БЪЛГАРИЯ

    26 15 Отговор

    До коментар #2 от "Тодор Живков":

    САМО ПРОСТИТЕ НЯМАТ ПАРИ!

    Коментиран от #34

  • 15 Бацо

    23 4 Отговор
    Чакам си пачките, разчистих място у шкафа
  • 16 Asterix

    14 42 Отговор
    Бреее...че болшевишка статия!!!Сега Сърбия ще цъфне и върже благодарение на руската газ,за която се разпоредиха Путин и турчина..!

    Коментиран от #26, #48

  • 17 СССРБарета

    24 3 Отговор
    Добро утро ПАТЛАДЖАНИ! ВЕСЕЛА КОЛЕДА! ХАФАААААХАААААА
  • 18 американската мафия

    43 3 Отговор
    Къде е оня червенотиквеника дето обясняваше че нямало да тръгне газ? Ааааа Можело значи!
  • 19 Другия с коня

    26 10 Отговор
    Баце е Голем....Прекара ги всичките с двеста....
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 МАДУРО

    44 5 Отговор
    Наздраве Весела коледа! Каква приятна новина! Всички Соросоиди сега газ пикаят ОТ ЗЛОБА!
  • 22 Путин

    34 2 Отговор
    Айде тая година до Сърбия до година до Вашингтон ще прокараме тръбата!
  • 23 ТеменужкаПетков

    25 4 Отговор
    Ужасссс, ужас ужас ИЗЧЕЗНАХА МИ КОЛЕДНИТЕ бонуси!
  • 24 Фермер

    20 2 Отговор
    А при нас пак вдигнаха цената 1.25лв.за килограм
  • 25 Обонго

    51 4 Отговор
    Аз търса да си купа от СКЪПИЯ ток от американските централи! Не за друго ми щот бил много качествен и демократичен, и нямало в него следи от новичок че иначе може да задръста печката и да се замъти на телевизора картината! Па ме страх да не мъ санкционират че тока дет го ползвам не е демократичен и може да е 4 пъти по скъп ма искам да мий спокоино по празниците

    Коментиран от #28

  • 26 Пешо

    16 25 Отговор

    До коментар #16 от "Asterix":

    Дали руска газ ще тече по тази тръба не е много ясно. Май по-вероятно е да потече шистов или азерски. Важното е, че каквото и да тече, е в интерес на България. За няколко години успяхме не само да диверсифицираме трасето, но вече имаме 3 източника и транзитираме за Западните Балкани. Вече сме напълно независиси от Русия и можем да се пазарим за цената както ни е изгодно.

    Коментиран от #30, #31

  • 27 Фен

    25 3 Отговор
    Меркел може и да не успее да завърши северен поток 2, ама Баце явно се справи с нашето направление!: Евала!
  • 28 Христо Иванов

    21 1 Отговор

    До коментар #25 от "Обонго":

    Заповядай! Батко ми Костов подари Мариците на американците, така че можеш да ги спонсорираш на воля! Така каза Прокопиев!
  • 29 Защо

    15 14 Отговор
    Усещам смесени чувства при русофилнята. Новината е добра за Русия, но пък как да признаеш успех на Борисов. Май са толкова объркани, че се чудят да тролят ли, да мълчат ли...

    Коментиран от #36

  • 30 Фермер

    11 2 Отговор

    До коментар #26 от "Пешо":

    Изгодно за кой? за теб,за мен?Цената за Крайни клиенти в България не е мръднала.

    Коментиран от #33

  • 31 Asterix

    0 1 Отговор

    До коментар #26 от "Пешо":

    Така е,имах пред вид стила в който е написана статията.
  • 32 гражданин

    23 5 Отговор
    и в какво точно се състои успеха за Борисов, направи ни още по зависими от турците, забави проекта, нанесе щети на икономиките в целия регион за стотици милиони и милиарди, къде му е успеха, да не се е преборил за нещо, да ни е осигурил нещо в повече от преди, една абсолютна нула е този и още се намират клакьори тука да го хвалят

    Коментиран от #35

  • 33 Пешо

    12 20 Отговор

    До коментар #30 от "Фермер":

    Не е мръднала спрямо опорките ти от Кремъл. Всички помним на какви цени ни продаваха руснаците до преди 5 години. Последните 2 години благодатение на ЕС цената за крайния потрбител падна драстично.

    Коментиран от #56

  • 34 Ванче

    14 2 Отговор

    До коментар #14 от "В БЪЛГАРИЯ":

    Грешиш.В България само мошенниците имат пари,а и съответно,и власт-без значение,как ще ги наречеш-БСП,ДПС,СДС,ГЕРБ...всички са един дол дренки.Е, има и една група дребни тарикатчета-винаги ги е имало,дори при комунизма,нагаждачи,хитреци на дребно,хора без морал и мнение,но винаги удобни,винаги готови за аванта и дребна далаверка,винаги подръка за поредното мошенничество.Е,в тези Ганьовци са парите,другите нека бъхтят и да псуват съдбата си.ЧАО
  • 35 Защо

    12 9 Отговор

    До коментар #32 от "гражданин":

    Най-големият му успех е, че успя да построи собствена за България тръба, по която да тече каквато кажем ние газ. Свободата, Санчо, свободата е успеха.

    Коментиран от #37

  • 36 Аха, и аз се чудя,

    4 1 Отговор

    До коментар #29 от "Защо":

    За направлението, тая новина, лоша ли е, добра ли да, и за кого, оффф
  • 37 Ама, верно ли тъй,

    12 2 Отговор

    До коментар #35 от "Защо":

    Нали лятото американците щяха да ни санкциониран, какво се случва

    Коментиран от #38

  • 38 Защо

    24 4 Отговор

    До коментар #37 от "Ама, верно ли тъй,":

    Самият факт, че достроихме тръбата, въпреки заплахите на американците пак е успех.
  • 39 Някой

    5 3 Отговор

    До коментар #6 от "Тиква":

    Тиква има и това си ти !!!!!
  • 40 Сделано в СССР

    10 23 Отговор

    До коментар #6 от "Тиква":

    Сметката е на България. И правнуците ни ще изплащат руския поток - поредния данък (рекет) Русия
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 ФАЩ

    4 3 Отговор
    Каза НЕ НЕ НЕ Не пускайте Руски газ че ще се Отровите,,,,,,,, а Боико Простия не е учил и не може да пише и пуска газ , но ако Гръмне Руският газ ,те Руснаците за по добро изгаряне пускат и малко количесво плутоний ,кой е виновен че държавата ще я няма
  • 44 Бай Манчо

    14 2 Отговор
    Браво , наистина не очаквах такава смелост от премиера ни със "заешко" сърце изключвам простотията която направи спирайки Южен поток , дано не ни е "потопил" с нещо друга в замяна . Интересно е да чуем и "специалистите" от форума и от козяк :)))))

    Коментиран от #45

  • 45 Орешарски

    4 8 Отговор

    До коментар #44 от "Бай Манчо":

    и трима сенатори от САЩ спряха Южен поток. Мутрата няма нищо общо. Той е подвластен на Путин и Русия, страх го е да не го отровят с нивичок руснаците.
  • 46 Иван

    7 1 Отговор

    До коментар #11 от "Behemoth":

    Е, как да е невъзможно като има много отдавна газопровод по дъното на Черно море - "Син поток"? Не помните ли, че даже търсеха в България заварчици онлт висок разряд? Допускам, че корифеите на газопроводите системи от България по-скоро са смятали, че руснаците не могат да се снабдят с помпи, защото те може би не са руски. Същата работа е със "Северен поток 1". Това е възможно обяснение...
  • 47 Българин

    8 3 Отговор
    ББ МЪЛЧИ КАТО НЯМ И НЕ ОТКРИВА БАЛКАНСКИ ПОТОК, ЗАЩОТО ГОЛЯМ СТРАХ ОТ ЧИЧО САМ ГО ТРЕСЕ!!! ДАЖЕ ГО Е ПРЕИМЕНУВАЛ НА РАЗШИРЕНИЕ НА ГАЗОПРЕНОСНАТА МРЕЖА НА БУЛГАРТРАНСГАЗ??? САЩ МОГАТ ДА СГОТВЯТ ББ САМО ЗА 24часа И ДА МУ ИЗВАДЯТ КИРЛИВИТЕ РИЗИ, СЛЕД КОЕТО И ГЕШЕВ ЩЕ БЪДЕ ПРИНУДЕН ДА ГО РАЗСЛЕДВА И ВКАРА НА ТОПЛО ИЛИ В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ И ГЕШЕВ ,ДОГАН И ПЕЕВСКИ ИЗГАРЯТ !!!
  • 48 Тя е цъфнала,

    12 0 Отговор

    До коментар #16 от "Asterix":

    отиди в едно село във Войводина или Шумадия да видиш и сравни с едно село на 30 км от София с упадъка в Българските села, опоскани къщи и огради, извадени кабели и арматура от "берачите на тухли", и пак вярвайте на пропагандата която ви промива мозъко а не на собствените си очи, лошото е че у нас хората се интересуват само как е зад стените на панелката...
  • 49 Хахаха

    0 2 Отговор
    Сега Тиквун ще го привикат в американското посолство и бам-бам-бам - ще му начукат канчето.
  • 50 Горо

    7 0 Отговор
    В Сърбия газта за народа и бизнеса ще бъде по-евтин и достъпен, докато в България цените непрекъснато растат, защото политическият елит е съставен от патологични и ненаситни крадци, начело с цар Тиква от Банкя!
  • 51 спомени

    12 0 Отговор
    Южен Поток беше за 64 млрд куб.м. газ годишно . Ама "приятелите " ни от Вашингтон и Брюксел и разбира се кака Меркел не разрешиха да го строим
  • 52 темелко

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "ливада център":

    Баце е страхливец.Само от мисирките и шушумигите около него не го е страх.
  • 53 Чичко Дончо

    0 0 Отговор
    Веднага да се върне обратно всичко което е влязло в България и Сърбия иначе санкции до дупка.
  • 54 макробиолог

    1 0 Отговор
    много сте наивни....ще има санкции ако не се спази договореното -от връзката с гръцкият терминал да се транспортира и определен процент презокеански газ..
  • 55 прилепа

    3 1 Отговор
    сащ са ни врагове още от турско робство когато са правили търговия с турската империя , а РУСНАЦИТЕ са си оставяли костите за да ни освободят ! И това няма да се оправи никога !!!
    АМЕРИТЕ искат само да взимат и грабят както техните ДЕДИ - англичаните !

    Коментиран от #57

  • 56 карамфила

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "Пешо":

    Да от 2 лева цената падна на 4 лева.
  • 57 карамфила

    1 1 Отговор

    До коментар #55 от "прилепа":

    Веднага имаш минус от цензура на факти-герп.
  • 58 гола вода

    0 0 Отговор
    А АЗЕРСКИЯТ ГАЗ ПО - КАКВО ЩЕ ДОЙДЕ ,МАИ ПО ВОДОМЕРА.КЪДЕ Е АЗЕРБЕЙДЖАН КЪДЕ Е БЪЛГАРИЯ. ДА ПИТАМЕ ПРЕМИЕРА.